Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Edison skonto sijalicu ... a tesla od grla pa do generatora sve ostao
Tesla ... vjerovatno najznacajniji um u istoriji covjecanstva ... i bice sve dok ne predjemo na neki totalno drugaciji vid iskoristenja energije ... a kako je krenulo ili cemo se ubiti nuklearkama ili cemo teslinim putem ...
nermin9200 wrote:Ma nema ti smisla brate tema, to ti je kao FC Barcelona vs. Real Valladolid
otprilike tako... Tesla je jednostavno poseban !
(da je jevrej, stavili bi ga na vrh vrhova, kada je nauka u pitanju, ovako je to ipak mnogo skromnije)
lajkujMe wrote:Dovoljno je reci da ima mnogo teslinih izuma koji nikad nisu vidjeli svjetlo dana, to jest preopasni su za tadasnji svijet a i za danasnji.
ili bolje reci nije vidjela sitna raja. Tesla je imao oko 700 pronalazaka a koriste se desetak njih.
ima knjiga na netu da se skine "Tajna teslnih kalemova" Gorana Marjanovica
proteći će još puno vode Bosnom dok se dostigne Teslina vizija fenomena el. struje
(zanimljivo je da u vrijeme njegovih najvećih otkrića nije bila poznata struktura atoma )
Totalno bespotrebno poredjenje...
Tesla je bio vizionar i znao je uvijek sta hoce i kako da to postigne...
Edison pravi predstavnik americkog duha: "If you fail, try, try again." Izmislio sijalicu tako sto je kombinovao dok nije skontao sta funkcionise, a Tesla bi u sred noci da ga probudis sve znao u glavi sklopiti...
Kada covjecanstvo nekad skonta koliko ga je Tesla zaduzio, bit ce i poznatiji, a do tada neka se covjecanstvo upita zasto je gurnulo covjeka koji je omogucio industijsku revoluciju u mrak i napravilo od njega nekakvog mistroznog vraca koji se vise vezuje za zavjere nego za svoju genijalnost...
darius_maximus wrote:
Kada covjecanstvo nekad skonta koliko ga je Tesla zaduzio, bit ce i poznatiji, a do tada neka se covjecanstvo upita zasto je gurnulo covjeka koji je omogucio industijsku revoluciju u mrak i napravilo od njega nekakvog mistroznog vraca koji se vise vezuje za zavjere nego za svoju genijalnost...
Tesla je bio neshvaćeni naučnik jer ljudska svest toga vremena nije mogla da prati to što je on radio. Drugi razlog je što su njegovi finansijeri radili na tome da diskredituju njegove izume jer nisu znali kako da naplate energiju koja bi se provodila kroz zemlju i bila pristupačna svakome.
„Onoga dana kada nauka počne da istražuje nematerijalno, za jednu deceniju će napraviti veći napredak nego za sve vekove svoga postojanja.!“ - govorio je Tesla.
kome bi se prodavala struja i nafta da su njegovi izumi izasli na svjetlost dana ?I koristenje jonosfete i Haarp oruzije...On je sa razlogom ostao "anonimac".
tesla sigurno spada medju top 10 najvecih genija svih vremena..dusa me boli kad vidim da su rijetki koji znaju tko i sto je bio nikola tesla...kad cujem da je telefon izumio tamo neki zabar kosa mi se digne na glavi ucinjena je velika nepravda prema nikoli jer je ostao uskracen za sve zasluge koje je podario svjetu..
edison je bio jedna velika lopovcina svjetskog kalibra...nasi poticari bi pored njega izgledali kao lopovi-amateri 60%-70% svih njegovih patenata su u stvari ideje koje je pokrao(veliki dio i od tesle)
Velimir Abramović - Tajna kule Wardencliff
"e) Teorijski osnovi i izvori Tesline matematike; zna se da Tesla nije koristio uobičajeni diferencijalni račun i da je Maksvelovu elektromagnetiku nazvao “poezijom” neprimenljivom na pravu prirodu svetlosti i elektriciteta. Koje je ontološko značenje Tesline jednostavne matematike? Šta je tačna i jednoznačna fizička interpretacija matematičkih objekata i operacija koje je Tesla koristio u svojim još uvek neshvaćenim eksperimentima?
-----
Svi koji žele temeljitije upoznati dostupne članke na netu o N. Tesli neka ne propuste istražiti šta sve ima na ovoj web stranici: http://www.tesla.hu/ .
Sjećam se dobro nastavnika tehničkog iz osnovne, on je imao po zidu obješene nekakve citate Edisona (tipa 95% rad, 5% znanje), a pričao je kako je Edison bio vrijedan i zato je puno doprinio nauci, a Tesla je bio citiram:"obični pijanac i neradnik", pa zato nije ni blizu iskoristio svoj potencijal, nije dao svijetu onoliko koliko je mogao i zato ga ne treba pretjerano poštovati. A onda sam se ja zainteresovao za temu, čitao o tome, raspitivao se i shvatio da je moj nastavnik tehničkog pričao apsolutne gluposti, ali nisam znao zašto. Ali kad sam dovoljno odrastao bilo mi je jasno, lik je samo patološki mrzio Srbe. Kakav bezveznjak.