Edelputz ili glet masa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Excello

#1 Edelputz ili glet masa

Post by Excello »

Pozdrav,

koliko puta se moze kreciti kada se stavi glet masa, prije nego se glet masa bude morala ponovo strugati i nanositi prije krecenja?
Edelputz moze puno duze trajati prije nego se mora strugati i ponovo nanositi, je li tako?

Sta preporucujete - kriterij je prakticnost, ne izgled?

Hvala
Maraschino

#2 Re: Edelputz ili glet masa

Post by Maraschino »

Nemoj se time opterecavati.
Ako se pravilno kreci sa pravilnom gustocom i grundom prije toga moze biti za tvog zivota. Greska je sto se nanosi debeo sloj(odjednom da pokrije) i to puca. Bolje je dva puta uraditi sa rjedjom farbom nego jednom sa gustom ili prvo neutralisati prljave fleke pa jedan sloj ili pak pranje zidova.
Excello

#3 Re: Edelputz ili glet masa

Post by Excello »

Maraschino wrote:Nemoj se time opterecavati.
Ako se pravilno kreci sa pravilnom gustocom i grundom prije toga moze biti za tvog zivota. Greska je sto se nanosi debeo sloj(odjednom da pokrije) i to puca. Bolje je dva puta uraditi sa rjedjom farbom nego jednom sa gustom ili prvo neutralisati prljave fleke pa jedan sloj ili pak pranje zidova.
Hvala. Da li one skupe latex boje nude ikakvu prednost po ovom pitanju?
Maraschino

#4 Re: Edelputz ili glet masa

Post by Maraschino »

Excello wrote:
Trebalo bi da bude ''sto skuplje to bolje'' ali opet ne znaci. Od boje se ocekuje da dobro prijanja, pokriva prethodnu podlogu i ako je ''periva'' tim bolje. Danas imas puno tih latexa da se mogu prati odnosno prljavu fleku normalno krpom i vodom oprati.
CPT

#5 Re: Edelputz ili glet masa

Post by CPT »

Excello wrote:
nude kod odrzavnja...

slabost su cijena, vlaga, itd
Excello

#6 Re: Edelputz ili glet masa

Post by Excello »

CPT wrote:
Excello wrote:
nude kod odrzavnja...

Vise me interesuje broj krecenja prije nego sto se moraju strugati zidovi, mada Maraschino kaze da se ne moram brinuti oko toga. Vise ljudi mi je reklo da cu to ipak morati raditi nakon 8-12 krecenja (zavisno od nacina krecenja, debljine sloja koji se nanosi) i razmaka u krecenju (broja godina) tako da me struganje vjerovatno sleduje nakon npr. 20 godina max, mozda i prije, ako odaberem glet masu.

Ne znam kakva je situacija sa latex bojama, ima li neke razlike u tome kad se nanosi latex boja preko latex boje - kad se u tom slucaju moraju strugati zidovi ...
Ci-Nick

#7 Re: Edelputz ili glet masa

Post by Ci-Nick »

Excello wrote:
CPT wrote:
Excello wrote:
nude kod odrzavnja...

Vise me interesuje broj krecenja prije nego sto se moraju strugati zidovi, mada Maraschino kaze da se ne moram brinuti oko toga. Vise ljudi mi je reklo da cu to ipak morati raditi nakon 8-12 krecenja (zavisno od nacina krecenja, debljine sloja koji se nanosi) i razmaka u krecenju (broja godina) tako da me struganje vjerovatno sleduje nakon npr. 20 godina max, mozda i prije, ako odaberem glet masu.

Ne znam kakva je situacija sa latex bojama, ima li neke razlike u tome kad se nanosi latex boja preko latex boje - kad se u tom slucaju moraju strugati zidovi ...
Perive boje su dobre, posebno ako imaš malu djecu jer se neke mrlje koje djeca naprave mogu izbrisati, malo sapunice, krpa i obrišeš lijepo to što je uprljano. Što se tiče nanošenja tu nemaš nikakvih problema može svaka preko svake, osim preko nekih uljanih ali one ne bi bile ni zdrave za stan.
Sve vodotopive boje mogu jedna preko druge.
Ako ste pušaći onda je najbolje nanijeti običnu boju i stan krećiti svake dvije godine ( ako izdrži i toliko). Plafone u svakom slučaju običnom bijelom jer nema potrebe tu koristiti perivu boje.
Kad sam uselio u stan sve okrećeno perivim toniranim bojama i 5 godina nisam farbao stan jer nije bilo potrebe.
Onda u istoj trgovini uzmem iste boje ( po brojevima koje sam zabilježio) ali zaboravim naglasiti da hoću perive i oni mi naprave sa običnom osnovom.
I čini mi se da se te obične brže prljaju jer sam onda stan krećio poslije tri godine.
Dakle ako se kreći u prosjeku svake tri godine treba minimalno 30 godina da bi zidove ponovo strugao i gletao.
Tako da za to ne trebaš brinuti.
Excello

#8 Re: Edelputz ili glet masa

Post by Excello »

Ci-Nick wrote: Perive boje su dobre, posebno ako imaš malu djecu jer se neke mrlje koje djeca naprave mogu izbrisati, malo sapunice, krpa i obrišeš lijepo to što je uprljano. Što se tiče nanošenja tu nemaš nikakvih problema može svaka preko svake, osim preko nekih uljanih ali one ne bi bile ni zdrave za stan.
Sve vodotopive boje mogu jedna preko druge.
Ako ste pušaći onda je najbolje nanijeti običnu boju i stan krećiti svake dvije godine ( ako izdrži i toliko). Plafone u svakom slučaju običnom bijelom jer nema potrebe tu koristiti perivu boje.
Kad sam uselio u stan sve okrećeno perivim toniranim bojama i 5 godina nisam farbao stan jer nije bilo potrebe.
Onda u istoj trgovini uzmem iste boje ( po brojevima koje sam zabilježio) ali zaboravim naglasiti da hoću perive i oni mi naprave sa običnom osnovom.
I čini mi se da se te obične brže prljaju jer sam onda stan krećio poslije tri godine.
Dakle ako se kreći u prosjeku svake tri godine treba minimalno 30 godina da bi zidove ponovo strugao i gletao.
Tako da za to ne trebaš brinuti.
Hvala!
Post Reply