ebay

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
starii

#1 ebay

Post by starii »

jel neko kupuje sa ebay i kakva su iskustva u vezi dostave u bih?
saso mange

#2 Re: ebay

Post by saso mange »

kolko ja znam ne mozes naruciti direktno u BiH nego u neku komsijsku drzavu pa da ti dostave iz nje, inace poznajem par osoba koje su tako radile, uvijek su dobijali ono sto su kupili
chengaba

#3 Re: ebay

Post by chengaba »

Kupujem ja! :D

Ebay je samo site koji spaja tebe i još nekog koji prodaje stvar.
Sve se može naručiti u BiH, jedino je pitanje koliko će ti prodavac naplatiti shipping.
Preporučujem ti da tražiš likove iz Koreje, Hong Konga, Vijetnama itd., jer je kod njih u 90% slučajeva besplatan shipping... ;-)
starii

#4 Re: ebay

Post by starii »

chengaba wrote:Kupujem ja! :D

Sve se može naručiti u BiH, jedino je pitanje koliko će ti prodavac naplatiti shipping.
Preporučujem ti da tražiš likove iz Koreje, Hong Konga, Vijetnama itd., jer je kod njih u 90% slučajeva besplatan shipping... ;-)
ma ovo sto ja trebam uzeti je jedan mali aparatic kojeg prodaju kinezi i transport je besplatan...samo mi malo šuhveli što je iz kine :)
koliko se plaća carina kod nas? cijena ovog mog aparatica je oko 1500Km...
chengaba

#5 Re: ebay

Post by chengaba »

90% robe danas je iz Kine i Tajvana... :D

Carina, nisam siguran, ali mislim 22% + 17% PDV-a.
Zovni Poštu prije nego što naručiš i vidi sa tim likom na ebayu za kakve zakonske zavrzlame (da napiše da je poklon, slaže vrijednost, povrat poreza itd.) jer nije baš jeftina stvar...
starii

#6 Re: ebay

Post by starii »

chengaba wrote:90% robe danas je iz Kine i Tajvana... :D

Carina, nisam siguran, ali mislim 22% + 17% PDV-a.
Zovni Poštu prije nego što naručiš i vidi sa tim likom na ebayu za kakve zakonske zavrzlame (da napiše da je poklon, slaže vrijednost, povrat poreza itd.) jer nije baš jeftina stvar...
heheh da mu kazem da mi je dajđa i da mi šalje poklon iz kine :)))
imal još koji fol :))
chengaba

#7 Re: ebay

Post by chengaba »

Nemam pojma, ja uglavnom uzimam jeftinije stvari koje ne carine, pa ne moram pribjegavati tome...
Napiši ti njemu slobodno otvoreno u poruci šta i kako bi mogao uraditi da te izađe jeftinije, pošto je njemu svejedno... 8-)
h_poaro

#8 Re: ebay

Post by h_poaro »

starii wrote: ma ovo sto ja trebam uzeti je jedan mali aparatic kojeg prodaju kinezi i transport je besplatan...samo mi malo šuhveli što je iz kine :)
Otvori link i u 85. poglavlju nađi svoj "aparatić". Kad ga pronađeš sam možeš odrediti visinu stope carine. Tu dodaj 1% carinske evidencije, transportne troškove do BiH granice i sve pomnoži sa 17% za PDV. Nakon toga uračunaj troškove špeditera i to su troškovi koji ti nastaju u redovnom uvozu. Uvijek postoji mogućnost i za skrivene, neplanirane troškove.
Moj savjet je da se obratiš bilo kojoj špediterskoj organizaciji, dobićeš ispravna uputstva, bolja nego ovdje.
Evo ti link za tarifnu oznaku i stopu carine http://www.uino.gov.ba/download/Dokumen ... fa_BiH.pdf
Last edited by h_poaro on 18/05/2010 22:43, edited 1 time in total.
lord-executioner

#9 Re: ebay

Post by lord-executioner »

starii wrote:
chengaba wrote:Kupujem ja! :D

ma ovo sto ja trebam uzeti je jedan mali aparatic kojeg prodaju kinezi i transport je besplatan...samo mi malo šuhveli što je iz kine :)
carinske stope su razlicite, i za tehniku idu od 5 do 15 %, +PDV na zbir postarine i cijene, ja ti preporucujem da dooobro pazis sta uzimas iz Azije, jer je nevjerovatno koliko mogu napucati listing, a predmet kojeg ces dobiti je veoma slabe ili nikakve kvalitete, ako uopce i posjeduje funkcije koje od njega trazis. Ovo nije rasisticko upozorenje, nego ozbiljno skretanje paznje od strane nekoga ko je na tezi nacin naucio da se kineskim ( uopce, azijskim ) listinzima na ebayu ne smije vjerovati, uprkos cesto primamljivim cijenama.
shambho

#10 Re: ebay

Post by shambho »

.
Last edited by shambho on 18/04/2011 00:06, edited 1 time in total.
shambho

#11 Re: ebay

Post by shambho »

Aha nisam registrovala cijenu :mrgreen: .. Nis od mene pomoci onda :-D
Amko80

#12 Re: ebay

Post by Amko80 »

Kinezi nemaju obavezu da navedu tačnu cijenu na paketu koji šalju, takođe mogu napisati da je poklon i sl. Više puta sam naručivao iz Kine, oni napišu na deklaraciji iznos koji ja želim...
Keksich

#13 Re: ebay

Post by Keksich »

A kako vi možete biti sigurni da ćete dobiti šta ste i kupili? Jel prvo on pošalje i kada dobiješ platiš? Al u tom slučaju kako on može tebi vjerovat da će platit :mrgreen:
Ljubicasta27

#14 Re: ebay

Post by Ljubicasta27 »

Keksich wrote:A kako vi možete biti sigurni da ćete dobiti šta ste i kupili? Jel prvo on pošalje i kada dobiješ platiš? Al u tom slučaju kako on može tebi vjerovat da će platit :mrgreen:
To se zove online placanje :-D

Ja se dosad nisam pokajala...super stvar...i jaaako su profeisonalni, kako na amazonu tako i na e bayu...
sis

#15 Re: ebay

Post by sis »

ja redovno kupujem na ebay-u i uvijek dobijem sto platim. do sada zaista nisam imala problema i iznenadilo me koliko brzo stignu stvari - 7 dana iz usa, oko 5 iz uk. naravno provjeris prodavca, koliko trgovina je imao online, kakvi su komentari kupaca... ako nesto nije ok, prijavis ebay-u. placanje ide prko paypala tako da je dosta sigurn
Dady

#16 Re: ebay

Post by Dady »

Keksich wrote:A kako vi možete biti sigurni da ćete dobiti šta ste i kupili? Jel prvo on pošalje i kada dobiješ platiš? Al u tom slučaju kako on može tebi vjerovat da će platit :mrgreen:
Pa ako placas preko paypala, koji je u biti posrednik izmedju tvoje banke i prodavca, prilicno si zasticen.
Post Reply