Ebay u Sarajevu...

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
ake_veliki

#1 Ebay u Sarajevu...

Post by ake_veliki »

Da li ima iko ikakva iskustva da je nesto kupovao preko Ebay-a i da mu je roba isporucena u Sarajevo...
Kako ide sa carinom i ti fazoni :?
dzampin dzek fles

Post by dzampin dzek fles »

Izgleda nema Ebay-a u Sarajevu :(
pitt

Post by pitt »

ima u Istocnim Teritorijama :D:D:D
dinash

Post by dinash »

moj drug je redovno kupovao preko njemackog ibeja ... ebay.de
dzampin dzek fles

I kako je za isporuku :?
Qwert

Post by Qwert »

Kakve to veze ima sa ebay-om? Inace nasa varijanta ebay-a su 'oglasi'.
dzampin dzek fles

Ima veze, ja bih nesto kupio, a da se isporuci u Sarajevo...
Nekad u Istocno, a nekad u Zapadno :D :D :D
pike

Post by pike »

Ja sam prodavo preko Ebay-a i nije bas komplikovano.
buki

Post by buki »

to bi bilo super kad bi se moglo korsititi ovdje
rpglord

Post by rpglord »

Ne vidim u cemu je problem,samo se registruj i biduj se,i ako pobijedis,dopisuj se sa sellerom ( moras pare prvo poslati ) i reci mu da kad salje paket stavi vrijednost 20 dolara pa ne moras placati carinu...
goldietrickz

#11 ovisi

Post by goldietrickz »

sto bi kupovao.ovisi.recimo u cro nema carine za racunalnu i elektronsku opremu.znaci moze ipod i to.samo malo teze ce ti lik koji proadej stavit vrijednost 20 dolara na ipod.
nema carine kao sto rekoh(kao ni za vecinu proizvoda koje mi narucujemo) ali ima mali milijun drugih troskova.
da pojasnim na primjeru diesel cipela pa cu onda na ipod.nakon biddanja,nasli smo se na oko 500 kuna.firma je kao u americi ali se cipele naravno salju iz hong konga.postarina je oko 20 dolara.carine nema ali ima nekih "carinskih troskova" oko 50 kuna.znaci pele su dosle 690 kuna(opet sot jeftinije nego u nas,a i nema bas takvih u nas),lovu smo prvo uplatili westernom.znaci trosak westerna plus najgori moguci kurs dolara.
to s westernom ce bit najcesce rjesenje siguran sam.oke i kreditne kartice ce mozda ic s tim da je kod nas njihova uporaba stigmatizirana,po mom bez nekog veceg razloga.

os ipod?nadjes lika ili firmu,narucis,uplatis(os karticom os westernom),on salje,roba dolazi,placas oko 150 kuna carinskih troskova,pdv na vrijednost proizvoda naznacenog na racunu koji dodje uz paket(22 posto) i to je to.sve to placas postaru.ako carina posumnja u vrijednost(lik ti stavi cijenu 90 posto manju nego sto je),carinik ljepo ode googlat i uzme najvecu cijenu koju nadje na netu i na to naplati pdv i carinske troskove.vidio svojim ocima.al mos probat s njima se naganjat.mi smo jednom uspjeli.
ako je roba preko 3000 kuna mora na spediciju a to ce te brale kostat.ne znam kako je i u bih(a volio bih znati ako moze ko malo pojasnit) ali pretpostavljam slicno ako ne i gore.
izadje te isto ko kod nasih prodavaca ako ne i skuplje.
to sve za novu robu.za polovnu ne znam.morate probat.carinici znaju bit pizde.mozda ih necim mozete ubijedit da ne budu iste.ne znam.:)
da pamtis

#12 Re: ovisi

Post by da pamtis »

goldietrickz wrote:sto .ne znam.:)
zivio drug ake :D :D
goldietrickz

#13 a

Post by goldietrickz »

kako molim?jel moze netko nesto pametno napisati o bih carinskim propisima?!kao sto rekoh...mislim da su isti kao u cro al svejedno...ako je tko narucivao sto preko ebay kako je proslo na carini?!
Ostri_Mac

Post by Ostri_Mac »

Nadji kakvog stranca da ti kupi karticom, pogotovo ako ima dipl. imunitet :D

been there, done that- kupio preko 300USD vrijednosti, isporuka iz New Yorka- doslo za dvije sedmice bez problema... oni ne placaju carinu a ni porez :D jos lik stavio da je poklon, posto se radilo o satu...

Bilo je malo problema oko alternate address, trebalo na 3 dana da se dog s njim oko isporuku posto je bio svabo i nije se pretplatio na paypal (kad ides preko paypal-a garantuju ti povrat novca do 1000USD), ali BiH CRO nisu pokrivene tim sistemom, zato sam i isao preko njega (pored izbjegavanja poreza i carine).

Ooo, obavezno trazi power seller-a sa dobrim feedbackom, ti su najpouzdaniji...
ess

#15 Re: Ebay u Sarajevu...

Post by ess »

bi li mi mogao neko reći otprilike kolika će mi biti ukupna cijena: hoću trenerku 10 eura iz united kingdom.
hoću da naručim, pa ne znam koliki su dodatni troškovi i kako to sve ide..
:?: :?: :?:
Thug...

#16 Re: Ebay u Sarajevu...

Post by Thug... »

Jarane imas preko 100 stranica Ebay teme na pdf ekonomija pa je bolje da tamo pitas...Ne znam kako si nju fulio a ovu iskopao staru 8 godina :lol:
lajkujMe

#17 Re: Ebay u Sarajevu...

Post by lajkujMe »

brate malo trazi na forumu ima vec dobro ustaljena tema o Ebay evo ti link

http://www.klix.ba/forum/ebay-vasa-isku ... s2950.html

I da ti odgovorim na pitanje, ti iz BIH mozes bez problema koristiti ebay, najvaznije je da imas Karticu (kreditnu ili debitnu), i account na paypalu i na Ebayu naravno.

Na Ebayu vecinu stvari dostavljaju u BIH, kad gledas neki item pogledaj dole u shipping, mogu samo 4 stvari da ti pisu dole

1) free shipping to bosnia and hercegovina (besplatno slanje)
2) Shipping via (neki postanski servis) (naziv usluge) (cijena) nije besplatno naravno
3) Cannot ship to bosnia and ..... ne salju u BIH
4) Calculate, ponudjac nije iskljucio BIH iz shipping ali nije ni naveo cijenu postarine ni nacin tu moras kontaktirati prodavaca i dogovoriti se snjim.

sto se carine tice svaki iznos ispod 50 km se ne carini, svaki iznos iznad 50 km se carini (postarina je ukljucena u finalnu cijenu, zavisi iz koje zemlje ti salju kolika ce carina biti)
Locked