Edison vs Tesla
- Lucazode
-
danny_boy
#52 Re: Edison vs Tesla
Jednostavno nema smisla da ih se poredi.
Tesla je bio nenadmašan genijalac. Čovjek koji se rijetko rađa, a
pitanje je hoće li više ikad neko poput njega hodati zemljom.
Edison je samo bio sitni spletkaroš, koji je krao tuđe ideje,
a o struji nije znao puno. Uglavnom je tuđe patente usavršavao
na principu pokušaja, kako to radi nije razumio.
Tesla je prvo svaki svoj izum smislio u glavi, a tek onda ga je
skoro uvijek iz prve napravio i to je odmah funkcionisalo.
Uvreda je za nauku, Teslu bilo kakvo poređenje njih dvojice.
Tesla je bio nenadmašan genijalac. Čovjek koji se rijetko rađa, a
pitanje je hoće li više ikad neko poput njega hodati zemljom.
Edison je samo bio sitni spletkaroš, koji je krao tuđe ideje,
a o struji nije znao puno. Uglavnom je tuđe patente usavršavao
na principu pokušaja, kako to radi nije razumio.
Tesla je prvo svaki svoj izum smislio u glavi, a tek onda ga je
skoro uvijek iz prve napravio i to je odmah funkcionisalo.
Uvreda je za nauku, Teslu bilo kakvo poređenje njih dvojice.
-
Bodkin
#53 Re: Edison vs Tesla
stani bolan, covjek je rekao da je sam skontao a ne samoatko wrote:reni-90 wrote:tesla je sam skonto u svojoj glavi, bez mnogo matematike, kako da napravi obrtno magnetno polje
Samo to ga cini genijem.![]()
![]()
ako ti je ovo "90" u nicku godiste ... onda me ne cudi tvoja plitkoca razmisljanja ... ako si stariji ... onda kako te ba nije sramota tako nesto reci ... tesla je bio genije... genije sa stilom i ispred svog vremena ... i covjek sa etikom
![]()
i Njutn je samo skonto da jabuka pada zbog gravitacije
i ajnstan je samo skonto da je sve relativno
tako je i tesla samo skonto moc elektro-magnetizama
genijalnost je samo drugo ime za jednostavnost
al ove FB generacije ... boze me sacuvaj ... drugo ime za retardaciju ...taaa ce teslaaa
- atko
#54 Re: Edison vs Tesla
aaaaBodkin wrote:stani bolan, covjek je rekao da je sam skontao a ne samoatko wrote:reni-90 wrote:tesla je sam skonto u svojoj glavi, bez mnogo matematike, kako da napravi obrtno magnetno polje
Samo to ga cini genijem.![]()
![]()
ako ti je ovo "90" u nicku godiste ... onda me ne cudi tvoja plitkoca razmisljanja ... ako si stariji ... onda kako te ba nije sramota tako nesto reci ... tesla je bio genije... genije sa stilom i ispred svog vremena ... i covjek sa etikom
![]()
i Njutn je samo skonto da jabuka pada zbog gravitacije
i ajnstan je samo skonto da je sve relativno
tako je i tesla samo skonto moc elektro-magnetizama
genijalnost je samo drugo ime za jednostavnost
al ove FB generacije ... boze me sacuvaj ... drugo ime za retardaciju ...taaa ce teslaaai rekao je da je dovoljno sto je napravio obrnuto magnetno polje da ga proglase genijem. sve preko je dodatno
-
nino90
#55 Re: Edison vs Tesla
upravo kako je BodKin rekao 
I da 90-to godiste
I da 90-to godiste
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#56 Re: Edison vs Tesla
Tesla je bog koji je hodao zemljom.
- spree
#57 Re: Edison vs Tesla
evo jedna prigodna slicica za temu:

inace tesla ftw

inace tesla ftw
-
Tesa
#58 Re: Edison vs Tesla
Pozdrav svima
Naletio sam na ovu temu na netu. Ne znam da li je dozvoljeno reklamiranje drugih foruma, Na forumu Duhovna izgradnja sam napisao 10 stranica o Tesli, da ne ponavljam sve potrazite sami.
Unaprijed se izvinjavam ako sam prekrsio pravila foruma.
Evo nesto interesantno:
Tesla je ovu spravu napravio pocetkom 2svjetskog rata, i zbog toga sto nije htio da otkrije tajnu kako radi, je ubijen. Ponudio ga je i vladi Jugoslavije 1941
Teslin odbrambeni stit:
Stit je zasnovan na potpuno novim principima fizike o kojima niko do sada nije mogao ni da sanja.
Ova sila djeluje zracnim snopom od svega stomilionitog dijela centimetra u precniku a stvara ga poseban uredjaj cija izrada nebi premasila 2 000 000 $ i koji bi mogao da bude konstruisan za samo tri mjeseca.Zrak bi mogao da istopi bilo koju masinu ili da aktivira eksploziv u avionu na razdaljinama do 400 Km. Top kao dio sistema zasnovan je na cetri nivoa pronalaska mogao bi da postigne snagu od 50 000 000 volti. (1940)
Proizveo sam nedavno novo nacelo prenosa neogranicene sile za potpunu odbranu nase predrage domovine. Ta sila koju sam prakticno dokazao, dat ce Jugoslaviji uzasnu moc jer ce joj biti moguce unistiti svaku spravu, upaliti barut Itd.
Novo nacelo je veoma jednostavno jer dejstvuje mehanickom snagom izvan ogranicenja poznatih sredstava promjena u elektricnu silu. Izvrsuje se bez iskri, Vidi se samo tanka neskodljiva magla..
Drzim nemoguce da drugi mogu prisvojiti novo nacelo posto upotrebljavam preko 50 patenata u sastavu.
U sistemu nema elektrona.Energija ide u istom pravcu bez ikakvog rasirenja i jednaka je na sve daljine. Sastoji se iz neutrona.
Prodire kroz oklop najvecih ratnih brodova, dakle barut u njima-moze se upaliti na neogranicenu daljinu. Isto tako aeroplani.
Trebace devet stanica: Cetri za Srbiju, tri za Hrvatsku, i dve za Sloveniju, svaka 200 konjskih snaga. Koja ce osigurati nasu milu otadzbinu protiv svih vrsta napada. (1941)
Moj stit je savrsena odbrana od najsnaznije artiljerije, ali u pogresnim rukama takodje moze da ima ogromno razorno dejstvo. Narod pod zastitom Trojstva moze da napadne druge bez ikakvog straha.
Zbog toga sam model oruzja napravio iz tri dijela, ako bi jedan dospio u pogresne ruke, bar postoji nada da nece pronaci ostala dva, pa bi tako tajna ostala sacuvana.

Naletio sam na ovu temu na netu. Ne znam da li je dozvoljeno reklamiranje drugih foruma, Na forumu Duhovna izgradnja sam napisao 10 stranica o Tesli, da ne ponavljam sve potrazite sami.
Unaprijed se izvinjavam ako sam prekrsio pravila foruma.
Evo nesto interesantno:
Tesla je ovu spravu napravio pocetkom 2svjetskog rata, i zbog toga sto nije htio da otkrije tajnu kako radi, je ubijen. Ponudio ga je i vladi Jugoslavije 1941
Teslin odbrambeni stit:
Stit je zasnovan na potpuno novim principima fizike o kojima niko do sada nije mogao ni da sanja.
Ova sila djeluje zracnim snopom od svega stomilionitog dijela centimetra u precniku a stvara ga poseban uredjaj cija izrada nebi premasila 2 000 000 $ i koji bi mogao da bude konstruisan za samo tri mjeseca.Zrak bi mogao da istopi bilo koju masinu ili da aktivira eksploziv u avionu na razdaljinama do 400 Km. Top kao dio sistema zasnovan je na cetri nivoa pronalaska mogao bi da postigne snagu od 50 000 000 volti. (1940)
Proizveo sam nedavno novo nacelo prenosa neogranicene sile za potpunu odbranu nase predrage domovine. Ta sila koju sam prakticno dokazao, dat ce Jugoslaviji uzasnu moc jer ce joj biti moguce unistiti svaku spravu, upaliti barut Itd.
Novo nacelo je veoma jednostavno jer dejstvuje mehanickom snagom izvan ogranicenja poznatih sredstava promjena u elektricnu silu. Izvrsuje se bez iskri, Vidi se samo tanka neskodljiva magla..
Drzim nemoguce da drugi mogu prisvojiti novo nacelo posto upotrebljavam preko 50 patenata u sastavu.
U sistemu nema elektrona.Energija ide u istom pravcu bez ikakvog rasirenja i jednaka je na sve daljine. Sastoji se iz neutrona.
Prodire kroz oklop najvecih ratnih brodova, dakle barut u njima-moze se upaliti na neogranicenu daljinu. Isto tako aeroplani.
Trebace devet stanica: Cetri za Srbiju, tri za Hrvatsku, i dve za Sloveniju, svaka 200 konjskih snaga. Koja ce osigurati nasu milu otadzbinu protiv svih vrsta napada. (1941)
Moj stit je savrsena odbrana od najsnaznije artiljerije, ali u pogresnim rukama takodje moze da ima ogromno razorno dejstvo. Narod pod zastitom Trojstva moze da napadne druge bez ikakvog straha.
Zbog toga sam model oruzja napravio iz tri dijela, ako bi jedan dospio u pogresne ruke, bar postoji nada da nece pronaci ostala dva, pa bi tako tajna ostala sacuvana.

-
nino90
#59 Re: Edison vs Tesla
@Tesa
Zanimljivo, imas li vise informacija o tom njegovom izumu?
Zanimljivo, imas li vise informacija o tom njegovom izumu?
-
Tesa
#60 Re: Edison vs Tesla
Imam dosta informacija koje bacaju svijetlo na Teslinu smrt. On je ubijen. Amerikanci su ga ubili.
Ovaj uredjaj je prvo ponudio Britancima i Amerikancima. Britanija je 1938 pristala da Tesla organizuje nevidljivi štit oko ostrva, Tesla je tražio 2 miliona dolara. Medjutim premijer koji je to ugovorio je morao dato ostavku zbog pokušaja saradnje sa Hitlerom. Novi premijer nije nije imao povjerenja u Teslu, rekao je: Mi nećemo čovjeku od 80 i nešto godina povjeriti odbranu Engleske.
Tesla je zamišljao da štit koristi u odbrambene svrhe, dok su Amerikanci imali druge planove, zato im nije htio odati tajnu. Tesla je pronašao način kako da istopi željezo kao da je voda. naučnici su tek sada pronašli da materija nije ništa drugo već zgusnuta energija. Što god veću frekvenciju ima materija je sve tvrdja,
Domet aparata bi bio ograničen samo zakrivljenošću zemaljske kugle. Zato govori da treba 12 stanica za Jugoslaviju.
Aparat bi bilo dovoljno samo jednu sekundu uključiti, svaki avion bi se rastopio kao da je od vode.
I obrnuto, zrak je mogao zgusnuti da bude tvrd kao čelik, te bi postao neprobojan.
1042god su Rusi dali Tesli kaparu od 25 hiljada dolara, taj ugovor ima u Teslinom muzeju u Beogradu.
To je bila smrtna presuda.

Ovaj uredjaj je prvo ponudio Britancima i Amerikancima. Britanija je 1938 pristala da Tesla organizuje nevidljivi štit oko ostrva, Tesla je tražio 2 miliona dolara. Medjutim premijer koji je to ugovorio je morao dato ostavku zbog pokušaja saradnje sa Hitlerom. Novi premijer nije nije imao povjerenja u Teslu, rekao je: Mi nećemo čovjeku od 80 i nešto godina povjeriti odbranu Engleske.
Tesla je zamišljao da štit koristi u odbrambene svrhe, dok su Amerikanci imali druge planove, zato im nije htio odati tajnu. Tesla je pronašao način kako da istopi željezo kao da je voda. naučnici su tek sada pronašli da materija nije ništa drugo već zgusnuta energija. Što god veću frekvenciju ima materija je sve tvrdja,
Domet aparata bi bio ograničen samo zakrivljenošću zemaljske kugle. Zato govori da treba 12 stanica za Jugoslaviju.
Aparat bi bilo dovoljno samo jednu sekundu uključiti, svaki avion bi se rastopio kao da je od vode.
I obrnuto, zrak je mogao zgusnuti da bude tvrd kao čelik, te bi postao neprobojan.
1042god su Rusi dali Tesli kaparu od 25 hiljada dolara, taj ugovor ima u Teslinom muzeju u Beogradu.
To je bila smrtna presuda.

-
RtrnOfSalisbury
#61 Re: Edison vs Tesla
nedje sam naiso na podatak da postoji najmanje jedan nikolin video zapis i neutvrdjen (manji) broj audio zapisa.
zna li forum duhovne gradnje ista o tom?
zna li forum duhovne gradnje ista o tom?
-
Tesa
#62 Re: Edison vs Tesla
Nije mi poznato da je neki video ili tonski zapis sačuvan, Mislim da Teslasociety of New York daje nagradu ako neko posjeduje ili pronadje tako nešto.
1900.god je sagradio toranj na Longajledu sa koga je namjeravao slati besplatnu energiju, struju u čitav Svijet.
Toranj i zgrada su mu oduzeti i srušeni od strane Američke vlade.
http://www.duhovnaizgradnja.com/forum/v ... 7&start=30
1900.god je sagradio toranj na Longajledu sa koga je namjeravao slati besplatnu energiju, struju u čitav Svijet.
Toranj i zgrada su mu oduzeti i srušeni od strane Američke vlade.
http://www.duhovnaizgradnja.com/forum/v ... 7&start=30
-
Haettenschweiler
#63 Re: Edison vs Tesla
Mislim da se ovdje porede kruške i jabuke. Teslu možemo porediti sa Ajnštajnom ili Njutnom dok bi Edisona trebali porediti sa Džobsom, Vatom ili Nobelom.
-
Tesa
#64 Re: Edison vs Tesla
Haettenschweiler. Tačno tako.
Tesla je puno više cijenio Georga Westinghausa, koji je Tesli puno pomogao. On je bio takodje strastveni pronalazač i nije bio bezobrazan kao Edison, koji se u ratu struja (Edison-istosmijerna protiv Tesla,Westinghause - izmjenična) koristio prljavim trikovima.
Iz tog razloga je odbio primiti Nobelovu nagradu zajedno sa Edisonom.
Bilo je javljeno iz Švedske,1912, da su Nikola Tesla i Tomas Edison izabrani da podijele nagradu za fiziku za tu godinu. Ali dobio ju je Gustav Dalen, Švedski naučnik.
Ne zna se tačno zašto je tako bilo.
Prepiska nije sačuvana. Utvrdjeno je da je Tesla odbio da primi tu nagradu. U to doba Tesli je bio veoma potreban novac,
pa bi mu 20 000 dolara, koliko bi mu pripalo, bilo od pomoći da nastavi svoj rad. Drugi činioci medjutim imali su jači uticaj.
Tesla je pravio razliku izmedju pronalazača korisnih izuma i otkrivaoca velikih principa. Otkrivalac novih principa, Rekao je Džonu O Nilu (piscu knjige Nenadmašni Genije) je pionir koji krči put u nove oblasti saznanja u koje poslije dolaze hiljade pronalazača da novo znanje primjene u trgovačke svrhe. Tesla je izjavio da je on otkrivalac, a Edison pronalazač, pa je smatrao da bi, ako bi obojica bili stavljeni u istu kategoriju, to značilo uništiti svaki smisao relativne vrijednosti njihovih postignuća.
Vrlo je vjerovatno da je na Teslu uticalo i to što je Nobelova nagrada za fiziku, tri godine prije toga dodijeljena Markoniju - dogadjaj koji ga je mnogo razočarao.
Bilo je to isuviše veliko potcijenjivanje njegovog rada. Što Tesla nije mogao da podnese, a da se ne pobuni.
Bio je prvi, a možda i jedini naučnik koji je odbio ovu čuvenu nagradu.

Tesla je puno više cijenio Georga Westinghausa, koji je Tesli puno pomogao. On je bio takodje strastveni pronalazač i nije bio bezobrazan kao Edison, koji se u ratu struja (Edison-istosmijerna protiv Tesla,Westinghause - izmjenična) koristio prljavim trikovima.
Iz tog razloga je odbio primiti Nobelovu nagradu zajedno sa Edisonom.
Bilo je javljeno iz Švedske,1912, da su Nikola Tesla i Tomas Edison izabrani da podijele nagradu za fiziku za tu godinu. Ali dobio ju je Gustav Dalen, Švedski naučnik.
Ne zna se tačno zašto je tako bilo.
Prepiska nije sačuvana. Utvrdjeno je da je Tesla odbio da primi tu nagradu. U to doba Tesli je bio veoma potreban novac,
pa bi mu 20 000 dolara, koliko bi mu pripalo, bilo od pomoći da nastavi svoj rad. Drugi činioci medjutim imali su jači uticaj.
Tesla je pravio razliku izmedju pronalazača korisnih izuma i otkrivaoca velikih principa. Otkrivalac novih principa, Rekao je Džonu O Nilu (piscu knjige Nenadmašni Genije) je pionir koji krči put u nove oblasti saznanja u koje poslije dolaze hiljade pronalazača da novo znanje primjene u trgovačke svrhe. Tesla je izjavio da je on otkrivalac, a Edison pronalazač, pa je smatrao da bi, ako bi obojica bili stavljeni u istu kategoriju, to značilo uništiti svaki smisao relativne vrijednosti njihovih postignuća.
Vrlo je vjerovatno da je na Teslu uticalo i to što je Nobelova nagrada za fiziku, tri godine prije toga dodijeljena Markoniju - dogadjaj koji ga je mnogo razočarao.
Bilo je to isuviše veliko potcijenjivanje njegovog rada. Što Tesla nije mogao da podnese, a da se ne pobuni.
Bio je prvi, a možda i jedini naučnik koji je odbio ovu čuvenu nagradu.

-
dragonz
#65 Re: Edison vs Tesla
edison radi na razvijanju telegrafa i nakon toga u par dana izmisli sijalicu...........malo sutra ako se zna da je u to vrijeme Tesla radio kod njega
- Gaia
#66 Re: Edison vs Tesla
Edison je bio klasicni papak. a Tesla je bio i ostao Inspiracija generacijama i Gospodin.
- amortizer
#67 Re: Edison vs Tesla
Kazu fur'o se na iPhone, a Tesla na Nokiu.Gaia wrote:Edison je bio klasicni papak. a Tesla je bio i ostao Inspiracija generacijama i Gospodin.
-
Haettenschweiler
#69 Re: Edison vs Tesla
Klasični papakGaia wrote:Edison je bio klasicni papak. a Tesla je bio i ostao Inspiracija generacijama i Gospodin.
Volio bih da i mi imamo par tih klasičnih papaka, al' jok, kod nas sve novokomponovani.
- amortizer
#70 Re: Edison vs Tesla
Ti k'o da nisi cuo za mesnu industriju "Bajra" !Haettenschweiler wrote:Klasični papakGaia wrote:Edison je bio klasicni papak. a Tesla je bio i ostao Inspiracija generacijama i Gospodin.Edison je iza sebe ostavio General Electric, preduzeće koje trenutno zapošljava 300000 radnika i ostvaruje profit od 15000000000 $ godišnje (2011).
Volio bih da i mi imamo par tih klasičnih papaka, al' jok, kod nas sve novokomponovani.
- hrle1976
#71 Re: Edison vs Tesla
Edison je imao ono sto Tesla nije, a to je KE$! Zato je Edison bio "posten" lopov a.k.a. prefarbani, te sa onim Italijanom gulio i krao Teslu. Opet na drugoj strani, Tesla je bio previse pasivan da licno zastiti sebe, pa cak i kad je znao da njegovi patenti se kradu ostao je pasivan i tako sve dok nije onaj Italijan (zaboravi mu ime) dobio Nobelovu nagradu za tranzistor. A 1943 par dana poslje Tesline smrti, US supreme sud je ponistio to sve i dodjelio Tesli pravo na tranzistor kao izumitelj tranzistora.
A opet sto se tice tih Nobelovih nagrada. Nekad davno je to pa haj moze se reci bilo priznanje za nesto novo kao bajpas itd. A danas daju neke nagrade za mir a u svijetu nikad manje mira i nije bilo.
Koji paradoks.
Iskreno receno ja Edisona nevidim kao nista posebno i mislim da nije vrijedan price, ali opet to je moja subjektivna misao.
A opet sto se tice tih Nobelovih nagrada. Nekad davno je to pa haj moze se reci bilo priznanje za nesto novo kao bajpas itd. A danas daju neke nagrade za mir a u svijetu nikad manje mira i nije bilo.
Iskreno receno ja Edisona nevidim kao nista posebno i mislim da nije vrijedan price, ali opet to je moja subjektivna misao.
-
Mr. Brightside
#72 Re: Edison vs Tesla
@hrle1976, ne tranzistor, vec radio aparat 
a ko je Tesli kriv što nije pazio
a ko je Tesli kriv što nije pazio
-
Mariella
- Zatamnjena stakla
#74 Re: Edison vs Tesla
Ko smo mi da tu raspravljamo o ovim ljudima?

-
Hadzi Lojo
#75 Re: Edison vs Tesla
Sam Edison je priznao da je Tesla genijalac za njega, ako nadjem taj clanak postavicu ga.Edison je bio obicni prakticar, isprobavaj dok ne uspije. Tako sam i ja popravljao nekad TV i radione.
darius_maximus wrote:Totalno bespotrebno poredjenje...
Tesla je bio vizionar i znao je uvijek sta hoce i kako da to postigne...
Edison pravi predstavnik americkog duha: "If you fail, try, try again." Izmislio sijalicu tako sto je kombinovao dok nije skontao sta funkcionise, a Tesla bi u sred noci da ga probudis sve znao u glavi sklopiti...
Kada covjecanstvo nekad skonta koliko ga je Tesla zaduzio, bit ce i poznatiji, a do tada neka se covjecanstvo upita zasto je gurnulo covjeka koji je omogucio industijsku revoluciju u mrak i napravilo od njega nekakvog mistroznog vraca koji se vise vezuje za zavjere nego za svoju genijalnost...