Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?
- KotromanichII
#126 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?
Kako ce se raspoznavati Dan i noć u Džennetu
Imam Kurtubi je rekao: ”Učenjaci kažu da u Džennetu neće biti dana niti noći, a stanovnici Dženneta će biti u vječnom nuru (svjetlosti). Vrijeme noći znat će po spuštanju zastora i zatvaranju vrata, a vrijeme dana po dizanju zastora i otvaranju vrata. Ovo je spomenuo imam Ebu Ferdž ibn Džewzi.” [1]
Ibn Kesir, tumačeći Allahove (`azze we džell) riječi:
”I u njima će ujutro i navečer opskrbljivani biti. Dat ćemo da takav Džennet naslijedi onaj od robova Naših koji se bude grijeha klonio.” [2]
kaže: ”To jest, biće opskrbljivani u vrijeme jutra i večeri, ne zato što će u Džennetu postojati dan i noć, već će smjenu dana i noći znati po svjetlima.” [3]
Ibn Tejmijja je rekao: ”U Džennetu neće postojati Sunce ni Mjesec, noć ni dan, a jutro i večer će se poznavati po svjetlosti koja će dopirati od Arša.” [4]
1] Et-Tezkireh, str. 405
[2] Merjem; 62-63
[3] Tefsir Ibn Kesir 4/471
[4] Medžmuatul-Fetawa 4/312
Imam Kurtubi je rekao: ”Učenjaci kažu da u Džennetu neće biti dana niti noći, a stanovnici Dženneta će biti u vječnom nuru (svjetlosti). Vrijeme noći znat će po spuštanju zastora i zatvaranju vrata, a vrijeme dana po dizanju zastora i otvaranju vrata. Ovo je spomenuo imam Ebu Ferdž ibn Džewzi.” [1]
Ibn Kesir, tumačeći Allahove (`azze we džell) riječi:
”I u njima će ujutro i navečer opskrbljivani biti. Dat ćemo da takav Džennet naslijedi onaj od robova Naših koji se bude grijeha klonio.” [2]
kaže: ”To jest, biće opskrbljivani u vrijeme jutra i večeri, ne zato što će u Džennetu postojati dan i noć, već će smjenu dana i noći znati po svjetlima.” [3]
Ibn Tejmijja je rekao: ”U Džennetu neće postojati Sunce ni Mjesec, noć ni dan, a jutro i večer će se poznavati po svjetlosti koja će dopirati od Arša.” [4]
1] Et-Tezkireh, str. 405
[2] Merjem; 62-63
[3] Tefsir Ibn Kesir 4/471
[4] Medžmuatul-Fetawa 4/312
- KotromanichII
#127 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?
uvazeni moj dragi brate jeli tebe ko goni da ulazis na ovu temu i da citasUvazeni brate Kotromanicu, vise nisam pastirck, sad sam Pujdo iz Ovo malo duše .
Što znaci, kad mi prekipi ujedam. Inace sam alergican na pencilin i to mi je sad za sad jedina
alergija. Vremenom si postao moja druga alergija. Ponekad pomislim da si mašina ili robot
kojeg neko ukljuci i onda povazdan radi, ili stara stampaca masina koja kuca bez prestanka.
Halali mi, ali sve ovo mi je skocilo na nos. Zatrpavas nas silnim informacijama i sto je najzalosnije,
uvjeren si da to radis u ime Allaha u kojeg i ja cvrsto vjerujem. Ohani malo i ne vuci ljude za rukav
poput prosjaka u Saracima, zivota ti.....
Selam
-
Great Cornholio
#128 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?
Zašto? Ako su to zadovoljstva zašto ih onda uskraćivati ljudima u dženetu ? Nije valjda da su to samo zadaci koje ljudi moraju ispuniti da bi ušli u Dženet. Ilzgleda su vjernici neiskreni kad govore da im te obaveze predstavljaju veliko zadovoljstvo.LSD wrote:Kratko i jasno: Ne.Great Cornholio wrote:Hoće li se i u Dženetu morati davati zekjat, ići na hadž, klanjati pet namaza, postiti i klati kurban
- KotromanichII
#129 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?
nek ne citaIzvini ali tebe niko ne cita, jer sve sto navodis je iz knjiga. Postovi su ti duzinom prestigli dionocu autoputa Vc
i istinitim ajetima (nazalost) poceo si zamarati ljude. Ovo je forum a ne biblioteka.
ajerti i hadisi mogu zamarati samo onoga koji nevjeruje u to , kazem ti opet jos jedno niko te negoni da citas , jednostavno zaobidjes u sirokom luku temu i to je to, nema tu nekih komplikacija , a ako ti je opet krivo sto ja pisem.
ALlah kaze :
15. Onaj ko misli da Poslaniku Allah neće pomoći ni na ovom ni na onom svijetu, neka rastegne uže do tavanice i neka razmisli da li će njegov postupak, ako se objesi, otkloniti ono zbog čega se on ljuti.
drugim rijecima udaraj glavom od zid pa vidi hoce li ti to otkloniti oko cega se ljutis
-
just_think
#130 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?
Pa hajd sad posteno, kako se na ovo nenasmijati.KotromanichII wrote:"Kad bi pogledao u pticu u Dzennetu i zazelio da je jedes, dosla bi ti preda te vec pecena."
- bijela
#131 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?
značenje ovog ajeta nema veze sa kontekstom u koji si ga stavio.KotromanichII wrote:
15. Onaj ko misli da Poslaniku Allah neće pomoći ni na ovom ni na onom svijetu, neka rastegne uže do tavanice i neka razmisli da li će njegov postupak, ako se objesi, otkloniti ono zbog čega se on ljuti.
pitanje: kako možeš biti rahat u duši kada znaš da si jučer, večeras, svaki dan, bio povodom podsmijavanja sa Kur'anom i hadisom? razmišljaš li, kotromaniću?
-
LSD
#132 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?
Vjernicima zadovoljstvo predstavlja pokoravanje/robovanje Božijim naredbama i odredbama - to je pravi cilj i smisao, a Njegova odredba na Ahiretu (za razliku od Dunjaluka) jeste da na Ahiretu NEMA više ibadeta (nema više pokoravanja i robovanja putem propisanih ibadeta koji su važili za ovaj svijet) kako za stanovnike dzenneta tako i za stanovnike džehenema...to je Njegova ahiretska odredba i to se mora poštovati..na Ahiretu se poništava/anulira covjekova licna volja koja mu je data na korištenje na Dunjaluku gdje mogao birati šta da ucini sa svojim životom.Great Cornholio wrote:Zašto? Ako su to zadovoljstva zašto ih onda uskraćivati ljudima u dženetu ? Nije valjda da su to samo zadaci koje ljudi moraju ispuniti da bi ušli u Dženet. Ilzgleda su vjernici neiskreni kad govore da im te obaveze predstavljaju veliko zadovoljstvo.LSD wrote:Kratko i jasno: Ne.Great Cornholio wrote:Hoće li se i u Dženetu morati davati zekjat, ići na hadž, klanjati pet namaza, postiti i klati kurban
- KotromanichII
#133 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?
pa stani malo, ako Allah ne naredjuje zasto onda da se radi cakZašto? Ako su to zadovoljstva zašto ih onda uskraćivati ljudima u dženetu ? Nije valjda da su to samo zadaci koje ljudi moraju ispuniti da bi ušli u Dženet. Ilzgleda su vjernici neiskreni kad govore da im te obaveze predstavljaju veliko zadovoljstvo.
iz jednog poduzeg hadisa o dzennetu
".....Tada ce Gospodar svemoguci pozvati Ridvana, cuvara dzennetske kapije, govoreci: ´Ridvane, podigni zastor izmedju Mene i Mojih robova i posjetilaca!´ Kada zastor izmedju Njega i njih bude uklonjen, i kada vide Njegovu ljepotu i Njegov nur, pohitace da Mu padnu na sedzdu. Tada ce Allah, Svemoguci i Uzviseni, Svojim glasom reci: ´Podignite glave svoje. Ibadet ste kao obavezu imali na dunjaluku, a danas ste vi na mjestu na kojem se nagrada prima. Trazite sta god zelite, jer Ja sam vas Gospodar...."Ovo sam cuo direktno od Allahovog Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, a izmedju mene i njega nije niko bio, veli Enes. iz knjige ibna kajjima dzevzija.
sa ovim si dobio odgovor na svoja pitanja
- KotromanichII
#134 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?
nek nema, ali nerazumijem tog vjernika koji brani da se postiraju hadisi i ajeti , kojem tesko bude u grudima zbog togaznačenje ovog ajeta nema veze sa kontekstom u koji si ga stavio.
pitanje: kako možeš biti rahat u duši kada znaš da si jučer, večeras, svaki dan, bio povodom podsmijavanja sa Kur'anom i hadisom? razmišljaš li, kotromaniću?
stani malo, pa sta bi trebalo ustupiti svim sortama nevjernika cim ti okom namigne da prestanes pisati o vjeri, boli njih briga za vjeru i ze tebe i za mene, znaci sto se on ismajava , netreba to biti razlog da se covjek povuce u sebe i niko niskim onda.
kao sto Allah kaze:
7. I znajte da je među vama Allahov Poslanik; kad bi vas u mnogo čemu poslušao, doista biste nastradali
kad bi mi slusali sta nam nevjernici govore , kako se ismijavaju, pa zar o tome Kuran negovori,
56. da čovjek ne bi uzviknuo: "Teško meni, koliko sam samo dužnosti prema Allahu propustio, čak sam se i izrugivao!"
njihovo ismijavanje netreba vjernika da pokoloba, meni fakticki isto kao kad se pocesem po glavim i prodjem dalje , znaci njhova ismijavanja ne uticu na mene, isto ko muha kad sleti na nos pa mahnem rukom ona odleti tako isto sa nevjernickim ismijavanjima, ma oni se samo simaijavaju svojoj muci
-
Great Cornholio
#135 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?
Čovjek koji ne može odlučivati, koji samo uživa u hrani, seksu i izležavanju, pa nije valjda da je to cilj odricanja na dunjalukuLSD wrote:.na Ahiretu se poništava/anulira covjekova licna volja koja mu je data na korištenje na Dunjaluku gdje mogao birati šta da ucini sa svojim životom.
-
just_think
#136 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?
Eto Kotromanichu sad su i iz tvojih vjerskih okvira potvrdili sto sam davno govorio da samo znas kopirati tekst, a razmisljati mozgom ti je nepoznat pojam, eto sad znas na cemu si.
U svakom slucaju hvala ti za one ironicne isjecke, bas sam se nasmijao.
U svakom slucaju hvala ti za one ironicne isjecke, bas sam se nasmijao.
-
LSD
#137 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?
I za takvog ima propisano vjecno stanište...pa nije Allah stvorio toliki džehenem tek tako, valja toliki prostor napuniti ljudskim gorivom koji je na ovom svijetu odbijao pokornost, ljencario, dangubio,uživao u svojim strastima, ubijao ljude, silovao žene, krao od sirotinje itd itd...ko okrene leđa Allahu na ovom svijetu Dunjaluku ,tog Allah nece ni pogledati na Ahiretu...vrlo brzo ce sa njim svesti sve racune i narediti zebanijama da ga odvedu u vjecnu Vatru...to je valja svima jasno.Great Cornholio wrote:Čovjek koji ne može odlučivati, koji samo uživa u hrani, seksu i izležavanju, pa nije valjda da je to cilj odricanja na dunjalukuLSD wrote:.na Ahiretu se poništava/anulira covjekova licna volja koja mu je data na korištenje na Dunjaluku gdje mogao birati šta da ucini sa svojim životom.Ja ne bih volio živjeti pod takvim okolnostima.
- bijela
#138 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?
ne utiču na tebe, očito.KotromanichII wrote:
njihovo ismijavanje netreba vjernika da pokoloba, meni fakticki isto kao kad se pocesem po glavim i prodjem dalje , znaci njhova ismijavanja ne uticu na mene, isto ko muha kad sleti na nos pa mahnem rukom ona odleti tako isto sa nevjernickim ismijavanjima, ma oni se samo simaijavaju svojoj muci
ali, vidiš li ti posljedice svog pisanja? ima li i jedna dobra? razmišljaš li šta činiš svojim pisanjem?
jesi li ikada čuo za ajet Nemojte grditi one kojima se oni, pored Allaha, klanjaju, da ne bi i oni nepravedno i ne misleći šta govore Allaha grdili.
de, malo, razmisli o tome šta radiš i ima li tvoje pisanje koristi ili štete.
-
Great Cornholio
#139 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?
Ja mislim da se nismo razumjeli, al' haj nejse . Nemoj šta zahatoritLSD wrote:I za takvog ima propisano vjecno stanište...pa nije Allah stvorio toliki džehenem tek tako, valja toliki prostor napuniti ljudskim gorivom koji je na ovom svijetu odbijao pokornost, ljencario, dangubio,uživao u svojim strastima, ubijao ljude, silovao žene, krao od sirotinje itd itd...ko okrene leđa Allahu na ovom svijetu Dunjaluku ,tog Allah nece ni pogledati na Ahiretu...vrlo brzo ce sa njim svesti sve racune i narediti zebanijama da ga odvedu u vjecnu Vatru...to je valja svima jasno.Great Cornholio wrote:Čovjek koji ne može odlučivati, koji samo uživa u hrani, seksu i izležavanju, pa nije valjda da je to cilj odricanja na dunjalukuLSD wrote:.na Ahiretu se poništava/anulira covjekova licna volja koja mu je data na korištenje na Dunjaluku gdje mogao birati šta da ucini sa svojim životom.Ja ne bih volio živjeti pod takvim okolnostima.
-
just_think
#140 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?
Razlika je sto ja nisam taj okupator, koji pije i siluje, tako da to pripisivanje grijehova i zlocina okaci macku o rep, a ne meni. Svako razuman i realan bi se nasmijao na one besmislene isjecke tekstova.pastirck wrote:Navescu samo jedan primjer mudrog dawetskog pristupa;
Primjer Ibn Tejmije, kojeg sigurno neki ovdje postuju kao i ja.
Za vrijeme Tatarske okupacije Damaska, pojedini muslimani su prilazili pijanim
Tatarima i govorili im kako nije u skladu sa vjerom da piju. Ibn Tejmije ih je upozorio
da to ne rade; pustite ih nek piju jer kad su trijezni onda cine vece zlo, siluju nase kceri.
Analogno tome je i ovaj postupak ; ako vidis da ce se neko jos vise ismijavati islamu, Allahu,
poslaniku...potegni rucnu.
- statix
- zambaklija
#142 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?
raj je kada odrasteš u toplom okrilju roditelja,kada se zaljubiš,kada ti se djete rodi(najjači osjećajkoji se neda opisati)kada vidiš sretno odrastanje tvoje djece,kada doživiš njihovu djecu eto to je raj i smisao života a pakao je kontra,eto to je to.
-
just_think
#143 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?
Napokon jedno realno i razumno razmisljanje.zambaklija wrote:raj je kada odrasteš u toplom okrilju roditelja,kada se zaljubiš,kada ti se djete rodi(najjači osjećajkoji se neda opisati)kada vidiš sretno odrastanje tvoje djece,kada doživiš njihovu djecu eto to je raj i smisao života a pakao je kontra,eto to je to.
- KotromanichII
#144 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?
pa ovo je stvarno smijesno , pa jesam li ja grdio nekoga u koga se on moli pa da on poslije grdi Allaha, nisamne utiču na tebe, očito.
ali, vidiš li ti posljedice svog pisanja? ima li i jedna dobra? razmišljaš li šta činiš svojim pisanjem?
jesi li ikada čuo za ajet Nemojte grditi one kojima se oni, pored Allaha, klanjaju, da ne bi i oni nepravedno i ne misleći šta govore Allaha grdili.
de, malo, razmisli o tome šta radiš i ima li tvoje pisanje koristi ili štete
a ovo sto just think pise i ostali, da je sam neka vrsta odbrane, hvataju se za nesto
kome to pobogu si steti pisanje o dzennetu, za Booga milog , kome je to stetilo ili pozlilo od ajeta i hadisa o ljepotama dzeneta ?????de, malo, razmisli o tome šta radiš i ima li tvoje pisanje koristi ili štete
- statix
#145 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?
sta bi trebao da izmisljam price i zabavljam pricama narod , kao madjionicar kad vadi zeceve iz sesira pa da i ja iz rukava vadim price koje nemaju veze sa isitinom.

- memlija
#146 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?
Kotromanicu brate dragi, molim te da malo ohaneš i saslušaš šta ti drugi dobronamjerno govore..MOLIM TE....
Većini ljudi ovdje ni osnove vjere nisu jasne, a ti ih zatrpavaš primjerima koje samo neki mogu DONEKLE dokučiti i shvatiti...Moli te tvoj brat po vjeri da bogdu ohaneš i razmisliš da li si malo pretjerao, bez ljutnje...
I evo ti jedan hadis da malo promisliš i prikočiš: 'Vjera je lahka, nemojte je komplicirati'...selam brate....
Većini ljudi ovdje ni osnove vjere nisu jasne, a ti ih zatrpavaš primjerima koje samo neki mogu DONEKLE dokučiti i shvatiti...Moli te tvoj brat po vjeri da bogdu ohaneš i razmisliš da li si malo pretjerao, bez ljutnje...
I evo ti jedan hadis da malo promisliš i prikočiš: 'Vjera je lahka, nemojte je komplicirati'...selam brate....
- bijela
#147 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?
kotromaniću, sinko,KotromanichII wrote:
pa ovo je stvarno smijesno , pa jesam li ja grdio nekoga u koga se on moli pa da on poslije grdi Allaha, nisamznaci dodje neki budista ovdje i onda mu je pocnem psovati Budu a on meni Allah i tako paljba nastane, to bi bilo to
a ovo sto just think pise i ostali, da je sam neka vrsta odbrane, hvataju se za nesto![]()
trebao si obratiti pažnju na podcrtani dio ajeta, koji poručuje - ne radi nešto za šta znaš da će biti besmisleni povod grđenju Uzvišenog Allaha.
no, nejse. ako tebe ne boli u prsima čitati postove kojima se ismijavaju istine u koje ti, ja i ostali muslimani vjeruju - ja tebi nemam više šta reći. selam.
@just think - jesi li ti to u svoja dva prethodna posta rekao da sam ja i ostali koji vjeruju u kur'anske ajete nerazumni?
- KotromanichII
#148 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?
pa znaci ako oni ismajavaju ajete netrebamo ih pisati ovdje, ma dajte ljudi sta vam jeAnalogno tome je i ovaj postupak ; ako vidis da ce se neko jos vise ismijavati islamu, Allahu,
poslaniku...potegni rucnu.
znaci kad je poslanik bio nazivan ljudjakom, kad su mu se drugi ismajavali sta je to on trebo, povuci rucnu , i sjesti kuci i sam sebi uciti kuran???
-
LSD
#149 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?
Shvatio sam post, ali ovo boldirano mi nije jasno...dakle, ljudima nisu jasne cak ni osnove vjere ali ipak oni dolaze ovdje kao takvi laici, uzimaju sebi kompetencije da komentarišu vjeru,vjerske stvari,vjerske knjige, odredbe vjere...guraju nos tamo gdje nebi trebali jer ne znaju ni osnovne stvari o cemu bi polemisali, baš ko kokoš što gura svoj kljun tamo gdje ne treba...care, ne lupam ni ja naucnicima o kvantnoj fizici, niti goram nos tamo o cemu pojma nemam jer me to plaho i ne zanima a i laik totalni sam za to, iskreno receno.memlija wrote:Kotromanicu brate dragi, molim te da malo ohaneš i saslušaš šta ti drugi dobronamjerno govore..MOLIM TE....
I evo ti jedan hadis da malo promisliš i prikočiš: 'Vjera je lahka, nemojte je komplicirati'...selam brate....![]()
Nije forum mjesto za vjersku edukaciju, imaju za to adekvatne ustanove i knjige koje se mogu nabaviti....ali ovdje je furka bolesna da se zbijaju šale,pošalice i zezancija o vjerskim stvarima i temema ne vodeci pri tom nimalo racuna o vjernicima i kako oni to doživljavaju...ukratko receno, šta ti ljudi (koji ne znaju ni osnove vjere, kaošto kažeš) uopšte imaju tražiti na ovim temama?? ako ne vjeruju u to ili ako ih ne zanima to, onda pogotovu važi ovo pitanje.
Ako ih zanima nešto normalno je pitati ,a ne non stop zapitkovati ko djete malo u obdaništu...jer niko nema vjersku varijatnu Hiljadu zašto- hiljadu zato...pitanje i odgovor na isto su kljuc, vrata se otvore i dalje treba sam da traži ono što ga zanima, a ne da pravi cirkus od teme sa raznim banalnim pitalicama i poređenjima.
- memlija
#150 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?
krivo si shvatio, mislio sam na ove što provociraju...šta ste se svi upalili bože dragi, ja ovdje reko malo da spustim tenzije a vi opet iz četvrte u treću....allahimanet svima...popustite malo....LSD wrote:Shvatio sam post, ali ovo boldirano mi nije jasno...dakle, ljudima nisu jasne cak ni osnove vjere ali ipak oni dolaze ovdje kao takvi laici, uzimaju sebi kompetencije da komentarišu vjeru,vjerske stvari,vjerske knjige, odredbe vjere...guraju nos tamo gdje nebi trebali jer ne znaju ni osnovne stvari o cemu bi polemisali, baš ko kokoš što gura svoj kljun tamo gdje ne treba...care, ne lupam ni ja naucnicima o kvantnoj fizici, niti goram nos tamo o cemu pojma nemam jer me to plaho i ne zanima, iskreno receno.memlija wrote:Kotromanicu brate dragi, molim te da malo ohaneš i saslušaš šta ti drugi dobronamjerno govore..MOLIM TE....
I evo ti jedan hadis da malo promisliš i prikočiš: 'Vjera je lahka, nemojte je komplicirati'...selam brate....![]()
Nije forum mjesto za vjersku edukaciju, imaju za to adekvatne ustanove i knjige koje se mogu nabaviti....ali ovdje je furka bolesna da se zbijaju šale,pošalice i zezancija o vjerskim stvarima i temema ne vodeci pri tom nimalo racuna o vjernicima i kako oni to doživljavaju...ukratko receno, šta ti ljudi (koji ne znaju ni osnove vjere, kaošto kažeš) uopšte imaju tražiti na ovim temama?? ako ne vjeruju u to ili ako ih ne zanima to, onda pogotovu važi ovo pitanje.
Ako ih zanima nešto normalno je pitati ,a ne non stop zapitkovati ko djete malo u obdaništu...jer niko nema vjersku varijatnu Hiljadu zašto- hiljadu zato...pitanje i odgovor na isto su kljuc, vrata se otvore i dalje treba sam da traži ono što ga zanima, a ne da pravi cirkus od teme sa raznim banalnim pitalicam i poređenjima.