edmonton- whow javi se

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Powered_by_M

#1 edmonton- whow javi se

Post by Powered_by_M »

Posto imam namjeru da se preselim u Edmonton iz Saskatoon-a, molio bih nekoga ko vec zivi tamo za neke savjete. Kakvo je trziste rada, koliko se placa renta, auto osiguranje i sve sto bi moglo biti korisno.

Bio sam jucer u edmontonu i jednom rijecju odusevio me.

Hvala unaprijed.
repeater

Post by repeater »

where the fuck is edmonton ??
nineac

Post by nineac »

repeater wrote:where the fuck is edmonton ??
To ti je tamo kada na karti krenes prstom prema aljaski, pa negdje na pola puta izmedju montane i aljaske. Uglavnom tamo gdje se pingvini smrzavaju od hladnoce :lol:

Bez zeze, cuo sam da je dobar grad pravo, osim onog za pingvine, kazu ljudi da je zima pravo!
Powered_by_M

Post by Powered_by_M »

Mislim, stvarno ne znam da covjek koji zivi u sjevernoj americi nikada nije cuo za edmonton?? Cetvrti najveci grad u kanadi, milijunski grad, prvi aerodrom kanade sa najboljim konekcijama za evropu, grad sampiona NHL-a..... itd......

Da je hladno zimi jeste, ali nije nista gore od Saskatoon-a, koji je btw dsta juznije od edmontona.
danas

#5 Re: edmonton- whow javi se

Post by danas »

Powered_by_M wrote:Posto imam namjeru da se preselim u Edmonton iz Saskatoon-a, molio bih nekoga ko vec zivi tamo za neke savjete. Kakvo je trziste rada, koliko se placa renta, auto osiguranje i sve sto bi moglo biti korisno.

Bio sam jucer u edmontonu i jednom rijecju odusevio me.

Hvala unaprijed.

sve je relativno ...
:D
Powered_by_M

Post by Powered_by_M »

Upravo tako. Saskatoon nije mali grad, ima preko 300.000 stanovnika, a povrsinski je veci od sarajeva 3 puta. Ali ovde se rado i o onom necemu sto saskatoon nema, a to je onaj smek. Fali mi malo evropskog sto se ipak moze naci u edmontonu, a i jebiga prerija mi je dosadila.
nash

Post by nash »

Edmonton je dobar grad ali jos nisi bio na jugu amerike u mom gradu muzike, blizu sela iz kojeg potice Jack Daniels, dobre meksicke hrane, Nashville Predatorsa (kad te vec intersuje hokej), jakih univerziteta i zdravstvene industrije, Dell (tehnologije), Nissan i Saturn. Grad je u centru amerike i idealan za kamiondzije :lol: :lol: :lol:. Posla ima, kuce nisu skupe, nemamo drzavne takse, i trebaju nam bijelci da povecaju prosjek. Bujrum....!
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

edmonton nije los grad ali je bogu za ledjima

starci su mi tamo zivjeli par godina i bio sam nekoliko puta

najljepsa stvar edmontona je njegovo nebo
ne znam zasto i kako ali plava boja i takav dojam neba nisam nigdje drugo iskusio kao u edmontonu
mozes se osjecati depresivno ali kad izadjes napolje i sunce sija, moze biti i -40C, ali ti se osjecas ko na nebu :D

par stvarcica mi se nije svidjelo...
grad za svoju populaciju se razlijepio na takvom prostranstvu da gdje god da krenes vozis vise od pola sata (autoputom) :-)

alberta je deregulated sto se tice kirije tako da renta je dosta visoka
Powered_by_M

Post by Powered_by_M »

Hvala na ponudi, ali ja ipak ostajem u Kanadi. Kad vidim kako se vi bojite da se razbolite i ostale med. racune, meni je Kanada sasvim dovoljna. Btw. kad vec spominjes tax-u, nema ni u edmontonu drzavne taxe, a pare od nafte samo sipaju, pa bujrum ti vamo. :D

A najvise mi se svidjelo na ulazu u edmonton, onako napisano na nekoj kamenoj ploci : " WELCOME TO THE CITY OF EDMONTON
CITY OF CHAMPIONS".

:D
Powered_by_M

Post by Powered_by_M »

Cini mi se da sam procitao negdje da je Edmonton po povrsini veci od Toronta.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

a jel mogu i ja u taj Edmonton??? :-)
whow

Post by whow »

Ma ne znam sta bih ti rekao. U zadnjih par godina Edmonton je postao prava ludnica .Za naftom je dosao sljam iz citave Kande i Amerike tako da je kriminal a bogami i cjene u usponu. Cijene kuca su prosle godine porasle 40 procenata tako da prosjecna obiteljska kuca kosta $ 450 000 pa navise. Rente su takoder od $800 i vise. Ako si u oil industry Edmonton je place to be ako nisi oiler nemas zbog cega dolaziti jer su troskovi zivota veliki a grad kao grad ne pruza previse . Priroda i okolina su extra posebno ljeti , zime su duge i hladne ali to nije nikakva novost. Za posao je lakse nego drugdje u Kanadi s tim da ako so rooky moras poceti sa dna . Uglavnom je licno mislim da je uvjek vise do covjeka nego do mjesta. Ja sam sada u fazi kada razmisljam da bogami idem natrag u SA, dosta je bilo smrzavanja , ali kada vidim sta se desava po BiH : birokracija , korupcija ,nestrucnost , javasluk ,kriminal cini mi se da se covjek nema gdje niti vracati. Kada budes u Edmontonu javi se pa mozemo popiti kafu.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

jebo te grad kad moras ic' avionom do prve sljedece civilizacije :D :D salim se...naravno. nisam nikad bio...al od cijele kanade, ja bih samo u montrealu mogao zivjeti. a i svi kazu da je to jedini zanimljiv grad u kanadi...
Dip

Post by Dip »

Edmonton ima mnogo pozitivnih stvari: klima, cistoca, organizovanost, i sl. ali je PRAVO dosadno a u zadnje vrijeme i jako skupo, previse ljudi ima a i kriminala. Ne znam odakle si, ali ima nase raje da te glava zaboli...
liberal

Post by liberal »

Svemirski_Jebach wrote:jebo te grad kad moras ic' avionom do prve sljedece civilizacije :D :D salim se...naravno. nisam nikad bio...al od cijele kanade, ja bih samo u montrealu mogao zivjeti. a i svi kazu da je to jedini zanimljiv grad u kanadi...
ma montreal je samo dobar stari dio
samo jedan veliki minus je sto su francuzi toliki supci da ti to nemogu opisat
desilo mi se da odem tamo i progovorim engleski oni se prave da nerazumiju ...kad im se najebem majke odjedanput sve razumiju
samo ih vadi sto im je zenska populacija pravo siroke ruke :-D :-D :-D
EI Presidente

Post by EI Presidente »

liberal wrote:
Svemirski_Jebach wrote:jebo te grad kad moras ic' avionom do prve sljedece civilizacije :D :D salim se...naravno. nisam nikad bio...al od cijele kanade, ja bih samo u montrealu mogao zivjeti. a i svi kazu da je to jedini zanimljiv grad u kanadi...
desilo mi se da odem tamo i progovorim engleski oni se prave da nerazumiju ...kad im se najebem majke odjedanput sve razumiju
Ne znam, ja bio mota prosli mjesec, i bilo mi extra dobro :) svi pricaju Engleski (s naglaskom doduse) i svi su bili vise nego ljubazni. Grad je sjajan, samo vele da minus upekne zimi, srce da ti stane....imaju citav shopping centar pod zemljom samo radi zime :(
liberal

Post by liberal »

EI Presidente wrote:
liberal wrote:
Ne znam, ja bio mota prosli mjesec, i bilo mi extra dobro :) svi pricaju Engleski (s naglaskom doduse) i svi su bili vise nego ljubazni. Grad je sjajan, samo vele da minus upekne zimi, srce da ti stane....imaju citav shopping centar pod zemljom samo radi zime :(
Ma zavisi kako ti se potrefi , ja sam rekao da mi se desavalo da se prave da neznaju premda u turistickom dijelu svi manje vise pricaju engleski. Primjetio sam da imaju negativan pristup prema kanadjanima ( mislim ljudima bez akcenta) dok za nas sa tvrdim akcentom su ok. Za zimu se slazem , desilo mi se prije 2 zime da mi je auto ostalo preko noci napolju .Da nekazem da sam ga jedva upalio i ostavio da radi pola sata samo da se otkravi, pa pored toga brisaci su mi otkazali ( zaledio motor)
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

sve je to karina
Post Reply