Dzuma petkom

Post Reply
Alfons Kauders

#1001 Re: Dzuma petkom

Post by Alfons Kauders »

KB9 wrote:
kakotakonikako wrote:
KB9 wrote:evidentno da nisu bili oduvjek posebni termini dzume za studente pa da sad fakticki nema valjanog razloga da student ne bude vidjen na dzumi, smiksaj tu cinjenicu i profesora naspanovanog religijom i dobijas jos jednu od ljepota ove usrane drzave :)
Dzuma petkom - uvijek je bila.
A za ovo na kraju posta - mescini si ti usran, jer drzava nikada ne moze to biti, nijedna .
u kolko termina je bila?
:D

Davno smo utvrdili da ne bi pomoglo ni kada bi dzamijama naredili da budu kao frizerski saloni, da se svako moze naruciti kad mu odgovara.

25 godina na vlasti, a opet fol ugrozeni - ne daju im zle komunjare da klanjaju u radnom vremenu, mada ih 80% radi za drzavu, za stranku, a 30% ljudi je svakako nezaposleno - ponajprije radi ovih prvih kojim eto opet nesto ne valja pa im treba izaci u susret.

Ne dragi moji, ne radi se ovdje o vjeri, niti Zahiragic i ekipa zele da na neki nacin pomognu vjernicima... Jer da hoce, ne bi se borili da se u Sarajevu petak pretvori u neradni dan zbog dzume, a da u isto vrijeme vjernici u Podrinju nemaju struje i vode u dzamijama (i u domovima). Veci im je problem sto u petak moraju na posao, pa onda s posla na dzumu, nego sto pola naroda nema nikakav posao, pa samim tim i nema ovakvih "problema"...

Ali eto, mora se napraviti neki narativ da se pljuje po nevjernicima i politickim protivnicima, ako nista onda barem ismijavanjem nestasica vode i aluzijom na to da smo pesniti. Meni je to neljudski, amoralno i nespojivo s vjerom. Njima nije. Ja nisam vjernik pa me stid. Njih nije.

To je problem kada ljudi zadojeni mrznjom i politikom pokusaju naci opravdanje za svoju patolosku mrznju prema vlastitom narodu u vjeri. Ja tu ne vidim vjeru, niti je krivim. Ja tu vidim vece nevjernike od mene, jer zloupotrebljavaju vjeru i tradiciju mog naroda. Njima na cast.

Zato kad mi neko pocne pricati kako u Sarajevu ne moze na dzumu radi komunjara, ja ga ne vidim kao vjernika, vec idiota kojem svaka vuce na samar. Protiv vjernika nemam nista, ali protiv idiota imam svasta.
aratet

#1002 Re: Dzuma petkom

Post by aratet »

Dr. Kuca wrote:Ja bi ukinuo pus pauzu i pusione. Na pauzi se napusi kolko hoces.
Opet ces ici na stetu ovih sto idu na Dzumu.
Dr. Kuca

#1003 Re: Dzuma petkom

Post by Dr. Kuca »

aratet wrote:
Dr. Kuca wrote:Ja bi ukinuo pus pauzu i pusione. Na pauzi se napusi kolko hoces.
Prosjecno uzmu vise sati nego dzumasi.
aratet

#1004 Re: Dzuma petkom

Post by aratet »

Dr. Kuca wrote:
aratet wrote:
Pa obicno su to isti. :sax:
tandmand

#1005 Re: Dzuma petkom

Post by tandmand »

A kako je pitanje džume riješeno "na izvoru"? Recimo u Siriji. Petak je, student je dobio ratni raspored, očekuje se napad Assadovih snaga i Rusa a njemu se ide na džumu. Šta student čini?
Dr. Kuca

#1006 Re: Dzuma petkom

Post by Dr. Kuca »

Prekrsti se i postane srbin.
Alfons Kauders

#1007 Re: Dzuma petkom

Post by Alfons Kauders »

aratet wrote:
Dr. Kuca wrote:
aratet wrote:
Ja valjda nemam iskustva s ovim problemom zato jer nikad nisam radio u javnom sektoru... :lol:

Znam da je to nezamislivo za prosjecnog SDA-ovca, pa valjda otuda i ne znaju da privatnika zivo boli KURAC da li ce radnik uzimati push pauze ili ici na dzumu u petak, samo dok obavi svoj posao. To je vazno jedino onim koji izmisljaju da nesto rade dok gledaju sat u kancelarijama u koje ih je dovela stranka. Valjda je zato i "problem" na netu, gdje provode vecinu svog vremena.

Kod nas u privredi fakat nije bitno i zivo me zaboli kada kolege odu na dzumu u petak. Zato jer znam da ce se vratiti cim obave to sto imaju... Jer znam da dobro rade svoj posao... Jer znam da su odgovorni ljudi, prijatelji i kolege, i nikom nikad nije palo na pamet da povuce pitanje dzume ili slicnih izostanaka licne prirode. To je privatna stvar.

Prvi kojem padne na pamet da se zali jer je neko otisao na dzumu, ili otputovao da vidi starce za Bozic, ce dobiti nogu od mene licno, u roku od 2.3 sekundi. Isto vazi i za prvog truta koji petak pokusa pretvoriti u neradni dan radi svojih licnih vjerskih ili politickih obaveza.

Onim koji hoce da rade, vrata su sirom otvorena - onim koji traze izgovore za svoj nerad nikad nece biti otvorena, bez obzira na vjeru, politiku ili nesto deseto. Za takve ima stranka. Neka se ugledaju na Zahiragica. Neka ih zaposljava stranka, jer kod nas u privredi nemaju sta da traze.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#1008 Re: Dzuma petkom

Post by sabina1 »

Alfons Kauders wrote:
aratet wrote:
Dr. Kuca wrote:
Ja valjda nemam iskustva s ovim problemom zato jer nikad nisam radio u javnom sektoru... :lol:

Znam da je to nezamislivo za prosjecnog SDA-ovca, pa valjda otuda i ne znaju da privatnika zivo boli KURAC da li ce radnik uzimati push pauze ili ici na dzumu u petak, samo dok obavi svoj posao. To je vazno jedino onim koji izmisljaju da nesto rade dok gledaju sat u kancelarijama u koje ih je dovela stranka. Valjda je zato i "problem" na netu, gdje provode vecinu svog vremena.

Kod nas u privredi fakat nije bitno i zivo me zaboli kada kolege odu na dzumu u petak. Zato jer znam da ce se vratiti cim obave to sto imaju... Jer znam da dobro rade svoj posao... Jer znam da su odgovorni ljudi, prijatelji i kolege, i nikom nikad nije palo na pamet da povuce pitanje dzume ili slicnih izostanaka licne prirode. To je privatna stvar.

Prvi kojem padne na pamet da se zali jer je neko otisao na dzumu, ili otputovao da vidi starce za Bozic, ce dobiti nogu od mene licno, u roku od 2.3 sekundi. Isto vazi i za prvog truta koji petak pokusa pretvoriti u neradni dan radi svojih licnih vjerskih ili politickih obaveza.

Onim koji hoce da rade, vrata su sirom otvorena - onim koji traze izgovore za svoj nerad nikad nece biti otvorena, bez obzira na vjeru, politiku ili nesto deseto. Za takve ima stranka. Neka se ugledaju na Zahiragica. Neka ih zaposljava stranka, jer kod nas u privredi nemaju sta da traze.
I u javnom i u realnom sektoru Zakon je uredio odsustvo s posla radi vjerskih praznika , stoga imamo neradne dane za Bajram , Uskrs i Božić.
Sva druga odsustva po VJERSKOM pitanju su NEZAKONITA i neregularna uključujući krsne slave , dane "pred Božić" i slično.
Ateisti su diskriminisani i postojećim zakonom , olakotne okolnosti su PRIVATNA STVAR U SLOBODNO VRIJEME , nikako u vrijeme rada.
Ako privatnik poslodavac čiji posao trpi smatra da svom uposleniku TREBA dati slobodno vrijeme za džumu ili krsnu slavu jer to njega konkretno košta , treba da ima na umu da onda i ostali radnici koji ne idu na džumu i ne slave krsnu slavu treba da dobiju slobodno vrijeme PO ISTOM OSNOVU a prevashodno to treba biti usklađeno sa Zakonom.

SDa-ovska praksa odobrava da se studenti bave džumom i kupanjem komunjara nedeljom a ne studentskom poliklinikom koja postoji 70 godina...

LP
Alfons Kauders

#1009 Re: Dzuma petkom

Post by Alfons Kauders »

sabina1 wrote:
Alfons Kauders wrote:
aratet wrote:

I u javnom i u realnom sektoru Zakon je uredio odsustvo s posla radi vjerskih praznika , stoga imamo neradne dane za Bajram , Uskrs i Božić.
Sva druga odsustva po VJERSKOM pitanju su NEZAKONITA i neregularna uključujući krsne slave , dane "pred Božić" i slično.
Ateisti su diskriminisani i postojećim zakonom , olakotne okolnosti su PRIVATNA STVAR U SLOBODNO VRIJEME , nikako u vrijeme rada.
Ako privatnik poslodavac čiji posao trpi smatra da svom uposleniku TREBA dati slobodno vrijeme za džumu ili krsnu slavu jer to njega konkretno košta , treba da ima na umu da onda i ostali radnici koji ne idu na džumu i ne slave krsnu slavu treba da dobiju slobodno vrijeme PO ISTOM OSNOVU a prevashodno to treba biti usklađeno sa Zakonom.

SDa-ovska praksa odobrava da se studenti bave džumom i kupanjem komunjara nedeljom a ne studentskom poliklinikom koja postoji 70 godina...

LP
Dobro, diskriminatorski u jednu ruku - jer ja recimo 10tak godina na poslu mijenjam vjernike za bajrame i bozice... Ne zato sto me neko zamoli, ili sto moram, vec sto smatram da je to "red"... I oni ce mijenjati mene kada ja negdje ispalim, a meni su ti praznici samo obicni dan, pa ne gubim nista.

Vise je zanimljivo kako su neki zli ateisti zabranili vjernicima da idu na dzumu, mada su 25 godina na vlasti. Zanimljivo je i da se ta zabrana odnosi samo na Sarajevo, jer ne vidim da u drugim gradovima vjernici traze neradni petak. Valjda vjernici zive samo u Sarajevu? Isto je tako zanimljivo da ta zabrana pogadja skoro iskljucivo radnike u javnom sektoru - a kada mi neko kaze da radi u javnom sektoru i ide na dzumu, zao mi je, ali ja po defaultu smatram da je u SDA. Dakle neka se zale svojoj stranci, koja je inace na vlasti sve ove godine. Ako nisu primjetili, komunjara i ateista nema jos od onog milenija.

Meanwhile, ti redovni budzetski dusebriznici i dalje traze neka dodatna prava, i dalje smatraju da su zrve diskriminacije, i dalje za sve navedeno krive KPJ, ali nikako da im padne na pamet da u ovoj zemlji postoje i drugi gradovi osim Sarajeva, druge vjere osim njihove, drugi poslodavci pored njihove stranke.

Ne vidim da se plaho bore da rudari Breze ili Banovica za dzumu izlaze iz jama. Ne vidim ni da se rudari bune sto idu u jame, niti ikad govore kako im neko brani da ispoljavaju svoju vjeru, niti traze da izlaze na dzumu. Jer ono, jebo rudare, bitno je da Rasim koji radi u sarajevskoj kancelariji za 2 milje mjesecno moze dobiti jos jedan slobodan dan.

Ne rade vec 25 godina, i da im je da jos pride petak ucine neradnim danom. :-)
howdy

#1010 Re: Dzuma petkom

Post by howdy »

Da je kako minderasima napravit Kabul od Sarajeva.....
GAU8

#1011 Re: Dzuma petkom

Post by GAU8 »

jahh wrote:Demokrate i komunjare izmisljaju razloge protiv odlaska na dzumu.
Ja da imam dovoljno kapitala da uložim otvorio bih drive-in džamiju, kad vidim koliko se raja pati za parking petkom :)
A i zelene površine zaplate debelo...
GAU8

#1012 Re: Dzuma petkom

Post by GAU8 »

howdy wrote:Da je kako minderasima napravit Kabul od Sarajeva.....
Ja bih tačno pustio da ga naprave, da vidim šta bi onda kad bi ruke počele da frcaju i da se svako malo organizuju grupna bičevanja....
A tek na šta bi bajram lićio bez alkohola (čast izuzecima)
GAU8

#1013 Re: Dzuma petkom

Post by GAU8 »

Alfons Kauders wrote:...
Meanwhile, ti redovni budzetski dusebriznici i dalje traze neka dodatna prava, i dalje smatraju da su zrve diskriminacije, i dalje za sve navedeno krive KPJ, ali nikako da im padne na pamet da u ovoj zemlji postoje i drugi gradovi osim Sarajeva, druge vjere osim njihove, drugi poslodavci pored njihove stranke.

Ne vidim da se plaho bore da rudari Breze ili Banovica za dzumu izlaze iz jama. Ne vidim ni da se rudari bune sto idu u jame, niti ikad govore kako im neko brani da ispoljavaju svoju vjeru, niti traze da izlaze na dzumu. Jer ono, jebo rudare, bitno je da Rasim koji radi u sarajevskoj kancelariji za 2 milje mjesecno moze dobiti jos jedan slobodan dan.

AMIN! :hajmooo: :hajmooo:

Nama vjere ne fali, imamo je i za izvoz. Nama fali elementarne kulture...
XXS

#1014 Re: Dzuma petkom

Post by XXS »

Meni samo nije jasno ko vas tjera da idete na posao? Jel ustavom propisano da se mora raditi? Jel' ko u zatvor otisao zato sto je nezaposlen?

Znaci, kakva diskriminacija? Odaberi sta ti je bitnije i mirna Bosna.
kakavdanakneiskustvu

#1015 Re: Dzuma petkom

Post by kakavdanakneiskustvu »

listopad wrote:Prvo traze dzumu pa onda "pravo" na klanjanje pet puta dnevno, naravno svaki dan i sve o trosku drzave. Rad, ekonomija, skolstvo etc., to su cafirske gluposti.

da,posve normalna pojava za drustvo u kojem je po poisu oko 94 % stanovnika vjernici,istovremeno i drustvo sa vjerovatno najvecim kriminalom,korupcijom u evropi,a za to je zasluzno onih 5-6 % koji su se izjasnili kao nevjernici
KB9

#1016 Re: Dzuma petkom

Post by KB9 »

odavno je ovo tragikomedija od drzave zbog naroda koji je najdvolicniji narod svijeta
petunija

#1017 Re: Dzuma petkom

Post by petunija »

GAU8 wrote:
Alfons Kauders wrote:...

AMIN! :hajmooo: :hajmooo:

Nama vjere ne fali, imamo je i za izvoz. Nama fali elementarne kulture...
:thumbup:
zforumas

#1018 Re: Dzuma petkom

Post by zforumas »

Ja sam imao "suprotan" problem. Moja firma nije radila za vrijeme dzume a to nam se vrijeme bezbeli oduzimalo. Ja iako nisam isao na dzumu, petkom sam imao 1 sat lufta koji mi nije bio placen. Radije bih taj sat ostao raditi pa ranije isao kuci nego bezveze isao trositi gorivo i vozati se do grada da popijem kaficu ili nesto sl.

Nismo mi normalni nikako, ni u jednom pogledu
KB9

#1019 Re: Dzuma petkom

Post by KB9 »

zforumas wrote:Ja sam imao "suprotan" problem. Moja firma nije radila za vrijeme dzume a to nam se vrijeme bezbeli oduzimalo. Ja iako nisam isao na dzumu, petkom sam imao 1 sat lufta koji mi nije bio placen. Radije bih taj sat ostao raditi pa ranije isao kuci nego bezveze isao trositi gorivo i vozati se do grada da popijem kaficu ili nesto sl.

to tvoje su postena cafirska posla, nadam se da znas da nisi pozeljan kao dio moderne bosne :)
zforumas

#1020 Re: Dzuma petkom

Post by zforumas »

KB9 wrote:
zforumas wrote:Ja sam imao "suprotan" problem. Moja firma nije radila za vrijeme dzume a to nam se vrijeme bezbeli oduzimalo. Ja iako nisam isao na dzumu, petkom sam imao 1 sat lufta koji mi nije bio placen. Radije bih taj sat ostao raditi pa ranije isao kuci nego bezveze isao trositi gorivo i vozati se do grada da popijem kaficu ili nesto sl.

to tvoje su postena cafirska posla, nadam se da znas da nisi pozeljan kao dio moderne bosne :)
Skontao sam da nisam pa sam potrazio srecu drugdje. Da sam bar prije...
Capsicum

#1021 Re: Dzuma petkom

Post by Capsicum »

Evo sta kaze ovaj novi Zakon o radu o ovom pitanju...
V. ODMORI I ODSUSTVA Odmor u toku radnog vremena
Član 44.
(1) Radnik koji radi duže od šest sati dnevno, ima pravo na odmor u toku radnog dana u trajanju od najmanje 30 minuta.
(2) Poslodavac je dužan radniku, na njegov zahtjev, omogućiti odmor iz stava 1. ovog člana u trajanju od jednog sata za jedan dan u toku radne sedmice.
(3) Vrijeme odmora iz st. 1. i 2. ovog člana ne uračunava se u radno vrijeme.
(4) Način i vrijeme korištenja odmora iz st. 1. i 2. ovog člana uređuje se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.
Obratite paznju na stav 2. Dakle, odlazak na dzumu (ili koristenje pauze od 1 sat za bilo koju drugu svrhu jednom sedmicno) je nesto sto je Zakonom zagarantovano pravo svakog radnika.
Alfons Kauders

#1022 Re: Dzuma petkom

Post by Alfons Kauders »

Capsicum wrote:Evo sta kaze ovaj novi Zakon o radu o ovom pitanju...
V. ODMORI I ODSUSTVA Odmor u toku radnog vremena
Član 44.
(1) Radnik koji radi duže od šest sati dnevno, ima pravo na odmor u toku radnog dana u trajanju od najmanje 30 minuta.
(2) Poslodavac je dužan radniku, na njegov zahtjev, omogućiti odmor iz stava 1. ovog člana u trajanju od jednog sata za jedan dan u toku radne sedmice.
(3) Vrijeme odmora iz st. 1. i 2. ovog člana ne uračunava se u radno vrijeme.
(4) Način i vrijeme korištenja odmora iz st. 1. i 2. ovog člana uređuje se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.
Obratite paznju na stav 2. Dakle, odlazak na dzumu (ili koristenje pauze od 1 sat za bilo koju drugu svrhu jednom sedmicno) je nesto sto je Zakonom zagarantovano pravo svakog radnika.
Pa naravno da jeste, uvijek je i bilo. Imas pauzu i cao.

Problem je sto bi budzetski trutovi da imaju slobodan dan, a ne slobodan sat.
arzuhal

#1023 Re: Dzuma petkom

Post by arzuhal »

Treba razdvojiti stvar koja ima veze sa ispujavanjem nekog vjerskog prava i našeg uobičajenog bezobrazluka...
Capsicum

#1024 Re: Dzuma petkom

Post by Capsicum »

arzuhal wrote:Treba razdvojiti stvar koja ima veze sa ispujavanjem nekog vjerskog prava i našeg uobičajenog bezobrazluka...
Upravo tako!
Alfons Kauders

#1025 Re: Dzuma petkom

Post by Alfons Kauders »

arzuhal wrote:Treba razdvojiti stvar koja ima veze sa ispujavanjem nekog vjerskog prava i našeg uobičajenog bezobrazluka...
Pa eto, ja sam rekao - kada budu trazili isto za rudare u Tuzli, nije frka, ja cu to podrzati.

Ali kad to traze za kancelarijske miseve po Sarajevu, onda mi ne pada na pamet.
Post Reply