Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
citroen

#426 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by citroen »

madner wrote:Pa necete moc u prve safove ako ne krenete, kako vi mislite izganjat te stele ako vas niko ne vidi? :D
Kjafire :D :D :D :D
madner

#427 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by madner »

citroen wrote:
madner wrote:Pa necete moc u prve safove ako ne krenete, kako vi mislite izganjat te stele ako vas niko ne vidi? :D
Velike kauherske drzave nam ne dozvoljavaju da napadnemo taj Srbistan :D
citroen

#428 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by citroen »

madner wrote:
citroen wrote:
Velike kauherske drzave nam ne dozvoljavaju da napadnemo taj Srbistan :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
mr.gugl

#429 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by mr.gugl »

i sta zakljuciste, ovo prvo ili drugo? dzuma ili izgovor?
theTruePath

#430 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by theTruePath »

mr.gugl wrote:i sta zakljuciste, ovo prvo ili drugo? dzuma ili izgovor?

pravo na dzummu je jace nego ovaj izgovor 8-)
pike

#431 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by pike »

cutee_nina wrote:Znam da je džuma jedna od bitnijih namaza kod muslimana i nemam ništa protiv onih koji idu na džumu. Ali, koristiti to, kao razlog za nerad?

Svaki petak, moj šef i par mojih kolega odu s posla, znači oko 11 ili 12 sati (zavisi kada je džuma) i naravno ne vrate se kasnije na posao. Od par poznanika sam čula da njihovi šefovi i kolege rade to isto.

Takođe, imam brata koji studira na fakultetu u Sarajevu (nebitno koji). Osoba koja ide na džumu, ima opravdanje da ne bude na predavanju. Čak sam čula da neki fakulteti uopšte nemaju predavanja za vrijeme džume. Zar ne bi trebalo obrazovanje biti prioritet?
Predpostavljam da se radi o drzavnoj ustanovi jer sumnjam da bi privatnik dozvolio da se radnici tek tako svakog petka pokupe s posla, a da im on/ona uredno placa.

Mene samo intresuje da li je taj period placen?

Takodje kakva su pravila u vezi toga? Recimo moze li doktor tek tako napustiti bolnicu i pacijente da ide na dzumu?

Sto se tice izgovora, pa svi smo ljudi i svi volimo zapoceti vikend ranije.
MUNAFIK

#432 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by MUNAFIK »

pike wrote:
cutee_nina wrote:Znam da je džuma jedna od bitnijih namaza kod muslimana i nemam ništa protiv onih koji idu na džumu. Ali, koristiti to, kao razlog za nerad?

Svaki petak, moj šef i par mojih kolega odu s posla, znači oko 11 ili 12 sati (zavisi kada je džuma) i naravno ne vrate se kasnije na posao. Od par poznanika sam čula da njihovi šefovi i kolege rade to isto.

Takođe, imam brata koji studira na fakultetu u Sarajevu (nebitno koji). Osoba koja ide na džumu, ima opravdanje da ne bude na predavanju. Čak sam čula da neki fakulteti uopšte nemaju predavanja za vrijeme džume. Zar ne bi trebalo obrazovanje biti prioritet?
Predpostavljam da se radi o drzavnoj ustanovi jer sumnjam da bi privatnik dozvolio da se radnici tek tako svakog petka pokupe s posla, a da im on/ona uredno placa.

Mene samo intresuje da li je taj period placen?

Takodje kakva su pravila u vezi toga? Recimo moze li doktor tek tako napustiti bolnicu i pacijente da ide na dzumu?

Sto se tice izgovora, pa svi smo ljudi i svi volimo zapoceti vikend ranije.

Izgovor je vjerovatno nekima nepostenima koji nemaju nikakvu vezu sa dzumom, a ti isti koriste i druge izgovore da ne rade svoj posao, pa takav radnik kada ode do banke da plati fakturu zadrsi se i po 1h a realno posao zavrsi za 10 min...
Posten radnik koji je musliman, posteno radi svoj posao i kada trazi dozvolu da ide na dzumu on ide na dzumu, nema tu nikakvih izgovora nego posteno i casno, i poslje dzume nazad na posao, sa posla bude odsutan 30-tak minta... 10 min gore/dole...

Prica da se ljudi ne vracaju na posao poslje dzume na to ne nasjedam, mozda neki pojedinci to i rade, mada ne vjerujem da je to praksa mnogih i da tim pojedincima to prolazi stalno. Znam da cak i u IZ ljudi rade i vracaju se na posao poslje dzume, tako da mi je tesko vjerovati da se to odsustvo pravda negdje drugo, hajd mogao bih povjerovati 2-3 puta da neko to radi ali stalno ne vjerujem, iskreno bas ne vjerjem...

Sto se tice fakulteta, upravu si (mislim na ovog gornjeg citiranog) fakultet Islamskih nauka nema nikako predavanja za vrijeme dzume, aaaaaa sram ih bilo obrazovanje treba da je na prvom mjestu :-) a ostali faklteti imaj predavanja za vrijeme dzume 99,999% garantujem...
Ali_G

#433 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Ali_G »

Samo da potvrdim da 99% fakulteta u Sarajevu za vrijeme dzume ima nastavu. Da li ce student biti u mogucnosti da ode na dzumu zavisi iskljucivo od dobre volje profesora. Vecina profesora ne pusta, upravo iz razloga sto se odjednom skupi 100 njih koji idu na dzumu.
A to neko poredjenje da li treba obrazovanje da je na prvom mjestu nikako nisu na mjestu. Od nekih u prosjeku 250-300 sati koliko se sedmicno provede na faxu, skoli, poslu ispade kljucnih tih 30min sto je neko otisao na dzumu. E Boze, Boze...
Post Reply