Dževad Karahasan - Karadžić je manipulisan, nije zloban

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
d700

#1 Dževad Karahasan - Karadžić je manipulisan, nije zloban

Post by d700 »

Intervju Dzevada Karahasana u njemackim novinama "FAZ" u cije su uvodne rijeci "Karadzic, zrtva ?". Cijeli Intervju je ovdje:

http://www.faz.net/s/Rub117C535CDF41441 ... ntent.html

A ovu cu prevesti:

Pitanje: Vidite li vi u liricaru Karadzic jednoga umjetnika u usponu koji nije mogao da se plasira u sceni pa je odlucio da postane politicar ?

Karahasan: Ta slika u sushtini nije ispravna. Jednu Anekdotu moram da spomenem: U Dezembru se u skupstini BiH pricalo o Referendumu za nezavisnost BiH. Nakon nekoliko sati debatiranja Karadzic je beznadno molio da se nesprovede Referendum. U mojim ushima jos danas zvuci njegov placuci glas kako je molio i ukazivao da se bosanski narod eliminisati neko ko planira Genozid, ne govori tako. Neko ko planira Genozid, ne govori tako. Historija je preko Karadzica presla slijepom silom i prekopala ga. Od njega napraviti monstrumu nema smisla....

Po prici Karahasana i po njemackoj shvatanju ispade, da je Karadzic molio, a ne prijetio. I -iz njemackog konteksta- Karadzicu je stalo do bosanskog naroda pa sa emotivno-placucim glasom moli da do toga nedodje. A to sve je za Karahasana "anekdota" koju on ubacuje u odbranu Karadzica.

"Bravo" Dzevade..... :roll:
nokia6170

#2 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by nokia6170 »

d700 wrote:Intervju Dzevada Karahasana u njemackim novinama "FAZ" u cije su uvodne rijeci "Karadzic, zrtva ?". Cijeli Intervju je ovdje:

A ovu cu prevesti:

Pitanje: Vidite li vi u liricaru Karadzic jednoga umjetnika u usponu koji nije mogao da se plasira u sceni pa je odlucio da postane politicar ?

Karahasan: Ta slika u sushtini nije ispravna. Jednu Anekdotu moram da spomenem: U Dezembru se u skupstini BiH pricalo o Referendumu za nezavisnost BiH. Nakon nekoliko sati debatiranja Karadzic je beznadno molio da se nesprovede Referendum. U mojim ushima jos danas zvuci njegov placuci glas kako je molio i ukazivao da se bosanski narod eliminisati neko ko planira Genozid, ne govori tako. Neko ko planira Genozid, ne govori tako. Historija je preko Karadzica presla slijepom silom i prekopala ga. Od njega napraviti monstrumu nema smisla....

Po prici Karahasana i po njemackoj shvatanju ispade, da je Karadzic molio, a ne prijetio. I -iz njemackog konteksta- Karadzicu je stalo do bosanskog naroda pa sa emotivno-placucim glasom moli da do toga nedodje. A to sve je za Karahasana "anekdota" koju on ubacuje u odbranu Karadzica.

za Dzevada, i njemu slicne, obavezno stivo pred spavanje treba da bude citanje Stenograma ratne skupstine RS-a.
d700

#3 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by d700 »

nokia6170 wrote:..obavezno stivo pred spavanje treba da bude citanje Stenograma ratne skupstine RS-a.
To sam i ja pomislio, sjetio sam se neke naredbe plana za krizne stabove u kojem se de fakto otvoreno govori o etnickom ciscenju. Imas li tu sta, link ?
Luke Perry

#4 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by Luke Perry »

umjetnicko preseravanje. i karadzica i karahasana :D
Edin H.

#5 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by Edin H. »

A tko je doticni Karahasan :-)
foucault

#6 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by foucault »

Polako, možda je neka greška.
said.sa

#7 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by said.sa »

A da se ne radi o Dževadu Galijaševiću?! :lol: :lol:
d700

#8 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by d700 »

seka wrote:....
Ich glaube, dass er seinem Charakter nach auch kein übelwollender Mensch war. Er hatte das Unglück, sich in einem Augenblick einer tiefen historischen Umwälzung eine allzu schwere Bürde aufgeladen zu haben. Ich glaube, kaum ein Mensch wäre imstande gewesen, an seiner Stelle in dieser Zeit wesentlich anders zu handeln.

vjerujem da, prema svom karakteru, nije zlonamjerna osoba. imao je nesrecu da u vremenu previranja preuzme tezak teret. vjerujem da nijedan covjek nije u stanju, na njegovom mjestu i tom vermenu, drugacije reagovati.
odprilike prevod

"aferim" i od mene :cry:
Hmm...nebi me cudilo da Karahasana pozovu u Haag kao svjedoka u korist Karadzica.
shalaedin

#9 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by shalaedin »

prevedi nam čitav intervju... mi koji smo bili studenti Karahasana znamo kakav je on covjek uvijek dobronamjeran i susretljiv covjek... de nam prevedi cijeli interviju da vidimo jel sva prica izvucena iz konteksta ili ima nesto jos iza ovoga...

da mozemo dati pravo misljenje o njegovom kompletnom intervju...
zimomor

#10 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by zimomor »

Jeko Dzedaj?
shalaedin

#11 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by shalaedin »

zimomor wrote:Jeko Dzedaj?
Dzevad Karahasan je profesor Komparativne knjizevnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Uglavnom čova je jedan od malobrojnih dobrih književnika u BIH-a.
d700

#12 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by d700 »

shalaedin wrote:prevedi nam čitav intervju... mi koji smo bili studenti Karahasana znamo kakav je on covjek uvijek dobronamjeran i susretljiv covjek... de nam prevedi cijeli interviju da vidimo jel sva prica izvucena iz konteksta ili ima nesto jos iza ovoga...

Pozdrav,

ako stignem prevest cu, ili ce se mozda Seka ponuditi da prevede. Imamo cijeli Intervju i u sushtini mogu reci da iz konteksta nishta nije izvuceno. Izjave njegove su u kontekstu neke zavjere, tako pocinje sa njegovim izjavama. Karahasan napr. spominje da je neki dan neki bivsi CIA-Suradnik* izjavio prema "Nezavisnim Novinama" da je BH umjetna tvorevina i to stavlja u jedan kontekst zavjere gdje nam kaze da se od 1993 zna od onih koji "nas" shaltaju, gdje je Karadzic.

(*d700: Takvi tipovi postoje, podjetim ovdje na "ISSA" i Josifa Bodanskog, njima samo treba dovoljno platiti za lobiranje)

Novine ga tu prekidaju sa reijcima: "Ovo zvuci kao teorija zavjere"

Dalje kaze da je hvatanje Karadzica samo bacanje pjeska u ocima ljudi, da se skrene od privatizacije u BiH ili od njene podjele.*

(d700: Sve to zvuci nebulozno, ovdje novine spominu da ga Peter Handke nazvao "Ex-Dezurni-Jugoslovenom")

U daljnjem intervju spominje kako je cuo da je Karadzic bio dobar doktor i vodio iskrenu brigu o pacientima, to je cuo od rodbine . Tu kaze slijedece:

Er hatte das Unglück, sich in einem Augenblick einer tiefen historischen Umwälzung eine allzu schwere Bürde aufgeladen zu haben. Ich glaube, kaum ein Mensch wäre imstande gewesen, an seiner Stelle in dieser Zeit wesentlich anders zu handeln.

Prevod: On (Karadzic) je imao nesrecu da se u tom trenutku nasao u jednom historijskom preokretu gdje je sebi previshe natovario. Ja vjerujem, da ni jedan covjek nije u stanju da na njegovom mjestu radi drugacije....

Iskreno da ti kazem.....Ovdje iz konteksta nishta nije izvuceno. Sto vise citam ovaj intervju, sve mi ispade gori...
Last edited by d700 on 31/08/2009 14:44, edited 1 time in total.
zimomor

#13 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by zimomor »

d700 wrote:
shalaedin wrote:prevedi nam čitav intervju... mi koji smo bili studenti Karahasana znamo kakav je on covjek uvijek dobronamjeran i susretljiv covjek... de nam prevedi cijeli interviju da vidimo jel sva prica izvucena iz konteksta ili ima nesto jos iza ovoga...

Pozdrav,
ako stignem prevest cu, ili ce se mozda Seka ponuditi da prevede. Imamo cijeli Intervju i u sushtini mogu reci da iz konteksta nishta nije izvuceno. Izjave njegove su u kontekstu neke zavjere. Karahasan spominje da je neki dan neki bivsi CIA-Suradnik izjavio prema "Nezavisnim Novinama" da je BH umjetna tvorevina (d700: Takvi tipovi postoje, podjetim ovdje na "ISSA" i Josifa Bodanskog, njima samo treba dovoljno platiti za lobiranje) i to stavlja u jedan kontekst zavjere gdje nam kaze da se od 1993 zna od onih koji "nas" shaltaju, gdje je Karadzic.

Novine ga tu prekidaju sa reijcima: "Ovo zvuci kao teorija zavjere"

Dalje kaze da je hvatanje Karadzica samo bacanje pijeska u ocima ljudi, da se skrene od privatizacije u BiH ili od njene podjele. (d700: Sve to zvuci nebulozno)

U daljnjem intervju spominje kako je cuo da je Karadzic bio dobar doktor i vodio iskrenu brigu o pacientima. Tu kaze slijedece:

Er hatte das Unglück, sich in einem Augenblick einer tiefen historischen Umwälzung eine allzu schwere Bürde aufgeladen zu haben. Ich glaube, kaum ein Mensch wäre imstande gewesen, an seiner Stelle in dieser Zeit wesentlich anders zu handeln.

Prevod: On je imao nesrecu da se u tom trenutku nasao u jednom historijskom preokretu gdje je sebi previshe natovario. Ja vjerujem, da ni jedan covjek nije u stanju da na njegovom mjestu radi drugacije....

Iskreno da ti kazem.....Ovdje iz konteksta nishta nije izvuceno. Sto vise citam ovaj intervju, sve mi ispade gori...
Tom analogijom moze se reci i "jadan Hitler, sta je tek on sebi bio natovario"
Ovdje se ne zna ko je Karadzic, a ko Karahasan ja bih rekNo :roll:
staza

#14 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by staza »

Karahasan ovdje govori o neumitnoj sudbini predodređenoga historijskoga trenutka kojem je Karadžić uzet u službu.
Svaki normalan čovjek uopće ne bi trebao ni jednom stranom novinaru dati ni riječ izjave o monstrumu Radovanu, jer isti od toga pravi publicitet: vješto koristeći poziciju žrtvu: i dopuštajući si demokratski luksuz, da van haškoga kazamata, kaže sve ono ekskluzivno na šta unutra nema pravo: već je ispleo mrežu svojim brojnim intervjuima, tako da se sada sve recentne izjave drugih o njemu slijevaju tamo u Holandiju, da bi on odgovarao na njih, dajući im još veći publicitet, i omogućavajući sebi, sutra ili prekosutra, da od toga ima neke koristi: humano pomilovanje, nastavak odsluženja kazne u Beogradu, itd., itd.
shalaedin

#15 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by shalaedin »

Pa dobro ima u tome svemu dosta istine, cije su marionete bili razaraci Jugoslavije samo Bog dragi zna. Medjutim opravdavati Karadzica je smjesno ... ipak i da nije krvlju muslimana ruke vlastite uprljo, on je bio glavni huskas rata u BIH-a, jedan od njegovih idejnih tvoraca, vođa jednog naroda koji je izvršio genocid i egzodus druga dva naroda u BIH-a... Kao sto je Gebels bio prva ruka Hitlera, tako je i on bio prva ruka Milosevica... Za ono sto je radio svakako nema opravdanja i on je jedan od glavnih krivaca za ono sto se u BIH-a desilo...
staza

#16 Malo morgen...

Post by staza »

Karadžić isti kao i Boban i Šušak: isti k... drugo pakiranje.
Nepotrebna polemika: osim ako neko želi uprljati usputno, sa ćeifom, i velikoga pisca i probosanca Karahasana.
Eh, to je priča, već druge diskusije, u kojoj mi se ne učestvuje.
d700

#17 Re: Malo morgen...

Post by d700 »

staza wrote:Karadžić isti kao i Boban i Šušak: isti k... drugo pakiranje.
Nepotrebna polemika: osim ako neko želi uprljati usputno, sa ćeifom, i velikoga pisca i probosanca Karahasana.
Eh, to je priča, već druge diskusije, u kojoj mi se ne učestvuje.
Legitimno je pitanje zasto je veliki pisac i probosanac Karahasan ovdje nasao ovakve rijeci i kvalifikacije o jednom tom tvom (Da te citiram) "istom k... u drugom pakovanju". Mozda ti to mozes decidnije objasniti. Ipak je sasvim legitimno da se covjek zacudi rijecima tog osvjedocenog bosanca Karahasana i da zbog toga nebude odmah okvalifikovan kao "sljamobacac".
rota_laz

#18 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by rota_laz »

Jesam li ja ovo dobro vidio ili je ovo objavljeno 23. 08. 2008?

Znači prije više od godinu dana... Poprilično staro, ako sam dobro vidio
d700

#19 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by d700 »

rota_laz wrote:Jesam li ja ovo dobro vidio ili je ovo objavljeno 23. 08. 2008?

Da....to su rijeci Karahasana nakon hapsenja Karadzica.
zmaj56

#20 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by zmaj56 »

d700 wrote:Intervju Dzevada Karahasana u njemackim novinama "FAZ" u cije su uvodne rijeci "Karadzic, zrtva ?". Cijeli Intervju je ovdje:

A ovu cu prevesti:

A sta je s onom poznatom psihijatrovom manipulacijom kako su srbi vicni jedino ratovanju, da su u miru uvek gubili a u ratu samo dobijali.
d700

#21 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by d700 »

zmaj56 wrote:...

A sta je s onom poznatom psihijatrovom manipulacijom kako su srbi vicni jedino ratovanju, da su u miru uvek gubili a u ratu samo dobijali.
To pitaj Dobricu Cosica, on je to rekao...
shalaedin

#22 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by shalaedin »

Mozda je nekome zatrebalo malo crnjenja Karahasana...
staza

#23 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by staza »

d700 wrote:
rota_laz wrote:Jesam li ja ovo dobro vidio ili je ovo objavljeno 23. 08. 2008?

Da....to su rijeci Karahasana nakon hapsenja Karadzica.
Prelistaj malo medijske materijale širom Balkana, a i šire: dosta je izjava nakon hapšenja Karadžića, na ovom fonu: bilo je i onih izjava koje su tek onda našle plodno tlo za potpuno raskrinkavanje Radovana (koje intimno podržavam); možda se Karahasan nespretno izrazio, ali u njegovoj izjavi svakako ima i one sućuti za svako ljudsko biće: koja je npr. pokazana nakon Nürnberga: da se mene pita, Karadžića ne treba držati ni u kavezu kao primjer pokazivanja drugima; zato titoistička praksa i jeste bila najbolja: strijeljane na licu mjesta: a onda se slučajno i zagubi dokumentacija o tebi: osim ako te već u nekoj masovnoj grobnici nisu zakopali, tako da te možda u Sloveniji pola stoljeća kasnije pronađu: dotle djeca žive u bajci i uče o bratstvu i jedinstvu: a nijedan intervju koji takvi zločinci daju uopće ne čuješ.
Možda je u internetskom dobu Dževadov potez moderan, no intimno mislim da tipove takvoga kalibra (kao i njihove fanove), treba ignorirati, i uopće novinarima ne davati izjavu o istima: neka sud radi svoje...
ozbiljna

#24 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by ozbiljna »

evo jedna studentica prof. Karahasana, postdiplomac u Njemackoj. Apsolutno se slazem sa svim izrecenim u intervjuu (hajde recimo sa 99%) i kao prvo, apsolutno sam imala iste osjecaje nakon hapsenja Karadzica (isprva ushicenje i radost a ubrzo zatim sam se sjetila da su mrtvi i dalje mrtvi i nestali i dalje nestali, bas kao sto profesor navodi). Druga stvar, profesor kaze da mu je drago da je Karadzic izveden pred Sud i da ce mu se suditi i da ce sve biti zabiljezeno, a samog Karadzica posmatra kao obicnog covjeka, kao sto on to i JESTE. Mislite da bilo koji intelektualac, naucnik, knjizevnik moze smatrati recimo Hitlera monstrumom i nekim zlim, nedostiznim, gotovo nestvarnim bicem!? Ako to cini obicni puk, ne cine to i ljudi koji "pokrecu" i osmisljaju svijet. Pa profesor samo analiticki pristupa "problemu" i pokusava da ga shvati, a ne zariva samo glavu u ruke (to je radio '92-'95 sigurna sam, kao i svi mi) jer sada je vrijeme da se stvari sagledaju realno i da se krene dalje. Jer mislim da bi nam svima koristilo da prestanemo od Karadzica praviti mitsko bice i srozamo ga na nivo obicnog covjeka ili neceg drugog.
Gny. Sgt. Hartman

#25 Re: Devad Karahasan - Karadzic je manipulisan, nije zloban

Post by Gny. Sgt. Hartman »

shalaedin wrote:
zimomor wrote:Jeko Dzedaj?
Dzevad Karahasan je profesor Komparativne knjizevnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Uglavnom čova je jedan od malobrojnih dobrih književnika u BIH-a.
jedan od najboljih ovdasnjih knjizevnika.

Jel neko zna, jesu dzevadova predavanja otvorena za javnosti ako jesu kad se moze doci? hvala
Post Reply