Dzuma petkom
- Jack Be Nimble
#326 Re: Dzuma petkom
Moze ako ce hodza udarati pečat u indeks ko dolazi a ko ne. Na kraju predavanje propustene dzume uticu na prosjek.
Jos jedan nacin da hodza zaradi koju vise.
A jel to sam na faxu? Sta je sa osnovnim i srednjim školama?
- mO k3
#327 Re: Dzuma petkom
jesi ti hodza??kritichar wrote:To isto Dodik priča, vidi se ta kumrovečka školaultima_palabra wrote: Alija je osudjen za podrivanje drzave i sistema... odlezao nesto malo i napravio natprosjecnu karijeru za tadasnje standarde.
Borio se velis? Moze se peder u Arabiji ili gulenovac u Turskoj boriti koliko god hoce, ali zna se sta ga sljeduje.
- kritichar
#328 Re: Dzuma petkom
bitno je biti dobar čovjek, jeldeQler wrote:Ja nikad nisam bio na dzumi, i odgovorno tvrdim veci sam musliman od bar 30% onih sto idu.... ali eto, ne vidim se po dzamijama pa aman, ja ne valjam... sto se mene tice IS moze sutra propasti...
ne kažem da nisi
- MyTao
#329 Re: Dzuma petkom
Da, ali ti tu pozitivnu stvar zelis prikazati kao nesto lose :pkritichar wrote:on svoje privatne stvari iznosi meni, ja ih samo komentarišemmO k3 wrote:@kritichar sta te briga i da je se islam u njegovoj familiji ugasio , to je njegova privatna stvar de popusti
- Qler
#330 Re: Dzuma petkom
Nije to, nego je bitno ne biti shupak i licemjer... Znam ih x što piju ko smukovi i idu na dzumu... Znam ih x što su pravi muslimani a ne idu na dzumu... Ne moraš ići na dzumu da bi bio pravi musliman. Ali ovdje važi ona vjerovatno, ako nisi voljen, nisi pravi... I zato su mi ovi zeleni najgori. I SDA i njeni simpatizeri. Sačuvaj me bože muslimana kao što je Bakir i njegovi ahbabi...
Sent from my Lenovo P1a42 using Tapatalk
- mO k3
#331 Re: Dzuma petkom
Ko odredzuje ko je dobar musliman ili ne??kritichar wrote:bitno je biti dobar čovjek, jeldeQler wrote:Ja nikad nisam bio na dzumi, i odgovorno tvrdim veci sam musliman od bar 30% onih sto idu.... ali eto, ne vidim se po dzamijama pa aman, ja ne valjam... sto se mene tice IS moze sutra propasti...![]()
ne kažem da nisi
Kada vidim ko je u prvom safu u mome dzematu dojde mi da povratim ....
-
nightvision
#332 Re: Dzuma petkom
Isto tako nije pusku uzeo u ruke ni ovaj hadziefendic iz tuzle, samo se malo cinovao u ss diviziji.Banksy wrote:Stalno isto, samo bombe i petljancija, sve znamo napamet...kritichar wrote: SDA ga strpala poslije 2.S.R. iako puške uzeo nije
- kritichar
#333 Re: Dzuma petkom
nekad je bilo kad vide da ne pijem kažu hodža, sad su vehabije aktuelne pa nisam više hodžamO k3 wrote:jesi ti hodza??kritichar wrote:To isto Dodik priča, vidi se ta kumrovečka školaultima_palabra wrote: Alija je osudjen za podrivanje drzave i sistema... odlezao nesto malo i napravio natprosjecnu karijeru za tadasnje standarde.
Borio se velis? Moze se peder u Arabiji ili gulenovac u Turskoj boriti koliko god hoce, ali zna se sta ga sljeduje.
- ultima_palabra
#334 Re: Dzuma petkom
Kakav sad Dodik, sta lupas?kritichar wrote:To isto Dodik priča, vidi se ta kumrovečka školaultima_palabra wrote: Alija je osudjen za podrivanje drzave i sistema... odlezao nesto malo i napravio natprosjecnu karijeru za tadasnje standarde.
Sam si rekao da je vjernik u onom
sistemu mogao biti samo zemljoradnik, ja ti na opstepoznatom primjeru pokazao da lazes.
-
KIseljak12
#335 Re: Dzuma petkom
Mozda se nisam dobro izrazio, rekoh "u vrijeme", a ne "nakon" dzume, implicirajuci da je doticna osoba nemusliman. Kao takav nece imati dobre izglede za napredovanje, ako mu je rukovodstvo islamski nastrojeno (u kriminalnom smislu, ne da su mumini).kritichar wrote:Poslije džume ići na pivu je odlika licemjera, a kada saznaš da je neko licemjer ne možeš ga gledati istim očima, nije bitno jesi li crven, crn ili zelen.KIseljak12 wrote: Vjerovatno si htio reci "za razliku od danas". Popij pivu u vrijeme dzume i/ili za vrijeme ramazana, a da te "snimi" vjerski nastrojen sef, neces daleko dogurati. Ne zelis priznati da danasnji zeleni vode istu politiku kao i nekadasnji crveni. To je ista ona situacija ko kad Ahmed Nurudin postane kadija.
- kritichar
#336 Re: Dzuma petkom
sve to stoji, osim kad propustis 3 dzume bez razloga nisi vise muslimanQler wrote:Nije to, nego je bitno ne biti shupak i licemjer... Znam ih x što piju ko smukovi i idu na dzumu... Znam ih x što su pravi muslimani a ne idu na dzumu... Ne moraš ići na dzumu da bi bio pravi musliman. Ali ovdje važi ona vjerovatno, ako nisi voljen, nisi pravi... I zato su mi ovi zeleni najgori. I SDA i njeni simpatizeri. Sačuvaj me bože muslimana kao što je Bakir i njegovi ahbabi...
- piupiu
#337 Re: Dzuma petkom
Neuzubillah. Prod'o dušu Šejtanu.ultima_palabra wrote:Jel Alija Izetbegović bio ratar u socijalizmu ili je diplomirao pravo, promjenio par solidnih državnih poslova, dobio stan u centru Sarajeva, iškolovao nekoliko djece koja su isto tako dobili solidne državne poslove i to sve to nakon što je bio u zatvoru (prvi put)?kritichar wrote: Arijevci![]()
Ono s čime se mogu složiti da crveni, kao komunisti i potomci komunista nastanjuju urbana područja većih gradova poput Sa i Tz, a kako nisu više dominantni recimo u Zenici, to bi trebalo malo istražiti,
pa onda industrijski razvijena kao npr. TK
A razlog je ono o čemu sam pisao, ukratko, vjernik, nekomunista, u onom sistemu je imao status kao sada Bošnjak u RS-u, najbolje čemu se Bošnjak u RS-u može nadati je da dobije plastenik i da se bavi poljoprivredom. Nema mjesta za Bošnjake na bitnim pozicijama u gradovima, posebno većim, tako je bilo i nekomunistima.
Vi ste samo potomci onih koji su režimu bili podobni.
Moj dedo rahmetli bio vjernik, nikad nije ušao u partiju i bio direktor državne ustanove više od deceniju.
Njima je reklo da su Bošnjaci (pardon, Muslimani) zbog vjere masovno na Golom ljetovali i zdra'o. U mojoj mrskoj komunističkoj osnovnoj djeca iz mahale su dobijala opravdane časove kad idu dijeliti kurbane, a ostali su morali sjediti u školi ako nisu imali šta dijelit'. Ja sam, doduše, iz hadžijske kuće i imala sam šta dijeliti i nešto se ne sjećam da me je neko ugnjetavao zbog toga. Em bila odlična učenica, em me komunjare slale džaba na more zbog toga.
Last edited by piupiu on 06/10/2016 16:42, edited 1 time in total.
- kritichar
#338 Re: Dzuma petkom
u muftijstvu ima rang lista, ko najvise da za džamiju on je najboljimO k3 wrote:Ko odredzuje ko je dobar musliman ili ne??kritichar wrote:bitno je biti dobar čovjek, jeldeQler wrote:Ja nikad nisam bio na dzumi, i odgovorno tvrdim veci sam musliman od bar 30% onih sto idu.... ali eto, ne vidim se po dzamijama pa aman, ja ne valjam... sto se mene tice IS moze sutra propasti...![]()
ne kažem da nisi
niko ne određuje, postoje pravila pa neka svako sam sa sobom to rasčisti
- Banksy
#339 Re: Dzuma petkom
Nisu smjeli u Sarajevo, hapsilo bi ih...piupiu wrote: A, ko danas se sjećam kad mi je dedo s hadža dolazio, iz nekog su razloga slijetali u Titograd, a ne u Sarajevo ...
-
KIseljak12
#340 Re: Dzuma petkom
Sto bi rekli amerikenjci "no hard feelings". I ja komentarisem kritichara na osnovu onoga sto on iznese ovdje, nema ljutnje nikakve.MyTao wrote:Da, ali ti tu pozitivnu stvar zelis prikazati kao nesto lose :pkritichar wrote:on svoje privatne stvari iznosi meni, ja ih samo komentarišemmO k3 wrote:@kritichar sta te briga i da je se islam u njegovoj familiji ugasio , to je njegova privatna stvar de popusti
- kritichar
#341 Re: Dzuma petkom
Dodik isto tako misli da je Alija htio praviti islamsku državu, da je Islamska deklaracija temelj džamahirije....ultima_palabra wrote:Kakav sad Dodik, sta lupas?kritichar wrote:To isto Dodik priča, vidi se ta kumrovečka školaultima_palabra wrote: Alija je osudjen za podrivanje drzave i sistema... odlezao nesto malo i napravio natprosjecnu karijeru za tadasnje standarde.
Sam si rekao da je vjernik u onom
sistemu mogao biti samo zemljoradnik, ja ti na opstepoznatom primjeru pokazao da lazes.
da se ispravim, mogao se školovati i stalno biti na crnoj listi, ili rahat na svojoj njivi na svom brdu klanjati da ga ne ganjaju, jer je nepismeni seljak
- jao_situacije
#342 Re: Dzuma petkom
i kod mene su u porodici bili na dobrim funkcijama iako su ih proganjali saslušavali dolazili po njih u civilu itd. ali im nisu dali otkazepiupiu wrote:Neuzubillah. Prod'o dušu Šejtanu.ultima_palabra wrote:Jel Alija Izetbegović bio ratar u socijalizmu ili je diplomirao pravo, promjenio par solidnih državnih poslova, dobio stan u centru Sarajeva, iškolovao nekoliko djece koja su isto tako dobili solidne državne poslove i to sve to nakon što je bio u zatvoru (prvi put)?kritichar wrote: Arijevci![]()
Ono s čime se mogu složiti da crveni, kao komunisti i potomci komunista nastanjuju urbana područja većih gradova poput Sa i Tz, a kako nisu više dominantni recimo u Zenici, to bi trebalo malo istražiti,
A razlog je ono o čemu sam pisao, ukratko, vjernik, nekomunista, u onom sistemu je imao status kao sada Bošnjak u RS-u, najbolje čemu se Bošnjak u RS-u može nadati je da dobije plastenik i da se bavi poljoprivredom. Nema mjesta za Bošnjake na bitnim pozicijama u gradovima, posebno većim, tako je bilo i nekomunistima.
Moj dedo rahmetli bio vjernik, nikad nije ušao u partiju i bio direktor državne ustanove više od deceniju.![]()
Njima je reklo da su Bošnjaci (pardon, Muslimani) zbog vjere masovno na Golom ljetovali i zdra'o. U mojoj mrskoj komunističkoj osnovnoj djeca iz mahale su dobijala opravdane časove kad idu dijeliti kurbane, a ostali su morali sjediti u školi ako nisu imali šta dijelit'. Ja sam, doduše, iz hadžijske kuće i imala sam šta dijeliti i nešto se ne sjećam da me je neko ugnjetavao zbog toga. Em bila odlična učenica, em me komunjare slale džaba na more zbog toga.A, ko danas se sjećam kad mi je dedo s hadža dolazio, iz nekog su razloga slijetali u Titograd, a ne u Sarajevo - to pola komšiluka poiznajmljivalo mečke da se s obrazom ide po hadžije, to svečanost, to komšiluk dolazi.
E, al' netje da može! Prošlo je vrijeme komunističkog terora! Što ne mogu više patetike. Stvarno je postalo smorno.
vjerovatno se ipak cijenila stručnost
a bilo je i članova koji su na golom otoku završili
-
detroit-mercy
#343 Re: Dzuma petkom
KriticharmO k3 wrote:Ko odredzuje ko je dobar musliman ili ne??kritichar wrote:bitno je biti dobar čovjek, jeldeQler wrote:Ja nikad nisam bio na dzumi, i odgovorno tvrdim veci sam musliman od bar 30% onih sto idu.... ali eto, ne vidim se po dzamijama pa aman, ja ne valjam... sto se mene tice IS moze sutra propasti...![]()
ne kažem da nisi
- kritichar
#344 Re: Dzuma petkom
u vrijeme džume je radno vrijeme i nije uredu da se pije alkoholKIseljak12 wrote:Mozda se nisam dobro izrazio, rekoh "u vrijeme", a ne "nakon" dzume, implicirajuci da je doticna osoba nemusliman. Kao takav nece imati dobre izglede za napredovanje, ako mu je rukovodstvo islamski nastrojeno (u kriminalnom smislu, ne da su mumini).kritichar wrote:Poslije džume ići na pivu je odlika licemjera, a kada saznaš da je neko licemjer ne možeš ga gledati istim očima, nije bitno jesi li crven, crn ili zelen.KIseljak12 wrote: Vjerovatno si htio reci "za razliku od danas". Popij pivu u vrijeme dzume i/ili za vrijeme ramazana, a da te "snimi" vjerski nastrojen sef, neces daleko dogurati. Ne zelis priznati da danasnji zeleni vode istu politiku kao i nekadasnji crveni. To je ista ona situacija ko kad Ahmed Nurudin postane kadija.
-
detroit-mercy
#345 Re: Dzuma petkom
Koji ce nam kurac osnovne i srednje skole. Poslat na kurs, nek zna zaokruzit glasacki listic i ha ja.Jack Be Nimble wrote:Moze ako ce hodza udarati pečat u indeks ko dolazi a ko ne. Na kraju predavanje propustene dzume uticu na prosjek.
A begovi ce svoju djecu kao i uvijek, Sorbona, Wiena i sl
-
aewi
#346 Re: Dzuma petkom
Treba petak uvesti kao neradni dan, a subotu i nedjelju kao radne
TREBA!
TREBA!
- cyprus
#347 Re: Dzuma petkom
Kakvi arijevci, nema to veze sa tim... Činjenica je da su ljudi skromnijih intelektualnih sposobnosti generalno više okrenuti konzervativizmu, nacionalizmu, a da ne govorim o ksenofobiji, vjerskom radikalizmu, rasizmu i fašizmu, a da su oni na višem nivou intelektualnog promišljanja uglavnom okrenuti lijevim, građanskim, liberalnim i kosmopolitskim idejama... Korelacija između stepena inteligencije i konzervativizma/liberalizma je utvrđena i naučnim putem... Može biti i da je ta korelacija slučajna, ali bojim se da ipak nije...kritichar wrote:Arijevcicyprus wrote:
Pa, nešto slično... Za učestvovanje u forumskim raspravama (dugoročno, ne trolovski kratkoročno) je potreban izvjesni stepen opšte i informatičke pismenosti, kao i kakav-takav intelektualni nivo... U tim stvarima su crveni u osjetno većoj prednosti u odnosu na zelene (naravno, ovo kažem sa određenim stepenom generalizacije), zbog toga "dominiraju" na forumskim temama tipa ove...
To naravno na izborima ne znači ništa, ali u virtuelnom prostoru eto ipak znači nešto... Ali ništa se ti ne brini - ovo prvo je puno bitnije![]()
Naravno, ne treba ovu činjenicu tumačiti previše simplifistički... Postoji ogroman broj i liberalnih glupana, kao i konzervativnih intelektualaca... Međutim, teško je osporiti konstataciju da prosječna lijevo/liberalno orijentisana individua posjeduje veći stepen intelektualnih sposobnosti od prosječne desno/konzervativno orijentisane individue...
Još jednom, to je razlog zašto je 'crvenih' više u forumskim raspravama ovog tipa...
Znanost dokazala: Rasisti su glupi!
Ovo je teško nježno reći, no prema jednom novom znanstvenom istraživanju, ljudi skloni rasizmu, predrasudama, pa i konzervativnim političkim opcijama jednostavno su u prosjeku glupi.
Nema sumnje da će rezultati nove studije, koja nalazi poveznice između tri vruće teme – rasizma, političkih ideologija i inteligencije – u javnosti izazvati velike polemike i kritike, međutim voditelj istraživanja Gordon Hodson sa Sveučilišta Brock u Ontariju kaže da ova činjenica proizlazi iz analize dviju opsežnih studija.
Prema izvješću koje je predstavljeno u novom broju časopisa Psychological Science, djeca s nižim kvocijentom inteligencije u zrelijoj dobi češće razvijaju predrasude. Manje inteligentni odrasli ljudi gravitiraju pak prema društveno konzervativnim ideologijama koje ističu važnost hijerarhije i otpor prema promjenama, što u konačnici doprinosi jačanju predrasuda, tvrdi Hodson.
Politološka istraživanja izbornih rezultata već su ranije utvrdila da su predrasude svojstvenije desnom biračkom tijelu, a neke znanstvene studije našle su jasnu vezu između nižih razina obrazovanja i snažnijeg rasizma. Hodson je zaključio da je sljedeći logičan korak pokušati utvrditi postoji li povezanost između IQ-a i predrasuda. Njegov je tim analizirao dvije dugotrajne studije Britanaca – jednu koja je pratila djecu rođenu u ožujku 1958. i drugu koja je učinila isto s djecom rođenom u travnju 1970.
Sva djeca prošla su testiranje inteligencije u dobi od 10 i 11 godina te ponovno sa 30 i 33 godine, a istovremeno su mjerene i njihove razine društvenog konzervativizma i rasizma. U prvoj studiji mjerena je verbalna i neverbalna inteligencija testovima u kojima ljudi moraju pronaći sličnosti i razlike među riječima, oblicima i simbolima. U drugoj su kognitivne sposobnosti istražene na četiri načina koji su, među ostalim, uključivali zadatke kao što je crtanje oblika, definiranje riječi, prisjećanje brojeva i otkrivanje sličnosti među riječima. Društveni konzervativci definirani su kao ljudi koji su se slagali s izjavama kao što su primjerice : ‘Obiteljski život stradava kada majka radi puno radno vrijeme’ ili ‘Škole trebaju učiti djecu da poštuju autoritete’.
Odnos prema drugim rasama mjeren je reakcijama na tvrdnje kao što je, primjerice: ‘Nemam ništa protiv toga da radim s ljudima druge rase.’ Autori studije ističu da su procjenjivali samo snažno izražen rasizam jer većina ljudi, koliko god bili egalitaristi, ima određene nesvjesne rasne predrasude. Rezultati su potvrdili očekivanja tima – da djeca niske inteligencije u zreloj dobi pokazuju sklonost rasizmu. Ali faktor koji je objasnio vezu između ove dvije varijable bio je politički. Naime, kada su istraživači u analizu uključili društveni konzervativizam, pokazalo se da je ova ideologija odgovorna za dobar dio sprege između inteligencije i pristranosti – ljudi manjih kognitivnih sposobnosti također su imali manje kontakta s drugim rasama. ‘Ovo otkriće u sladu je s ranijim koje je pokazalo da je kontakt među različitim skupinama mentalni izazov te da kognitivno iscrpljuje, kao is rezultatima koji pokazuju da kontakti smanjuju predrasude. Moguće je da postoje kognitivna ograničenja koja ljudima otežavaju da svijet vide iz perspektive neke druge skupine.
Društveno konzervativne ideologije uglavnom nude strukturu i red, pa mogu biti privlačne ljudima niže inteligencije. Na nesreću, one istovremeno često jačaju predrasude ‘, smatra Hodson. No kanadski znaučnik ističe da bi bilo pogrešno na temelju ovih rezultata zaključiti da su svi liberali pametni, a konzervativci glupi jer oni pokazuju prosjeke u velikim skupinama.’ Postoje mnogi primjeri vrlo inteligentnih konzervativaca , kao i ne baš bistrih liberala, a također i konzervativaca s visokim principima kao i vrlo netolerantnih liberala ‘, istaknuo je Hodson. Neki stručnjaci upozoravaju da ova studija ipak ima određenih nedostataka.
Tako društveni i kognitivni psiholog Brian Nosek sa Sveučilišta u Virginiji smatra da postoje i druga moguća tumačenja utvrđenih korelacija. Naime, prema Nosek, istraživanje ljevičarskih liberala s tipičnim naivnim idejama kao što je primjerice: ‘Sva su djeca geniji, samo svako na svoj način’, mogla pokazati da su ljudi s ovakvim idejama također glupi. Drugim riječima, kaže Nosek, moguće je da bi se glupost prije mogla povezati s određenim ekstremnim pojednostavljenim shvaćanjem svijeta nego s određenom političkom ideologijom. ‘Mislim da niži kognitivni kapacitet može dovesti do pojednostavnjenih svjetonazora, a jedan od njih može se utjeloviti u desničarskoj ideologiji prema kojoj nepoznati ljudi predstavljaju prijetnju, a svijet je opasno mjesto. Prema drugom pojednostavnjenju, svi su pak ljudi divni ‘, rekao je Nosek.
- cyprus
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#349 Re: Dzuma petkom
ja sam ZA i da se uvede pravo prve bračne noĆi... znaČi načelnik opŠČine ima pravo na prvu bračnu noć su mladenkom a more i su mladoženjom... da se zna begu begovo...HaJA 
- cyprus