Edukacija mladih iz oblasti poduzetnistva
Moderator: Chloe
-
razmazena
#1 Edukacija mladih iz oblasti poduzetnistva
U sklopu edukativne podrške mladim osobama koje započinju ili planiraju početi vlastiti biznis, SERDA d.o.o. (Sarajevska regionalna razvojna agencija) kroz mrežu Centara za razvoj biznisa, OSCE misija u BiH i Savjeti mladih opština Sarajevske regije, organizuju ciklus edukacije mladih osoba iz oblasti preduzetništva koji će biti održan u većini opština Sarajevske makro regije. Edukativni ciklus počinje u opštinama Pale, Ilidža i Novi grad.
Pa ko voli nek izvoli, uslovi prijave, aplikacija i sve ostale informacije mogu se naći na http://www.serda.ba
Pa ko voli nek izvoli, uslovi prijave, aplikacija i sve ostale informacije mogu se naći na http://www.serda.ba
-
razmazena
Odlicni seminari, u organizaciji Serde. Ja sam prisustvovala onome koji se odrzao od 08. - 10. 06. 2006. godine, u zgradi Energoinvesta, u Sarajevu. Zaista odlicni predavaci, izbor tema, prezentacije, kao i sama organizacija.
Za sve one koji zele nauciti nesto vise iz oblasti poduzetnistva, preporuka da se prijave na ovakve seminare, koje ce Serda, ja mislim, organizovati i u buducnosti.
Medjutim, seminarom "Mladi u biznisu", koji se odrzao u periodu maj-juni ove godine, u KC "Kralj Fahd" u Sarajevu, i nisam bas odusevljena. Prilicno losa organizacija, nestrucni predavaci, samim tim i dosta lose prezentacije. Malo je toga pruzeno ucesnicima, a od ucesnika je trazeno mnogo vise da pokazu da su naucili u zavrsnici seminara. Mislim da se nije imalo cuti nesto posebno, niti znacajno. Sve u svemu, ja licno, nisam zadovoljna ovim seminarom.
Ostaje nam jos da vidimo sta ce biti na CROSSROAD-u II - "Program za osnivanje kompanija", gdje predavanja pocinju od septembra. Ukoliko neko ima iskustva sa ovim programom, na CROSSROAD-u I, moze ih ovdje podijeliti sa ostalima.
Za sve one koji zele nauciti nesto vise iz oblasti poduzetnistva, preporuka da se prijave na ovakve seminare, koje ce Serda, ja mislim, organizovati i u buducnosti.
Medjutim, seminarom "Mladi u biznisu", koji se odrzao u periodu maj-juni ove godine, u KC "Kralj Fahd" u Sarajevu, i nisam bas odusevljena. Prilicno losa organizacija, nestrucni predavaci, samim tim i dosta lose prezentacije. Malo je toga pruzeno ucesnicima, a od ucesnika je trazeno mnogo vise da pokazu da su naucili u zavrsnici seminara. Mislim da se nije imalo cuti nesto posebno, niti znacajno. Sve u svemu, ja licno, nisam zadovoljna ovim seminarom.
Ostaje nam jos da vidimo sta ce biti na CROSSROAD-u II - "Program za osnivanje kompanija", gdje predavanja pocinju od septembra. Ukoliko neko ima iskustva sa ovim programom, na CROSSROAD-u I, moze ih ovdje podijeliti sa ostalima.
-
davis.ba
Jel možeš reći šta se priča na tim seminarima o finansiranju otprilike? Je li se sve svodi na "običnu teoriju" kako se pravi i vodi mali biznis ili se mogu dobiti i korisne informacije kada je recimo finansiranje u pitanju. Dakle te konkretnije stvari, šta je sa tim?
-
razmazena
Eto razloga vise zasto trebas otici na ovakve seminare, gdje mozes cuti ono sto te interesuje i jos vise. Sto se tice finansiranja na Serdinim seminarima, takodje budu i predstavnici iz mikrokreditnih organizacija, koji odrze predavanje o tome kakve oni kredite daju za pokretanje vlastitog biznisa i kakvi su uslovi za to. Za vise informacija o tome mozes se obratiti i pojedinim centrima za razvoj biznisa. Na Serdinoj web stranici mozes naci vise informacija o tome.
-
davis.ba
Hvala na odgovoru. Nego jesi li ti šta pokrenula? Ako jesi, kako ti ide, otprilike u čemu si, ako nisi imaš li ozbiljne namjere uskoro nešto probati ili se samo nadaš u budućnosti. Koliko kod nas uopšte ljudi uspjevaju u tim namjerama budući da ima hiljadu prepreka? I ima li kakvih uspješnih primjera iz prošlosti gdje su ljudi napravili dosta dobar biznis na ovaj način, dakle skoro od ničega. Jesi li upoznata sa nekim slučajevima? Da li znaš otprilike u kojim poljima je mali biznis bio najuspješniji kod nas? Je li bilo o tome riječi?
Pozdrav.
Pozdrav.
-
razmazena
Ja nisam nista pokrenula, imam neke ideje, ali sve je to u nekoj dalekoj buducnosti, jos uvijek nista konkretno. Ja sam jos uvijek student, tako da mi je trenutno prioritet studij privesti kraju. A onda cemo vidjeti sta i kako dalje. I bas zato, dok sam jos uvijek student, i dok imam vremena pokusavam iskoristiti ovakve i slicne edukacije, koje su jos uvijek besplatne. I na njima zaista cujes dosta toga, mozes i pitati ono sto zelis. I upravo hodajuci po ovim seminarima shvatiila sam ustvari koliko je edukacija bitna, ona je temelj svega. Teoretska osnova je jako bitna.
Zaboravila sam maloprije spomenuti da Serda ima Poslovni inkubator (sto je meni jako zanimljivo) koji korisnicima pruza usluge iznajmljivanja prostorije za smještaj novih biznisa po razumnim cijenama, upotrebu resursa i usluga ukljucujuci, konsalting, pravnu pomoc, racunovodstvo i naravno edukativne programe, gdje mozes saznati sve sto te interesuje.
U biznisu ces uspjeti ukoliko imas dobar biznis plan. Dobro isplaniran, dobro napisan. Mozes napisati cak i vise njih, iz razlicitih uglova, uzevsi u obzir razlicite prijetnje i prepreke o kojima govoris. Sve ti je do dobrog biznis plana. Biznis plan je nesto sto te prodaje. A kako ga napisati, takodje se uci na ovim seminarima.
Ali prije svega moras, naravno, imati IDEJU.
E sad kakvu ideju.. To sam moras skontati, sta ti zelis, sta se trazi, sta ne, sta je aktuelno, sta ne, neophodno je istraziti trziste.
Zato ti predlazem da se prijavis na neki od sledecih seminara pa ces cuti dosta toga i pitati sve ono sto te interesuje, a odgovore dobiti od strucnih ljudi, iz prve ruke.
Zaboravila sam maloprije spomenuti da Serda ima Poslovni inkubator (sto je meni jako zanimljivo) koji korisnicima pruza usluge iznajmljivanja prostorije za smještaj novih biznisa po razumnim cijenama, upotrebu resursa i usluga ukljucujuci, konsalting, pravnu pomoc, racunovodstvo i naravno edukativne programe, gdje mozes saznati sve sto te interesuje.
U biznisu ces uspjeti ukoliko imas dobar biznis plan. Dobro isplaniran, dobro napisan. Mozes napisati cak i vise njih, iz razlicitih uglova, uzevsi u obzir razlicite prijetnje i prepreke o kojima govoris. Sve ti je do dobrog biznis plana. Biznis plan je nesto sto te prodaje. A kako ga napisati, takodje se uci na ovim seminarima.
E sad kakvu ideju.. To sam moras skontati, sta ti zelis, sta se trazi, sta ne, sta je aktuelno, sta ne, neophodno je istraziti trziste.
Zato ti predlazem da se prijavis na neki od sledecih seminara pa ces cuti dosta toga i pitati sve ono sto te interesuje, a odgovore dobiti od strucnih ljudi, iz prve ruke.
-
razmazena
„Regionalni ekonomski razvoj – priče o uspjehu u BiH“.
http://www.sus.ba/docs/EURED_brosura_Pr ... spjehu.pdf

http://www.sus.ba/docs/EURED_brosura_Pr ... spjehu.pdf
-
LeKo
[quote="razmazena"]Ja nisam nista pokrenula, imam neke ideje, ali sve je to u nekoj dalekoj buducnosti, jos uvijek nista konkretno. Ja sam jos uvijek student, tako da mi je trenutno prioritet studij privesti kraju. A onda cemo vidjeti sta i kako dalje. I bas zato, dok sam jos uvijek student, i dok imam vremena pokusavam iskoristiti ovakve i slicne edukacije, koje su jos uvijek besplatne. I na njima zaista cujes dosta toga, mozes i pitati ono sto zelis. I upravo hodajuci po ovim seminarima shvatiila sam ustvari koliko je edukacija bitna, ona je temelj svega. Teoretska osnova je jako bitna.
[/quote
Sve sto cujete na seminarima mozete okaciti macku o rep, sjecam se i ja studentskih dana, seminara, vizija, misija, planova ovakvih onakvih, biznis planova, mikrokredita, donacija itd. Sve je to na seminaru i faxu onako jednostavno, skontat cu sta treba, naci prostor, dici mikro kredit, nabaviti sto mi treba i kraj price. Sve je to divno i krasno i ne kazem da ne treba znati, da tako mislim ne bih zavrsio fax, ali teorija je jedno, a praksa sasvim drugo. Kada imas dovoljno sredstava da pokrenes neki biznis ne treba ti ni biznis plan, ni vizija, ni misija niti mikrokreditna pomoc, prema tome, kada zavrsite skolu ili fax trazite da radite za nekoga, upoznajte poslovne partnere, ustedite nesto pa tek onda radite ovo sto predaju na seminarima. Pozdrav!
Sve sto cujete na seminarima mozete okaciti macku o rep, sjecam se i ja studentskih dana, seminara, vizija, misija, planova ovakvih onakvih, biznis planova, mikrokredita, donacija itd. Sve je to na seminaru i faxu onako jednostavno, skontat cu sta treba, naci prostor, dici mikro kredit, nabaviti sto mi treba i kraj price. Sve je to divno i krasno i ne kazem da ne treba znati, da tako mislim ne bih zavrsio fax, ali teorija je jedno, a praksa sasvim drugo. Kada imas dovoljno sredstava da pokrenes neki biznis ne treba ti ni biznis plan, ni vizija, ni misija niti mikrokreditna pomoc, prema tome, kada zavrsite skolu ili fax trazite da radite za nekoga, upoznajte poslovne partnere, ustedite nesto pa tek onda radite ovo sto predaju na seminarima. Pozdrav!
-
razmazena
LeKo wrote:Sve sto cujete na seminarima mozete okaciti macku o rep, sjecam se i ja studentskih dana, seminara, vizija, misija, planova ovakvih onakvih, biznis planova, mikrokredita, donacija itd. Sve je to na seminaru i faxu onako jednostavno, skontat cu sta treba, naci prostor, dici mikro kredit, nabaviti sto mi treba i kraj price. Sve je to divno i krasno i ne kazem da ne treba znati, da tako mislim ne bih zavrsio fax, ali teorija je jedno, a praksa sasvim drugo. Kada imas dovoljno sredstava da pokrenes neki biznis ne treba ti ni biznis plan, ni vizija, ni misija niti mikrokreditna pomoc, prema tome, kada zavrsite skolu ili fax trazite da radite za nekoga, upoznajte poslovne partnere, ustedite nesto pa tek onda radite ovo sto predaju na seminarima. Pozdrav!
Ma sta samo rece?:D
Upravo to, kako da znam sta cu uraditi ako ne znam sta trebam uraditi? A upravo to cujem na seminarima, i zato oni nisu nikako za odbaciti.
A ovo drugo je jako dobar savjet, A ni to ne bih znala da nisam cula na seminaru. Pa prema tome, u biznis ne mozes bez ikakve teoretske podloge, niti bez biznis plana, pogotovo ne bez ideje!
-
Murisno1
šteta ... nemam vremena za to ..
dobra je to stvar !
jednom sam pokrenuo temu o tome kako i u šta je najbolje ulagati novac kod nas ..
trebalo bi malo više posvetiti vremena tomu ..
evo ja tragam po forumima za ovakvim temama .. tražim mišljenja, iskustva savjet itd ..
uglavnom pozdrav!
imam posla
dobra je to stvar !
jednom sam pokrenuo temu o tome kako i u šta je najbolje ulagati novac kod nas ..
trebalo bi malo više posvetiti vremena tomu ..
evo ja tragam po forumima za ovakvim temama .. tražim mišljenja, iskustva savjet itd ..
uglavnom pozdrav!
imam posla
-
Raul Gonzales Blanco
-
Raul Gonzales Blanco