Dzuma petkom

Post Reply
Bodkin

#226 Re: Dzuma petkom

Post by Bodkin »

Bitka sa ovakvim je davno izgubljena. Sad samo dolaze po plijen
Hendrix

#227 Re: Dzuma petkom

Post by Hendrix »

Najbolje bi bilo uvesti neradni petak...koji bi to sjeb bio, onda nemaju izgovor da pobjegnu tokom radnog vremena :lol:
kamberovica polje

#228 Re: Dzuma petkom

Post by kamberovica polje »

piupiu wrote:
kamberovica polje wrote:Ja ko pastafarijanac zahtijevam da radim samo jedaan sat u danu a da imam pauzu za kafu od pola sata od tog jednog sata. Ko se ovog ne pridržava i ko ovo ne podržava krši moje vjerske slobode i on je pastafarijanofob i mrzitelj tjestenine. Ramen.
:pisnula: :pisnula: :pisnula: :pisnula: :pisnula:

Jaoooo, zamalo da me ubiješ :twisted:, zagrcnuh se od smijeha. Suze mi teku. :lol: :kiss:
Ismijavaš mi vjeru? Ključat ćeš u posoljenoj vodi. :evil: :D
Last edited by kamberovica polje on 06/10/2016 14:00, edited 1 time in total.
basicm

#229 Re: Dzuma petkom

Post by basicm »

Ripicipi wrote:Vjernici su izuzetno agresivni ljudi.
Vidi se iz teme, stvarno :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
petunija

#230 Re: Dzuma petkom

Post by petunija »

Hendrix wrote:Najbolje bi bilo uvesti neradni petak...koji bi to sjeb bio, onda nemaju izgovor da pobjegnu tokom radnog vremena :lol:
+1
Towelie

#231 Re: Dzuma petkom

Post by Towelie »

Bojim se da ne razumijem. Elaboriraj.[/quote]

Sam si rekao da je praksa Kurejsija jos pre Muhameda bila da se okupljaju petkom,te je stoga taj dan za njih bio dan okupljanja. Kasnije je taj dan usvojen kao "zvanican" u kome se odrzava dzumua, ali to nije posledica nekog kur'ankog ajeta vec arapkse predislamske tradicije.

Nije problem da dzumua bude petkom zaista. Al moze i drugim danom jer konkretan dan nije specificiran u Kur'anu.
piupiu

#232 Re: Dzuma petkom

Post by piupiu »

kamberovica polje wrote:
piupiu wrote:
Jaoooo, zamalo da me ubiješ :twisted:, zagrcnuh se od smijeha. Suze mi teku. :lol: :kiss:
Ismijavaš mi vjeru? Ključat ćeš u soli i ulju. :evil: :D
Nemoj me solit', pliz. :(

Al', odakle ramen izvuče. Geeeeeenije. :lol: :kiss:
malamirha

#233 Re: Dzuma petkom

Post by malamirha »

sadie_forever wrote:Popis u BIH je pokazao da je BIH zemlja sa vecinski islamskim vjernicima,sta mislite onda jel ok zahtjevati zakonski osiguran sat petkom radi dzume? ovu temu otvaram jer sam potaknuta inicijativom studenta Harisa Zahiragica
saglasna ali samo u dijelovima gdje su muslimani u vecini.zasto ne? :)
kamberovica polje

#234 Re: Dzuma petkom

Post by kamberovica polje »

piupiu wrote:

Iako bi rado preuzeo odgovornost za ovu svetu riječ, nju nam je prenio onaj koji je ključao za naše grijehe...njegovo špagetasto visočanstvo.
Image
Pokajte se nevjernici...inače ćete osjetiti gnjev mesnih okruglica. Ramen.
cyprus

#235 Re: Dzuma petkom

Post by cyprus »

kritichar wrote:
cyprus wrote:
kritichar wrote:Da je stvarno 50% muslimana u BiH, kako kaže popis, onda bi zahtjevi po pitanju džume imali smisla, međutim većina se izjasnila jer im je Tito rekao da su Muslimani. Upitno je koliko je u tih 50% Muslimana, a koliko muslimana, po onome što se vidi ti muslimani puno lakše napune birtiju nego džamiju.

Druga tema je ovo što se vidi na klixu, protivljenju religijskoj praksi, poznato je da su ovdje forumaši tradicionalno crveni, a crveni su manjina u ovoj državi. Crveni jesu glasni, jer ih je najviše u većim gradovima i drže dosta medija, to je rezultat komunističkog nasljeđa. Međutim komunizam je mrtav, ne mogu više da guraju vjeru u 4 zida, a posebno u Sarajevu. Ne znam zašto crveni misle da je Sarajevo ekskluzivno njihovo, oni jesu dali svoj pečat tokom 50 godina vlasti, ali da osmanlije (muslimani) nisu ovdje napravile čaršiju, ne bi ni bilo Sarajeva, imali bi Ilidžu koja bi bila kao danas Olovo, banja a okolo brda.
Postoji i jedan vrlo dobar razlog, tj. objašnjenje zašto su forumaši većinski crveni, iako kako znamo nisu većina u ovoj državi... Šta misliš koje je to?
Vjerovatno zato što je ovo forum elitne sarajevske raje, odnosno titovih pionira, visoko obrazovani, inteligentni, ovi zeleni su čobani s brda, koji su tek odnedavno počeli koristiti Nokiu 3310
Pa, nešto slično... Za učestvovanje u forumskim raspravama (dugoročno, ne trolovski kratkoročno) je potreban izvjesni stepen opšte i informatičke pismenosti, kao i kakav-takav intelektualni nivo... U tim stvarima su crveni u osjetno većoj prednosti u odnosu na zelene (naravno, ovo kažem sa određenim stepenom generalizacije), zbog toga "dominiraju" na forumskim temama tipa ove...

To naravno na izborima ne znači ništa, ali u virtuelnom prostoru eto ipak znači nešto... Ali ništa se ti ne brini - ovo prvo je puno bitnije :thumbup:
Last edited by cyprus on 06/10/2016 14:10, edited 1 time in total.
Ripicipi

#236 Re: Dzuma petkom

Post by Ripicipi »

kritichar wrote: Vjerovatno zato što je ovo forum elitne sarajevske raje, odnosno titovih pionira, visoko obrazovani, inteligentni, ovi zeleni su čobani s brda, koji su tek odnedavno počeli koristiti Nokiu 3310
Bravo, ni ja ne bih bolje napisao :thumbup:
ExNihilo

#237 Re: Dzuma petkom

Post by ExNihilo »

Towelie wrote:
Sam si rekao da je praksa Kurejsija jos pre Muhameda bila da se okupljaju petkom,te je stoga taj dan za njih bio dan okupljanja. Kasnije je taj dan usvojen kao "zvanican" u kome se odrzava dzumua, ali to nije posledica nekog kur'ankog ajeta vec arapkse predislamske tradicije.

Nije problem da dzumua bude petkom zaista. Al moze i drugim danom jer konkretan dan nije specificiran u Kur'anu.
Ako uzmemo u obzir da se petak već zvao džuma kada stiže naredba džume namaza, tada kur'anske ajete koji spominju džumu možemo jednako prevoditi kao petak ili okupljanje. Što uostalom pokazuju kur'anski prevodi: negdje se prevodilac odlučuje jedno, a negdje za drugo. Samim tim, jeste preciziran Kur'anom.

A to je da je arapska tradicija duboko inkorporirana u islam, u praktično svim segmentima, valjda bi trebalo biti jasno svakom muslimanu.
Last edited by ExNihilo on 06/10/2016 14:10, edited 1 time in total.
piupiu

#238 Re: Dzuma petkom

Post by piupiu »

kamberovica polje wrote: Iako bi rado preuzeo odgovornost za ovu svetu riječ, nju nam je prenio onaj koji je ključao za naše grijehe...njegovo špagetasto visočanstvo.
Pokajte se nevjernici...inače ćete osjetiti gnjev mesnih okruglica. Ramen.
Nema veze. Meni si ti prenio. E, hvala ti ... kako se slatko ismijah. :lol:

Dodjem ti jedan:

Image

:D
Last edited by piupiu on 06/10/2016 14:11, edited 1 time in total.
statixx

#239 Re: Dzuma petkom

Post by statixx »

ultima_palabra wrote:Zahiragić i zahiragići shvataju konvencije o ljudskim pravima i generalno evropske vrijednosti kao švedski stol... pozivat će se na njih kad je u pitanju džuma i zabrana hidžaba, ali kad su u pitanju LGBT prava onda članove povelja zamijene ajeti iz Kur'ana.

Niksic je, na njemu svojstven nacin, dobro opisao licemjerje ovih poltrona.
Ovaj fašizam nije agresivan. On ima agresivne saveznike vani, da odvlače pažnju, ali on plazi polako, pasivno-agresivno, iznutra, uglađen, ljigav, i zavlači se u visoke institucije gdje polaže jaja. Koristi i oslanja se na liberalne argumente i zakone, vješto palaca jezikom i kao iskusan gmaz-prevarant proglašava netoleratnim i isključivim sve one koji ga žele zaustaviti na tom opakom putu.
Bloo
Globalna šefica

#240 Re: Dzuma petkom

Post by Bloo »

sumirale :D
Image
basicm

#241 Re: Dzuma petkom

Post by basicm »

Ripicipi wrote:
kritichar wrote: Vjerovatno zato što je ovo forum elitne sarajevske raje, odnosno titovih pionira, visoko obrazovani, inteligentni, ovi zeleni su čobani s brda, koji su tek odnedavno počeli koristiti Nokiu 3310
Bravo, ni ja ne bih bolje napisao :thumbup:
Znaci, u crvenima tece plava krv.

dale cooper

#242 Re: Dzuma petkom

Post by dale cooper »

Ja sam za to da se uvede crnogorska radnja nedjelja. :mrgreen:

Sastali se najvidjeniji Crnogorci da izglasaju radnu nedelju. Kad su se nekako dogovorili, zapisničar pročita zaključke:
- Poneđeljak – odmor od vikenda
- Utorak – priprema za rad
- Srijeda – radni dan
- Četvrtak – odmor od rada
- Petak – priprema za vikend
- Subota i neđelja – vikend.
Pošto je pročitao, digne ruku jedan od učesnika i zapita:
- A hoće li svaka srijeda bit’ radna?
wewa

#243 Re: Dzuma petkom

Post by wewa »

piupiu wrote:
kamberovica polje wrote:
piupiu wrote:
Ismijavaš mi vjeru? Ključat ćeš u soli i ulju. :evil: :D

https://en.wikipedia.org/wiki/Flying_Spaghetti_Monster
ne mogu da vjerujem da nisi prije cula :-D
piupiu

#244 Re: Dzuma petkom

Post by piupiu »

wewa wrote:
piupiu wrote:
kamberovica polje wrote:Ismijavaš mi vjeru? Ključat ćeš u soli i ulju. :evil: :D

https://en.wikipedia.org/wiki/Flying_Spaghetti_Monster
ne mogu da vjerujem da nisi prije cula :-D
A, kad ne praktikujem. :lol:

Nikad prije, majke mi. :oops:

Tako sam nekontrolisano prasnula u smijeh, zamalo da nastradam. Stvarno je duhovito. :)
breuer

#245 Re: Dzuma petkom

Post by breuer »

Tema ošla na 10 pages!

Allahu Akbar.
wewa

#246 Re: Dzuma petkom

Post by wewa »

dzaba ti sve, samo mi podje aah na ramen :cry:
petunija

#247 Re: Dzuma petkom

Post by petunija »

http://forum.klix.ba/450-do-500-radnika ... #p12934036
Evo čime treba da se svi pozabavimo, ali jok, preča je džuma/misa/... :izet: ove ljude što su ostali bez posla, biće nafake... :(
detroit-mercy

#248 Re: Dzuma petkom

Post by detroit-mercy »

Zaba se polako kuha, nista se ne sikirajte :mrgreen:
Osvanuce i to jedan dan.
Kao neko ko godisnje navrati u BiH vidim kako se drustvo mijenja i u kom pravcu ide. Zaba u loncu ne primjeti da je voda svake godine toplija, njoj je lijepo :mrgreen: .
basicm

#249 Re: Dzuma petkom

Post by basicm »

petunija wrote:http://forum.klix.ba/450-do-500-radnika ... #p12934036
Evo čime treba da se svi pozabavimo, ali jok, preča je džuma/misa/... :izet: ove ljude što su ostali bez posla, biće nafake... :(
Pa eto pozabavite se time dok se mi vratimo s dzume. Ili prostrite sergiju ispred centrale i ulazite u fabrike dok mi pravimo dzamije. Za razliku od vas, mi vam to necemo prigovarati, i slobodno neka rade samo "vasi".

KIseljak12

#250 Re: Dzuma petkom

Post by KIseljak12 »

Idemedosumom wrote:Ponavljam, do sada ste preživjeli Islam, leti u evropu dok nije kasno :evil:
Hahahahahahahaha, legendo, kako si duhovit :kiss:
Post Reply