Edukacija
Moderator: Chloe
-
natashaaaaaaaaa
#1 Edukacija
EDUKACIJA...E ova rijec me rastura! Bila sam prosle godine u Sarajevu,
ove u Tuzli i jos uvijek se drze "edukacije" k'o pijan plota.
Ocito da su bosanski intelktualci uvalili virus pijacarima. I oni se edukuju
po kojekakvim zemljoradnickim dobrima, gdje uce razliku izmedju paprike i
nane.
nane.
- Bosanac sa dna kace
pa eto sta je sad tu problem koristi rijec obrazovanje!
-
Panta Rei
Pa zar nije lijepo imati više riječi da se izrazi ista stvar. Da ne bismo stalno ponavljali jednu te istu riječ, dobro je imati nešto kao "stilsku rezervu". A "edukacija" se već udomaćila kod nas i ne treba je pošto-poto protjerivati, kao ni mnoge druge riječi stranog porijekla.

- Kareem Abdul-Jabbar
#7 Re: Edukacija
natashaaaaaaaaa wrote:EDUKACIJA...E ova rijec me rastura! Bila sam prosle godine u Sarajevu,
nane.
- Bosanac sa dna kace
Jah jel to se sad hocemo da preteknemo Arape koji imaju 150 izraza za kamilu i oko 90 za hurme???Panta Rei wrote:Pa zar nije lijepo imati više riječi da se izrazi ista stvar. Da ne bismo stalno ponavljali jednu te istu riječ, dobro je imati nešto kao "stilsku rezervu". A "edukacija" se već udomaćila kod nas i ne treba je pošto-poto protjerivati, kao ni mnoge druge riječi stranog porijekla.
Ili Eskime koji raspoznaju 150 vrsta snijega i svakoj su dali ime???
Ali ima toga i u nasem jeziku, recimo kiselo mlijeko=jogurt, malcenice, vrhnje, varika....
-
natashaaaaaaaaa
Bosanac sa dna kace
-------------------------------------------------------------------------------------
hab dich sehr gerne
-------------------------------------------------------------------------------------
- Bosanac sa dna kace
sta rece???natashaaaaaaaaa wrote:Bosanac sa dna kace
hab dich sehr gerne
-
zlata
ima i KISELINA. A vrhnja ti nije jogurt, nego povlaka-pavlaka.Bosanac sa dna kace wrote:Jah jel to se sad hocemo da preteknemo Arape koji imaju 150 izraza za kamilu i oko 90 za hurme???Panta Rei wrote:Pa zar nije lijepo imati više riječi da se izrazi ista stvar. Da ne bismo stalno ponavljali jednu te istu riječ, dobro je imati nešto kao "stilsku rezervu". A "edukacija" se već udomaćila kod nas i ne treba je pošto-poto protjerivati, kao ni mnoge druge riječi stranog porijekla.
Ali ima toga i u nasem jeziku, recimo kiselo mlijeko=jogurt, malcenice, vrhnje, varika....
- Bosanac sa dna kace
pa men je mati pricala kako se u svakom selz kad je ona bila djeovojcurak kiselo mlijeko drugacije zvalo....isto tako u nekim selima se govorilo samo udunut ili utrnut umjesto ugasit...ima jos kamara tih rijeci....zlata wrote:ima i KISELINA. A vrhnja ti nije jogurt, nego povlaka-pavlaka.Bosanac sa dna kace wrote:Jah jel to se sad hocemo da preteknemo Arape koji imaju 150 izraza za kamilu i oko 90 za hurme???Panta Rei wrote:Pa zar nije lijepo imati više riječi da se izrazi ista stvar. Da ne bismo stalno ponavljali jednu te istu riječ, dobro je imati nešto kao "stilsku rezervu". A "edukacija" se već udomaćila kod nas i ne treba je pošto-poto protjerivati, kao ni mnoge druge riječi stranog porijekla.
-
The_Fluid
Ne znam za Arape ili za Eskime, no to vise govori o bogatstvu jezika tih naroda. Ja sam za, osim ako nije rijec o klasicnom slengu koji najcesce unistava i originalnu rijec.Bosanac sa dna kace wrote:Jah jel to se sad hocemo da preteknemo Arape koji imaju 150 izraza za kamilu i oko 90 za hurme???Panta Rei wrote:Pa zar nije lijepo imati više riječi da se izrazi ista stvar. Da ne bismo stalno ponavljali jednu te istu riječ, dobro je imati nešto kao "stilsku rezervu". A "edukacija" se već udomaćila kod nas i ne treba je pošto-poto protjerivati, kao ni mnoge druge riječi stranog porijekla.
-
Stari
Ne znam imal li to bas puno veze sa temom...ali ima i (da parafraziram Skljocu) bosanskohercegovacki narod u svom jeziku takodjer nekoliko imenica koje imaju nemali broj sinonima ...doduse nisam siguran da se svi bas smatraju "knjizevnim izrazima" no oni ipak postoje. Da bi se rjecju izrazila imenica koja naprimjer predstavlja musko (a ni zensko nije izuzetak) spolovilo.....postoji pravo more razlicitih naziva. Istina manje ili vise vulgarnih ....ali ipak.
Ne govori li vam to sto-god o ....nasem jeziku. Ako arapi imaju nekoliko desetina razlicitih naziva za kamilu(sto je vrlo vjerovatno istina)...a eskimi isto tako za snijeg....a mi ....sta mi? ....pa i mi konja za trku imamo
....
Ne govori li vam to sto-god o ....nasem jeziku. Ako arapi imaju nekoliko desetina razlicitih naziva za kamilu(sto je vrlo vjerovatno istina)...a eskimi isto tako za snijeg....a mi ....sta mi? ....pa i mi konja za trku imamo
-
Zreli
#16 Re: Edukacija
DA. Namnozilo se jako puno laznih ucenjaka, koji jedini smisao obrazovanja vide u koristenju stranih rijeci i izraza. Osim tog to dolaze iz one smijesne Hrvatske, koja se bavi svojim jezickim komleksima od pocetka krivouste demokracije. Zalosno je da se u Bosni od tih katolickih kompleksasa sve preuzima.natashaaaaaaaaa wrote:EDUKACIJA...E ova rijec me rastura! Bila sam prosle godine u Sarajevu,
nane.