Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
cutee_nina

#1 Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by cutee_nina »

Znam da je džuma jedna od bitnijih namaza kod muslimana i nemam ništa protiv onih koji idu na džumu. Ali, koristiti to, kao razlog za nerad?

Svaki petak, moj šef i par mojih kolega odu s posla, znači oko 11 ili 12 sati (zavisi kada je džuma) i naravno ne vrate se kasnije na posao. Od par poznanika sam čula da njihovi šefovi i kolege rade to isto.

Takođe, imam brata koji studira na fakultetu u Sarajevu (nebitno koji). Osoba koja ide na džumu, ima opravdanje da ne bude na predavanju. Čak sam čula da neki fakulteti uopšte nemaju predavanja za vrijeme džume. Zar ne bi trebalo obrazovanje biti prioritet?
Last edited by cutee_nina on 01/12/2010 01:05, edited 1 time in total.
arte.fakt

#2 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by arte.fakt »

cutee_nina wrote:Znam da je džuma jedna od bitnijih namaza kod muslimana i nemam ništa protiv onih koji idu na džumu. Ali, koristiti to, kao razlog za nerad?

Svaki petak, moj šef i par mojih kolega odu s posla, znači oko 11 ili 12 sati (zavisi kada je džuma) i naravno ne vrate se kasnije na posao. Od par poznanika sam čula da njihovi šefovi i kolege rade to isto. E što nisam i ja muškarac da mi to bude izgovor da se ne vratim na posao.

Takođe, imam brata koji studira na fakultetu u Sarajevu (nebitno koji). Osoba koja ide na džumu, ima opravdanje da ne bude na predavanju. Čak sam čula da neki fakulteti uopšte nemaju predavanja za vrijeme džume. Zar ne bi trebalo obrazovanje biti prioritet?
ko tebi brani da ides na dzumu !?
ragib

#3 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by ragib »

edit
Last edited by ragib on 01/12/2010 00:32, edited 1 time in total.
Ma.Le.Na

#4 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Ma.Le.Na »

bilo je tako i u firmi gdje ja radim...dok nisu uveli stroge mjere kontrole ulaska i izlaska..
sad vrlo mali broj ide na dzumu 8-)
theTruePath

#5 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by theTruePath »

cutee_nina wrote:Znam da je džuma jedna od bitnijih namaza kod muslimana i nemam ništa protiv onih koji idu na džumu. Ali, koristiti to, kao razlog za nerad?

Svaki petak, moj šef i par mojih kolega odu s posla, znači oko 11 ili 12 sati (zavisi kada je džuma) i naravno ne vrate se kasnije na posao. Od par poznanika sam čula da njihovi šefovi i kolege rade to isto. E što nisam i ja muškarac da mi to bude izgovor da se ne vratim na posao.

I zensko smije ici na dzumu,to je samo u Bosni da zena ne ide...svugdje ide,i po islamu smije
cutee_nina

#6 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by cutee_nina »

theTruePath wrote:

I zensko smije ici na dzumu,to je samo u Bosni da zena ne ide...svugdje ide,i po islamu smije
Izbrisala sam taj dio u kojem ja izražavam želju da sam muško, da bi išla na džumu, jer to nije bit ovog posta.
BHF_Manijak

#7 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by BHF_Manijak »

cutee_nina wrote:
theTruePath wrote:

Izbrisala sam taj dio u kojem ja izražavam želju da sam muško, da bi išla na džumu, jer to nije bit ovog posta.
E hajd mi molim te i taj fakultet navedi koji nema predavanja RADI dzume!
Jasna90

#8 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Jasna90 »

BHF_Manijak wrote:
ja idem na jedan takav fakultet, necu reci koji. jedno vrijeme su neki studenti molili profesore da pomjere predavanja, pa su valjda ovi u upravi fakulteta skontali da bi najbolje bilo da niko nema predavanja u to vrijeme. sad zbog nekoliko pojedinaca imamo pauzu petkom u to vrijeme Edit: :lol:
Last edited by Jasna90 on 01/12/2010 01:42, edited 1 time in total.
BHF_Manijak

#9 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by BHF_Manijak »

Jasna90 wrote:
BHF_Manijak wrote:
ja idem na jedan takav fakultet, necu reci koji. jedno vrijeme su neki studenti molili profesore da pomjere predavanja, pa su valjda ovi u upravi fakulteta skontali da bi najbolje bilo da niko nema predavanja u to vrijeme. sad zbog nekoliko pojedinaca imamo pauzu petkom u to vrijeme :x
A to je koa strasno, mozes mislit studenti se zale na pauzu... :roll: :oops: Daj bona kome bobme bacas, ionako bi poletila na kafu u tom periodu, ne izigravaj bezze finjaka nekog!Reci8 slobodno da je problem u dzumi i sto ljudi hoce da svoje vjerske obaveze ispostuju a ne u pauzi! :wink: Sad ce opet ona standardna prica kako je ovo sekularna drzava, kako vjeru treba izmedju 4 svoja zida drzati kako ovo kako ono...A covjek SVOJA predavanja pomjerio u terminu koji njemu odgovara! :lol:
cutee_nina

#10 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by cutee_nina »

aa
Jasna90

#11 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Jasna90 »

BHF_Manijak wrote:
Jasna90 wrote:
BHF_Manijak wrote:
ja idem na jedan takav fakultet, necu reci koji. jedno vrijeme su neki studenti molili profesore da pomjere predavanja, pa su valjda ovi u upravi fakulteta skontali da bi najbolje bilo da niko nema predavanja u to vrijeme. sad zbog nekoliko pojedinaca imamo pauzu petkom u to vrijeme :x
A to je koa strasno, mozes mislit studenti se zale na pauzu... :roll: :oops: Daj bona kome bobme bacas, ionako bi poletila na kafu u tom periodu, ne izigravaj bezze finjaka nekog!Reci8 slobodno da je problem u dzumi i sto ljudi hoce da svoje vjerske obaveze ispostuju a ne u pauzi! :wink: Sad ce opet ona standardna prica kako je ovo sekularna drzava, kako vjeru treba izmedju 4 svoja zida drzati kako ovo kako ono...A covjek SVOJA predavanja pomjerio u terminu koji njemu odgovara! :lol:
Ma volim ja pauze, samo sam pogrijesila smajli --> :lol:
P.S. ne pijem kafu :lol:
Last edited by Jasna90 on 01/12/2010 01:44, edited 1 time in total.
BHF_Manijak

#12 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by BHF_Manijak »

Ne znam oko ovog sto se hampa pravi, kad je normalno da ako covjek moze pomjerit predavanja radi dzume, da ce to i uciniti, sad druga je stvar sto nazalost neki eskiviraju, pa lafo ode na dzumu a ode kuci s posla i slicno, no govorim o covjeku koji doista ode da molitvu i svoju duznost obavi!Na kraju krajeva, dzuma i nije obavezna za onog koji bas nije u mogucnosti da dodje na istu!
theTruePath

#13 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by theTruePath »

to je super ako je tako :thumbup:
just_think

#14 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by just_think »

Kad se sjetim u srednjoj, vecina muskaraca sa casa ode na dzumu, a ja (i par ostalih) kao onaj koji ne praktikuje vjeru ostane na casovima, ucim, a oni koji su se obiljezavali kao vjernici otidju da obave dzumu ne bi li se otarasili casova i bili slobodni. Jos jedan primjer morala na relaciji vjernik-ne vjernik.
Last edited by just_think on 01/12/2010 02:40, edited 1 time in total.
theTruePath

#15 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by theTruePath »

just_think wrote:Kad sjetim u srednjoj, vecina muskaraca sa casa ode na dzumu, a ja (i par ostalih) kao onaj koji ne praktikuje vjeru ostane na casovima, ucim, a oni koji su se obiljezavali kao vjernici otidju da obave dzumu ne bi li se otarasili casova i bili slobodni. Jos jedan primjer morala na relaciji vjernik-ne vjernik.
pa sta ces uvijek ce biti oni koji ce iskoristavati tudje da bi svojoj guzici olaksali,ali radi onih koji zaista idu na dzumi(a ima ih veliki broj,jer otkud pune dzamije ) treba dozvoliti to,,na kraju krajeva u BIH su muslimani ravnopravni gradjani,krscani imaju slobodnu nedjelju mi nemamo slobodan petak..dovoljan je odmor tokom dzume
psydelija

#16 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by psydelija »

Osoba koja ide na džumu, ima opravdanje da ne bude na predavanju. Čak sam čula da neki fakulteti uopšte nemaju predavanja za vrijeme džume. Zar ne bi trebalo obrazovanje biti prioritet?
prva objava poslaniku u pecini hira je bila IKRE- uci/citaj..., pa sura el alek koja na pocetku kaze: "ikre bismi rabbikel lezi halek..." "uci (citaj) u ime Gospodara svoga koji te je stvorio...!"

znaci, od muslimana se traze da uce, ali i namaz da obavljaju kao jednim od stubova islama.
u sredinama kao sto je sarajevo da se te dve obaveze uskladiti. eeeh, sada sto to ljudi pod izgovorom "dzuma" zloupotrebljavaju radne kolege, firmu... to je sve do karaktera coveka. sigurno da ima takvih, ali nicija do zore gorela nije,a nece ni njihova!
cutee_nina

#17 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by cutee_nina »

theTruePath wrote:
just_think wrote:Kad sjetim u srednjoj, vecina muskaraca sa casa ode na dzumu, a ja (i par ostalih) kao onaj koji ne praktikuje vjeru ostane na casovima, ucim, a oni koji su se obiljezavali kao vjernici otidju da obave dzumu ne bi li se otarasili casova i bili slobodni. Jos jedan primjer morala na relaciji vjernik-ne vjernik.
pa sta ces uvijek ce biti oni koji ce iskoristavati tudje da bi svojoj guzici olaksali,ali radi onih koji zaista idu na dzumi(a ima ih veliki broj,jer otkud pune dzamije ) treba dozvoliti to,,na kraju krajeva u BIH su muslimani ravnopravni gradjani,krscani imaju slobodnu nedjelju mi nemamo slobodan petak..dovoljan je odmor tokom dzume
Prije bih rekla da je puna džamija nevjernika, koji idu samo da bi se pokazali "koliki su vjernici". A baš bi bilo super kad bi i petak bio neradni dan, da vikend traje 3 dana. :thumbup:
theTruePath

#18 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by theTruePath »

cutee_nina wrote:
theTruePath wrote:
Prije bih rekla da je puna džamija nevjernika, koji idu samo da bi se pokazali "koliki su vjernici". A baš bi bilo super kad bi i petak bio neradni dan, da vikend traje 3 dana. :thumbup:

to bi bilo GREAT :lol: :D

petak za muslimane,subota za jevreje i nedjelja za krscane,,,why not 8-)
arzuhal

#19 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by arzuhal »

Ih, kol'ko znam ljudi da ne idu na džumu pod izgovorm da imaju posla nakog :D
arte.fakt

#20 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by arte.fakt »

arzuhal wrote:Ih, kol'ko znam ljudi da ne idu na džumu pod izgovorm da imaju posla nakog :D
:D :thumbup:

Ko hoce trazi rjesenje , a ko nece trazi opravdanje ...
madner

#21 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by madner »

Ohvima sto idu kazem da imam posla, na poslu kazem da mi je to sveta obaveza i da nista ne pitaju i ljepo odem popit kahvu :D

Uglavnom :thumbup:
arzuhal

#22 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by arzuhal »

madner wrote:Ohvima sto idu kazem da imam posla, na poslu kazem da mi je to sveta obaveza i da nista ne pitaju i ljepo odem popit kahvu :D

Uglavnom :thumbup:
madneru, dark side of the me, ti nisi dunjalučar, ti si, brate, litosferičar :lol:
madner

#23 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by madner »

Sto mi ga suknu :D
Da ne zachatavamo, ko normalan bi se bunio protiv ovako fleksibilnog rjesenja dileme petka?
zambaklija

#24 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by zambaklija »

hmmm,zar vjera nije privatna stvar?to samo kod nas i možda čisto islamskim zemljama :-) :-) ja da sam gazda neke takve firme bilo bi ili vjera ili poso,pa nemože privreda ili produktivnost firme da zavisi od nekog ko hoće da se moli,tu molitvu može i donaknaditi ili se varam?svašta,nije ni čudo što nam je kako nam je..
madner

#25 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by madner »

A gdje je tu fleksibilnost i saznanje da je samo sretan radnik dobar radnik?

To isto da mi zabrane da izadjem svaki sat da ispusim cigaru. :D
Post Reply