Dzuma namaz

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
liliput

#26 Re: Dzuma namaz

Post by liliput »

carobnjak_iz_voza wrote:Podsijeti me ovaj vaz i taj nacin neiznenadne smrti na slican nacin kako je preselio moj did rahmetli.Nekih par dana pred smrt je bio malo slab,ali je jeo i klanjao (nikad ga nisam vidio da klanja od sjedeci pa ni tad).......ja sam taj dan bio na poslu i u pauzi sam imao obicaj doci kuci da jedem oko podne .Kad sam dosao mati mi je rekla "babo ti je reko da navratis kod njega nesto" kod nas je obicaj da svekra zovu "babo" ........i ja odem ,vidim on predao selam i kako se okrene na koju stranu vidim mu u ocima da gleda negdje daleko,daleko i sve mu iskre oci.Kad je sklanjo kaze meni "hajde ti nemoj da kasnis ja te zvao samo da te vidim" i ja odem......nakon 15-ak minuta mama me zove na posao da je umro.Ja sam tad bio vrlo mlad ali sam osjetio da je on "imao isaret" taj..znao je.
SubhanAllah ...Kako me nekako dirnu ova prica :(. Haman mi suza potece.
Allah se smilovao tvom didu i da mi pripremi lijepo mjesto u Dzennetu insAllah.
A i nama da se On smiluje, pa da budemo susjedi svi s tvojim didom u Dzennetu, insAllah ...Amin
Motokultivator

#27 Re: Dzuma namaz

Post by Motokultivator »

Evo prvi izvjestaj ;)

K'o sto svi znamo, sutra je dan dzamija, pa je tema i bila na tu temu. Ko su oni koji grade dzamije, zasto ih grade, kakve su im nagrade. Ko je rusio i ko rusi dzabije. To se ne smije zaboraviti i ne smije se stiditi o tome govoriti, zarad 'suzivota' i sl.

Nista specijalno za kazat, haman svake godine na ovu temu je ista hutba ;)
memlija

#28 Re: Dzuma namaz

Post by memlija »

Evo da se i ja priheftam....
Efendija je počeo hutbu sa ajetima o Allahovim kućama (ako sam dobro upamtio):
"Allahove džamije grade i održavaju oni koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju i koji molitvu obavljaju i zekat daju i koji se nikog osim Allaha ne boje, oni su nadati je se, na pravom putu."
Pošto je sutra dan džamija, dan kada je srušena Ferhadija 07.maj...:( ...tema je i bila upravo o džamijama tj pričao je o gradnji prve džamije, tj mesdžida ....
onda u tom smislu da nam je dragi Allah dž.š. učinio ovaj dunjaluk čistim i da možemo namaz obavljati haman svuda i koja je to bagodat... :)
prije rata je u BiH bilo oko 1200 džamija,a porušeno ih je preko 55%, znači nisu htjeli samo da izvrše genocid nad nama, nego i urbicid, tj da nam zatru svaki trag postojanja....al' Allahova je zadnja pa tako ;-) .....
skupljala se i sergija za obnovu džamije u Tokoljanima, opština Srebrenica odakle je rodom dr. Ahmed Smajlović rahmet mu duši....ispričao nam je kakav je to velikan i alim bio i da je prvi sa ovih prostora završio prestižni al-Azhar i da su tamošnji šejhovi i ulema dovodili svoje učenike i studente da ga slušaju....
eto kolko se sjećam, a sad odoh dalje...evo dole malo više o dr Ahmedu Smajloviću.... :)
http://www.rijaset.ba/index.php?Itemid= ... ew=article
selam vam i čujemo se.... :)
udrch

#29 Re: Dzuma namaz

Post by udrch »

“Kada covjek umre, prestaju njegova djela, osim u tri slucaja: ako stavi (u vakufi) trajnu sadaku, ako ostavi znanje, kojim se drugi koristi i ako ostavi dobro dijete koje ce za njega dovu ciniti”

Moj efendija se vrtio oko ovog hadisa..svejedno što ga čovjek čuje više puta, uvijek se lijepo posjetiti..
Chemist

#30 Re: Dzuma namaz

Post by Chemist »

Koliko smo izgradili Ferhadiju u Banja Luci, toliko smo se mi kao muslimani ispravili. Koliko smo izgradili Ferhadiju u Banja Luci toliko ima nase drzave, Bosne i Hercegovine! BTW, na Ferhadiji su izgradjeni zidovi i ceka se da se gradi kube, kupola, munara....
arzuhal

#31 Re: Dzuma namaz

Post by arzuhal »

Ja uživao u tišini.
Mislim, bila je hutba i slušao sam, ali sam i slušao tišinu džematlija, pa mi nešta milo bilo. Tišina. Jedan govori. Čak ni kašalj, ništa.
Stari efendija je o svačemu govorio, osim o džamijama. I reče kako je Hasan Basri, radijallahu 'anhu, rekao kako će čovjeku, tamam da svaki dan počini jedan te isti grijeh i stotinu puta, ukoliko se pokaje svaki put, Allah primiti pokajanje i oprostiti.
Gospodaru Najplemenitiji :)

A onda na namazu prouči Kul-id'ullahe ev-id'u-r-Rahman i bi šta bi :-D
TIPKARIPKA

#32 Re: Dzuma namaz

Post by TIPKARIPKA »

Kod mene u dzamiji je takodjer bila prica o danu dzamija i o tome ko je srusio i na koji nacin. Takodjer je bilo receno i o tome kako su dzamiju Ferhadija u Banjoj Luci srusili na takav nacin da su ono sruseno nosili i bacali na razna mjesta. Tako je i mihrab kojem su se divili i najpoznatiji umjetnici bacen u neku rijeku i da su našli jedan dio kojeg su iskoristili da se nastavi gradnja i da dzamija polahko raste i popravlja se. Bila je prica i o ukidanju vjeronauke kao obaveze i ulaska iste u ocjene. Mislim da ce u narednim hutbama biti vise price o tome ali se i danas efendija malo dotakao te teme pa cak i politike i rezima koji je poznat nasim ocevima i ljudima koji su gledali u "CRVENO" i da danas neki ljudi pokusavaju nametnuti isti rezim na takav nacin. To me je malo dotaklo jer se radi o nasoj vjeri i o tome da neke ljude je samo ta vjeronauka drzala na koncu vjere. Molimo dragog Allaha dž.š da nas uputi na pravi put i da ne dopustimo nikome da našu vjeru smatra za nesto manje vrijedno. Amin
TIPKARIPKA

#33 Re: Dzuma namaz

Post by TIPKARIPKA »

Motokultivator wrote:
TIPKARIPKA wrote:podijelimo to sa bracom.
I sestrama ;)
I sestrama, halali. :)
arzuhal

#34 Re: Dzuma namaz

Post by arzuhal »

Falcon wrote: @ Arzo, svidjelo bi ti se ovdje...s desne strane zivi, a s lijeve oni koji su nas pretekli. Jorgovan i karanfili, a medju njima nekoliko zasluznih rahmetlija kojih se sjecamo ovih dana. U sred nemira grada, mir. Ispod u napukloj zemlji mravi idu svojim poslom... Ljepota :)
Baš k'o što reče :-D
BHF_Manijak

#35 Re: Dzuma namaz

Post by BHF_Manijak »

Danas je mnogo propustio onaj ko kod Kene Musica nije bio, covjek odvaljuje fakat, s koliko on emocija hutvu odrzi to ti je za neopisati, za 10-tak godina sigurno jedan od najjaci alima BH! :thumbup: :) Posebno mi se svidja sto fakticki covjek ima dvije hutbe, jednu onako "skolsku" da kazem, o islamu opcenito, halal/karam, nasihati itd, dok je drugi dio ovaj prakticni, zivotni tako da kazem, ono sto se zajednice opcenito tice!
glockov kolac

#36 Re: Dzuma namaz

Post by glockov kolac »

BHF_Manijak wrote:Danas je mnogo propustio onaj ko kod Kene Musica nije bio, covjek odvaljuje fakat, s koliko on emocija hutvu odrzi to ti je za neopisati, za 10-tak godina sigurno jedan od najjaci alima BH! :thumbup: :) Posebno mi se svidja sto fakticki covjek ima dvije hutbe, jednu onako "skolsku" da kazem, o islamu opcenito, halal/karam, nasihati itd, dok je drugi dio ovaj prakticni, zivotni tako da kazem, ono sto se zajednice opcenito tice!

Selam alejkum,

na džumi na kojoj sam ja danas bio efendija je govorio o džamijama i kako dušmani i pored 615 uništenih džamija nikad neće uspjeti u svojim nakanama dok god mi idemo u džamije, koje će se insahAllah obnoviti, učimo našu djecu na ispravan način.

Btw, gdje Kenan drži džumu?
Mahalac

#37 Re: Dzuma namaz

Post by Mahalac »

Ocigledno da je tema bila ista u svim dzamijama, sto je nekako i logicno. Ja bih dodao pored svega gore navedenog da je nas imam imao i vrlo dobar zakljucak na temu.
Rekao je da se dzamije grade i treba da se grade ali da nam one ne sluze kao muzeji ili lijepa arhitektonska gradjevina nego mjesto gdje cemo se druziti, zblizavati i jacati uzajamnim pomaganjem s obzirom da nas svakodnevnica sve vise udaljava.
Ovo je rekao vise u vidu kritike jer osim petkom treba i drugim danima treba da se okuplja vise dzemata da zajednicki klanja vaktove.
Nele9

#38 Re: Dzuma namaz

Post by Nele9 »

Mahalac wrote:Ocigledno da je tema bila ista u svim dzamijama, sto je nekako i logicno. Ja bih dodao pored svega gore navedenog da je nas imam imao i vrlo dobar zakljucak na temu.
Rekao je da se dzamije grade i treba da se grade ali da nam one ne sluze kao muzeji ili lijepa arhitektonska gradjevina nego mjesto gdje cemo se druziti, zblizavati i jacati uzajamnim pomaganjem s obzirom da nas svakodnevnica sve vise udaljava.
Ovo je rekao vise u vidu kritike jer osim petkom treba i drugim danima treba da se okuplja vise dzemata da zajednicki klanja vaktove.
I moj ˝radni˝ efendija je slično govorio i to je možda najbolji dio hutbe. Govorio je o džamijama prvih muslimana kao mjestima gdje se namaz obavljao, ali su bile i mjesta gdje su se ljudi sastajali i raspravljali o stvarima od važnosti za zajednicu. Govorio je o džamiji kao o Allahovoj kuću na dunjaluku.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#39 Re: Dzuma namaz

Post by Chmoljo »

Abu FEED el-Castro wrote:Dobra tema, samo da se ne upropasti oftopicarenjem. Nadam se da ce se refreshirati masovno svakog petka :)
Meni redovno naumpadne pitanje o cemu se vazilo u drugim dzamijama, nekad bi volio da mogu sihronizovano biti u vise nekih dragih dzamija pa eto ovo je donekle alternativa tome :)

Tip:
Preklinjem vas prestanite pisati SELLAM sa dva LL. Ne znam ko je tu novotariju uveo al brate probi usi, pardon izgreba oči :D
stvarno dobra tema. :) i neće se upropastiti off topicom. ja sam na raspolaganju preko PP ili preko prijave kad bude trebalo čistiti, a i vi ostali se pokušajte suzdržati od chata, i zapričavanja. i sam znam često u off otići, tako kad se skontate, samo recite da donesem metlu.

uživajte.
:)
smoki_choko

#40 Re: Dzuma namaz

Post by smoki_choko »

Selam, da i ja koju kazem
Pretprosli put na dzumi je hodza u mojoj dzamiji pricao o namazu. Kako se moramo paziti kako klanjamo, jer stajemo pred Gospodara. I red je da se namaz obavlja kako je to nas poslanik Muhamed a.s radio. Naravno i sve pripreme prije i u toku namaza. Skrusenost u namazu i slicno.

I onda nam je ispricao jednu pricu o jednom dedi koji je klanjao citav svoj zivot i za svaki svoj namaz ostavljao po jedno zrno psenice u jednu prostoriju. I tako sve dok nije umro. A malo prije nego sto je umro zaduzio svog unuka da kad preseli na Ahiret da onu psenicu sto je on ostavio odnese u mlin i da podijeli brasno siromasnima. I tako dedo preselio na Onaj svijet i unuk ode do one prostorije al tamo nadje samo saku psenice. I nije mu bilo jasno. Ode tako unuku do nekog islamskog ucenjaka i pita sta da radi, on mu odgovori uradi kako ti je dedo naredio. I unuk odnese saku psenice u mlin u ubaci ono malo psenice. Kako je on ubacio onu psenicu brasno je pocelo da izlazi i izlazi i da ne prestaje. Vrece i vrece brasna su skupile. I unuk je to podijelio siromasnima.

Znaci citav zivot je dedo klanjao a samo mu je prihvaceno ono malo namaza koje je unuk mogao da nakkupi psenice u saku. Ali je zato nagrada za te namaze bila ogromna. Jer Allah dz.s nagradjuje mnogostruko.

A proslu dzumu kao i gotovo u svakoj dzamiji bilo je govora o dzamijama, kako se danas prave dzamije ali sve manje ljudi ide u njih i kako dzamije zjape prazne. U mnogim mjestima dzamije se samo pune za bajrame, a ostatak godine slabo ko dolazi. Kako je najavljeno u hadisima da ce doci vrijeme kad ce se ljudi takmiciti da naprave sto vece i sto ljepse dzamije, ali ljudi nece ulaziti u njih nego ce dolaziti i gledati ih i diviti se njihovoj ljepoti. Dzamije ce poceti gubiti svoju svrhu kao Allahu dz.s najdrazih mjesta. Sto je jedan od predznaka dolaska Sudnjeg Dana.

Eto toliko od mene, do sljedece dzume
TIPKARIPKA

#41 Re: Dzuma namaz

Post by TIPKARIPKA »

Jao sinoc mi je bila smijesna situacija kada je ovu dzumu u jednoj dzamiji u Sarajevu, imam komentarisao kraljevsko vjencanje koje se desilo prosle sedmice, i jedna recenica je glasila ovako : " Ljudi žive 5 godina prije braka zajedno a hiljade, milioni ljudi cekaju prvi poljubac, cak i kampuju da bi izbliza i u prvom redu sto bolje popratili taj trenutak..."
Callahan44

#42 Re: Dzuma namaz

Post by Callahan44 »

na hutbi efendija spomenu da je Miljenik Allahov za vrijeme hidzre tri dzamije sagradio
ali i da je on bio i prva osoba koja je srusila neku dzamiju, onu koja je napravljena da bi unijela razdor
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#43 Re: Dzuma namaz

Post by F&N »

Efendija u Čaršijskoj džamiji uvijek kaže slijedeću rečenicu, parafrazirat ću se:
Za vrijeme džume namaza postoji trenutak kada Allah prima sve dove koje u tom trenutku njegovi robovi uce, zato ucite dove i molite ALlaha...

Također jednom je efendija Spahić rekao, parafraziram:
Nemojte ruziti ljude i nemojte ih napadati zato sto samo petkom dolaze u dzamiju na Dzumu, jer im mozete ih otjerati tako iz džamije pa da ne dolaze ni petkom ni za Džumu. Allah zna najbolje, kako se cija djela cijene, jer nijet je najbitniji, možda nekom jedna Džuma bude spas od vatre, a i dug je život i skupit če se Džuma aBd...

Inace volim ove pozitivisticke stavove u vjeri i u hutbama, treba ljube lijepim stvatrima privoliti da dodju na Džumu na namaz, a ne plasiti ih i...

Tema ekstra :thumbup:
Motokultivator

#44 Re: Dzuma namaz

Post by Motokultivator »

Selamun alejkum,

Danas dzuma za razmisljanje. Tema kao i u svim dzamijama na medzlisu sarajevskom. Procitana je i zvanicna hutba medzlisa. Imam prije nego je procito hutbu dao je jedan slikovit primjer.
Kako je srusena, kako je nestala Skender pasina dzamija na Skenderiji (cudna li imena, odakle li samo).
Jedne prilike je neki cinovnik, ili mozda ministar necega, naredio da se sa dzamije skine olovo, jer mu je za nesto trebalo, a da se dzamija pokrije nekim limom. Skinuse olovo i kod postavljanja lima nesto se zakomlikovalo. Onda udario snijeg, kise i mrazovi. Dzamijski zidovi oronuli i dzamija za kratko vrijeme posta apsolutno nesigurno mjesto za boravak. Zbog opste sigurnosti donesose odluku da se dzamija srusi. Ostatak svi znaju.
nellington

#45 Re: Dzuma namaz

Post by nellington »

Motokultivator wrote:Selamun alejkum,

Danas dzuma za razmisljanje. Tema kao i u svim dzamijama na medzlisu sarajevskom. Procitana je i zvanicna hutba medzlisa. Imam prije nego je procito hutbu dao je jedan slikovit primjer.
Kako je srusena, kako je nestala Skender pasina dzamija na Skenderiji (cudna li imena, odakle li samo).
Jedne prilike je neki cinovnik, ili mozda ministar necega, naredio da se sa dzamije skine olovo, jer mu je za nesto trebalo, a da se dzamija pokrije nekim limom. Skinuse olovo i kod postavljanja lima nesto se zakomlikovalo. Onda udario snijeg, kise i mrazovi. Dzamijski zidovi oronuli i dzamija za kratko vrijeme posta apsolutno nesigurno mjesto za boravak. Zbog opste sigurnosti donesose odluku da se dzamija srusi. Ostatak svi znaju.
Omer ef. Zulić? Ili su svi imali i ovaj slikoviti primjer ašćare :)
Motokultivator

#46 Re: Dzuma namaz

Post by Motokultivator »

Jes Omer je :)
Ja necEm vise pisat ovdje da ne zacatavam. Samo cu kazat da je Omer kralj :D
nellington

#47 Re: Dzuma namaz

Post by nellington »

Motokultivator wrote:Jes Omer je :)
Ja necEm vise pisat ovdje da ne zacatavam. Samo cu kazat da je Omer kralj :D
Vidi ti se sa avatara da si Omeru babo, to je nepotizam :D Neću ni ja više zachatavati :D
karbofix

#48 Re: Dzuma namaz

Post by karbofix »

Imam ja jednu rečenicu imama sa zadnje hutbe od koje je, usput rečeno, prošlo dosta vremena:
"Pa eto, draga braćo, ako možete da halalite nešto novca poslije džume, ispred džamije kod našeg kolege sa kutijom za priloge, jer vidite kakva su danas vremena..."
ExNihilo

#49 Re: Dzuma namaz

Post by ExNihilo »

Da i ja podnesem izvještaj.

Danas je imam pričao o svemu i svačemu, pa ću ponešto od toga zapisati. Najprije je tumačio ajet ""O vjernici, brinite se o sebi; ako ste na Pravom putu, neće vam nauditi onaj koji je zalutao" (u prevodu Korkuta), a koji u prevodu Karića glasi "O vjernici, brinite se o svojim dušama..."
Karićev prevod naglašava individualnu, unutrašnju dimenziju ajeta; dok je kod Korkuta zastupljena džematska, kolektivna dimenzija - vjernici, brinite se o sebi (tj. o svojoj zajednici, jedni o drugima).

Zatim je spominjao kako svaka promjena nastaje, prije svega, kao unutrašnja promjena u čovjeku. Ne postoji kolektivna promjena, kolektivna umjetnička djela i sl. Promjena je uvijek lična i zbog toga umjesto da tražimo promjenu od drugih treba da tražimo promjenu u sebi. Nećemo biti veći ponižavanjem drugih ljudi, traženjem njihovih grešaka, već veličinu možemo isključivo postići kao odraz naših vlastitih djela.

Spominjao je i kako su Bošnjaci još uvijek nezreli kao nacija, kako još uvijek očekujemo da drugi nam priskoče u pomoć, kako smo slabi sve dok očekujemo da drugi ne dozvole da se po nama gazi, a da ćemo biti jaki onda kada budemo sposobni sami spriječiti da nam se čini zlo.

Citirao je "Islamsku deklaraciju" gdje Alija kaže da iz naše psihologije javnog nastupa treba izbaciti 2 stvari : 1. vjerovanje u čuda i 2. očekivanje pomoći od drugih, te da nema Mehdija koji će riješiti sve probleme islamskog svijeta, već islamski svijet mora da se uhvati u koštac sa svojim problemima.

Kao primjer nezrelosti Bošnjaka, u institucionalnom smislu, naveo je to što su Bošnjaci hitri da omalovažavaju vlastite institucije, ako oni nisu dio istih, tj. ako ne predstavljaju bitan faktor u njima. Zatim je rekao da treba da uzmemo pouku od ptica, koje kada migriraju, imaju na svom vrhu najsnažnije ptice. Kada se ptica na vrhu umori, nju smjenjuje druga i tako redom. Na začelju su najslabije ptice koje također imaju svoju ulogu - one grakću i podržavaju ptice sa čela da ih nastave voditi na dugom putu.

P.S. Spomenuo je i da je danas petak 13 i da samo džahili vjeruju kako je to nesretan dan, dok vjernici znaju ili treba da znaju kako je nesretan dan onaj u kome se ne učini neko dobro djelo ili se ne nauči nešto novo :D .
Takođe je podsjetio i na nesreću na Zlom Brijegu, koja se dogodila 13. maja 2002., kada se autobus survao u Bosnu na putu ka tekiji na Buni; tada su 43 osobe iz mog džemata poginule.
Last edited by ExNihilo on 13/05/2011 14:30, edited 1 time in total.
Tvrtko II Kotromanić

#50 Re: Dzuma namaz

Post by Tvrtko II Kotromanić »

karbofix wrote:Imam ja jednu rečenicu imama sa zadnje hutbe od koje je, usput rečeno, prošlo dosta vremena:
"Pa eto, draga braćo, ako možete da halalite nešto novca poslije džume, ispred džamije kod našeg kolege sa kutijom za priloge, jer vidite kakva su danas vremena..."
:?:
Post Reply