Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
KotromanichII

#201 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by KotromanichII »

Smisao zivota je prosirivanje samog zivota, a sve ostalo istrazivanje i trazenje odgovora spada u sekundarnu potrebu, jer da se mi prestanemo prosirivati, izumrli bi i cemu onda istrazivanje i sve ostalo pada u vodu.
ako je smisao prosirivanje zivota, sta je onda sa onim ljudima koji nemogu imati djece, koji su sterilni, sta to treba da znaci, da su oni ovdje bez cilja, znaci oni su ovdje totalno bezpotrebno, oni nemaju smisla da zive :-)

Ne postoji nesto sto je samo od sebe nastalo, tacnije vasa tvrdnja da je Bog pocetak i izvor svega. Kada bi ja vas pitao, a kako je nastao Bog? Ne, nista ne moze samo od sebe nastati, kao prvo jer bilo sta u prirodi nastaje uzrocno-posljednicom vezom, kad drugo sto nepobitno i cinjenicno dokazuje i rusi tu tvdnju je historija vjerovanja covjecanstva koja se desila, znaci nije nikakva tvrdnja, teorija, misljenje vec cista cinjenica ono sto zaista desilo. Tu se jasno navodi kako je doslo do stvaranja pojma Boga
.

kako se sejtan poigrava sa nevjernicima, oko malog prsta ih vrti, kad im kaze "skocite" odmah se javljaju "koliko visoko"
Kada bi ja vas pitao, a kako je nastao Bog?
a kad bi ja tebe pitao sta je iza 0 , mozda kaze nista , e ima -1, a sta poslije -1 , ima-2, -3....-100000....-1000000 i tako u vjecnost

i de mi onda reci gdje je pocetak cifri a gdje je kraj ???? kad nemozes ciframa da odredis pocetak i kraj a htio bi Allahu da odredis pocetak i kraj. :thumbup:

Allah kaze:

36. Onome ko se bude slijepim pravio da ne bi Milostivog veličao, Mi ćemo šejtana natovariti, pa će mu on nerazdvojni drug postati;

37. oni će ih od pravog puta odvraćati, a ljudi će misliti da su na pravom putu.

6. Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno opominjao ih ti ili ne opominjao – oni neće vjerovati.

7. Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema.

13. Kad im se kaže: "Vjerujte kao što pravi ljudi vjeruju!" – oni odgovaraju: "Zar da vjerujemo u ono u što budale vjeruju?" – A, uistinu oni su budale, ali ne znaju.

14. Kada susretnu one koji vjeruju, govore: "Vjerujemo!" – a čim ostanu nasamo sa šejtanima svojim, govore: "Mi smo s vama, mi se samo rugamo."

15. Allah njih izvrgava poruzi i podržava ih da u svom nevjerstvu lutaju.

16. Umjesto pravim, oni su krenuli krivim putem; njihova trgovina im nije donijela nikakvu dobit, i oni ne znaju šta rade.

17. Slični su onima koji potpale vatru, i kad ona osvjetli njihovu okolinu, Allah im oduzme svjetlo i ostavi ih u mraku, i oni ništa ne vide!

18. Gluhi, nijemi i slijepi su, nikako da se osvijeste.
just_think

#202 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by just_think »

KotromanichII wrote:
Smisao zivota je prosirivanje samog zivota, a sve ostalo istrazivanje i trazenje odgovora spada u sekundarnu potrebu, jer da se mi prestanemo prosirivati, izumrli bi i cemu onda istrazivanje i sve ostalo pada u vodu.
ako je smisao prosirivanje zivota, sta je onda sa onim ljudima koji nemogu imati djece, koji su sterilni, sta to treba da znaci, da su oni ovdje bez cilja, znaci oni su ovdje totalno bezpotrebno, oni nemaju smisla da zive :-)

Ne postoji nesto sto je samo od sebe nastalo, tacnije vasa tvrdnja da je Bog pocetak i izvor svega. Kada bi ja vas pitao, a kako je nastao Bog? Ne, nista ne moze samo od sebe nastati, kao prvo jer bilo sta u prirodi nastaje uzrocno-posljednicom vezom, kad drugo sto nepobitno i cinjenicno dokazuje i rusi tu tvdnju je historija vjerovanja covjecanstva koja se desila, znaci nije nikakva tvrdnja, teorija, misljenje vec cista cinjenica ono sto zaista desilo. Tu se jasno navodi kako je doslo do stvaranja pojma Boga
.

kako se sejtan poigrava sa nevjernicima, oko malog prsta ih vrti, kad im kaze "skocite" odmah se javljaju "koliko visoko"
Kada bi ja vas pitao, a kako je nastao Bog?
a kad bi ja tebe pitao sta je iza 0 , mozda kaze nista , e ima -1, a sta poslije -1 , ima-2, -3....-100000....-1000000 i tako u vjecnost

i de mi onda reci gdje je pocetak cifri a gdje je kraj ???? kad nemozes ciframa da odredis pocetak i kraj a htio bi Allahu da odredis pocetak i kraj. :thumbup:

Allah kaze:

36. Onome ko se bude slijepim pravio da ne bi Milostivog veličao, Mi ćemo šejtana natovariti, pa će mu on nerazdvojni drug postati;

37. oni će ih od pravog puta odvraćati, a ljudi će misliti da su na pravom putu.

6. Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno opominjao ih ti ili ne opominjao – oni neće vjerovati.

7. Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema.

13. Kad im se kaže: "Vjerujte kao što pravi ljudi vjeruju!" – oni odgovaraju: "Zar da vjerujemo u ono u što budale vjeruju?" – A, uistinu oni su budale, ali ne znaju.

14. Kada susretnu one koji vjeruju, govore: "Vjerujemo!" – a čim ostanu nasamo sa šejtanima svojim, govore: "Mi smo s vama, mi se samo rugamo."

15. Allah njih izvrgava poruzi i podržava ih da u svom nevjerstvu lutaju.

16. Umjesto pravim, oni su krenuli krivim putem; njihova trgovina im nije donijela nikakvu dobit, i oni ne znaju šta rade.

17. Slični su onima koji potpale vatru, i kad ona osvjetli njihovu okolinu, Allah im oduzme svjetlo i ostavi ih u mraku, i oni ništa ne vide!

18. Gluhi, nijemi i slijepi su, nikako da se osvijeste.
harač wrote:
just_think wrote:"Sve je to od Boga." Molim?Sta rece? Ja vece gluposti i zalosnije u zivotu nisam procitao, znaci dno svih dna, zalosno, uzas. Pa ljudi jel moguce da ste se predali ovakvoj zalosti od bajki? Pa ovo vise nije ni bajka ovo je zlo, zlocin, morbidnost!

Pa covjece taj invalid sto ga zoves je jadno, nevino dijete koje se pati koje ce citav se patiti, cuj strpi se! Pa lako ti je govoriti strpi se citav zivot kad ti je fino i nemas takvih poteskoca. Da ponovim da je Bog svemocan ON NE BI DOZVOLIO DA JADNO DIJETE BUDE OKOVANO TOM BOLESCUGOM, JEL SHVATAS?

Ali najzalosnije sto postoje ljudi samo tako prelaze preko toga preko nevine djece i opet VJERUJU DA POSTOJI SVEMOCNI BOG, kako jadno i zalosno! Tu besmisao i zalosne tvrdnje je mogao samo covjeciji BOLESNI I GLUPI mozak izmislit, da govori da se neko citav zivot strpi sa takvim strasnim oboljenjima, ponizava i ucjenjuje nekakvim nagradama, i tako lako prelazi preko necije patnje, uzas, zalost. Nemate vi ni trunke morala, tolerancije, osjecaja, razuma, sad ste sve pokazali, zalim vas.
Vjera se na ovome pokazala za sva vremena. Zalosno i jadno, a narocito tvojim iskazom za bolesnu djecu i olakim prelazenjem preko njihove patnje sa 'strpi se', nek te je stid i sram sto si zdrav, a za bolesne tako omalovazavas i nek se stide svi koji prakticiraju to. Zabludjeni bolesnici koristite mozak i sve ce vam biti jasno, nema potrebe da odgovaram dalje na primitivizam i slusam nemoralne, sramne tvrdnje kvazi vjerskih nacela, zgadilo mi se.

Dobar primjer je dao harač:

Last edited by just_think on 11/12/2010 23:54, edited 3 times in total.
kamen spoticanja

#203 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by kamen spoticanja »

just_think wrote:. Zabludjeni bolesnici koristite mozak i sve ce vam biti jasno, nema potrebe da odgovaram dalje na primitivizam i slusam nemoralne, sramne tvrdnje kvazi vjerskih nacela, zgadilo mi se.
doktore kako si ti...jesi to nes nasekiran :) reko pominjes primitivizam pa da ti postam recenicu u kojoj ga pominjes :)
asurbanipal

#204 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by asurbanipal »

just_think wrote:Smisao zivota je prosirivanje samog zivota, a sve ostalo istrazivanje i trazenje odgovora spada u sekundarnu potrebu, jer da se mi prestanemo prosirivati, izumrli bi i cemu onda istrazivanje i sve ostalo pada u vodu.

Ne postoji nesto sto je samo od sebe nastalo, tacnije vasa tvrdnja da je Bog pocetak i izvor svega. Kada bi ja vas pitao, a kako je nastao Bog? Ne, nista ne moze samo od sebe nastati, kao prvo jer bilo sta u prirodi nastaje uzrocno-posljednicom vezom, kad drugo sto nepobitno i cinjenicno dokazuje i rusi tu tvdnju je historija vjerovanja covjecanstva koja se desila, znaci nije nikakva tvrdnja, teorija, misljenje vec cista cinjenica ono sto zaista desilo. Tu se jasno navodi kako je doslo do stvaranja pojma Boga.

Apsolutno dobro i apsolutno zlo ne postoji u odvojenom obliku jer se jasno kazuje da je Bog jedino sto je apsolutno odnosno svemoguce. On kao svemoguc je glavni, njegov rijec je glavna i on odlucuje. E posto je on svemoguc i kao pravednik, presuditi da se nepravda desava nije mogao i nema smisla, a konstantno se tvrdi da ce dobro presuditi dobrome, a zlo onome ko je zao, ali to se ipak ne desava jer smo zivi ocevidci suprotnog, je li potrebno da navodim primjere. Tako da to sto vi tvrdite da razumijete jednog Boga, a ja i slicni nekog drugog hocete da kazete da pogresno tumacimo Boga. Ne, nego vi time samo negirate greske iz vjerskih nacela kojih ste svjesni i ocajno nastavljate sa vjerovanjem, ne zelite da vjerujete da takav Bog moze biti! znaci svjesno negirate cinjenicu sto je moralni zlocin, a da ne tumacimo pogresno kao sto sam rekao historija vjerovanja covjecanstva potvdjuje i besmislene tvrdnje u vjerskim nacelima koju je naveo Kotromanich o bolesnima, pa ja naglasio o ljudskim zlocincima i besmisao sudbine, pa tek poistovjecivanje nevjernika (ateista) sa svime losim i tvdnje da ne mogu ciniti dobro, pa cak iako urade bit ce kaznjeni, znaci jos milion besmislenih tvrdnji da ne nabrajam. Ali kap koja je prelila casu je o djeci koja su bolesna i preko njihove patnje se samo olako prelazi sa 'strpi se!' sto je van svake pameti. To se ne moze desiti u tvdnjama koje se nazivaju moralnim, tolerantnim, svjesnim itd., vec ustvari dokazuje suprotno. Svi dokazi se poklapaju i novi nadolaze, tako da je sve jasno, a glavna stvar je historija vjerovanja covjecanstva.
Ja bih to prije nazvao zabludom progresivnog, pravolinijskog poimanja hitorije...
KotromanichII

#205 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by KotromanichII »

Vjera se na ovome pokazala za sva vremena. Zalosno i jadno, a narocito tvojim iskazom za bolesnu djecu i olakim prelazenjem preko njihove patnje sa 'strpi se', nek te je stid i sram sto si zdrav, a za bolesne tako omalovazavas i nek se stide svi koji prakticiraju to. Zabludjeni bolesnici koristite mozak i sve ce vam biti jasno, nema potrebe da odgovaram dalje na primitivizam i slusam nemoralne, sramne tvrdnje kvazi vjerskih nacela, zgadilo mi se.

Dobar primjer je dao harač:
sta bi to ti sad, da bacas kamenje na Boga, i da pljujes po njemu sto je eto stvorio ih tako.

a ja opet kazem, oni ce mozda biti u daleko boljoj poziciji od tebe na sudnjem danu, pa bi volio da si i ti rodjen bez oci, ruka, noga, da nidje nista nemas na sebi kad vidis ako udju u Raj a tebi se neda da udjes zbog tvog bogohuljenja.

Allah kaze:

47. Kad bi mnogobošci imali sve što je na Zemlji, i još toliko, na Sudnjem danu oni bi sve to dali da bi se teške patnje iskupili; A Allah će ih kazniti kaznom kakvu nisu mogli ni naslutiti,

48. i predočiće im se rđava djela njihova koja su radili i snaći će ih baš ono čemu su se izrugivali.

49. Kad čovjeka kakva nevolja snađe, Nama se moli; a kad mu Mi poslije blagodat pružimo, onda govori: "Ovo mi je dato zato što sam to zaslužio." A nije tako, to je samo kušnja, ali većina njih ne zna
.
nista novo

#206 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by nista novo »

A ko ste vi da tumacite Boga i da ga prisvajate...
A1fa

#207 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by A1fa »

Malo je reci da ne vjerujem u price iz ovog Update izdanja Tore, ali stvarno je fascinantno da u 21 vijeku kada je nauka objasnila 99% stvari zbog kojih su religije imale smisla kada su nastajale, još uvijek ima toliko mnogo ljudi kojima je ovo primarna preokupacija u životu. Ne treba meni stvarno niko da obecava kako cu kad umrem orgijati sa 70 i kusur djevica kako bih na ovom svijetu bio dobar muz, otac i covjek uopste. :roll: Religije, odnosno ono sta su ljudi od njih napravili su uzrok za toliko patnje i boli u danasnjem svijetu, da bi Bog (ako ga ima) pod hitno trebao da odradi neki restart tih svojih sljedbenika, ali obavezno u ,,safe modu''. Nazalost, jedini danasnji globalni vjerski fanatici pripadaju ovoj vjerskoj skupini u koju i mene svrstavaju automatski zbog imena i nedostatka komadica koze sa polnog organa! Ako je taj Bog, Allah, Jahve, kako god ga smrtnici nazivali toliko svemocan, pravo bi mu dobar potez bio da je Muhameta Attu sastavio nakon sto se raspao u avionu u kojem se zabio u WTC i ubio preko 3000 ljudi (ukljucujuci i desetine muslimana ako je to nekom bitno) i natjerao ga da kaze da se pravo zajebo, da ipak nece ici u Dzennet vec u Dzehennem, pobivsi tolike ljude direktno, a hiljade i hiljade drugih indirektno. Em bi svi drugi fanatici procitali taj Kur'an malo bolje i poceli na drugi nacin da zasluzuju ,,vjecnu nagradu'', em bi ovakve kao sto sam ja uvjerio u ono u sto me ni jedan smrtnik postavljanjem youtube klipova ne moze uvjeriti, ni prepricavanjem anegdota od prije 2000 godina!
murat arslan

#208 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by murat arslan »

just_think wrote:Isus - Horus pa procitaje ovdje - http://www.nevandjelje.com/page3.html, a krscanstvo je nastalo 600 godina prije Islama. Znaci u potpunosti je sve isto samo sa drugim pricama ali vec sam rekao isti pojmovi obozavanja i prakticiranja.
Ma ja ba. To je ono kad ima levha, i na njoj Kur'an, a negdje na sredini sunce.
A muslimani se mole svetom muji svaki petak.
viewtopic.php?f=6&t=81092&start=100#p4822773

Ja što čo'jk ima izvor, grebote.
zijancer

#209 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by zijancer »

ja mislim :mrgreen: da cete tamo svi biti raja, da ce ove diskusije biti skroz suprotnog naboja :P (vec mi je muka od pomisli ko ce slusati te izlive) :skoljka: da ce orgijanje svima biti bitno kao :cry: :P cips-kokice-kikiriki-smoki dilema u trenutku kad shvatite ste se zaljubili likE A nikad u zivotu

:mrgreen: pitam se da li postoji kakav film u kojem se jasno !!!!!1 vidi kako su ustvari transportovali blokove za gradnju piramida i stonhendza :skoljka: i sta se na kraju stvarno desilo sa zavjetnim kovcegom :?
avicena

#210 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by avicena »

Dakle, Raj kao nemjerljiv zbir najvećih naslada i radosti predstavljen je jezičkom metaforom džennet (vrt) tako što je za Raj rečeno da je Vrt, pri čemu su nestali jedan poredbeni korelat i poredbena čestica: Raj se metaforički predstavlja imenom Vrta. Književno neobrazovan i nesenzibilan čitalac to uzima doslovno, ne znajući da u svakoj metafori mora biti kontekst koji odbija doslovno poimanje. U ovom slučaju taj bitni faktor metafore (kontekst) je upravo to što nema smisla, što je nelogično, na Ahiret bukvalno prenositi neku bosansku bašču ili beduinsku oazu da bismo mogli neizmjerno uživati: bašča i oaza primjerene su ovoj egzistenciji, ne i onosvjetskoj.
OGLED O METAFORI DŽENNET by Esad Duraković

8-)
fedor

#211 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by fedor »

A1fa wrote:Malo je reci da ne vjerujem u price iz ovog Update izdanja Tore, ali stvarno je fascinantno da u 21 vijeku kada je nauka objasnila 99% stvari zbog kojih su religije imale smisla kada su nastajale, još uvijek ima toliko mnogo ljudi kojima je ovo primarna preokupacija u životu.
Gdje ti živiš, čuj 99%!? Što me nasmija... :lol: :lol: :lol:
A1fa wrote: Ne treba meni stvarno niko da obecava kako cu kad umrem orgijati sa 70 i kusur djevica kako bih na ovom svijetu bio dobar muz, otac i covjek uopste. :roll: Religije, odnosno ono sta su ljudi od njih napravili su uzrok za toliko patnje i boli u danasnjem svijetu, da bi Bog (ako ga ima) pod hitno trebao da odradi neki restart tih svojih sljedbenika, ali obavezno u ,,safe modu''. Nazalost, jedini danasnji globalni vjerski fanatici pripadaju ovoj vjerskoj skupini u koju i mene svrstavaju automatski zbog imena i nedostatka komadica koze sa polnog organa! Ako je taj Bog, Allah, Jahve, kako god ga smrtnici nazivali toliko svemocan, pravo bi mu dobar potez bio da je Muhameta Attu sastavio nakon sto se raspao u avionu u kojem se zabio u WTC i ubio preko 3000 ljudi (ukljucujuci i desetine muslimana ako je to nekom bitno) i natjerao ga da kaze da se pravo zajebo, da ipak nece ici u Dzennet vec u Dzehennem, pobivsi tolike ljude direktno, a hiljade i hiljade drugih indirektno. Em bi svi drugi fanatici procitali taj Kur'an malo bolje i poceli na drugi nacin da zasluzuju ,,vjecnu nagradu'', em bi ovakve kao sto sam ja uvjerio u ono u sto me ni jedan smrtnik postavljanjem youtube klipova ne moze uvjeriti, ni prepricavanjem anegdota od prije 2000 godina!
Više nebuloza na jednom mjestu odavno nisam pročitao. Aferim! ;-) :dance: :thumbup:
Nuclear Winter

#212 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by Nuclear Winter »

fedor wrote:
A1fa wrote:Malo je reci da ne vjerujem u price iz ovog Update izdanja Tore, ali stvarno je fascinantno da u 21 vijeku kada je nauka objasnila 99% stvari zbog kojih su religije imale smisla kada su nastajale, još uvijek ima toliko mnogo ljudi kojima je ovo primarna preokupacija u životu.
Gdje ti živiš, čuj 99%!? Što me nasmija... :lol: :lol: :lol:
A1fa wrote: Ne treba meni stvarno niko da obecava kako cu kad umrem orgijati sa 70 i kusur djevica kako bih na ovom svijetu bio dobar muz, otac i covjek uopste. :roll: Religije, odnosno ono sta su ljudi od njih napravili su uzrok za toliko patnje i boli u danasnjem svijetu, da bi Bog (ako ga ima) pod hitno trebao da odradi neki restart tih svojih sljedbenika, ali obavezno u ,,safe modu''. Nazalost, jedini danasnji globalni vjerski fanatici pripadaju ovoj vjerskoj skupini u koju i mene svrstavaju automatski zbog imena i nedostatka komadica koze sa polnog organa! Ako je taj Bog, Allah, Jahve, kako god ga smrtnici nazivali toliko svemocan, pravo bi mu dobar potez bio da je Muhameta Attu sastavio nakon sto se raspao u avionu u kojem se zabio u WTC i ubio preko 3000 ljudi (ukljucujuci i desetine muslimana ako je to nekom bitno) i natjerao ga da kaze da se pravo zajebo, da ipak nece ici u Dzennet vec u Dzehennem, pobivsi tolike ljude direktno, a hiljade i hiljade drugih indirektno. Em bi svi drugi fanatici procitali taj Kur'an malo bolje i poceli na drugi nacin da zasluzuju ,,vjecnu nagradu'', em bi ovakve kao sto sam ja uvjerio u ono u sto me ni jedan smrtnik postavljanjem youtube klipova ne moze uvjeriti, ni prepricavanjem anegdota od prije 2000 godina!
Više nebuloza na jednom mjestu odavno nisam pročitao. Aferim! ;-) :dance: :thumbup:
Pa brate bradati idi kod oftamologa,jer ako nisi pročitao više nebuloza od strane onog pacijenta "kotromanicha",onda si i ti na istoj terapiji ko i on :lol:
fedor

#213 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by fedor »

Nuclear Winter wrote: Pa brate bradati idi kod oftamologa,jer ako nisi pročitao više nebuloza od strane onog pacijenta "kotromanicha",onda si i ti na istoj terapiji ko i on :lol:
Brate, glup si ko noć, jasno je ko dan! :D
murat arslan

#214 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by murat arslan »

A1fa wrote:...pripadaju ovoj vjerskoj skupini u koju i mene svrstavaju automatski zbog imena i nedostatka komadica koze sa polnog organa...
Ništa, ja predlažem da ti sebi nađeš đe komad takve kožice, pa da ti ga doktori ušiju na onom mjestu gdje su ti ga odsjekli, da te, eto, više ne bi pogrešno svrstavali. Nemoraš se bojat' - obzirom da je nauka tol'ko odmakla, doktori će to tebi sašit', a da nećeš ni osjetit'. Samo, ako slučajno budeš iš'o u Švedsku možda ćeš morat' to ponovo odsjeć, jer oni tamo čim se dijete rodi to sijeku, valjda zbog higijene, šta li.
KotromanichII

#215 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by KotromanichII »

Opis Dzenneta, predavenje od Elvedina Pezica, jedno od najbolji predavanja na ovu temu, s obzirom da povezuje sa desavanjima iz naseg stvarnog zivota, toplo preporucujem ovo predavanje, ima i smijesnih stvari :D tako da je predavanje :thumbup:

http://www. minber . ba/index.php?option=com_content&view=article&id=2996:opis-denneta-pezi-elvedin&catid=174:-video-predavanja-5-dio&Itemid=121
stochar

#216 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by stochar »

Post mortem nihil est! (Seneka)
doggy

#217 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by doggy »

sta ce mi zlato, biseri, satori i slicne gluposti
ja raj zamisljam kao mjesto gdje cu biti sa svima koje volim a ne kako cu biti okicena zlatom

muskarci ce u raju imati lijepe zene?
a zene? hoce li i one imati lijepe muskarce?

procitah da ce osoba na dzennetu biti okruzena svojom familijom, ali samo onima koji su zasluzili dzennet
ako moji ne bi bili sa mnom u dzennetu onda to meni ne bi bio dzennet :sad:
breuer

#218 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by breuer »

ne vjerujem da postoji život poslije smrti, ali mogu priznati da boljeg izuma čovječanstvo nije dalo - - em straši em potiče ;) moje mišljenje :)
_Dame_

#219 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by _Dame_ »

Nadam se da ćete pročitati što ću sada napisati, i dobro razmislite:

Kao prvo, ni sam nisam neki vjernik. Smatram sebe muslimanom, ali ne ispunjavam obaveze te mi je rijetka
okupacija razmišljanje o Bogu, itd...
Ali ako je već otvorena tema i ako je, pretpostavljam, cilj teme bio da se razgovara
o Džennetu, otkud vam ljudi pravo da se toliko rugate? Jel imate pametnija posla? Kako to da vam baš ovdje ne pada teško pucanje kontri?

Jel vas strah nečega?

Primjedba postavljaču teme:
ovo 'da li vjerujete da postoji' je dovelo do toga da si svu lijepu priču i opise stavio u drugu plan, a konverzaciju preusmjerio u totalno lošem pravcu.

Pozdrav.
KotromanichII

#220 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by KotromanichII »

sta ce mi zlato, biseri, satori i slicne gluposti
ja raj zamisljam kao mjesto gdje cu biti sa svima koje volim a ne kako cu biti okicena zlatom
ovo moze samo reci onaj koji nepoznaje opis dzenneta i sta sve ima u dzenetu
tvoje nepoznavaje ove teme dovodite da imas tako cudno misljenje,

1. prvo, u dzenetu ce se biti sa onima koje volis ako oni udju u dzennet, to sam Bog potvrdjuje

22. i oni koji trpe da bi postigli naklonost Gospodara svoga, i koji molitvu obavljaju, i koji od onoga što im Mi dajemo i tajno i javno udjeljuju, i koji dobrim zlo uzvraćaju – njih čeka najljepše prebivalište,

23. edenski vrtovi u koje će ući oni i roditelji njihovi i žene njihove i porod njihov – oni koji su bili čestiti – i meleki će im ulaziti na svaka vrata:

24. "Mir neka je vama, zato što ste trpjeli, a divno li je najljepše prebivalište!’

sta je ovo momcino, jeli ovo ono o cemu ti zudis, pe evo upravo je tako kako ti zudis, jer ako zasluzis dzennet i tvoja familija, svi ce te zajedno uci. zamisli se kakav je to osjecaj prvi put vidjet i biti zajedno , i pricati sa svojim najdrazima, svojim roditeljima, bracom sestrama, zenom i djecom, koje je smrt rastavila ali BOg prozivio opet na sudnjem danu, i uveo u dzennet.

muskarci ce u raju imati lijepe zene?
a zene? hoce li i one imati lijepe muskarce?
zene ce imati lijepe muskarce, kratko i jasno, i to ne svakakve muskarce, nego muskarce koji su visoki, zgodni, lijepog lica, lijepog ponasanja itd dat nam je prmijer na ovome svijetu kako to izgleda, kad je Bog poslao Poslanika Jusufa kome je dato pola ljepote covjecanstva, i sta se desavalo ovdje na ovom svijetu, predsjednikova zena htjela da ga siluje kad je on nju odbijajo ,nije se mogla strpiti jer joj je previse bio atraktivan, a njezine prijateljice su se izrezale nozevima po rukama kad su sjedile na divanama kad ga je predsjednikova zena pokazala njima, i rekle se Bože, bože!" – uskliknuše – "ovo nije čovjek, ovo je melek plemeniti!’ zbog zadivljenosti njegove ljepote. eh upravo ce tako svi muskarci izgledati, takvu vrstu ljepote ce dobiti koji udju u dzennet.
procitah da ce osoba na dzennetu biti okruzena svojom familijom, ali samo onima koji su zasluzili dzennet
ako moji ne bi bili sa mnom u dzennetu onda to meni ne bi bio dzennet
nije tacno, evo kako, sad cu ti objasniti jos na ovom svijetu kako je to moguce da neostavi ikakve psihicke posljedice za tebe u dzennetu njihov ulazak u dzehennem pa makar sam ti usao u dzennet.

Sad kad bi ja tebi rekao, ti si zivio jedan zivot prije ovoga zivota imao si familiju, zvali su se tako i tako, djecu i zenu, ali su oni otisli u pakao a ti se sad na zemlji koja je raj, naprimjer (iako je ova zemlja daleko da bi bila raj) pa ti sad pocnes razmisljati, kako to, kad ih se nesjecam nikako, neznam im ni imena itd i na taj nacin BOg te spasi da neosjecas ikakvu tugu zbog toga, jer neznas ni ko su niti kako se zovu, ama bas nista neznas o njima jer ti je bog radirao njih skroz iz sjecanja pa koliko god napora cinio da se sjetis nemozes, upravo tako ce biti sa dzenetom, kad covjek udje sve negativnosti ce se izbrisati iz njegova sjecanja, pa mozemo reci i familija koja je u paklu neces nista se sjecati.
ali zato ce ti biti zamijenja druga familija tamo, imat ces zenu a ako hoces i djecu kako bi imao novi sretniji i bolji zivot.

Dokaz da se brisu sva negativna sjecanja i osjecaji ulaskom u dzennet imamo u hadisu, gdje stoji da ce siromah biti upitan kad samo jednom udje u dzennet na trenutak, jesi li ikad ista lose vide na ovome svijetu, jesi li ikad vidio siromastvo, reci ce da nikad nije vidio to.

ne vjerujem da postoji život poslije smrti, ali mogu priznati da boljeg izuma čovječanstvo nije dalo - - em straši em potiče moje mišljenje
pa eto uvjerit ces se kad melek smrti dodje i podigne se koprena sa oci pa vidis ono sto je bilo skriveno, onda ce ti biti jasno imali tamo ista ili nema :thumbup:
Ali ako je već otvorena tema i ako je, pretpostavljam, cilj teme bio da se razgovara
o Džennetu, otkud vam ljudi pravo da se toliko rugate? Jel imate pametnija posla? Kako to da vam baš ovdje ne pada teško pucanje kontri?

Jel vas strah nečega?
ma pusti ljude staces, nisu uvjereni i onda sa razlogom nevjeruju

ali vidi jednu stvar, sad imamo i naucnike da fakticki nesvjesno govore o dzennetu i dzehennemu kad govore o paralelnim univerzumima, jer se i dzennet i dzehennem nalaze u paralelnim univerzumima, stvoreni su i postoje ali mi nemoze uci u te dimenzije i te paralelni svjetove sve dok ne umremo, jer BOg kaze u kuranu da cemo prelaziti iz sfere u sferu, ili modernim rijecnikom prelazit iz univerzuma u univerum

BOg kaze:

Sigurno ćete prelaziti iz sfere u sferu.” (Kur'an, 84:19).

evo sta kazu naucnici o paralalnim svjetovima, drugim rijecima otvaraju prostoru za govor o dzenetu i dzehnnemu

Great Cornholio

#221 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by Great Cornholio »

_Dame_ wrote:Nadam se da ćete pročitati što ću sada napisati, i dobro razmislite:

Kao prvo, ni sam nisam neki vjernik. Smatram sebe muslimanom, ali ne ispunjavam obaveze te mi je rijetka
okupacija razmišljanje o Bogu, itd...

Jel vas strah nečega?
Kako to da si musliman, a ne ispunjavaš obaveze koje Islam propisuje a o Bogu razmišljaš rijetko?
Mene je strah brkatih žena i ćosavih ljudi :D
Pozdrav.
doggy

#222 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by doggy »

KotromanichII
bilo kako bilo ovaj raj mi se cini previse materijalnim sto mi se ne svidja
nastranu sve nematerijalno sto ima
ovo mi je bas prica za ondasnju sirotinju koji su jadni sanjali o raju da ce imati bisere, zlato i slicno pa su bili dobri, posteni vjernici itd na ovom svjetu
Great Cornholio

#223 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by Great Cornholio »

doggy wrote:KotromanichII
ovo mi je bas prica za ondasnju sirotinju koji su jadni sanjali o raju da ce imati bisere, zlato i slicno pa su bili dobri, posteni vjernici itd na ovom svjetu
A za koga je dio priče o orgijama s dženetskim hurijama, garant nije za tu sirotinju :D
KotromanichII

#224 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by KotromanichII »

KotromanichII
nastranu sve nematerijalno sto ima
KotromanichII
a st bi to ti, nekakav duhvni raj bez ,materije

de mi momcino reci gdje bolje uzivas u snu ili na javi, u snu gdje je samo dusa, a na javi gdje je i dusa i tijelo spojeno.
U dzennetu je i tijelo i dusa a ne nikakve duhovni svjetovi. ali ako ciljas na to na srecu i ostale duhovne pozitivne stvari, pa bas upravo takav je raj, sreca, veselje, radost, bez brige tuge, bolesti, ljubomore i ostalih psihicki nelagoda, nego vjecna sreca i zadolvjstvo u dusi, ali se to upotpunjuje materijalno, tako sto ces biti medju prekrasnim pejzazima prirode, dvorce od srebra i zlata, i dragog kamenja, familijski zivot, gdje imas zenu koja te voli i ti nju, i nece ti nikad biti nevjerna , pa da moras strahova kao sa ovim dunjaluckim zenama isto tako i njove muzevi.

tako da mi je nejasno kako ti moze biti samo duhvni raj bolji od duhovnog i tjelesnog raja ??? ne ide mi ugflavo
isto kao kad bi neko rekao, bolje se uziva u snu kad se pije pice nego kad se pije na javi :-) nigdje veze svezom

ama mozes ti biti najveci siromah na ovom svijetu a uz to ciniti sirk pa poslije smrti ti nikad nebi zagazio svojom nogom u taj dzennet, jnego bi ti bio ovaj svijet raj naspraman onoga sta ceka onoga koji zaglavi u pakao.
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#225 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by WipeOut »

Great Cornholio wrote:
doggy wrote:KotromanichII
A za koga je dio priče o orgijama s dženetskim hurijama, garant nije za tu sirotinju :D
To je za one koji misle da je islam brutalan,pa da se malo prica ublazi :roll:
Post Reply