Predrasude postoje i to je tacno, ali romi stvarno ne cine ama bas nista da poprave svoju reputaciju u gradu a i sire, i to je cinjenica
postoje i penzioneri (ili barem izgledaju tako, stariji na izgled pristojni ljudi) covjek bi rekao fin cikica krenuo u grad sta li vec... a on fino ruku nekome u torbu i odradjuje svoj posao!
ja se sjecam da je kod nas u haustoru jedno vrijeme bilo jaaaako jaaaako puno (zivimo na frekventnoj lokaciji) novccanika u haustoru
mi vazda ko ludi zvali ljude - makar da dobiju dokumente ko ce to ponovno vaditi
jednom nam je dosao covjek i mi mu dali novcanik standard jel a on onako sumnjicavo "a niste nasli nista vise u novcaniku?" i mi ono "nismo sve sto je tu tu je, sa Vase smo licne saznali ime nasli u imeniku i to je to"
"jeste sigurni, ono 100% sigurni da nije bilo nikakvog novca? znate ja sam digao platu taj dan ..."
i mama ono "joj zao mi je djeca nasla novcanik dole u haustoru ..." unezgolio nas pravo gleda u nas sa onim nekim nepovjerljivim smjeskom ...
na kraju je mama ono poludjela i rekla da joj ne treba reci hvala samo da ide sa vrata
jednom mi se desilo da sam ulazila zadnja u tramvaj ili sam barem mislila tako posto je bio pun... i osjetim neko kao da hoce ispod ruke da me uhvati i mislim neka bakica/nanica hoce da se ugura i ona u tramvaj i mislim se gdje ces ti jadna neko ce te ugusiti ali hajde okrenem se da joj pomognem ... a ono covjek od nekih 30tak godina pokusava da mi otvori rajfesluz na torbi
JA SAM SE SOKIRALA TOTALNO samo sam uspjela reci "eeeej eeej sta to ti?" i vrata su se pocela zatvarati a on se napravio lud sisao sa one stepenice i ode u gomilu ...
i dan danas se kajem sto ga nisam spucala laktom u facu - cisto onako sto neko gore rece "vaspitnu" da mu udijelim ipak bio mi je bas na laktu tako taman!
nemam milosti prema takvima
mislim da se svi ti ljudi ne trude ni zaraditi na bilo koji drugi nacin osim tako
znam da smo romkinjama koje dodju da im damo marku ili dvije ili hranu (koju obavezno ostave u haustoru) nudili da nam ciste haustor za fine pare mjesecno a one nam spominjale majku jer "sta ti bona mislis ja da ti perem jesi ti normalna??!??!"
a bila je jedna ... (odoh ja OT ali haj kad me krenulo) dolazila mjesecno imala bebu preeeeslatku a i ona je bila ljepuskasta onako bas fina mlada zenica sa bebom
nama se beba svidjela mi je i uzimali da je i mi malo drzimo, mami joj davali novac da joj kupi pelene (nikad ono marku dvije vazda vise), davali hrane (nije je bacala) bas ono haman super s njom bili
i jednom ona pita moze li u wc ... i mama kaze hajde udji (mislim da je tad bila opet trudna gdje ces trudnu zenu odbiti) i od tad vise nije dolazila
ali nismo ni mi imali jedan dio parfema i sminke u wc-u