salik79 wrote:
Moj profesor , po tom pitanju, je bio Siegfried F. Franke, tako da ne znam, pogotovo ako uzmemo u obzir da sam njegova predavanja posjecivao vise od desetljeca prije ove presude Suda za ljudska prava i oko 10-tak godina prije nego je to pitanje "potegnuto" u Italiji. Moja poenta je ta, da kada se donese presuda Suda za ljudska prava u Strazburu, da ona nije presedan po tom pitanju iskljucivo za tu zemlju, tako da svaka druga zalba/tuzba iz bilo koje drzave potpisnice, po istom pitanju, ce biti rjesavana po skracenom postupku na osnovu vec postojece presude. Ili grijesim?
Druga stvar, ako je drzava laicisticka, sekularna, sta ima raspelo raditi u jednoj sudnici? Mislim, meni licno ne smeta, da ne budem krivo shvacen, ali ako u jednoj sekularnoj drzavi, odnosno njenoj sudnici, moze biti raspelo, bez da se ta drzava smatra nazadnom, zasto se omalovazava i smatra nazadnim potreba za uskladjivanjem vremena predavanja sa vjerskim potrebama, petkom, studenata u KS.
Ako je raspelo neodvojivi dio identiteta italijanske drzave i naroda, valjda je i dzuma namaz neodvojivi dio identiteta grada kojeg je osnovao Isa beg Ishakovic, a uvakufio gazi Husref beg?!
Prebrzo vozis ... ti si vec iza krivine a drugi ni u drugu nisu ubacili.
Tema je otvorena ovim pitanjem:
Popis u BIH je pokazao da je BIH zemlja sa vecinski islamskim vjernicima,sta mislite onda jel ok zahtjevati zakonski osiguran sat petkom radi dzume? ovu temu otvaram jer sam potaknuta inicijativom studenta Harisa Zahiragica
... na nasu zalost. Jer spajati Zahiragicevu "inicijativu" i normalnu, ljudsku zelju za obavljanjem molitve je izgubljena bitka.
Elem, zasto sam se osvrnuo na tvoj post? Proteci ce jos mnogo vode bosanskim rijekama prije nego sto bude sasvim normalno da polovina stanovnistva zahtijeva da se izvrse minorne promjene u izgledu radne sedmice, zbog njihovih aktivnosti koje obavljaju van radnog vremena.
Jer, mada se mahom radi o nevjrenicima, isti vjeruju da je Bogom dato da radna sedmica treba biti 5X8, da vikend mora biti subotom i nedjeljom, i da onaj ko bi se drznuo da predlozi bilo kakvu promjenu, ustvari priprema vladavinu serijata ... a taj je naravno, gori i od Hitlera i od Staljina.