Đe su pare????

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#1 Đe su pare????

Post by mIRCerka »

Sjednica Istražne komisije
Gdje su nestale milijarde maraka donacija u BiH?
Danas u Sarajevu će se održati sjednica Istražne komisije za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstavak koja je osnovana prije dva mjeseca, na prijedlog Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
Prema tvrdnjama Sefera Halilovića, predsjednika Istražne komisije, u Bosni i Hercegovini je u periodu od 1996. godine do 2008. godine nestalo čak 8 milijardi i 600 miliona KM koje je naša zemlja dobila za obnovu i rekonstrukciju.

Kada se utvrdi gdje je 'nestao' novac koji je Bosna i Hercegovina u poslijeratnom periodu dobila u vidu donacija, izvještaj komisije će biti proslijeđen Tužilaštvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.

Komisija koja je ovlaštena da traži podatke od institucija BiH najkasnije do 1. augusta ove godine obavezna je podnijeti Izvještaj o trošenju donatorskih sredstava sa preporukama koje iz njega proizilaze.
(Sarajevo-x.com)
proglasite me mahalusom, ali jedva cekam da vidim ovaj izvjestaj!
seln

#2 Re: Đe su pare????

Post by seln »

mIRCerka wrote:
Danas u Sarajevu će se održati sjednica Istražne komisije za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstavak koja je osnovana prije dva mjeseca, na prijedlog Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
Prema tvrdnjama Sefera Halilovića, predsjednika Istražne komisije, u Bosni i Hercegovini je u periodu od 1996. godine do 2008. godine nestalo čak 8 milijardi i 600 miliona KM koje je naša zemlja dobila za obnovu i rekonstrukciju.

Kada se utvrdi gdje je 'nestao' novac koji je Bosna i Hercegovina u poslijeratnom periodu dobila u vidu donacija, izvještaj komisije će biti proslijeđen Tužilaštvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu.

Komisija koja je ovlaštena da traži podatke od institucija BiH najkasnije do 1. augusta ove godine obavezna je podnijeti Izvještaj o trošenju donatorskih sredstava sa preporukama koje iz njega proizilaze.
(Sarajevo-x.com)
Bas si mahalusa. Pa to je otislo na obnovu, zar ne vidis sve te nebodere, uvrnute i prave, sve te trzne centre, bosmale, jate...trebalo je to izgraditi.
Klodovik

#3 Re: Đe su pare????

Post by Klodovik »

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupni depoziti na kraju 2008. godine iznosili su 12 milijardi maraka, od čega se na depozite stanovništva odnosi 5,2 milijarde maraka.
mIRCerka

#4 Re: Đe su pare????

Post by mIRCerka »

Klodovik wrote:Prema podacima Centralne banke BiH, ukupni depoziti na kraju 2008. godine iznosili su 12 milijardi maraka, od čega se na depozite stanovništva odnosi 5,2 milijarde maraka.
logicno i jeste da su pojedinci uzeli, ali mozda ovim putem otkriju ko i kako.
Klodovik

#5 Re: Đe su pare????

Post by Klodovik »

mIRCerka wrote:
Klodovik wrote:Prema podacima Centralne banke BiH, ukupni depoziti na kraju 2008. godine iznosili su 12 milijardi maraka, od čega se na depozite stanovništva odnosi 5,2 milijarde maraka.
Možda. Bitno je šta je uračunato u tih osam milijardi. Bilo je velikih projekata pomoći prema kojima je do BiH dolazilo 10% ukupne vrijednosti projekta. Ostalo bi "pojele" plate, oprema, vozila, razni drugi troškovi...
mIRCerka

#6 Re: Đe su pare????

Post by mIRCerka »

Klodovik wrote:
mIRCerka wrote:
Možda. Bitno je šta je uračunato u tih osam milijardi. Bilo je velikih projekata pomoći prema kojima je do BiH dolazilo 10% ukupne vrijednosti projekta. Ostalo bi "pojele" plate, oprema, vozila, razni drugi troškovi...
plate, oprema, administrativni troskovi, to su sve cISTI troskovi, i da je sve cisto oko 8 milijardi, ne bi se ni potezala prica o tom novcu...
nije problem kad neko da milion nekih para, pa se pola potrosi na admin a pola na projektne/prakticne troskove. Problem je kad ti iz Amerike posaljes milion dolara meni kao sefici neke organizacije, a taj milion dodje i ode, a da ja ne kupim ni ciglu za obnovu kuce...
PS od 12 godina radnog iskustva, svih 12 radim za budzetsku liniju "administrativni troskovi"...
Klodovik

#7 Re: Đe su pare????

Post by Klodovik »

@mIRCerka

Pitanje je samo kome ti kao šefica neke organizacije odgovaraš za taj novac, kome pravdaš troškove i budžet.
mIRCerka

#8 Re: Đe su pare????

Post by mIRCerka »

Klodovik wrote:@mIRCerka

Pitanje je samo kome ti kao šefica neke organizacije odgovaraš za taj novac, kome pravdaš troškove i budžet.
odgovaram svom donatoru, ali su moji papiri uvijek dostupni i lokalnim revizorima..
Posto sam posten igrac i uvijek sam sa takvim ljudima, ne kontam kako neko moze
1. uzeti od sirotinje
2. uzeti da drugi ne skontaju
3. zivjeti sa sobom...
amrica

#9 Re: Đe su pare????

Post by amrica »

mIRCerka wrote:

(Sarajevo-x.com)

@mirci, nacekaces se ti dok vidis taj izvjestaj. Sreca pa si mlada... imas vremena da cekas :D
Klodovik

#10 Re: Đe su pare????

Post by Klodovik »

mIRCerka wrote:

odgovaram svom donatoru, ali su moji papiri uvijek dostupni i lokalnim revizorima..
1. uzeti od sirotinje
3. zivjeti sa sobom...
Ne kontam ni ja, ali eto može. I nije uvijek sirotinja primala pomoć. Davalo se i medijima, za izbore, za demokratizacju... da ne nabrajam.
mIRCerka

#11 Re: Đe su pare????

Post by mIRCerka »

Klodovik wrote:
mIRCerka wrote:

1. uzeti od sirotinje
3. zivjeti sa sobom...
Ne kontam ni ja, ali eto može. I nije uvijek sirotinja primala pomoć. Davalo se i medijima, za izbore, za demokratizacju... da ne nabrajam.
znam. 60.000 KM je potroseno na "istrazivanje rodne ispravnosti jezika u medijima" koje je trajalo par sedmica...

nek opravdaju, makar ne nasli marke ukraden, nek svaku od navedenih maraka OPRAVDAJU...
Klodovik

#12 Re: Đe su pare????

Post by Klodovik »

mIRCerka wrote: znam. 60.000 KM je potroseno na "istrazivanje rodne ispravnosti jezika u medijima" koje je trajalo par sedmica...

nek opravdaju, makar ne nasli marke ukraden, nek svaku od navedenih maraka OPRAVDAJU...
Slažem se. Ako naša revizorska tijela imaju pristup "papirima" npr. USAID-a, UNHCR-a, UNICEF-a itd. neka traže pravdanje.
JBT

#13 Re: Đe su pare????

Post by JBT »

Prvo la revolucion pa onda sabiranja i oduzimanja. Ovako nikakve fajde. :sad:
mIRCerka

#14 Re: Đe su pare????

Post by mIRCerka »

JBT wrote:Prvo la revolucion pa onda sabiranja i oduzimanja. Ovako nikakve fajde. :sad:
ih, dok oni ovo istraze, bice revolucija, samo sto nije...
sheilak

#15 Re: Đe su pare????

Post by sheilak »

Bas me zanima da li ce izvjestaj te Istrazne komisije biti vjerodostojan, dakle reci istinu ili ce biti " friziran ", prilagodjen onima koji su i imali najvise koristi od tih donacija. S druge strane, predsjednik komisije je Sefer Halilovic pa onda i ima nade da bi izvjestaj mogao pokazati kuda je otisao novac. Samo nekako ne vjerujem da je to moguce, mozda se otkriju samo mali dzepovi u koje se novac slio da bi se odvratila paznja od velikih.
JBT

#16 Re: Đe su pare????

Post by JBT »

ih, dok oni ovo istraze, bice revolucija, samo sto nije...
Jedino je sigurno da nas cekaju vremena u kojima nam sigurno nece biti dosadno.
ProS

#17 Re: Đe su pare????

Post by ProS »

moze li neko uporediti obnovu njemacke iz ww2 i bih,statisticki prikaz donacija ili tako nesto :? :-) :D
Klodovik

#18 Re: Đe su pare????

Post by Klodovik »

ProS wrote:moze li neko uporediti obnovu njemacke iz ww2 i bih,statisticki prikaz donacija ili tako nesto :? :-) :D
Uh, to poređenje bi iziskivalo dosta vremena, ali evo jedna rečenica:

The Korean war (1950-53) led to a worldwide increased demand for goods, and the resulting shortage helped overcome lingering resistance to the purchase of German products. At the time Germany had a large pool of skilled and cheap labour, partly as a result of the deportations and migrations which affected up to 16.5 million Germans. This helped Germany to more than double the value of its exports during and after the war. Apart from these factors, hard work and long hours at full capacity among the population in the 1950s, 1960s and early 1970s and extra labour supplied by thousands of Gastarbeiter ("guest workers") provided a vital base for the economic upturn.

Mi koliko i kako radimo možemo samo reći "puna šaka brade".
hakazvaka

#19 Re: Đe su pare????

Post by hakazvaka »

Plata nema.. more bit bidne, ali sada, nema :D
muha_sa

#20 Re: Đe su pare????

Post by muha_sa »

more bit bidne da ce KPZ "Novi zivot" u Zenici bit premaHlen :D valja prosirivat livnicu.
Hunkar

#21 Re: Đe su pare????

Post by Hunkar »

hakazvaka wrote:Plata nema.. more bit bidne, ali sada, nema :D
a vi mozete cekati :D

dobro dziho rece: nasi politicari nisu lopovi ... oni su madjionicari :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#22 Re: Đe su pare????

Post by PipiDugaDevetka »

Image

His Majesty Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah, the Sultan and Yang Di-Pertuan of Brunei Darussalam, is the 29th of his line, which dates back to the fourteenth century.

http://www.brunei.gov.bn/government/index.htm

Njegovo Visočanstvo Sultan Bruneja, Hassanal Bolkiah je svojevremeno poslao po 1000 ili 2000 USA $ svakom pripadniku oružanih snaga RBiH.
Ja taj novac nisam dobio, te sam putem e-mail poruke uzete sa njegove web. stranice obavjestio Njegovo Visočanstvo u vezi sa tim.

Vjerovatno su mu sekretari i ostali pomoćnici to i rekli, ali meni nisu odgovorili.

Pkušajte i vi obavjestiti Njegovo Visočanstvo Sultana Hassanala o tome.

O ovoj donaciji sam saznao iz sarajevskih ''magaCina'' 2003. g., pa ću proguglati da bih bio sigran je li suma bila po tisuću ili više USA dolara.
homar

#23 Re: Đe su pare????

Post by homar »

PipiDugaDevetka wrote:Image

His Majesty Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah, the Sultan and Yang Di-Pertuan of Brunei Darussalam, is the 29th of his line, which dates back to the fourteenth century.

http://www.brunei.gov.bn/government/index.htm

Njegovo Visočanstvo Sultan Bruneja, Hassanal Bolkiah je svojevremeno poslao po 1000 ili 2000 USA $ svakom pripadniku oružanih snaga RBiH.
Ja taj novac nisam dobio, te sam putem e-mail poruke uzete sa njegove web. stranice obavjestio Njegovo Visočanstvo u vezi sa tim.

Vjerovatno su mu sekretari i ostali pomoćnici to i rekli, ali meni nisu odgovorili.

Pkušajte i vi obavjestiti Njegovo Visočanstvo Sultana Hassanala o tome.

O ovoj donaciji sam saznao iz sarajevskih ''magaCina'' 2003. g., pa ću proguglati da bih bio sigran je li suma bila po tisuću ili više USA dolara.
Ja se sjećam da su bili napravljeni spiskovi za isplatu pripadnicima A R BiH oko 2000 KM po osobi, no rekli su da je rečeno "odozgo" da se malo sačeka, kako tad tako i sad, pojela maca SDA za izbore i za uže članstvo.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#24 Re: Đe su pare????

Post by PipiDugaDevetka »

Zaim Backović izjavio za emisiju ''60 dekika'' u decembru 2005.g. da je predvidjena suma bila 1500 USA $ što je u vrijeme doniranja bilo približno 2000DM.
Još je bilo rečeno da je ta donacija trebala pristići nakon rata, ali ja se ne sjećam kada.
KemooSA

#25 Re: Đe su pare????

Post by KemooSA »

Image

Where has the money gone!?
Well, I guess you could say.......(puts on glasses)..........it just disappear !!

So what are you going to do?
I..............(puts on sunglasses).........I am going to get to the truth !!!

YYYYYEEEEEAAAAAAAAHHHHHHHHHHH! !!!!!!!!!!!!!!!!
Post Reply