Edo Maajka: "Pjesme su mi mračne kao i vrijeme u kojem živimo"
Edin Osmić, poznatiji kao Edo Maajka, najpopularniji i najkontroverzniji hip-hoper bh. scene, nedavno je izdao svoj drugi, dugo očekivani album simpatičnog naziva "No sikiriki". Album koji je najavio singl "No sikiriki" sastoji se od 19 hip-hop priča, Maajka je autor svih tekstova. "No sikiriki" je promovisan u srijedu i četvrtak u Sarajevu i Mostaru, a tu priliku smo iskoristili da porazgovaramo sa "Maajkom svih repera".
NN: Još od prošlog albuma "Slušaj mater" najavljivali ste pjesmu "No sikiriki", po kojoj je nazvan novi album. Na novom albumu trebale su se naći pjesme vedrijeg sadržaja, ali je takva samo "No sikiriki". Zašto?
EDO MAAJKA: Istina je da je album "No sikiriki" trebao biti vedrijeg sadržaja od prethodnog, ali eto. Ispalo je ovako kako je moralo. Sve pjesme su mračne k'o i vrijeme u kojem živimo. Pjesma "No sikiriki" je jedina pozitivna nit na novom CD-u, zvijezda vodilja koja mi daje optimizam. Ovaj album je moj maksimum. Zadovoljan sam i mislim da ne mogu bolje. Pošto će ovo biti godina hip-hopa, definitivno će moj album, uz Dinu Merlina i grupu "Skroz", obilježiti 2004.
NN: Pod pretpostavkom da Vam je svaka pjesma na svojstven način draga, ipak, možete li reći koja je pjesma za Vas intro na ovom albumu i zašto?
EDO MAAJKA: Moja najomiljenija pjesma je "Sevdah u rodama". Ludnica. Napravio sam je da smara ljude. S njom u konkurenciji je i pjesma "Prži", u kojoj ismijavam one koji se furaju na izmišljenu slavu. Ismijavaju ljude koji kao industrija crpe energiju mladih i koriste ju u ništa. Tu je i pjesma "On je mlađi", nastavak "Alme i Mahira", samo ovaj put s nacionalnom tematikom.
NN. Na novom albumu pojavljuju se gosti, ali svakako najveće iznenađenje je Dado Topić. Zašto je baš njemu pripala takva čast?
EDO MAAJKA: Dado pjeva pjesmu "Obećana riječ". Glavni lik pjesme je izbjeglica iz Srebrenice koji priča svoju životnu priču. Tip o kojem pjesma pjeva, često mi je na ulici prijetio govoreći da će me ubiti, ako se pjesma ne nađe na novom albumu i to pod brojem 13. Nekako sam skont'o da tu pjesmu ne može pjevati svako. Pjesmu o tipu iz Srebrenice može pjevati samo osoba u čijem se glasu prepoznaju cigare i alkohol. Pored Dade u opticaj je dolazio i Oliver Dragojević. Ali, pošto već jednu pjesmu pjeva lik, čiji je glas sličan Dragojevićevom, odlučio sam se za Dadu.
NN: Vaš prethodni album nailazio je na različite kritike. Pohvale, između ostalih, dali su bh. folk pjevač Halid Bešlić, hrvatski kantautor Arsen Dedić, dok ga je negativno ocijenila hrvatska pjevačica Tereza Kesovija. Kako primate kritike od kolega sa muzičke scene i kakve su kritike za album "No sikiriki"?
EDO MAAJKA: Ma, koliko god ja mrzio folk, turbo-folk i sva ta sranja, Halid Bešlić je Tito. Arsen Dedić ima najljepše balade. I kad me pohvale to je prava stvar. Pored Tereze, slavni moralisti se žale na moje scene iz spotova. Kažu da širim nemoral među djecom. Zbog toga su me ljudi iz SFOR-a zvali da snimim reklamu "Recite ne oružju". Kažu da klinci, koji nose oružje, slušaju moje pjesme. Ma, ja sam ti najveći protivnik korištenja oružja na planeti. Moje jedino oružje je seks. Novi materijal dobio je odlične ocjene u Hrvatskoj.
NN: Kada ćemo vidjeti Vaš prvi spot i za koju pjesmu s novog albuma će biti rađen?
EDO MAAJKA: Spot za pjesmu "No sikiriki" već je snimljen i izlazi za pet dana. Radili su ga Bosanci, ali u Švedskoj. Čitav spot napravljen je u kolaž manirima. Prvi koncert, povodom izlaska mog novog materijala, bit će održan u Sarajevu 17. juna u okviru Urban bug festivala. Ne razmišljam o novom materijalu. Znam sigurno da će se ovaj i prethodni slušati još duge dvije godine.
Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Edo Maajka: "Pjesme su mi mračne kao i vrijeme u kojem
Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...
Moderator: _BataZiv_0809
Jump to
- Corona virus 2019 -Coronavirus (COVID-19)
- Forum
- ↳ Forum
- Opšte/opće diskusije
- ↳ Razne diskusije
- ↳ In memoriam
- ↳ Politika
- ↳ Lokalni izbori 2020
- ↳ Opći izbori 2018
- ↳ Bosna i Hercegovina
- ↳ Svijet
- ↳ Opći izbori 2022
- ↳ Lokalni izbori 2024