pa neka ti je rahmet i vjecni smiraj hercegovacki sine....
https://en.wikipedia.org/wiki/D%C5%BEemal_Bijedi%C4%87

commendatore wrote:Mislim da je smijesno da jedna BH velicina kao sto je Dzemal Bijedic nema svoju temu a najmanje sto ja mogu uradit je da ga spomenem na njegovu godisnjicu smrti i da mu pozelim vjecni rahmet i slavu jer je dokazani BH patriota, sigurno jace nego Alija dokazani borac za prava bosnjackih muslimana i covjek koji je slobodno se moze reci namirisao proliferaciju velikosrpskih ideja te smatram da je najveci bosnjacki i bosanski gubitak ikada a zacetak i smrti Jugoslavije bila Dzemina smrt sa politicko-vojno-obavjestajnom pozadinom....
pa neka ti je rahmet i vjecni smiraj hercegovacki sine....
..zamislio...i sledece sto mi je palo na pamet da je avion u kojem se nalazio udario u neko brdo...tu se san zavrsava.._BataZiv_0809 wrote:Svoju rodnu kucu u Mostaru poklonio za zivota![]()
Zamislite El Baketa da to isto ucini
_BataZiv_0809 wrote:Svoju rodnu kucu u Mostaru poklonio za zivota![]()
..pa to ne treba isticati...znaju oni to..stari grad Visegrad wrote:I njega su Srbi ubili.

Ovo bi mozda bio dokaz da grijesis:ins wrote:Koliko ja znam od mojih, kompleksna ličnost
Prijeratni Komunista, bio u partizanima, bio je ateista al nije bio agresivan niti je branio kome drugačije, imao žestoki muslimanski urbani background, rodio se 100 metara od Starog mosta. Koliko znam pokušavao konstantno štiti muslimane od četnika tokom rata. Mozda griješim ali mislim da je realno prvi od Muslimana komunista koji nije bio zasljepljen Beogradom i Srbijom.
U Mostaru mu se zamjeralo sto je jednu partizansku jedinicu zavalio 1941, poslao ih je negdje gdje su upali u zamku, to mu je veliki teret bio godinama poslije rata jer su to sve bili momci iz centra Mostara.
Generalno je bio jako kritiziran od Bošnjaka, zamjeralo mu se sve i svašta i što ima veze sa njim i što nema, slično kao i Aliji.
Skinuo stigmu sa Zapadne Hercegovine, tamo negdje 1965-66 naredio da se normalizuje stanje tamo, zato i dan danas pamte kada je Džema helikopterom sletio u Lišticu i promjenio tok stvari.
Progurao priznanje Muslimana kao nacije, omogućio popisivanje 1971., omogucio izmjene Ustava SFRJ 1974. godine, i stvorio prostor da se pojave Hamdija, Branko, Milanko, Mugdim, Todo, Nikola, da se razmaše UPI, Šipad, Energoinvest, UNIS... Kriv za idolopoklonstvo VW u BiH
Sa druge strane, ne znam mu ulogu u uklanjanju Rankovića, niti recimo u slučaju Pašage Mandžića i slicnih tih unutar partijskih obracuna
Iza sebe su ostavili troje djece: Dragana, Azru i Milenka.
Ne možemo zaboraviti kontekst vremena u kojem se sve dešabvalo. Džema je bio jugosloven (kao i svi mi) pragmatični komunista i vjerovao je u ideale koji su tada zastupali. Posebno u vremenu kada je davao imena djeci. Zato mislim da je ovo tvoje vrlo prejaka i prestroga ocjena Džeme. I moram reći kada se želi minorizirati uloga Džeme Bijedića onda se obično poteže ovaj argument. Nije mi prvi put da sam ga čuo. A ponovit ću, zaista nepotrebno posebno sa stanovišta njegove uloge u nacionalnoj emancipaciji Bošnjaka tada MuslimanaGojeni H wrote:
Da li je u pitanju servilnost i kompleks nize vrijednosti, ili samoobmanjujuca "pragmaticnost" koja je nalagala da Bosnjak komunista mora biti "veci vlah od karavlaha" ili je to zaista "morao" biti ... u svakom slucaju gadni kompleksi i nedostaci ponosa i samopostovanja, ne nuzno samo u Dzeminom slucaju.
Gojeni H, a zasto je bilo normlanje Muslimanima da Muslimani daju djeci arpaska ,perzijska,turska imena? Sto su takvim aktom Muslimani pokusavali dokazati, jer to definitivno nije bio znak da su vezani za vlastitu relgiiju.Gojeni H wrote:Ovo bi mozda bio dokaz da grijesis:ins wrote:Koliko ja znam od mojih, kompleksna ličnost
Prijeratni Komunista, bio u partizanima, bio je ateista al nije bio agresivan niti je branio kome drugačije, imao žestoki muslimanski urbani background, rodio se 100 metara od Starog mosta. Koliko znam pokušavao konstantno štiti muslimane od četnika tokom rata. Mozda griješim ali mislim da je realno prvi od Muslimana komunista koji nije bio zasljepljen Beogradom i Srbijom.
U Mostaru mu se zamjeralo sto je jednu partizansku jedinicu zavalio 1941, poslao ih je negdje gdje su upali u zamku, to mu je veliki teret bio godinama poslije rata jer su to sve bili momci iz centra Mostara.
Generalno je bio jako kritiziran od Bošnjaka, zamjeralo mu se sve i svašta i što ima veze sa njim i što nema, slično kao i Aliji.
Skinuo stigmu sa Zapadne Hercegovine, tamo negdje 1965-66 naredio da se normalizuje stanje tamo, zato i dan danas pamte kada je Džema helikopterom sletio u Lišticu i promjenio tok stvari.
Progurao priznanje Muslimana kao nacije, omogućio popisivanje 1971., omogucio izmjene Ustava SFRJ 1974. godine, i stvorio prostor da se pojave Hamdija, Branko, Milanko, Mugdim, Todo, Nikola, da se razmaše UPI, Šipad, Energoinvest, UNIS... Kriv za idolopoklonstvo VW u BiH
Sa druge strane, ne znam mu ulogu u uklanjanju Rankovića, niti recimo u slučaju Pašage Mandžića i slicnih tih unutar partijskih obracuna
Da li je u pitanju servilnost i kompleks nize vrijednosti, ili samoobmanjujuca "pragmaticnost" koja je nalagala da Bosnjak komunista mora biti "veci vlah od karavlaha" ili je to zaista "morao" biti ... u svakom slucaju gadni kompleksi i nedostaci ponosa i samopostovanja, ne nuzno samo u Dzeminom slucaju.
Ima razlog zašto je djeci dao ova imena, a tiče se WW2Gojeni H wrote:Ovo bi mozda bio dokaz da grijesis:ins wrote:Koliko ja znam od mojih, kompleksna ličnost
U saradnji s budućim predstavnicima muslimana-bošnjaka.stari grad Visegrad wrote:I njega su Srbi ubili.
Pregledao sam ponovo svoj post ... fakat preostro bez osvrta na njegove uspjehe. Prihvatam kritiku.palermo wrote:
Ne možemo zaboraviti kontekst vremena u kojem se sve dešabvalo. Džema je bio jugosloven (kao i svi mi) pragmatični komunista i vjerovao je u ideale koji su tada zastupali. Posebno u vremenu kada je davao imena djeci. Zato mislim da je ovo tvoje vrlo prejaka i prestroga ocjena Džeme. I moram reći kada se želi minorizirati uloga Džeme Bijedića onda se obično poteže ovaj argument. Nije mi prvi put da sam ga čuo. A ponovit ću, zaista nepotrebno posebno sa stanovišta njegove uloge u nacionalnoj emancipaciji Bošnjaka tada Muslimana
Džema je svakako jedan od mitskih figura bošnjačkog naroda, dvije su stvari razlog tome. Prvi je bošnjački(muslimanski političar koji je u Jugoslavijji dospio tako daleko, i drugi su nikad razjašnjene okolnosti njegove smrti. Rekao bih, u predanju naroda prvi je uspio da pokaže šta sve mogu biti Bošnjaci i takođe prva je žrtva velikosrpske ideologije i na neki način njegova smrt je bila i nagovještaj budućih turbulencija. Opet naglašavam , u predanju naroda, činjenice svakako historija izbriše i mitovi koji ostanu, postaju mnogo važniji.
U Hercegovini on ima zaista mitski status, i to posebno u zapadnoj Hercegovini , među Bošnjacima istočne Hercegovine (zlobnici bi danas rekli, bio je idejni osnivač gatačkog klana) te u Mostaru koji je bio u vrijeme njegovog predsjednikovanja nezaobilazna tačka u posjetama državnika, posebno onih arapskih.
Otvorio je arapsko tržište, doveo BH firme u Libiju, Irak, i mnogi to pripisuju upravo njegovom muslimanskom backgroundu. Narodska priča bi otprilike išla, možeš zamisliti kako se arapima otvori srce i novčanik kad Džema sa njima klanja podne ili jaciju.
Sa stanovišta bošnjačkog idenititeta, Bosne i Hercegovine kao države, bilo bi bitno očuvati i njegovati tradiciju, uspomenu i čak bih rekao i mit o Džemi BIjediću. Narodi bez svojih historijskih ličnosti, bez svojih predanja i mitova praktički ne mogu ni da postoje. Da li je to istina ili nije, to vremenom postaje i nevažno. Baš kao i imena njegove djece
Ovo nisam znao ... hvala.ins wrote:
Ima razlog zašto je djeci dao ova imena, a tiče se WW2
Ma nismo mi ni sada previše daleko odmakli od ovoga vremena. Doduše, ne ideš po mišljenje u Zagreb ili Beograd (što je jako bitno, naravno) ali još uvijek su ova dva grada bolja polazna pozicija za uspjeh.Gojeni H wrote:Pregledao sam ponovo svoj post ... fakat preostro bez osvrta na njegove uspjehe. Prihvatam kritiku.palermo wrote:
Ne možemo zaboraviti kontekst vremena u kojem se sve dešabvalo. Džema je bio jugosloven (kao i svi mi) pragmatični komunista i vjerovao je u ideale koji su tada zastupali. Posebno u vremenu kada je davao imena djeci. Zato mislim da je ovo tvoje vrlo prejaka i prestroga ocjena Džeme. I moram reći kada se želi minorizirati uloga Džeme Bijedića onda se obično poteže ovaj argument. Nije mi prvi put da sam ga čuo. A ponovit ću, zaista nepotrebno posebno sa stanovišta njegove uloge u nacionalnoj emancipaciji Bošnjaka tada Muslimana
Džema je svakako jedan od mitskih figura bošnjačkog naroda, dvije su stvari razlog tome. Prvi je bošnjački(muslimanski političar koji je u Jugoslavijji dospio tako daleko, i drugi su nikad razjašnjene okolnosti njegove smrti. Rekao bih, u predanju naroda prvi je uspio da pokaže šta sve mogu biti Bošnjaci i takođe prva je žrtva velikosrpske ideologije i na neki način njegova smrt je bila i nagovještaj budućih turbulencija. Opet naglašavam , u predanju naroda, činjenice svakako historija izbriše i mitovi koji ostanu, postaju mnogo važniji.
U Hercegovini on ima zaista mitski status, i to posebno u zapadnoj Hercegovini , među Bošnjacima istočne Hercegovine (zlobnici bi danas rekli, bio je idejni osnivač gatačkog klana) te u Mostaru koji je bio u vrijeme njegovog predsjednikovanja nezaobilazna tačka u posjetama državnika, posebno onih arapskih.
Otvorio je arapsko tržište, doveo BH firme u Libiju, Irak, i mnogi to pripisuju upravo njegovom muslimanskom backgroundu. Narodska priča bi otprilike išla, možeš zamisliti kako se arapima otvori srce i novčanik kad Džema sa njima klanja podne ili jaciju.
Sa stanovišta bošnjačkog idenititeta, Bosne i Hercegovine kao države, bilo bi bitno očuvati i njegovati tradiciju, uspomenu i čak bih rekao i mit o Džemi BIjediću. Narodi bez svojih historijskih ličnosti, bez svojih predanja i mitova praktički ne mogu ni da postoje. Da li je to istina ili nije, to vremenom postaje i nevažno. Baš kao i imena njegove djece
Ali, moj komentar nije bio o Dzemi rahmetli, vec o mnogim Dzemama; sto pokondirenim komunistickim tikvama, sto istinskim vjernicima u Titoizam.
Nesto kao danasnje petljanje Izetbegovica mladjeg u stvari koje se desavaju u zemlji sa kojom ne granicimo i nemamo s njom ama bas nikakve veze, osim ponekih ekonomskih.
Istovremeno, post je trebao biti i kritika bosanskog vilajeta i jednog vremena u kojem se, da bi se uspjelo, moralo ici u Beograd ili Zagreb.
Elem, izvinjavam se ako ova prica kvari sliku o Dzemalu Bijedicu, koji je definitivno zasluzio da mu se ime upise u BiH historiji.
Miljenko, ne Milenko. Možda pragmatičnost, a možda i iskrena vjera u bratstvo bh etničkog trolista ili nadetničko društvo BiH. Istina, primjećujem taj običaj uglavnom kod Bošnjaka.Gojeni H wrote:Iza sebe su ostavili troje djece: Dragana, Azru i Milenka.
Ne, upravo MiLenko.Banksy wrote:Miljenko, ne Milenko.
Ako znaš iz prve ruke, OKChallenger__ wrote:Ne, upravo MiLenko.Banksy wrote:Miljenko, ne Milenko.