Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
PM72 wrote: ↑16/08/2025 15:38
Oni su nas prestigli...od puteva do proizvodnje.Milijarde uzimaju od turizma al nismo ni mi mačiji kašalj-mi uzimamo milijarde kredita
Koja proizvodnja u albaniji?
Koji putevi? misliš na one "autoputeve" gdje svaka kuća ima šljunčani prilaz zaustavnoj traci?
Imaju ljudi svoje proizvode,od sira do cigara i konjaka.Šta mi proizvodimo od voća?I bolji su im putevi nego naši,mi ih i nemamo a ovo jada što imamo stalno je u kolapsu
ah...pričamo znači o "proizvodnji" poljoprivrednih kultura.
Mislio sam na industrijske proizvode, nikad nisam vidio oznaku Made in Albania na bilo čemu.
Albanske puteve ne bih komentarisao, oni su izmislilli svoje kategorije puteva..
Konkretno, sav građevinski bum koji u Albaniji vidimo zadnjih 20 godina ima samo jedan jedini uzrok:
Dijaspora
Koja proizvodnja u albaniji?
Koji putevi? misliš na one "autoputeve" gdje svaka kuća ima šljunčani prilaz zaustavnoj traci?
Imaju ljudi svoje proizvode,od sira do cigara i konjaka.Šta mi proizvodimo od voća?I bolji su im putevi nego naši,mi ih i nemamo a ovo jada što imamo stalno je u kolapsu
ah...pričamo znači o "proizvodnji" poljoprivrednih kultura.
Mislio sam na industrijske proizvode, nikad nisam vidio oznaku Made in Albania na bilo čemu.
Albanske puteve ne bih komentarisao, oni su izmislilli svoje kategorije puteva..
Konkretno, sav građevinski bum koji u Albaniji vidimo zadnjih 20 godina ima samo jedan jedini uzrok:
Dijaspora
A šta to mi proizvodimo,sem metaka? Gdje nam je poljoprivreda? Ljudi napreduju strahovito,milijarde uzimaju svake godine i to sve više.
Gdje je naša dijaspora? Pa ljetuju u Hrvatskoj
mk ultra wrote: ↑16/08/2025 19:54
Ako uzmemo u obzir da izvozimo duplo vise, rast albanskog BDPa je jos luđa varijanta i samo iskazuje koliko kod nas nema investicija
Kazem opet, nemam pojma o Albaniji, samo nas je najgora drzava pretekla u osnovnim ekonomskim parametrima
Bljak!
Bio dva puta i ljudi vidljivo napreduju.Prvi put kad sam bio imao sam predrasude...i ostao u čudu njihovom voljom,radom i gostoprimstvom.
gdje je pomenuo hamas? ili ti citas nesto sto nije napisano?
Sta si ti, njegov advokat? Pogledaj sta je pisao...stavi naocale ako ne vidis.
nisam nikakav advokat, nego levat koji je preletio preko oba posta i nije mi bilo jasno sta citam. zahvaljujem na pojasnjenju i izvinjavam se na svojoj prvoj reakciji.
Frajer sve sto ima veze s palestinom naziva hamasom, i svi komentari na tematiku izrael palestina, su proizraelski,..palestinci su krivi za sve...eto, ukratko o bibiju, inace simpa nadimak u izraelu.
A sto se tice Albanije, ljudi imaju vece potencijale u turizmu i poljoprivredi, i to koriste maksimalno.
Vala ako mi nemamo potencijala za poljoprivredu, nema niko.
Jeste brdovito ali sjeverna Bosna do Save je plodna brezuljkasta, Hercegovina dubravska visoravan dolina Neretve, sa hrvatske strane oko Opuzena metar nije nezasadjen a kod nas malo ili nista jeste zasadjeno.
Prilog sa capljinske pijace neki dan, nemaju kome prodati lubenice, uvozni lobi stanca albanske i grcke lubenice po nizim cijenama.
Sva se strategija zasniva na "poslace dijapora nesto para" i "Bingo ce nesto".
mk ultra wrote: ↑16/08/2025 19:54
Ako uzmemo u obzir da izvozimo duplo vise, rast albanskog BDPa je jos luđa varijanta i samo iskazuje koliko kod nas nema investicija
Kazem opet, nemam pojma o Albaniji, samo nas je najgora drzava pretekla u osnovnim ekonomskim parametrima
Bljak!
Nije to nista... jos malo cemo Kosovu gledat u ledja
Realno albanija će postati nova mini turska antalija, samo bliže, i neka napreduju, a nije ista kategorija zemlje/države pa je besmisleno porediti
Nama slijedi konačno otrežnjenje od socijalističkih zabluda i postavljanje privrede na realne osnove, a onda zavisi dal u tom vremenu ide još jedan udar komšija/susjeda ili ćemo krenuti u razvoj ozbiljnim koracima rj da li ćemo postati sigurni da kapital pokrene razvoj
saimidin wrote: ↑16/08/2025 21:29
Realno albanija će postati nova mini turska antalija, samo bliže, i neka napreduju, a nije ista kategorija zemlje/države pa je besmisleno porediti
Nama slijedi konačno otrežnjenje od socijalističkih zabluda i postavljanje privrede na realne osnove, a onda zavisi dal u tom vremenu ide još jedan udar komšija/susjeda ili ćemo krenuti u razvoj ozbiljnim koracima rj da li ćemo postati sigurni da kapital pokrene razvoj
Bice kod njih jos neko vrijeme rast i onda ide long-term stagnacija.
U Albaniji nisam bio nikako poslije korone jer me nije stvarno nicim odusevila da bih ponovo isao tamo. Mozemo pricati o brojkama, ali kao drustvo su oni jos daleko daleko iza nas. Rekao bih da je saobracajna kultura dobar pokazatelj koliko je neko drustvo napredno.
Moje neko vidjenje jeste da su Albanci i Turci po drustvenom razvoju jednu generaciju iza nas, dok su npr. Njemci jednu generaciju ispred nas. O tome mogu da govore i demografski pokazatelji - u BiH se dosta ranije preslo na manji broj djece u porodici u odnosu na te zemlje.
Eh sad mozemo reci da je jedna jako brojna generacija Albanaca, sto kuci, sto u dijaspori dolazi trenutno u snagu i da su jaka pokretacka snaga. O tome govore i avionske linije prema Pristini i Tirani, a i pokazatelji da su trenutno Albanija i Kosovo najveci izvoznici legalnih migranata prema Njemackoj (u Evropi), vjerovatno je i prema ostalim drzavama tako, ali ja pratim njemacku statistiku, pa o tome mogu pricati.
Licni utisci/stereotipi - Ovdje gdje zivim ima bas dosta Albanaca i imam osjecaj da stalno pristizu novi, upoznao sam samo jednog visokoobrazovanog, na svom prvom poslu, dosao prije 30 god. u Njemacku, uglavnom mu se rad zasnivao na tome da sabotira sve nove kolege, posebno ne-Njemce i da se usput maksimalno ulizuje Njemcima. Ali to nije strano ni za exYu migrante koji su dosli u taj vakat u Njemacku.
Upoznao sam ih bas bas mnogo na nekim osnovnim poslovima. Obzirom da su ti poslovi sada jako na cijeni, dosta njih je otvorilo privatne firme tako za ciscenje, uredjenje vrtova, odvoz otpada i sl. i dobro im ide. Uvezani su jako i drze se jedni drugih, samostalno ocito ne znaju da funkcionisu i tada su manji od makovog zrna. Nisam upoznao težeg naroda za šalu, ali baš...
Zbog navedenih demografskih faktora, rekao bih da je ovo njihova peak dekada, dakle 2020-2030, kao sto su kod nas bile 80te, kod Turaka 2005-2015...
Kod nas je problem sto mi i dalje medju obrazovanim ljudima imamo socijalisticki mindset, posebno u vecim gradovima, koji onda koci svaki moguci napredak. Nevezano za stranacku pripadnost.
Politika je jako bitan faktor, ne mozes uvoditi ad hoc entitetske mjere poput dizanja minimalca preko noci za 60% i neradne nedjelje, a ocekivati napredak. Nazalost ultra-visoka radnicka prava ne idu pod ruku sa visokim procentom ekonomskog napretka. Mi smo odabrali ovo prvo i to je nas izbor, jare i pare ne idu.
Sve su to slične zemlje BiH, AL, SR, CG, MK. Neku sitnu prednost može ostvariti svaka od njih.
U slučaju Albanije to je mlađa populacija i odsustvo onoga što se u BiH zove nostalgijom za bivšim političkim uređenjem.