Ebay - Zanima me

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Chanelli

#1 Ebay - Zanima me

Post by Chanelli »

Caos, narucila sam par komada odjece i skinule su mi se i pare i poslano mi je i sada ja to cekam. (valjda ce doci) I maloprije nesto razmisljam imaju li ti ljudi opet pristup mojoj kartici jer su vec jednom skinuli pare. Ako neko zna neka mi odgovori. Hvala :?
Deadwalkz0rz

#2 Re: Ebay - Zanima me

Post by Deadwalkz0rz »

Nemaju.
Edin H.

#3 Re: Ebay - Zanima me

Post by Edin H. »

Jesi li platila preko paypala?
braca

#4 Re: Ebay - Zanima me

Post by braca »

Ako si platila preko PayPal-a, nemaju pristup tvojoj kartici i novcu, mada sumnjam da si placala preko PayPala jer uclanjvanje zatijeva odredjenu procedueru i da si sve to prosla, znala bi o cemu se radi. Sa druge strane, ako si DALA broj sa kartice, kao i tajni broj, a morala si da bi platila preko interneta, oni i dalje imaju pristup tvojoj kartici i novcu, mada se u praksi ne desava da ti neko uzurpira karticu ukoliko kupujes kod renomiranog i poznatog prodavaca. No, ako si nesto kupovaja tamo negdje kod nekih anonimusa, preporucujem - ako imas love na kartici - mijenjaj ili blokiraj karticu, a nabavi neku drugu na kojoj imas samo onoliko love koliko ti je potrebno za kupovinu preko interneta i strogo ZABRANI banci da ti STAVLJAJU novac na karticu dez tvoga odobrenja u smislu konto-korentnog kredita.

Inace, za dolazak robe kupljene na ovaj nacin treba dvadesetak dana, ovisno od toga gdje si kupila, ako je vrijednost preko 50 KM, planiraj 30% uvoznih dadzbina, a nekada ti ovih 30% i ne naplate, po principou ako je veeeeeeliki paket pun pamuka, placas carinu ili PDV jer je veeeeliki paket, a ako je maaaali paket u kojem je dijamant, ne placas nista jer je paket - mali. Koji nonsens, mada je jasno da je parametar vrijednost, a ne velicina paketa. Ovo zadnje sam mozda malo iskarikirao, ali nije daleko od istine.
swatch

#5 Re: Ebay - Zanima me

Post by swatch »

kako znas da ti je roba poslana, jesi li dobila tracking number?
Chanelli

#6 Re: Ebay - Zanima me

Post by Chanelli »

Edin H. wrote:Jesi li platila preko paypala?
Jesam, sve sam ja to uradila, i otvorila racun u banci tj imam paypal karticu, i otvorila onaj acc paypal kad sam se registrovala na ebay.
Chanelli

#7 Re: Ebay - Zanima me

Post by Chanelli »

swatch wrote:kako znas da ti je roba poslana, jesi li dobila tracking number?
Jesam.
Chanelli

#8 Re: Ebay - Zanima me

Post by Chanelli »

braca wrote:Ako si platila preko PayPal-a, nemaju pristup tvojoj kartici i novcu, mada sumnjam da si placala preko PayPala jer uclanjvanje zatijeva odredjenu procedueru i da si sve to prosla, znala bi o cemu se radi. Sa druge strane, ako si DALA broj sa kartice, kao i tajni broj, a morala si da bi platila preko interneta, oni i dalje imaju pristup tvojoj kartici i novcu, mada se u praksi ne desava da ti neko uzurpira karticu ukoliko kupujes kod renomiranog i poznatog prodavaca. No, ako si nesto kupovaja tamo negdje kod nekih anonimusa, preporucujem - ako imas love na kartici - mijenjaj ili blokiraj karticu, a nabavi neku drugu na kojoj imas samo onoliko love koliko ti je potrebno za kupovinu preko interneta i strogo ZABRANI banci da ti STAVLJAJU novac na karticu dez tvoga odobrenja u smislu konto-korentnog kredita.

Inace, za dolazak robe kupljene na ovaj nacin treba dvadesetak dana, ovisno od toga gdje si kupila, ako je vrijednost preko 50 KM, planiraj 30% uvoznih dadzbina, a nekada ti ovih 30% i ne naplate, po principou ako je veeeeeeliki paket pun pamuka, placas carinu ili PDV jer je veeeeliki paket, a ako je maaaali paket u kojem je dijamant, ne placas nista jer je paket - mali. Koji nonsens, mada je jasno da je parametar vrijednost, a ne velicina paketa. Ovo zadnje sam mozda malo iskarikirao, ali nije daleko od istine.
Ej, hvala ti sto si mi to sve fino napisao, i mislila sam da je tako. Imam paypal acc i imam paypal karticu i kada sam narucila to, gledala sam da ima onaj 100% pozitivno (dojmove) one neke. Sad cekam, valjda ce mi doci. Hvala ti jos jednom. ;)
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#9 Re: Ebay - Zanima me

Post by un1ted »

braca wrote:Ako si platila preko PayPal-a, nemaju pristup tvojoj kartici i novcu, mada sumnjam da si placala preko PayPala jer uclanjvanje zatijeva odredjenu procedueru i da si sve to prosla, znala bi o cemu se radi. Sa druge strane, ako si DALA broj sa kartice, kao i tajni broj, a morala si da bi platila preko interneta, oni i dalje imaju pristup tvojoj kartici i novcu, mada se u praksi ne desava da ti neko uzurpira karticu ukoliko kupujes kod renomiranog i poznatog prodavaca. No, ako si nesto kupovaja tamo negdje kod nekih anonimusa, preporucujem - ako imas love na kartici - mijenjaj ili blokiraj karticu, a nabavi neku drugu na kojoj imas samo onoliko love koliko ti je potrebno za kupovinu preko interneta i strogo ZABRANI banci da ti STAVLJAJU novac na karticu dez tvoga odobrenja u smislu konto-korentnog kredita..
:lol: :lol: :lol: :lol:
Prvo nauci sta je credit card procesing i ko dobije tvoje podatke pa onda pisi ovakve nebuloze!
braca

#10 Re: Ebay - Zanima me

Post by braca »

nimajneb wrote:
braca wrote:Ako si platila preko PayPal-a, nemaju pristup tvojoj kartici i novcu, mada sumnjam da si placala preko PayPala jer uclanjvanje zatijeva odredjenu procedueru i da si sve to prosla, znala bi o cemu se radi. Sa druge strane, ako si DALA broj sa kartice, kao i tajni broj, a morala si da bi platila preko interneta, oni i dalje imaju pristup tvojoj kartici i novcu, mada se u praksi ne desava da ti neko uzurpira karticu ukoliko kupujes kod renomiranog i poznatog prodavaca. No, ako si nesto kupovaja tamo negdje kod nekih anonimusa, preporucujem - ako imas love na kartici - mijenjaj ili blokiraj karticu, a nabavi neku drugu na kojoj imas samo onoliko love koliko ti je potrebno za kupovinu preko interneta i strogo ZABRANI banci da ti STAVLJAJU novac na karticu dez tvoga odobrenja u smislu konto-korentnog kredita..
Prvo nauci sta je credit card procesing i ko dobije tvoje podatke pa onda pisi ovakve nebuloze!
Uopce nema potrebe ovako komunicirati, prosto mi se gadi kakvih sve likova ima koji nemaju osnovne kulture komuniciranja, a sa druge strane izigravaju mangupe: pa idi brate u kafic, zametni kavgu i pobij se muski sa nekim, a nemoj frustracije plasirati na internetu.

Znaci (da bih dokazao ko pise nebuloze), veoma cesto prodavac koji nema implementiranu PayPal metodologiju , a tebi ja kao kupcu STALO da to nesto kupis, jer je dobro, povoljno i bla...bla...bla...onda DAŠ broj kartice i tajni broj (ako ne cvikaš), tim cinom si platio robu i roba dolazi na adresu. Naravno, za ovakvu vrstu aktivnosti, potrebna su minimum dva uvjeta:

1. Da si siguran u prodavca, da je renomirana firma i tako to, dosta sam puta porucio na ovaj nacin od renomirane firme DAJUĆI broj kartice i tajni broj, nikada nisam imao problema

2. Da bi bio siguran da te nece izraditi, imas takvu vrstu kartice u dogovoru sa bankom na kojoj se nalazi samo onaj novac koji si ti stavio radi te neke konkretne kupovine, te te na taj nacin nece niko izraditi niti tvoju karticu zloupotrijebiti, iako si dao i broj kartice i tajni broj. U ovoj verziji kupovine, najcesce je komunikacija i dogovor e-mailom, no slanje podataka o kartici se vrsi faxom, po defoltu skoro kod svih (renomiranih) prodavaca. Principijelno, ako si nekome dao broj kartice i tajni broj, on ti moze ispostavti racun na iznos koji hoce, citaj kao "moze ti skinuti love koliko hoce", no to se blokira karticom na kojoj nema viška novca i kako sam rekao, komunicira se sa prodavcem za kojeg znas - uvjetno - da je pouzdan. "Card processing" u smislu zastite kupca nema nista sa ovom procedurom. Dodatno, primjera radi, u businessu nase firme CESTO placamo ka dobavljacima iz inozemstva na taj nacim da DAMO broj i tajni broj nase poslovne kartice, naravno, to su dobavljaci sa kojima radimo preko deset godina i - no problemo.

Drago mi je da sam imao priliku da djelomicno pomognem svojim iskustvom onima koji planiraju da pocnu da kupuju sa interneta, iz bijelog svijeta, jer se zaista moze naci raznih stvarcica ili kojih nema kod nas, ili kojih ima, ali su deset puta skuplje. Naravno, informacije treba pokupiti i sa drugih strana , i iz drugih izvora, pa onda donijeti svoj konacni sud.

Znaci ovdje nema govora o nebulozama, a i da ima, cemu taj odvratni pristup komunikaciji, internet je divan paravan za mnoge koji svoje frustracije mogu do iznemoglosti da napucavaju iza tipkovnice, a lijepa komunikacija - pa i ako sam nesto pogrijesio - je misaona imenica.

I zato, tebi Chanelli - svaka cast! :thumbup:

Aj zivjeli... :run:
dresdener78

#11 Re: Ebay - Zanima me

Post by dresdener78 »

@Chanelli:
nemoj se plasiti! 8) Ja koristim ebay vec oko 4 godine, imam VISA karticu povezanu sa paypal racunem i preko toga placam kupljenu robu. Nikad se meni nije desilo da sam prevaren tokom placenja. U stvari ti odobravas onu određenu sumu preko paypala i paypal je salje na racun prodavca tako da on nema direktan pristup tvojoj kartici. Ako vec moram platiti direktno karticom i moram staviti i onaj kontrolni kod od 3 brojka, onda sam vec oprezniji i gledam koliko ima prodavac ocjena i kakvih. Nebi koristio baking karticu kod nikog koji ima manje nego 99 posto pozitivnih ocjena i nekoliko stotina ocjena ukupno. Ebay je relativno dobro osiguran protiv prevaranata. Onda drzim fige da dođe roba bez problema! Ja zivim u EU, tako da nema problema kod kupovine unutar EU, ali sve sto dolazi preko okeana (Asia, Amerika) odmah majmuni stave pod rentgen i salju meni obrasce i fakture. Zanimljivo je da ne provjerjavaju to sto dolazi iz istocne Evrope :-) narucio sam od jednog gospodina iz Srbije prelijep mali model lokomotive i paketic je dosao sa zigom "bez carine" :thumbup:
Onda jos jednom zelim i tebi sto vise zigova BEZ CARINE na paketima :-D
Chanelli

#12 Re: Ebay - Zanima me

Post by Chanelli »

braca wrote:
nimajneb wrote:
Uopce nema potrebe ovako komunicirati, prosto mi se gadi kakvih sve likova ima koji nemaju osnovne kulture komuniciranja, a sa druge strane izigravaju mangupe: pa idi brate u kafic, zametni kavgu i pobij se muski sa nekim, a nemoj frustracije plasirati na internetu.

Znaci (da bih dokazao ko pise nebuloze), veoma cesto prodavac koji nema implementiranu PayPal metodologiju , a tebi ja kao kupcu STALO da to nesto kupis, jer je dobro, povoljno i bla...bla...bla...onda DAŠ broj kartice i tajni broj (ako ne cvikaš), tim cinom si platio robu i roba dolazi na adresu. Naravno, za ovakvu vrstu aktivnosti, potrebna su minimum dva uvjeta:

1. Da si siguran u prodavca, da je renomirana firma i tako to, dosta sam puta porucio na ovaj nacin od renomirane firme DAJUĆI broj kartice i tajni broj, nikada nisam imao problema

2. Da bi bio siguran da te nece izraditi, imas takvu vrstu kartice u dogovoru sa bankom na kojoj se nalazi samo onaj novac koji si ti stavio radi te neke konkretne kupovine, te te na taj nacin nece niko izraditi niti tvoju karticu zloupotrijebiti, iako si dao i broj kartice i tajni broj. U ovoj verziji kupovine, najcesce je komunikacija i dogovor e-mailom, no slanje podataka o kartici se vrsi faxom, po defoltu skoro kod svih (renomiranih) prodavaca. Principijelno, ako si nekome dao broj kartice i tajni broj, on ti moze ispostavti racun na iznos koji hoce, citaj kao "moze ti skinuti love koliko hoce", no to se blokira karticom na kojoj nema viška novca i kako sam rekao, komunicira se sa prodavcem za kojeg znas - uvjetno - da je pouzdan. "Card processing" u smislu zastite kupca nema nista sa ovom procedurom. Dodatno, primjera radi, u businessu nase firme CESTO placamo ka dobavljacima iz inozemstva na taj nacim da DAMO broj i tajni broj nase poslovne kartice, naravno, to su dobavljaci sa kojima radimo preko deset godina i - no problemo.

Drago mi je da sam imao priliku da djelomicno pomognem svojim iskustvom onima koji planiraju da pocnu da kupuju sa interneta, iz bijelog svijeta, jer se zaista moze naci raznih stvarcica ili kojih nema kod nas, ili kojih ima, ali su deset puta skuplje. Naravno, informacije treba pokupiti i sa drugih strana , i iz drugih izvora, pa onda donijeti svoj konacni sud.

Znaci ovdje nema govora o nebulozama, a i da ima, cemu taj odvratni pristup komunikaciji, internet je divan paravan za mnoge koji svoje frustracije mogu do iznemoglosti da napucavaju iza tipkovnice, a lijepa komunikacija - pa i ako sam nesto pogrijesio - je misaona imenica.

I zato, tebi Chanelli - svaka cast! :thumbup:

Aj zivjeli... :run:
haha, daj ba sta vam je :D ma ako dodje dodje ja se nadam da ce doci, a isto tako cula sam se sa prodavacicom, rekla je i koliko je i skinula i svasta nesta jos. Samo opusteno :)
Morales

#13 Re: Ebay - Zanima me

Post by Morales »

hej ljudi, jel ko imao iskustva sa narucivanjem s ove stranice klix.com, jel sigurna?
Chanelli

#14 Re: Ebay - Zanima me

Post by Chanelli »

Morales wrote:hej ljudi, jel ko imao iskustva sa narucivanjem s ove stranice klix.com, jel sigurna?
NEMA :D (otvori novu temu) vv!
Morales

#15 Re: Ebay - Zanima me

Post by Morales »

Chanelli wrote:
Morales wrote:hej ljudi, jel ko imao iskustva sa narucivanjem s ove stranice klix.com, jel sigurna?
Htjedoh napisati "hos ti batina?" al vidjeh da je djevojka u pitanju.... :D :D sorry necu vise nane mi istetovirane :lol:
Chanelli

#16 Re: Ebay - Zanima me

Post by Chanelli »

Morales wrote:
Chanelli wrote:
Htjedoh napisati "hos ti batina?" al vidjeh da je djevojka u pitanju.... :D :D sorry necu vise nane mi istetovirane :lol:
:thumbup: :mrgreen:
tagomago

#17 Re: Ebay - Zanima me

Post by tagomago »

ma ebay je superiška, sve je uredno premda ja prakticiram poručivati od firmi a ne od ljudi, a svim ljudima je stalo da ne izgube povjerenje, ne da prodaju, kao stuhama po ovoj lepoj našoj, jedino što treba voditi računa jeste taj čudnovatni šiping, šipinguje se tek toliko da se puno ne prometuje, a uvijek postoji opcija da se na karticu stavi onoliko para koliko košta pojedini proizvod što se preko ebay poručuje
Post Reply