Edukacije iz psihologije

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
sarajevonekad
Posts: 629
Joined: 06/07/2007 16:23

#1 Edukacije iz psihologije

Post by sarajevonekad » 15/04/2011 16:11

Dragi Sa-x-ovci,

Da li neko zna postoje li kod nas edukacijski programi iz psihologije ili bar pojedinih psiholoških oblasti za osobe koje žele steći te vještine i znanja a nisu diplomirali psihologiju, psihijatriju ili socijalni rad?

Čuo sam za Gestalt, ali me zanima ima li i drugih i koji su uslovi pohađanja.

pozzzz

s.


modesti
Posts: 649
Joined: 02/03/2004 00:00

#2 Re: Edukacije iz psihologije

Post by modesti » 16/04/2011 18:40

Da li misliš na edukaciju iz psihologije (opća, socijalna, industrijska...) ili misliš na psihoterapiju (geštalt, KBT, psihodinamska)? Za psihoterapiju ti treba diploma iz društvenih ili medicinskih nauka (psihologija, psihijatrija, socijalni rad) a za dodatnu edukaciju za nepsihologe nisam čula da išta ima kod nas.

sarajevonekad
Posts: 629
Joined: 06/07/2007 16:23

#3 Re: Edukacije iz psihologije

Post by sarajevonekad » 21/04/2011 15:02

mislim i na jedno i na drugo?

Hvala na odgovoru...

modesti wrote:Da li misliš na edukaciju iz psihologije (opća, socijalna, industrijska...) ili misliš na psihoterapiju (geštalt, KBT, psihodinamska)? Za psihoterapiju ti treba diploma iz društvenih ili medicinskih nauka (psihologija, psihijatrija, socijalni rad) a za dodatnu edukaciju za nepsihologe nisam čula da išta ima kod nas.

User avatar
Baby Jane
Posts: 1261
Joined: 01/09/2006 12:58

#4 Re: Edukacije iz psihologije

Post by Baby Jane » 22/04/2011 09:28

I mene zanima isto.

Znam da u ženskom centru NAHLA bude često seminara na temu psihologije, ali to nije to. Ja bih kao neki da kažem kurs/večernja škola ili slično...Čisto onako jer me baš zanima psihologija.

sarajevonekad
Posts: 629
Joined: 06/07/2007 16:23

#5 Re: Edukacije iz psihologije

Post by sarajevonekad » 22/04/2011 12:24

Upravo to baby Jane,


Mislim da je nama kao društvu svaki oblik pozitivne motivacije neophodan za zdravlje, jer smo okruženi negativom i demotivisanjem na svakom kroaku i od strane medija, i od strane same situacije a i jedni od drugih zbog našeg stila komuniciranja, koji nija baš " uzajamno motivirajući"....a upravo psihologija se bavi tim pitanjem...

...očekujem iskreno da će se i naši psihlozi ( a nije da ih nema) početi malo više angažovati na ovu temu


.....ako šta saznaš, javi, a i ja ću tebi....;)

pozz

S.

Baby Jane wrote:I mene zanima isto.

Znam da u ženskom centru NAHLA bude često seminara na temu psihologije, ali to nije to. Ja bih kao neki da kažem kurs/večernja škola ili slično...Čisto onako jer me baš zanima psihologija.

modesti
Posts: 649
Joined: 02/03/2004 00:00

#6 Re: Edukacije iz psihologije

Post by modesti » 23/04/2011 11:08

Baby Jane wrote:Ja bih kao neki da kažem kurs/večernja škola ili slično...Čisto onako jer me baš zanima psihologija.

Nemoj me pogrešno shvatiti ali nemaš skraćenih edukacija iz bilo koje druge oblasti za amatere. Nemaš večernju školu/kurs iz medicine, ekonomije, historije, biologije... pa zašto bi moglo sa psihologijom? Čini se da je psihologija vrlo jednostavna i razumljiva, te da nakon mjesec-dva upoznavanja sa elementarnim stvarima možeš davati "profile ličnosti". Malo je to nemoguće jer i ako pročitaš sve knjige iz hirurgije, nećeš biti u stanju da budeš hirurg.

Ako te interesuje psihologija, uzmi neki udžbenik koji pokriva tvoje interesovanje pa pročitaj. Trenutno je otvoren sajam knjige, imaš knjiga milion na razne teme popularne psihologije (kako kontrolisati emocije, kako šefu reći ne, kako zadržati vezu u 10 koraka...). Ali to nije psihološka nauka.
Edukaciju tipa večernje škole nećeš sigurno dobiti (a da je ozbiljna).

User avatar
Baby Jane
Posts: 1261
Joined: 01/09/2006 12:58

#7 Re: Edukacije iz psihologije

Post by Baby Jane » 25/04/2011 12:43

Ma nisam ni mislila da može. Pokušavala sam naći dobru knjigu, ali sve što sam do sada našla uglavnom traži neko predznanje, pa ne znam odakle da počnem.

Sem toga, postoje razni kursevi ekonomije, poslovanja, računovodstva, računara itd, pa ne razumijem zašto ne bi bilo i psihologije? Naravno da se ne možeš profesionalno baviti time nakon npr završenog kursa, ali imaš uvod, neku podlogu...


Enivejz,je li možeš ti nešto preporučiti? Zanima me prvenstveno ponašanje ljudi...tipa "why do people do what they do"

User avatar
zizi505
Posts: 7478
Joined: 25/04/2011 14:06
Has thanked: 164 times
Been thanked: 54 times

#8 Re: Edukacije iz psihologije

Post by zizi505 » 25/04/2011 14:27

Dobra knjiga za razumijevanje ljudskog ponašanja:

William Glasser: Teorija izbora

User avatar
Baby Jane
Posts: 1261
Joined: 01/09/2006 12:58

#9 Re: Edukacije iz psihologije

Post by Baby Jane » 25/04/2011 21:06

Zizi,

hvala :)

sarajevonekad
Posts: 629
Joined: 06/07/2007 16:23

#10 Re: Edukacije iz psihologije

Post by sarajevonekad » 28/04/2011 16:23

Da, i ja sam zapravo mislio na edukacije (možda je ovo prikladnija riječ od riječi" kursevi" ili "večernja škola"), a to uglavnom i podrazumijeva edukaciju samo iz pojedinih oblasti iz psihologije, jer se podrazumijeva da standardni edukacijski programi ne mogu pokriti kompletnu nauku....(mada znam da pojedini univerziteti nude edukacijeske programe iz osnova psihologije, npr. "Foundation Course in Psychology" pri School of Psychotherapy & Counselling Psychology na Regent's College London, www.spc.ac.uk, a ima i drugih sličnih.....)

Glede Teorije Izbora, nedavno sam nabasao na to, pa me zaintrigiralo...nemam knjigu ali ima dosta o tome na internetu, pa sam se pozabavio time...

malo mi liči na Maslow-a sa onim psihološkim potrebama...djeluje sasvim logično....

Ima pohvala ali i ozbiljnih kritika, u smislu njenog postulata da zapravo uopšte nisu potrebni lijekovi za tretiranje oboljenja iz oblasti psihijatrije i da je "sve u glavi", a kritikuje se i da nije dovoljno naučna, tj. nedostaju nasumični klinički pokusi koji bi dokazali efektivnost ove teorije ( pokušao sam sažeti ovo što piše u konkretno ovoj kritici):

"In a book review,[3] W. Clay Jackson writes, "Dr. Glasser postulates that everything contained in the DM-IV-TR is a result of an individual's brain creatively expressing its unhappiness. ... Dr. Glasser demonizes the entire profession as charlatans who have been brainwashed by their predecessors or who simply misrepresent many of the psychiatric illnesses to patients as having a biological basis. ... Despite claiming to have an appendix full of references demonstrating that there is no evidence that medications have a role in curing mental illness, the book simply relies on a core group of antiestablishment authors. ... However, what is noticeably absent from the book is a set of randomized clinical trials demonstrating the success of his teachings." http://en.wikipedia.org/wiki/Choice_theory

Ako je neko više upoznat sa raznim teorijama u psihologiji, bilo bi korisno da nam da svoj feedback, jer je usporedba različitih teorija inače korisna...

Meni je lično jedna od najprivčnijih oblasti u psihologiji pitanje efikasnih metoda za uspješno tretiranje emocionalne preosjetljivosti, naročito kod žena i djece.

pozzzz
s.
Baby Jane wrote:Ma nisam ni mislila da može. Pokušavala sam naći dobru knjigu, ali sve što sam do sada našla uglavnom traži neko predznanje, pa ne znam odakle da počnem.

Sem toga, postoje razni kursevi ekonomije, poslovanja, računovodstva, računara itd, pa ne razumijem zašto ne bi bilo i psihologije? Naravno da se ne možeš profesionalno baviti time nakon npr završenog kursa, ali imaš uvod, neku podlogu...


Enivejz,je li možeš ti nešto preporučiti? Zanima me prvenstveno ponašanje ljudi...tipa "why do people do what they do"

sarajev_o
Posts: 525
Joined: 22/03/2011 23:20

#11 Re: Edukacije iz psihologije

Post by sarajev_o » 28/04/2011 22:28

Psihologija je dosta zajebana stvar ipak se odlucuje o ljudima i njihovim zivotima,tako da ti preporucujem da upises faks ili da se manis toga.Neke amaterske knjige su ok ali ostalog se mani.

sarajevonekad
Posts: 629
Joined: 06/07/2007 16:23

#12 Re: Edukacije iz psihologije

Post by sarajevonekad » 29/04/2011 13:51

Ne znam da li je poruka upućena meni, a ako jeste, onda se zahvaljujem na savjetu da se manem psihologije ( vjerujem da je prijateljski, bez ironije), ali moram priznati da ja nemam namjeru da se manem nečeg nečeg što ne samo da me izuzetno zanima, nego i pozitivno motiviše....(za razliku od one navike uzajamnog obeshrabrivanja i demotivisanje, veoma tipične i ustaljene u našoj "kulturi" , prisutne skoro na svakom koraku naših interakcija...)

...Tačno je da se radi o ljudima, ali sam uvjeren da ako je čovjek iskreno Čovjekoljubiv...ili još bolje čvrsto Miroljubiv, one će iskreno i potruditi da se naoruža znanjem i biti što odgovorniji prema ljudima, zar ne?..

Ljudska moralnost nije u tituli već u srcu, a tu dolazi što genetikom što odgojem.....

Psihologija me između ostalog interesuje i kao mehanizam odbrane svih Čestitih/Benevolentnih bića od raznoraznih negativnosti, u koje spada i naša tradicija obeshrabrivanja i demotivisanje drugih u startu...

...nešto na šta iskrenom nisam nailazio dok sam živio u par inostranih zemalja u mjeri u kojoj nailazim kod nas...

...u svakom slučaju, hvala, jer vjerujem da ti namjera nije bila obeshrabrivanje i demotivisanje ( iako na to liči ) već iskren prijateljski savjet baziran pretpistavljam na velikom ličnom iskustvu.

pozdrav

S.

sarajev_o wrote:Psihologija je dosta zajebana stvar ipak se odlucuje o ljudima i njihovim zivotima,tako da ti preporucujem da upises faks ili da se manis toga.Neke amaterske knjige su ok ali ostalog se mani.

Post Reply