Zbog toga otvaram novu džematsku temu, za nešto ozbiljniju priču, za razgovore o našim dilemama, nadama, strahovima, uz priliku da podijelimo lijepe i manje lijepe stvari, uz mogućnost da više saznamo o nama i drugima.
Bujrum
hocemo li je'nu kahvu za dobrodoslicuAhmmed wrote:Priznajem, ters sam,priznajem, nerviraju me bezbrojne fotke kolača,sokova i kafa, priznajem da mi silna začatavanja znaju povući živac, priznajem .....![]()
Zbog toga otvaram novu džematsku temu, za nešto ozbiljniju priču, za razgovore o našim dilemama, nadama, strahovima, uz priliku da podijelimo lijepe i manje lijepe stvari, uz mogućnost da više saznamo o nama i drugima.
Bujrum
Amin, svima nama da bude s hajrom, ako Bog daarzuhal wrote:Nek' je s hajrom!
Alejkumu selamjuli84 wrote:Prvo da vas poselamim i poželim vam hajirli dan![]()
a pošto je ovo kutak za ozbiljan trenutak evo mog pitanja, odnosno dileme: Posudili ste od nekoga novac, prošao određeni period, osoba vam rekla da nemate nikakvog duga da je to halal, a vi ste došli u povoljniji period kada biste realno mogli vratiti taj dug i sad da li se ponašati u skladu sa onim "nemate dug to sam vam halalio" il ipak insistirati na vraćanju iako ta osoba ne želi o tome uopće razgovarati?
Ah dugog pitanjaal eto nadam se da ćete naći malkice vremena da mi malo ovo razjasnite
strongwoman wrote:Alejkumu selamjuli84 wrote:Prvo da vas poselamim i poželim vam hajirli dan![]()
a pošto je ovo kutak za ozbiljan trenutak evo mog pitanja, odnosno dileme: Posudili ste od nekoga novac, prošao određeni period, osoba vam rekla da nemate nikakvog duga da je to halal, a vi ste došli u povoljniji period kada biste realno mogli vratiti taj dug i sad da li se ponašati u skladu sa onim "nemate dug to sam vam halalio" il ipak insistirati na vraćanju iako ta osoba ne želi o tome uopće razgovarati?
Ah dugog pitanjaal eto nadam se da ćete naći malkice vremena da mi malo ovo razjasnite
![]()
Ukoliko je taj insan tebi halalio, znaci da ti je dao neki vid hedije. Hedija se ni u kom slucaju ne smije odbiti. To je ono sto sigurno znam.
Ja bih upitala jos jednom, ukoliko opet odbije da mu vratis ono sto ti je halalio, kupila bih neki prigodan poklon i naravno toj osobi posvetila mnogo paznje, ipak je to veliko, narocito u danasnji vakat
A taj insan sigurno zna da je bolje dug halaliti, da je nagrada za onoga ko dug halali kod Gospodara velika, stoga ne insistiraj bas puno, ukoliko je on to uradio radi Gospodareve nagrade...
Selam alejkum...Ahmmed wrote:Priznajem, ters sam,priznajem, nerviraju me bezbrojne fotke kolača,sokova i kafa, priznajem da mi silna začatavanja znaju povući živac, priznajem .....![]()
Bujrum
strongwoman wrote:Memlija, svako ima pravo da kaze sto mu smeta, a sto ne. Nismo svi isti, ja podrzavam ovu temu u potpunosti. I sam si rekao da se ozbiljni muhabeti izgube u moru postiranih kolaca i zacatavanih tema... Nema razloga polemisati o uvodnom postu, nego ga prihvatiti kao takvog ukoliko nam odgovara, ukoliko ne - i to je nase pravo...
Helem, voljela bih da mi neko napise vrijednost sunneta, zasto neki ljudi klanjaju samo farze? Zasto ne uce tesbih nakon namaza?
Nema ti se, bar kako to ja gledam, šta halalit, čujmemlija wrote: @strongwoman, izvini al' na svako postavljeno pitanje se i tamo (VDŽ) mogao dobiti odgovor...![]()
Imam pravo polemisati uvodni post i reći svoje mišljenje, kao što i vi ostali imate pravo složiti se sa mnom ili ne...
Halalite mi, al mi nekako nije od srca postavljena ova tema...isto kao da hoće da ostave onaj stari VDŽ za nas 'malu raju', a ovdje eto ko biva ako hoćeš šta da pitaš prvo pokucaj i nema puno priče da ne smetaš...oprostite...
ne znam, liči mi na pokušaj podjele VDŽ-a provučen onako ispotiha i na mala vrata...
Volio bih Allaha mi da sam u krivu i da je ovo još jedna od onih lijepih tema gdje insan navrne kada hoće da odmori dušu i srce.
selam svima...
beautyfool wrote:Ama o kakvim podjelama vi pricate! ...pa posmatrajte to kao jednu veliku dzematsku kucu sa puno soba,jedna odaja je kuhinja a svi znamo da u kuhinji uz spremanje i jelo svi mi volimo muabetiti kako o ozbiljnim temama tako i o nekim laganim temama i posalicama a ova druga odaja je nesto kao sala za sastanke i ozbiljne razgovore, a zajednicko izmedju ove dvije sobe je jedan dzematski krov...hvala Allahu pa se dzematska kuca siri i dobiva nove sobe iz kojih se osjeti miris velicanja i slijedjenja Allaha Uzvisenog.
Maksuz selam za sve dzematlije
i kad dobro prokontah ono što je @arzuhal rekao sve mi se samo posloži...Uglavnom da je tema postavljena ovako kako je to objasnila @beautyfool ne bih rekao ni A, već bih ustao i rekao svaka čast...beautyfool wrote:Ama o kakvim podjelama vi pricate! ...pa posmatrajte to kao jednu veliku dzematsku kucu sa puno soba,jedna odaja je kuhinja a svi znamo da u kuhinji uz spremanje i jelo svi mi volimo muabetiti kako o ozbiljnim temama tako i o nekim laganim temama i posalicama a ova druga odaja je nesto kao sala za sastanke i ozbiljne razgovore, a zajednicko izmedju ove dvije sobe je jedan dzematski krov...hvala Allahu pa se dzematska kuca siri i dobiva nove sobe iz kojih se osjeti miris velicanja i slijedjenja Allaha Uzvisenog.
Maksuz selam za sve dzematlije
Bismillahi rahmanirrahimAhmmed wrote:Priznajem, ters sam,priznajem, nerviraju me bezbrojne fotke kolača,sokova i kafa, priznajem da mi silna začatavanja znaju povući živac, priznajem .....![]()
Bujrum
bijela wrote:pročitah nešto, a mislim da će vam se svidjeti![]()
radi se o tefsiru sure eš-Šerh - elem nešrah leke sadrek.
naime, u petom i šestom ajetu se kaže:
pa, zaista, uz tegobu ima i olakšanje;
zaista, uz tegobu ima olakšanje!
to na arapskom glasi:
fe inne mea-l-usri jusra
inne mea-l-usri jusra
tefsir ovih ajeta kaže:
kada su objavljene ove riječi, Muhammed, alejsi-selam, je rekao: Jedna tegoba neće nadvladati dva olakšanja!
jer tegoba (el-usr) je došla sa određenim članom -el, pa se radi o jednoj tegobi zbog toga što ponovljena riječ u arapskoj gramatici ima isto značenje kao i prva.
a olakšanje (jusr) je došlo bez određenog člana, a kada se neodređena riječ ponavlja - ona ima drugo značenje od prve riječi.
stoga, značenje ajeta je slijedeće: uz jednu tegobu dva su olakšanja!
Hiljadu puta prežvakana priča,strongwoman wrote:
Helem, voljela bih da mi neko napise vrijednost sunneta, zasto neki ljudi klanjaju samo farze? Zasto ne uce tesbih nakon namaza?