e-banking u BiH; eBBI-dozivotno FREE za prijavljene u 2012.

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Knez Nenc

#1 e-banking u BiH; eBBI-dozivotno FREE za prijavljene u 2012.

Post by Knez Nenc »

http://bbibanka.com.ba/web/index.php?op ... 72&lang=ba

"...Korisnici koji do 31.12.2012. aktiviraju eBBI, uslugu elektronskog bankarstva dobit će besplatno - bez mjesečne naknade, do kraja života... Šta Vam nudi eBBI: Platite račune i izvršite plaćanja u zemlji i inozemstvu, imajte uvid u stanje i transakcije na vašim računima u svakom trenutku, uplatite ratu za finansiranje ili kreditnu karticu, transferišite sredstava s jednog računa na drugi, preuzimite elektronske izvode za račune"

Ovo mi se cini kao veoma privlacno uzimajuci u obzir da se e-banking dodatno placa u odnosnu na obicni paket usluga (koji ukljucuje samo vodjenje racuna) u svim drugim bankama u BiH (ispravite me ako grijesim). Interesuje me kakva su iskustva sa e-banking-om u bh bankama (ne samo u BBI tj. eBBI usluga).
neki

#2 Re: e-banking u BiH; eBBI-dozivotno FREE za prijavljene u 20

Post by neki »

Pitanje je koliku proviziju uzimaju za transakcije, nigdje na njihovoj stranici nisam nasao taj podatak. Pored toga uzmi u obzir da, ukoliko placas komunalije, vecina preduzeca nema racun u BBI banci a provizija na uplate na racune u drugoj banci je duplo veca.
desperate housewife

#3 Re: e-banking u BiH; eBBI-dozivotno FREE za prijavljene u 20

Post by desperate housewife »

aktivirala sam danas ovo, i sad zasad radi besprijekorno moram priznat..vidjecemo kako ce biti poslije..
motorola01

#4 Re: e-banking u BiH; eBBI-dozivotno FREE za prijavljene u 20

Post by motorola01 »

neki wrote:Pitanje je koliku proviziju uzimaju za transakcije, nigdje na njihovoj stranici nisam nasao taj podatak. Pored toga uzmi u obzir da, ukoliko placas komunalije, vecina preduzeca nema racun u BBI banci a provizija na uplate na racune u drugoj banci je duplo veca.
Cini se kao dobra ponuda jer ipak u svakoj banci pored mjesecne naknade za ovu uslugu(koja nije mala, 4 i vise KM mjesecno) se placa takodjer za svaku transakciju prema svim bankama(jer su se preduzeca rasporedila po svim bankama). Jedino jos preostaje prekontrolisati cijenu transkacije i ovo je super ponuda ko ima vec otvoren racun u BBI.
Knez Nenc

#5 Re: e-banking u BiH; eBBI-dozivotno FREE za prijavljene u 20

Post by Knez Nenc »

I nakon par dana promisljanja... BBI sa ovom besplatnom eBBI uslugom mi se i dalje cini kao najlogicniji izbor. Jedino sto me jos sprjecava da predjem kod njih je relativno malo bankomata po BiH... doduse sire se ubrzano ako je vjerovati njihovoj stranici.

Sutra ili prekosutra cu provjeriti kakva je situacija sa mogucnoscu kupovanja na internetu tj. da li podrzavaju paypal sa VISA Electron karticom. Kad bi moglo to bi za mene definitivno bilo dovoljno za prelaz :) kad saznam javljam se sa rezultatima u slucaju da nekome nekad zatreba.
LeonardoAC

#6 Re: e-banking u BiH; eBBI-dozivotno FREE za prijavljene u 20

Post by LeonardoAC »

ova eBBI usluga je odlična. Nema šaletar, nema redova... naknada po transakciji 0,5 KM. Računi plaćeni za 5 minuta :D
blue033

#7 Re: e-banking u BiH; eBBI-dozivotno FREE za prijavljene u 20

Post by blue033 »

Kako 0,5 Km po transakciji, a u brošuri im piše 0,3?
Imao sam račun u 6-7 različitih banaka i svaka pljačka na svoj način, tako da mi nešto govori da i ovdje ima nešto skriveno. U svakom slučaju vidjećemo za pola godine godinu da li je to baš sve tako kako kažu.

P.S. Zanimljivo da banka ima sajt u Joomli:) baš me zanima kakvo im je internet bankarstvo, vjerovatno isto zasnovano na open source aplikaciji.
Knez Nenc

#8 Re: e-banking u BiH; eBBI-dozivotno FREE za prijavljene u 20

Post by Knez Nenc »

Evo mene sa rezultatom:

Provjerio sam da li BBI banka podrzava kupovanje na internetu (paypal) sa njihovom VISA Electron karticom i...
trenutno ne podrzavaju, ali bi negdje do kraja ove godine to trebali omoguciti tj. sa njihovim VISA Electron karticama ce se moci koristiti paypal isl. Nisu mi mogli 100% garantovati da ce to raditi i sa svim karticama izdatim prije tog omogucavanja, ali najvjerovatnije hoce. Rezultat: Uskoro otvaram racun i prelazim u BBI.
LeonardoAC wrote:ova eBBI usluga je odlična. Nema šaletar, nema redova... naknada po transakciji 0,5 KM. Računi plaćeni za 5 minuta :D
0.5 KM po transakciji na vanjski racun? Ako jeste onda to zvuci prilicno dobro, posto trenutno rijetko ko ima racun u BBI. Dakle 0.3 KM za naknadu za transakciju na tudji racun u BBI banci (npr. placanje racuna za plin posto oni imaju racun u BBI), a za racune u drugim bankama u BiH 0.5 KM.
blue033 wrote:P.S. Zanimljivo da banka ima sajt u Joomli:) baš me zanima kakvo im je internet bankarstvo, vjerovatno isto zasnovano na open source aplikaciji.
za internet bankarstvo ne znam ni ja, ali za sajt... nisam obracao paznju, ali sad vidim da je tako... Joomla 1.5. Jos jedna pozitivna stvar. :)
dinok

#9 Re: e-banking u BiH; eBBI-dozivotno FREE za prijavljene u 20

Post by dinok »

Knez Nenc wrote:za internet bankarstvo ne znam ni ja, ali za sajt... nisam obracao paznju, ali sad vidim da je tako... Joomla 1.5. Jos jedna pozitivna stvar. :)
Više je negativna nego pozitivna :-)
Ozbiljna banka koja drži do sebe razvija sustav iz temelja, ili kupuje prilagođena rješenja od kompanija koje se bave razvojem za bankarski sektor, opensource CMS nikako nije dobar izbor.
Knez Nenc

#10 Re: e-banking u BiH; eBBI-dozivotno FREE za prijavljene u 20

Post by Knez Nenc »

dinok wrote:
Knez Nenc wrote:za internet bankarstvo ne znam ni ja, ali za sajt... nisam obracao paznju, ali sad vidim da je tako... Joomla 1.5. Jos jedna pozitivna stvar. :)
Ozbiljna banka koja drži do sebe razvija sustav iz temelja, ili kupuje prilagođena rješenja od kompanija koje se bave razvojem za bankarski sektor, opensource CMS nikako nije dobar izbor.
Ovdje se radi o manjoj lokalnoj banci koja se tek pocinje razvijati (tek 9. ili 10. banka su trenutno u BiH) i joomla je odlican izbor za pregledan sajt da se predstave osnove. Slazem se da je razvijanje vlastitog ili kupovanje specijalizovanog rjesenja bolji izbor za bilo koje ozbiljno finalno rijesenje... bar kad su banke u pitanju, ali ovdje se radi, kao sto rekoh, o pocecima jedne (u ovom trenutku) lokalne banke i drago mi je sto su se, barem u ovom ranom stadiju, odlucili posluziti nekim open source rjesenjem. Ili dugim rijecima: Tacno, joomla se ne cini kao bas pretjerano profesionalno i ozbiljno rjesenje za jednu banku i kao finalno rijesenje bi volio vidjeti nesto drugo, ali pod trenutnim okolnostima nemam apsolutno nista protiv joomle. :-D
dinok

#11 Re: e-banking u BiH; eBBI-dozivotno FREE za prijavljene u 20

Post by dinok »

Knez Nenc wrote:
dinok wrote:
Ovdje se radi o manjoj lokalnoj banci koja se tek pocinje razvijati (tek 9. ili 10. banka su trenutno u BiH) i joomla je odlican izbor za pregledan sajt da se predstave osnove. Slazem se da je razvijanje vlastitog ili kupovanje specijalizovanog rjesenja bolji izbor za bilo koje ozbiljno finalno rijesenje... bar kad su banke u pitanju, ali ovdje se radi, kao sto rekoh, o pocecima jedne (u ovom trenutku) lokalne banke i drago mi je sto su se, barem u ovom ranom stadiju, odlucili posluziti nekim open source rjesenjem. Ili dugim rijecima: Tacno, joomla se ne cini kao bas pretjerano profesionalno i ozbiljno rjesenje za jednu banku i kao finalno rijesenje bi volio vidjeti nesto drugo, ali pod trenutnim okolnostima nemam apsolutno nista protiv joomle. :-D
Kako nisam upoznat sa tom bankom, mislio sam da već rade duže vrijeme, tako da mi je opensource rješenje bilo glupost, no ako su tek krenuli sa radom i koriste Joomlu kao privremeno rješenje, sve što si rekao stoji :)
Mommy's_little_ Monster

#12 Re: e-banking u BiH; eBBI-dozivotno FREE za prijavljene u 20

Post by Mommy's_little_ Monster »

Nisu bas tek poceli
Bosna Bank International d.d. Sarajevo (BBI) osnovana je 19.10.2000. godine kao prva banka u Evropi koja posluje na principima islamskog bankarstva.
a evo i stranice ebankinga https://e.bbi.ba/prijava.aspx?ReturnUrl=%2f
Knez Nenc

#13 Re: e-banking u BiH; eBBI-dozivotno FREE za prijavljene u 20

Post by Knez Nenc »

Mommy's_little_ Monster wrote:Nisu bas tek poceli
Bosna Bank International d.d. Sarajevo (BBI) osnovana je 19.10.2000. godine kao prva banka u Evropi koja posluje na principima islamskog bankarstva.
a evo i stranice ebankinga https://e.bbi.ba/prijava.aspx?ReturnUrl=%2f
Hmmm. Onda im se bas i ne zuri nesto pretjerano sa prosirivanjem, jer evo bas procitah da tek planiraju da se prosire na cijelu BiH (dakle oba entiteta). Doduse jedino sto mene stvarno interesuje je da im je internet bankarstvo sigurno i potpuno odvojeno od svega ostalog, da VISA Electron podrzava (uskoro) paypal i da su trenutno najpovoljniji. Sto se mene licno tice mogu nastaviti koristiti trenutno joomla rijesenje kao odvojenu informativnu stranicu koliko god hoce. Mene samo interesuje https://e.bbi.ba/ 8-)
desperate housewife

#14 Re: e-banking u BiH; eBBI-dozivotno FREE za prijavljene u 20

Post by desperate housewife »

zašto open source znači da nema kvaliteta? Rezoniranje nigdje veze. Znači da neke evropske vlade koje koriste open source softver ne drže do kvaliteta? Ma hajte molim vas.
dinok

#15 Re: e-banking u BiH; eBBI-dozivotno FREE za prijavljene u 20

Post by dinok »

desperate housewife wrote:zašto open source znači da nema kvaliteta? Rezoniranje nigdje veze. Znači da neke evropske vlade koje koriste open source softver ne drže do kvaliteta? Ma hajte molim vas.
Nitko nije rekao da opensource CMS nije kvalitetan, daleko od toga, to su više nego super rješenja za male/srednje tvrtke i organizacije, ali za jednu banku ne priliči poslovati na sustavu čiji je kod otvoren i dostupan svima, jednostavno nije sigurno.Zašto misliš da sve ostale banke (barem za koje ja znam) razvijaju za sebe sve iz temelja i imaju IT odjele zadužene za sve to kada jednostavno mogu instalirati Joomlu, nabaciti temu i biti mirni?
Mommy's_little_ Monster

#16 Re: e-banking u BiH; eBBI-dozivotno FREE za prijavljene u 20

Post by Mommy's_little_ Monster »

dinok wrote:
desperate housewife wrote:zašto open source znači da nema kvaliteta? Rezoniranje nigdje veze. Znači da neke evropske vlade koje koriste open source softver ne drže do kvaliteta? Ma hajte molim vas.
Nitko nije rekao da opensource CMS nije kvalitetan, daleko od toga, to su više nego super rješenja za male/srednje tvrtke i organizacije, ali za jednu banku ne priliči poslovati na sustavu čiji je kod otvoren i dostupan svima, jednostavno nije sigurno.Zašto misliš da sve ostale banke (barem za koje ja znam) razvijaju za sebe sve iz temelja i imaju IT odjele zadužene za sve to kada jednostavno mogu instalirati Joomlu, nabaciti temu i biti mirni?
Znaci ako je stranica u joomli, nista drugo im ne valja? Pa nije im informacioni sistem u joomli hebo ga ti :D
sabanss

#17 Re: e-banking u BiH; eBBI-dozivotno FREE za prijavljene u 20

Post by sabanss »

Mommy's_little_ Monster wrote: Znaci ako je stranica u joomli, nista drugo im ne valja? Pa nije im informacioni sistem u joomli hebo ga ti :D
Vala bas... Meni je draze vidjeti stranicu u Joomli sa informacijama, nego aman-zaman custom made na kojoj ne nadjem sta treba.

Inace za BBI :thumbup:
neki

#18 Re: e-banking u BiH; eBBI-dozivotno FREE za prijavljene u 20

Post by neki »

Moze li sad neko od vas koji ste prijavili e-bankarstvo u BBI konkretno reci kolika je provizija za transakcije prema racunima unutar banke a kolika prema racunima u drugim bankama ???
dinok

#19 Re: e-banking u BiH; eBBI-dozivotno FREE za prijavljene u 20

Post by dinok »

Mommy's_little_ Monster wrote: Znaci ako je stranica u joomli, nista drugo im ne valja? Pa nije im informacioni sistem u joomli hebo ga ti :D
Pa nisam ja ni rekao da im ništa drugo ne valja :D Čak mi se i sviđa tema koju su odabrali i stranica izgleda fino, samo kažem da nije praksa koristiti Joomlu za ovakve sajtove :-D
kkabade

#20 Re: e-banking u BiH; eBBI-dozivotno FREE za prijavljene u 20

Post by kkabade »

neki wrote:Moze li sad neko od vas koji ste prijavili e-bankarstvo u BBI konkretno reci kolika je provizija za transakcije prema racunima unutar banke a kolika prema racunima u drugim bankama ???
cijene mi se ne čine pretjeranim
0,30 su unutar banke (imaju 4 JP kako mi rekoše na šalteru)
0,50 su van banke ali do 100Km, preko 100 je 0,70pf

na internet se ne može, imaju karticu koja to dozvoljava ali je kreditna.... opcija ima

sa elektronskim sam zadovoljan, nije komplikovano !!!
blibla

#21 Re: e-banking u BiH; eBBI-dozivotno FREE za prijavljene u 20

Post by blibla »

Ne bih da budem grub, ali ti čini se ne znaš baš previše o temi o kojoj pričaš. Joomla je praktično framework i naravno može se prilagođavati. Nije pitanje alata, nego majstora.
dinok

#22 Re: e-banking u BiH; eBBI-dozivotno FREE za prijavljene u 20

Post by dinok »

blibla wrote:
Ne bih da budem grub, ali ti čini se ne znaš baš previše o temi o kojoj pričaš. Joomla je praktično framework i naravno može se prilagođavati. Nije pitanje alata, nego majstora.
No hard feelings 8) Svatko ima pravo reći svoje mišljenje :)
Da ne znam o temi se baš i nebi složio, samo sam rekao da se open source CMSovi ne koriste za bankarski i financijski sektor i iza toga stojim 100%.
Post Reply