e-mail i sms i zakon
-
boza_salep
#1 e-mail i sms i zakon
e-mail i sms i zakon
jedno pitanje,
imamo osobu A i osobu B
osoba A ima podatke i dokaze o osobi B, da je ova u nekim kriminalnim radnjama (prostitucija,droga,kradja itd).
I ako osoba A salje svakodnevno e-mail poruke ili sms s zamolbama,trazenjem da osoba B prestne s tim kriminalnim radnjama. Da li ga osoba B moze prijaviti policiji zbog tkz ''uznemiravanja'' ?
Osoba B je svjesna da je osobaA otkrila,saznala za njegove inkrimirane radnje.
Smjesno bi bilo da osoba B, ode u policiju i prijavi osobu A, recimo s nekakvim obrazlozenjem npr. ''ja sam lopov ili prostitutka'', a osoba A, mi to zabranjuje i ''uznemirava'' me stalno s mailima i sms porukama.
Da ne ulazimo oko toga da li bi osoba A, trebala ispuniti svoju gradjansku duznost i kriminalne radnje osobe B prijaviti policiji.
Interesuje me da li sto slicno stoji u zakonu oko ovoga?
hvala
jedno pitanje,
imamo osobu A i osobu B
osoba A ima podatke i dokaze o osobi B, da je ova u nekim kriminalnim radnjama (prostitucija,droga,kradja itd).
I ako osoba A salje svakodnevno e-mail poruke ili sms s zamolbama,trazenjem da osoba B prestne s tim kriminalnim radnjama. Da li ga osoba B moze prijaviti policiji zbog tkz ''uznemiravanja'' ?
Smjesno bi bilo da osoba B, ode u policiju i prijavi osobu A, recimo s nekakvim obrazlozenjem npr. ''ja sam lopov ili prostitutka'', a osoba A, mi to zabranjuje i ''uznemirava'' me stalno s mailima i sms porukama.
Da ne ulazimo oko toga da li bi osoba A, trebala ispuniti svoju gradjansku duznost i kriminalne radnje osobe B prijaviti policiji.
hvala
- hakazvaka
#2 Re: e-mail i sms i zakon
http://www.blic.rs/zanimljivosti.php?id=89015boza_salep wrote:e-mail i sms i zakon
jedno pitanje,
imamo osobu A i osobu B
hvala
frajer otiso i prijavio ih murji.
- Dioda
#3 Re: e-mail i sms i zakon
pa nije valjda da osoba A misli da ce osoba B prestati sa "kriminalnim radnjama" ako je pocne maltretiratiboza_salep wrote:I ako osoba A salje svakodnevno e-mail poruke ili sms s zamolbama,trazenjem da osoba B prestne s tim kriminalnim radnjama. Da li ga osoba B moze prijaviti policiji zbog tkz ''uznemiravanja'' ?
-
oscar
#4 Re: e-mail i sms i zakon
Ma nema sanse! Ti tj "osoba A", ne ucjenjujes osobu B sa ciljem pribavljanja materijalne koristi, vec jednostavno zelis da prestane sa tim kriminalnim aktivnostima! Elementi uznemiravanja jesu prisutni, ali sve je OK dok joj ne prijetis!
-
gaius
#5 Re: e-mail i sms i zakon
ne mora biti krivično djelo.. može biti prekršaj..
-
boza_salep
#6 Re: e-mail i sms i zakon
a posto su sms poruke i mailovi, s minornim efektom,
postoji li kakva zakonska, zapreka ili slicno ili kako bi se tretiralo, kada bi osoba A stavila na iste stranice( odnosno bar odredjen broj stranica) gdje se i osoba B oglasava, s svojim ponudama(eskort,masaze i slicno)
nesto kao oglas, odnosno-javni(internet)POZIV, da se osoba B prestane baviti prostitucijom ?
s time sto bi se upotrijebila jedna od vec postavljenih slika ( s jednog od slicnih takvih oglasa) osobe B i s imenom osobe B ?
postoji li kakva zakonska, zapreka ili slicno ili kako bi se tretiralo, kada bi osoba A stavila na iste stranice( odnosno bar odredjen broj stranica) gdje se i osoba B oglasava, s svojim ponudama(eskort,masaze i slicno)
nesto kao oglas, odnosno-javni(internet)POZIV, da se osoba B prestane baviti prostitucijom ?
s time sto bi se upotrijebila jedna od vec postavljenih slika ( s jednog od slicnih takvih oglasa) osobe B i s imenom osobe B ?
- JThomas
#7 Re: e-mail i sms i zakon
u praksi čisto sumnjam da bi iko uspio, čak i pokušao na sudu s zahtjevom da ga neko prestane uznemiravati da se ne bavi zabranjenim aktivnostima...jer sud bi i po službenoj dužnosti počeo postavljati raznovrsna pitanja, a to nikome ko se bavi kriminalom nije u interesu.
ali usput rečeno, neprijavljivanje težih krivičnih djela nadležnima JESTE krivično djelo ako nisi u uskom srodstvu s počiniocem.
ali usput rečeno, neprijavljivanje težih krivičnih djela nadležnima JESTE krivično djelo ako nisi u uskom srodstvu s počiniocem.
- sistem
#8 Re: e-mail i sms i zakon
ako oglasene aktivnosti nisu zabranjene zakonom, onda zamisli koji bi efekt bio da recimo postavis sliku vodoinstalatera C i javni poziv toj osobi da se ne bavi vise vodoistalaterstvom, uz objavljivanje da se 'super-vodoinstalater' u stvari zove kemo dosljakboza_salep wrote:a posto su sms poruke i mailovi, s minornim efektom,
i kako god - objaviti ime osobe koja se oglasava pod pseudonimom je objavljivanje licnih podataka na koje nemas pravo.
-
staza
- BSn
#10 Re: e-mail i sms i zakon
Cisto 'nako logicki - osoba B odgovara za kriminal, osoba A za uznemiravanje (nije dozvoljeno ni kriminalce uznemiravati) i mirna Bosna.
-
boza_salep
#11 Re: e-mail i sms i zakon
uh, sad ispada da zakon vise stiti kriminalce, nego one druge.
Dobro, a sta ako je radi i o medjunarodnoj organizovanoj prostituciji ?
IMa li ko kakvu ideju ?
IMa li ko kakvu ideju ?
- sistem
#12 Re: e-mail i sms i zakon
ako je u pitanju pravo kriminalno djelo, a ne neki minorni prekrsaj, a ti znas ko ga cini, onda si duzan da ga prijavis policiji.boza_salep wrote:uh, sad ispada da zakon vise stiti kriminalce, nego one druge.
IMa li ko kakvu ideju ?
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#13 Re: e-mail i sms i zakon
Izvini,ali to slanje sms i maila je besmisleno.
Može te prijaviti iz zabave,jer novca ne fali,i na sudu dobit par hiljada od tebe.Smiješno ali tačno.
Ono što te žulja,nije za sms,izvini opet,ali i da osoba A fasuje preko ušiju jer pegla porukama,teško da bi pravdu istjerala.
Ukoliko si u nekom "rovitom" kantonu,gdje ti zbog prijave mogu slijedit batine i gdje murija sjedi po sumnjivim objektima "uglednih"biznismena,svrati u sarajevski FMUP i popričaj sa ljudima kojima je posao da razne "osobe B" proganjaju i uznemiravaju koliko hoće.
I naravno,ne kukaj unaokolo.
Može te prijaviti iz zabave,jer novca ne fali,i na sudu dobit par hiljada od tebe.Smiješno ali tačno.
Ono što te žulja,nije za sms,izvini opet,ali i da osoba A fasuje preko ušiju jer pegla porukama,teško da bi pravdu istjerala.
Ukoliko si u nekom "rovitom" kantonu,gdje ti zbog prijave mogu slijedit batine i gdje murija sjedi po sumnjivim objektima "uglednih"biznismena,svrati u sarajevski FMUP i popričaj sa ljudima kojima je posao da razne "osobe B" proganjaju i uznemiravaju koliko hoće.
I naravno,ne kukaj unaokolo.
-
Zephyr38
#14 Re: e-mail i sms i zakon
Prostitucija, droga, kradja…
Šta je tu čudno? Možemo slobodno reći da je to danas kod nas normalno. Ti ako imaš podatke o toj osobi, slobodno do prve policijske stanice:
- tvoja identifikacija.
- obrazci koje moraš ispuniti (identifikacija druge osobe) – sa ispunjavanjem zadnjih se obavezujes da u slučaju sudjenja dolaziš kao svjedok.
Poslije toga, nadji kakav rov ili podrum I pazi se da te mrak ne proguta.
Pošto je kod nas država jako sredjena ti možeš nastaviti slanje svojim poruka – da se nalaziš u kakvoj normalnijoj državi imao bi problema. Ovdje kod nas je “free for all”.
Zašto bi te ta osoba tužila ako si joj slao “zamolbe” preko sms-a? Ako su u pitanje prijetnje, to je već drugo…
Šta je tu čudno? Možemo slobodno reći da je to danas kod nas normalno. Ti ako imaš podatke o toj osobi, slobodno do prve policijske stanice:
- tvoja identifikacija.
- obrazci koje moraš ispuniti (identifikacija druge osobe) – sa ispunjavanjem zadnjih se obavezujes da u slučaju sudjenja dolaziš kao svjedok.
Poslije toga, nadji kakav rov ili podrum I pazi se da te mrak ne proguta.
Pošto je kod nas država jako sredjena ti možeš nastaviti slanje svojim poruka – da se nalaziš u kakvoj normalnijoj državi imao bi problema. Ovdje kod nas je “free for all”.
Zašto bi te ta osoba tužila ako si joj slao “zamolbe” preko sms-a? Ako su u pitanje prijetnje, to je već drugo…
- melbaa
#15 Re: e-mail i sms i zakon
Saznanje o nekom krivicnom djelu se moze i anonimno prijaviti.
Nadlezni organi su duzni ex officio (ili ti po sluzbenoj duznosti) da postupe i po takvim prijavama. Ako nadju da je informacija prava "ceraju" dalje a ako nije odbacuju.
Nadlezni organi su duzni ex officio (ili ti po sluzbenoj duznosti) da postupe i po takvim prijavama. Ako nadju da je informacija prava "ceraju" dalje a ako nije odbacuju.
- Karadoz
#16 Re: e-mail i sms i zakon
Ja mislim da je odgovor "Osoba C"boza_salep wrote:e-mail i sms i zakon
jedno pitanje,
imamo osobu A i osobu B
hvala
-
Zephyr38
#17 Re: e-mail i sms i zakon
http://sportsillustrated.cnn.com/2009/h ... ostpopular
Police trace Ovechkin death threat to 17-year-old boy
PITTSBURGH (AP) -- Police say they've traced an Internet death threat made against Washington Capitals star Alex Ovechkin to a 17-year-old boy.
Pittsburgh Lt. Kevin Kraus says the boy lives in Chambersburg, about 125 miles east-southeast of Pittsburgh. Kraus says state police have talked to the boy, but no charges were immediately filed.
The boy's name wasn't released because he's a juvenile.
The posting on an ice hockey message board read, "I'm killing Ovechkin. I'll go to jail. I don't care anymore."
The Capitals, leading their playoffs series 2-1, meet the Penguins in Game 4 at Pittsburgh on Friday. The series continues in Washington with Game 5 on Saturday.
Police trace Ovechkin death threat to 17-year-old boy
PITTSBURGH (AP) -- Police say they've traced an Internet death threat made against Washington Capitals star Alex Ovechkin to a 17-year-old boy.
Pittsburgh Lt. Kevin Kraus says the boy lives in Chambersburg, about 125 miles east-southeast of Pittsburgh. Kraus says state police have talked to the boy, but no charges were immediately filed.
The boy's name wasn't released because he's a juvenile.
The posting on an ice hockey message board read, "I'm killing Ovechkin. I'll go to jail. I don't care anymore."
The Capitals, leading their playoffs series 2-1, meet the Penguins in Game 4 at Pittsburgh on Friday. The series continues in Washington with Game 5 on Saturday.