Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Rasprave o vjerskim temama.
Ahmmed

#1 Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by Ahmmed »

Priznajem, ters sam,priznajem, nerviraju me bezbrojne fotke kolača,sokova i kafa, priznajem da mi silna začatavanja znaju povući živac, priznajem ..... :)

Zbog toga otvaram novu džematsku temu, za nešto ozbiljniju priču, za razgovore o našim dilemama, nadama, strahovima, uz priliku da podijelimo lijepe i manje lijepe stvari, uz mogućnost da više saznamo o nama i drugima.

Bujrum :)
kamen spoticanja

#2 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by kamen spoticanja »

Ahmmed wrote:Priznajem, ters sam,priznajem, nerviraju me bezbrojne fotke kolača,sokova i kafa, priznajem da mi silna začatavanja znaju povući živac, priznajem ..... :)

Zbog toga otvaram novu džematsku temu, za nešto ozbiljniju priču, za razgovore o našim dilemama, nadama, strahovima, uz priliku da podijelimo lijepe i manje lijepe stvari, uz mogućnost da više saznamo o nama i drugima.

hocemo li je'nu kahvu za dobrodoslicu :D :run:
tema :thumbup:
cat lover

#3 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by cat lover »

:thumbup: ništa bez razgovoruše :D
Ahmmed

#4 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by Ahmmed »

Grrrrrrrrr :x :D
Ahmmed

#5 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by Ahmmed »

I da.....na ovoj temi očekujem SVE članice i članove virtualnog džemata, kao i one koji to nisu :)
cat lover

#6 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by cat lover »

ne zamjeri, malo šale, selamalejk, vjerujem da će ova tema izaći na svoje :thumbup:
Ahmmed

#7 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by Ahmmed »

Maestralno!

arzuhal

#8 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by arzuhal »

Nek' je s hajrom! :-D
Ahmmed

#9 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by Ahmmed »

arzuhal wrote:Nek' je s hajrom! :-D
Amin, svima nama da bude s hajrom, ako Bog da :)
juli84

#10 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by juli84 »

Prvo da vas poselamim i poželim vam hajirli dan :)
a pošto je ovo kutak za ozbiljan trenutak evo mog pitanja, odnosno dileme: Posudili ste od nekoga novac, prošao određeni period, osoba vam rekla da nemate nikakvog duga da je to halal, a vi ste došli u povoljniji period kada biste realno mogli vratiti taj dug i sad da li se ponašati u skladu sa onim "nemate dug to sam vam halalio" il ipak insistirati na vraćanju iako ta osoba ne želi o tome uopće razgovarati?
Ah dugog pitanja :) al eto nadam se da ćete naći malkice vremena da mi malo ovo razjasnite
strongwoman

#11 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by strongwoman »

juli84 wrote:Prvo da vas poselamim i poželim vam hajirli dan :)
a pošto je ovo kutak za ozbiljan trenutak evo mog pitanja, odnosno dileme: Posudili ste od nekoga novac, prošao određeni period, osoba vam rekla da nemate nikakvog duga da je to halal, a vi ste došli u povoljniji period kada biste realno mogli vratiti taj dug i sad da li se ponašati u skladu sa onim "nemate dug to sam vam halalio" il ipak insistirati na vraćanju iako ta osoba ne želi o tome uopće razgovarati?
Ah dugog pitanja :) al eto nadam se da ćete naći malkice vremena da mi malo ovo razjasnite
Alejkumu selam :)

Ukoliko je taj insan tebi halalio, znaci da ti je dao neki vid hedije. Hedija se ni u kom slucaju ne smije odbiti. To je ono sto sigurno znam.
Ja bih upitala jos jednom, ukoliko opet odbije da mu vratis ono sto ti je halalio, kupila bih neki prigodan poklon i naravno toj osobi posvetila mnogo paznje, ipak je to veliko, narocito u danasnji vakat :)

A taj insan sigurno zna da je bolje dug halaliti, da je nagrada za onoga ko dug halali kod Gospodara velika :) , stoga ne insistiraj bas puno, ukoliko je on to uradio radi Gospodareve nagrade...
Last edited by strongwoman on 20/04/2011 08:43, edited 1 time in total.
strongwoman

#12 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by strongwoman »

Ah, zamalo zaboravih, tema je :thumbup:
arzuhal

#13 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by arzuhal »

strongwoman wrote:
juli84 wrote:Prvo da vas poselamim i poželim vam hajirli dan :)
Alejkumu selam :)

Ukoliko je taj insan tebi halalio, znaci da ti je dao neki vid hedije. Hedija se ni u kom slucaju ne smije odbiti. To je ono sto sigurno znam.
Ja bih upitala jos jednom, ukoliko opet odbije da mu vratis ono sto ti je halalio, kupila bih neki prigodan poklon i naravno toj osobi posvetila mnogo paznje, ipak je to veliko, narocito u danasnji vakat :)

A taj insan sigurno zna da je bolje dug halaliti, da je nagrada za onoga ko dug halali kod Gospodara velika :) , stoga ne insistiraj bas puno, ukoliko je on to uradio radi Gospodareve nagrade...
:thumbup:
memlija

#14 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by memlija »

Ahmmed wrote:Priznajem, ters sam,priznajem, nerviraju me bezbrojne fotke kolača,sokova i kafa, priznajem da mi silna začatavanja znaju povući živac, priznajem ..... :)

Selam alejkum... :)
Priznajem da sam bogdu iznenađen ovim nastupom tersa :D @Ahmmeda...
Iako sam relativno novi kolačić u VDŽ, nikada mi nije smetalo ovo što tebi smeta iz prostog razloga zato što je to džemat kakav postoji i u javi i 100% je preslikan. Ima tu i kahvi, kolača, muhabeta ozbiljnog i neozbiljnog, ali u suštini mislim da se okupljamo oko jedne Istine i da nikada nije prešlo neku granicu neukusa. Pored toga ima i dosta mlađeg svijeta i onih koji nisu školovani u Islamu i koji se pokušavaju uklopiti, a trude se da nekoga ne povrijede ili mu ne zahatare šta.
Diskutovalo se i o ozbiljnijim temama, ali eto one u moru zachatavanja (priče) se nekako utope i brzo nestanu.
Zbog toga podržavam da eto postoji i ozbiljni kutak VDŽ i da se tu razgovara o ovome gore što si ti naveo, mada priznaćeš, da se skoro svakodnevno i 'anamo' razgovara o svemu i svačemu.
Od jutra sam baš zbunjen jer mi se više nit' stavljaju pjesme, ni neki citati i baš sam nako 'ispuho'...
Ne volim podjele ni u real džematu,ni u raji, ni na poslu...nigdje, a kamoli u VDŽ-u, a ovako ispade da si nas ti malkice podijelio na one koji su za z....... i one koji su za pravu priču, al' koji od ovih što se ubijaju kahvama i kolačima ne mogu doći do riječi.
Halali Ahmmede i selam alejkum.

ters @memlija (možda sam i veći ters od tebe, al'... :wink: )
strongwoman

#15 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by strongwoman »

Memlija, svako ima pravo da kaze sto mu smeta, a sto ne. Nismo svi isti, ja podrzavam ovu temu u potpunosti. I sam si rekao da se ozbiljni muhabeti izgube u moru postiranih kolaca i zacatavanih tema... Nema razloga polemisati o uvodnom postu, nego ga prihvatiti kao takvog ukoliko nam odgovara, ukoliko ne - i to je nase pravo...

Helem, voljela bih da mi neko napise vrijednost sunneta, zasto neki ljudi klanjaju samo farze? Zasto ne uce tesbih nakon namaza?
memlija

#16 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by memlija »

strongwoman wrote:Memlija, svako ima pravo da kaze sto mu smeta, a sto ne. Nismo svi isti, ja podrzavam ovu temu u potpunosti. I sam si rekao da se ozbiljni muhabeti izgube u moru postiranih kolaca i zacatavanih tema... Nema razloga polemisati o uvodnom postu, nego ga prihvatiti kao takvog ukoliko nam odgovara, ukoliko ne - i to je nase pravo...

Helem, voljela bih da mi neko napise vrijednost sunneta, zasto neki ljudi klanjaju samo farze? Zasto ne uce tesbih nakon namaza?

@strongwoman, izvini al' na svako postavljeno pitanje se i tamo (VDŽ) mogao dobiti odgovor... :thumbup:
Imam pravo polemisati uvodni post i reći svoje mišljenje, kao što i vi ostali imate pravo složiti se sa mnom ili ne...
Halalite mi, al mi nekako nije od srca postavljena ova tema...isto kao da hoće da ostave onaj stari VDŽ za nas 'malu raju', a ovdje eto ko biva ako hoćeš šta da pitaš prvo pokucaj i nema puno priče da ne smetaš...oprostite...
ne znam, liči mi na pokušaj podjele VDŽ-a provučen onako ispotiha i na mala vrata...
Volio bih Allaha mi da sam u krivu i da je ovo još jedna od onih lijepih tema gdje insan navrne kada hoće da odmori dušu i srce.
selam svima... :)
arzuhal

#17 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by arzuhal »

memlija wrote: @strongwoman, izvini al' na svako postavljeno pitanje se i tamo (VDŽ) mogao dobiti odgovor... :thumbup:
Imam pravo polemisati uvodni post i reći svoje mišljenje, kao što i vi ostali imate pravo složiti se sa mnom ili ne...
Halalite mi, al mi nekako nije od srca postavljena ova tema...isto kao da hoće da ostave onaj stari VDŽ za nas 'malu raju', a ovdje eto ko biva ako hoćeš šta da pitaš prvo pokucaj i nema puno priče da ne smetaš...oprostite...
ne znam, liči mi na pokušaj podjele VDŽ-a provučen onako ispotiha i na mala vrata...
Volio bih Allaha mi da sam u krivu i da je ovo još jedna od onih lijepih tema gdje insan navrne kada hoće da odmori dušu i srce.
selam svima... :)
Nema ti se, bar kako to ja gledam, šta halalit, čuj :-D

Razumijem i tebe i @Ahmmeda, mada ja o tome ne bih toliko smio pričat, obzirom da sam jednom bio akter jedne drukčije situacije :D , ali iz drukčijih razloga i sa drukčijom postavom..nejse.

Prije svega, tema ''Virtualni džemat'' je nastala iz ramazanskih druženja. Tokom mubarek mjeseca raja je pričala i o iftarima i sehurima :D , ali i o svojim vlastitim doživljajima ramazana, posta, teravija, mukabela. Prisjećalo se mektebskih dana, starih ljudi, nana i deda...Pričale se angdote, hikaje, postavljali se klipovi sa ilahijama i učenjima Kur'ana...
Isto se to i sad radi na VDŽ-u, ali...malkice drukčije :)
Nekako se tada više otvaralo, raja izljevala neke stvari iz najintimnijih srčanih budžaka na ovaj virtuelni papir, da podjeli s drugima...u takvim okolnostima, bilo kakve šale, kolači i kahve, nisu nekako stršile.
Bilo je nekako više memlija i zenđebila :) koji su pisali postove o svojim razmišljanjima i doživljajima bilo čega, vjerskog ili svjetovnog...Bilo je NEKAKO (možda i nije, ali se tako doima) manje copy/paste citata, slika kolača i sokova, klipova..a više ličnih iskustava, sjećanja, doživljaja...
NEKAKO se prije morala svaka stranica, svaki post pažljivo pročitat, da šta ne preskočiš...a sad je nekako situacija takva da komotno preletiš tri stranice jer nećeš propustiti ništa ako fuliš koju baklavu i kahvu, pa i poeziju najvećih pjesnika...Ima više Google-a, manje nas, kao takvih, autentičnih..
Nije da nešto ružim, daleko od toga, ali nastojim da dokučim razloge otvaranje ove teme :)

I slažem se s tobom, memlija brate, da naši realni džeamti nisu nešto ama-ha u odnosu na Virtuelni džemat. U našim džematima ljudi i osuju, pa ne znam što ja ne bih na Virtualnom, vazda sam se pit'o :D Šalim se.. :D

Ahmmed ovu temu nije naslovio kao drugi džemat, nego kao jedan kutak Virtualnog džemata, zato to ne treba gledati kao podvajanje, jer to neće biti. Naravno da je bolje bilo tu ozbiljnost nekako nametnuti u VDŽ, ali haj znaj..možda se upravo to i desi sa ovom temom, pa bude neko korektivno ogledalo, pa se opet slije u jednu :D

Ja se uvijek sjetim @ruzmarin-e koja uleti u džemat i zagrmi kako više ne može progutat silno zahvaljivanje i zazivanje Allahove nagrade zbog postavljanja fotki kahve i kolača, kao da smo stvarno pojeli kolač i popili kahvu :lol: I ona ima potpuno pravo da tako reaguje, a neko drugi će joj uzvratit kako ''nema veze što to nije stvarna kahva, nego se zahvaljuje na nijjetu, a nijjet se vrednuje''. I svak ima neki argument, neki razlog. Valja to sve uvažit, skontat, poredat...

Opet velim: razumijem i Ahmmeda i tebe, i njegove razloge za otvaranje ove teme zbog prezasićenosti nekim stvarima (o kojima on dugo već govori, moli i kumi), kao i tvoje razloge uznemirenosti, neke tegobe i opreza (jer ispada da imamo generalno neozbiljan, a posljedično tome, i ne toliko važan džemat).

Zato rekoh: nek' je s hajrom :-D

I, usput, ako izaberete mene za predsjednika Sabora sa-xovih džemata, radit ću na reformi i objedinjavanju :D Nikome se mi više ne prilagođavali, ba ;-)

Selam alejkum, i ozbiljnom i neozbiljnom džematu :D
beautyfool

#18 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by beautyfool »

Ama o kakvim podjelama vi pricate! ...pa posmatrajte to kao jednu veliku dzematsku kucu sa puno soba, :) jedna odaja je kuhinja a svi znamo da u kuhinji uz spremanje i jelo svi mi volimo muabetiti kako o ozbiljnim temama tako i o nekim laganim temama i posalicama a ova druga odaja je nesto kao sala za sastanke i ozbiljne razgovore, a zajednicko izmedju ove dvije sobe je jedan dzematski krov...hvala Allahu pa se dzematska kuca siri i dobiva nove sobe iz kojih se osjeti miris velicanja i slijedjenja Allaha Uzvisenog.
Maksuz selam za sve dzematlije :)
strongwoman

#19 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by strongwoman »

beautyfool wrote:Ama o kakvim podjelama vi pricate! ...pa posmatrajte to kao jednu veliku dzematsku kucu sa puno soba, :) jedna odaja je kuhinja a svi znamo da u kuhinji uz spremanje i jelo svi mi volimo muabetiti kako o ozbiljnim temama tako i o nekim laganim temama i posalicama a ova druga odaja je nesto kao sala za sastanke i ozbiljne razgovore, a zajednicko izmedju ove dvije sobe je jedan dzematski krov...hvala Allahu pa se dzematska kuca siri i dobiva nove sobe iz kojih se osjeti miris velicanja i slijedjenja Allaha Uzvisenog.
Maksuz selam za sve dzematlije :)
:thumbup:

Tamam tako, alejkumu selam :-D
memlija

#20 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by memlija »

Ahmmede brate halali mi što te napadoh na pravdi Boga... :sad:

Tek sada kad vidjeh ovo dole što je postala @beautyfool :thumbup:
beautyfool wrote:Ama o kakvim podjelama vi pricate! ...pa posmatrajte to kao jednu veliku dzematsku kucu sa puno soba, :) jedna odaja je kuhinja a svi znamo da u kuhinji uz spremanje i jelo svi mi volimo muabetiti kako o ozbiljnim temama tako i o nekim laganim temama i posalicama a ova druga odaja je nesto kao sala za sastanke i ozbiljne razgovore, a zajednicko izmedju ove dvije sobe je jedan dzematski krov...hvala Allahu pa se dzematska kuca siri i dobiva nove sobe iz kojih se osjeti miris velicanja i slijedjenja Allaha Uzvisenog.
Maksuz selam za sve dzematlije
:)
i kad dobro prokontah ono što je @arzuhal rekao sve mi se samo posloži...Uglavnom da je tema postavljena ovako kako je to objasnila @beautyfool ne bih rekao ni A, već bih ustao i rekao svaka čast...
Helenejse, bi kako bi, al' sam uvijek za to da se otvoreno kaže ako kome nešto smeta pa da se javno to obrazloži i posloži kako treba....
selam alejkum svima... :)
arzuhal

#21 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by arzuhal »

Ahmmed nije pravi ters, čim je prizn'o. Jes neozbiljan :D
bijela

#22 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by bijela »

pročitah nešto, a mislim da će vam se svidjeti :)
radi se o tefsiru sure eš-Šerh - elem nešrah leke sadrek.

naime, u petom i šestom ajetu se kaže:
pa, zaista, uz tegobu ima i olakšanje;
zaista, uz tegobu ima olakšanje!

to na arapskom glasi:
fe inne mea-l-usri jusra
inne mea-l-usri jusra

tefsir ovih ajeta kaže:
kada su objavljene ove riječi, Muhammed, alejsi-selam, je rekao: Jedna tegoba neće nadvladati dva olakšanja!
jer tegoba (el-usr) je došla sa određenim članom -el, pa se radi o jednoj tegobi zbog toga što ponovljena riječ u arapskoj gramatici ima isto značenje kao i prva.
a olakšanje (jusr) je došlo bez određenog člana, a kada se neodređena riječ ponavlja - ona ima drugo značenje od prve riječi.
stoga, značenje ajeta je slijedeće: uz jednu tegobu dva su olakšanja!
Bossana

#23 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by Bossana »

Bismillahi rahmanirrahim :)

1. ene :D (rječica čuđenja, uzvika, svojstvena Sandžaklijama, čitaj: meni, na koju se Bosnci ibrete, mogla bi se prevest sa aaauf, čuj to, e)

2. oho-ho čekla je samo to :-D k'o da si me pi'to da uturiš (da prostiš na neozbiljnosti) ovu temu

3. jedno neozbiljno pitanje: koji džemat je Zilkićev, a koji Zukorlićev, ja se ođe u nas šetam i po jednom i po drugom, te me neki u šali zovu državnijem neprijateljOm :D (ovo znači da će me biti i tam' i vam, samo u slučaju da tam' ne prećeraju s presipanjem iz šupljeg u šuplje, a ovde počnu s izrazima koje ne razumijem :razz: )

________
a sada ozbiljno, kako se jelte i očekuje, sasvim se slažem sa konstatovanim, u moru šupljaka, jednostavno nemaš vremena da dođeš, da pronađeš ono što ti može biti: korisno, zanimljivo, edukativno...uvijek se pitam čemu nepotrebna, šuplja priča :?:

O, svjesni i savjesni čovječe, samo jedan harf koji ili tek upoznaješ, spoznaješ ili ga proučiš nosi 10 bodova :-D (sevapa) pa ti malo stavi prst na čelo umjesto na tastaturu, te se zapitaj onako SAMOKRITIČNO šta radiš SEBI ne meni, ne @ahmedu, ne ptom i desetom već SEBI šupljom, beskoriskom,ispraznom pričom koja potire i sputava sve ono lijepo što možeš priuštiti SEBI (a opet, kad kažem sebi mislim i na nas, i ova beseda oko harfova odnosi se metaforično na korisnu i edukativnu sadržinu, iskustvo, stav, mišljenje, promišljanje, zanimljiv, poučan članak, rečenicu, misao...i td) ova priča o harfovima, apro po mene i mog poznog opismenjavanja, osjećam se kao pravi polaznik projekta "opismenjavanje odraslih", tek sad sam nekako potpunija kad upoznajem Knjigu i družim se na ovaj način s njom, a ne samo čitajući prevod na bosanskom. Jednom me je jedna persona tako postidjela i zacrvenila razotkrivši moju nepismenost pred puno ljudi, da SEBI tu nepismenost nisam mogla oprostiti ni tad a ni u periodu poslije toga. Zato, raspitaj se gdje ima kurs: sufare, tedžvida, hifza- i put pod noge, otiđi malo i potraži negdje sebe van, i bićeš zabazeknut kad se sretneš tamo i suočiš sobom, izgrliš se i kažeš: o pa đe si ti meni (e ovde mi već izlazi na viđelo dijagnoza iz 3 pasusa ispod :D

i koliko mi se samo puta desilo, da bih k'o nešto rekla u virtualnom džematu, ali mi se k'o ne da, nemam nekad šta reći i zaćutim, nekad poželim svu raju tamo, poželim "upoznati" i ove nove, ali ne uspjevam da "doprem" a ne osjetim se, iskreno, najiskrenije rečeno ni plaho dobrodošlom, možda mi se čini...šupljak ubija produktivnost: stvaralačku moć da se u jedinici vremena proizvede određena količina proizvoda - u ovom slučaju smislenih riječi

nekad se, doduše osjetim i previše konzervativnom i staromodnom i za ovaj vakat koji je nastupio, i za okolinu koja me nerijetko guši i nikako neću da me asimiluju i upiju u sebe takvi, pitam se kuda ide ovaj svijet i čemu sve ovo vodi: pohlepa, sbičnost, nepažnja, nesluh, nemar za potrebe i osjećaje drugih, razvrat, nemoral (uf, pretjerat ću) :)

da mi ne biste ubrzo dijagnosticirali teško oboljenje verbalne dizenterije, ovdje ću stati, pa ću nastaviti inšaAllah drugom prilikom

i by the way, pročitah knjigu Minaret autorke Lejle Abdulela, tako živogovoreća i nimalo dosadna knjiga, koja se guta u dahu, toplo je preporučujem svima koji mogu doći do nje, da je obavezno pročitaju, može se komotno povuć paralela sa načinom života nas bošnjaka, i lijepo prodiskutovati ;-)

i zapamtite nešto, ljudi vole najviše one koji im govore ono što žele da čuju, one koji odobravaju, koji rijetko kritikuju. Niko ne voli oštru kritiku. Meni zna zaklat sujetu i onako me dobro razdrmati, ali više ću uvijek cijeniti oštru i osječku kritiku upućenu za sopstveno (naše) dobro, već blago odobravanje i klnimanje, ne, ne treba se povinovati i prgrliti "zakon velikih brojeva"

još jednom ponavljam, nikome sigurno cilj nije da "rašćera" raju već, naprotiv zbližavanje :) a svima uvijek ostaje pjesnička sloboda slobodnog tumačenja i prevoda svega, svakako nerijetko dolazi do nesporazuma usljed pisane komunikacije umjesto žive riječi ;-)

esselamu alejkum svima i molim da se me se pogrešno ne shvati, svi smo mi manje više približnih deredža, na skali sa dosta crtica čestih i gustih, a Allah dž.š. najbolje zna, mi ne smijemo da se usudimo jedni drugima biti sudije, nikad i ni u kom slučaju. sve potencijalne strelice mržnje, bockanja, aluzija upućene jedinkama ili grupama, koje su mi ranije pripisivane od strane pojedinih, ovdje jednostavno ne postoje. Da sam oštra jesam, to mi je odbrambeni mehanizam od otupljivanja
Bossana

#24 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by Bossana »

bijela wrote:pročitah nešto, a mislim da će vam se svidjeti :)
radi se o tefsiru sure eš-Šerh - elem nešrah leke sadrek.

naime, u petom i šestom ajetu se kaže:
pa, zaista, uz tegobu ima i olakšanje;
zaista, uz tegobu ima olakšanje!

to na arapskom glasi:
fe inne mea-l-usri jusra
inne mea-l-usri jusra

tefsir ovih ajeta kaže:
kada su objavljene ove riječi, Muhammed, alejsi-selam, je rekao: Jedna tegoba neće nadvladati dva olakšanja!
jer tegoba (el-usr) je došla sa određenim članom -el, pa se radi o jednoj tegobi zbog toga što ponovljena riječ u arapskoj gramatici ima isto značenje kao i prva.
a olakšanje (jusr) je došlo bez određenog člana, a kada se neodređena riječ ponavlja - ona ima drugo značenje od prve riječi.
stoga, značenje ajeta je slijedeće: uz jednu tegobu dva su olakšanja!

hej, ovo ono: posle jednog lošeg dva dobra

da te Allah dž.š. nagradi na ovome, ovdje je odgovor na to često doživljeno, nakon teškoh nedaća pridolazelijepe stvari, ili "poslije kiše dođe duga" :)
ZvrkicaHanumica

#25 Re: Džematski kutak za ozbiljan trenutak :)

Post by ZvrkicaHanumica »

strongwoman wrote:
Hiljadu puta prežvakana priča,
ne trebaju vam vehabije da bi tema bila zanimljiva...

naravno,neka je s hajrom ...
Selam alejkum
Locked