Dzemal Bijedic

Post Reply
commendatore

#1 Dzemal Bijedic

Post by commendatore »

Mislim da je smijesno da jedna BH velicina kao sto je Dzemal Bijedic nema svoju temu a najmanje sto ja mogu uradit je da ga spomenem na njegovu godisnjicu smrti i da mu pozelim vjecni rahmet i slavu jer je dokazani BH patriota, sigurno jace nego Alija dokazani borac za prava bosnjackih muslimana i covjek koji je slobodno se moze reci namirisao proliferaciju velikosrpskih ideja te smatram da je najveci bosnjacki i bosanski gubitak ikada a zacetak i smrti Jugoslavije bila Dzemina smrt sa politicko-vojno-obavjestajnom pozadinom....

pa neka ti je rahmet i vjecni smiraj hercegovacki sine....

https://en.wikipedia.org/wiki/D%C5%BEemal_Bijedi%C4%87

Image

asurbanipal

#2 Re: Dzemal Bijedic

Post by asurbanipal »

commendatore wrote:Mislim da je smijesno da jedna BH velicina kao sto je Dzemal Bijedic nema svoju temu a najmanje sto ja mogu uradit je da ga spomenem na njegovu godisnjicu smrti i da mu pozelim vjecni rahmet i slavu jer je dokazani BH patriota, sigurno jace nego Alija dokazani borac za prava bosnjackih muslimana i covjek koji je slobodno se moze reci namirisao proliferaciju velikosrpskih ideja te smatram da je najveci bosnjacki i bosanski gubitak ikada a zacetak i smrti Jugoslavije bila Dzemina smrt sa politicko-vojno-obavjestajnom pozadinom....

pa neka ti je rahmet i vjecni smiraj hercegovacki sine....

Ima tema evo ovdje, ali je slabo posjećena.

http://forum.klix.ba/dzemal-bijedic-memory-t10136.html

Trebalo bi je prebaciti u pdf Historija
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3 Re: Dzemal Bijedic

Post by _BataZiv_0809 »

Svoju rodnu kucu u Mostaru poklonio za zivota :)

Zamislite El Baketa da to isto ucini :D
GeeTnT

#4 Re: Dzemal Bijedic

Post by GeeTnT »

_BataZiv_0809 wrote:Svoju rodnu kucu u Mostaru poklonio za zivota :)

Zamislite El Baketa da to isto ucini :D
..zamislio...i sledece sto mi je palo na pamet da je avion u kojem se nalazio udario u neko brdo...tu se san zavrsava..
asurbanipal

#5 Re: Dzemal Bijedic

Post by asurbanipal »

_BataZiv_0809 wrote:Svoju rodnu kucu u Mostaru poklonio za zivota :)

Treba na noge ustati kada se njegovo ime spomene.
stari grad Visegrad

#6 Re: Dzemal Bijedic

Post by stari grad Visegrad »

I njega su Srbi ubili.
GeeTnT

#7 Re: Dzemal Bijedic

Post by GeeTnT »

stari grad Visegrad wrote:I njega su Srbi ubili.
..pa to ne treba isticati...znaju oni to..
Haman2

#8 Re: Dzemal Bijedic

Post by Haman2 »

Pa vec imamo jedan naslov na ovu temu. Ne znam zasto su potrebna dva naslova?
missko

#9 Re: Dzemal Bijedic

Post by missko »

Moze li neko ukratko opisati ovoga covjeka za nas neupucene?
Jel bio musliman ili komunista za sta se zalagao njegove zasluge i kiksevi

Gesendet von meinem SM-G935F
ins

#10 Re: Dzemal Bijedic

Post by ins »

Koliko ja znam od mojih, kompleksna ličnost

Prijeratni Komunista, bio u partizanima, bio je ateista al nije bio agresivan niti je branio kome drugačije, imao žestoki muslimanski urbani background, rodio se 100 metara od Starog mosta. Koliko znam pokušavao konstantno štiti muslimane od četnika tokom rata. Mozda griješim ali mislim da je realno prvi od Muslimana komunista koji nije bio zasljepljen Beogradom i Srbijom.
U Mostaru mu se zamjeralo sto je jednu partizansku jedinicu zavalio 1941, poslao ih je negdje gdje su upali u zamku, to mu je veliki teret bio godinama poslije rata jer su to sve bili momci iz centra Mostara.
Generalno je bio jako kritiziran od Bošnjaka, zamjeralo mu se sve i svašta i što ima veze sa njim i što nema, slično kao i Aliji.
Skinuo stigmu sa Zapadne Hercegovine, tamo negdje 1965-66 naredio da se normalizuje stanje tamo, zato i dan danas pamte kada je Džema helikopterom sletio u Lišticu i promjenio tok stvari.
Progurao priznanje Muslimana kao nacije, omogućio popisivanje 1971., omogucio izmjene Ustava SFRJ 1974. godine, i stvorio prostor da se pojave Hamdija, Branko, Milanko, Mugdim, Todo, Nikola, da se razmaše UPI, Šipad, Energoinvest, UNIS... Kriv za idolopoklonstvo VW u BiH :D

Sa druge strane, ne znam mu ulogu u uklanjanju Rankovića, niti recimo u slučaju Pašage Mandžića i slicnih tih unutar partijskih obracuna
Mx

#11 Re: Dzemal Bijedic

Post by Mx »

Image

Džemal Bijedić (12. april 1917-18. januar 1977), rođen u Mostaru, gdje je i odrastao kao potomak ugledne trgovačke porodice. Kao gimnazijalac se simpatiše sa pokretom komunista, kome se tokom studije na Univerzitetu u Beogradu i priključuje. Oktobra 1939. u Beogradu biva primljen u SKOJ, a decembra 1939 u mostarskoj organizaciji u KPJ. Četri puta biva zatvaran, svaki put u Mostaru. Za vrijeme Drugog svjetskog rata aktivno kao član Partije učestvuje u NOB-i. Nakon rata postaje pomoćnik ministra unutrašnjih poslova vlade Bosne i Hercegovine, potom 1948. načelnik Uprave za agitaciju i propagandu Centralnog komiteta KPBiH. Lista njegovih funkcija je duga i vodi ka gore na hijerarhijskoj ljestvici: sem dvije navedene funkcije bio je i sekretar Oblasnog komiteta KPJ za Hercegovinu, član Izvršnog vijeća Bosne i Hercegovine, predsjednik Republičkog vijeća, predsjednik Skupštine SRBiH i na kraju predsjednik Saveznog izvršnog vijeća (SIV) 1971 godine. Tragično je preminuo 18. januara 1977. g. u avionskoj nesreći na putu za Sarajevo u vrhuncu svoje moći. Supruga Razija je poginula zajedno sa Bijedićem. Iza sebe su ostavili troje djece: Dragana, Azru i Milenka.

Uloga u politici BiH
Potpisnik letaka za borbu za autonomiju Bosne i Hercegovine u međuratnom periodu do 1941. do svoje pogibije se zalaže za razvitak privrede, primjenu principa samoupravljanja, promociju Jugoslavije u inostranstvu i jačanje Pakta nesvrstanih. Organizator nove bosanske privredne reforme i infrastrukture, posebno izgradnje moderne putne mreže, regionalnih vodovoda, gradskih kanalizacija i telekomunikacija, te 80-tih godina djelimično ostvarenog kulturnog projekta "hiljadu škola". Za kratko vrijeme susreće sve važnije svjetske državnike tog vremena, Mao Ce Tunga (Mao Tse-Tung), Džeralda Forda (Gerald Ford), Leonida Brežnjeva (Leonid Brežnjev). Uvijek uz Tita, špekulisan je kao njegov mogući nasljednik, što je otvorilo sumnje u slučajnost avionske nesreće. Priče o umješanosti Titove supruge Jovanke Broz u ovoj avionskoj nesreći i do dan danas su ostale žive. Naime, Tito koji je do tada stalno putovao sa Jovankom širom svijeta, ali je poslije ove avionske nesreće stavio sopstvenu suprugu u kućni pritvor
commendatore

#12 Re: Dzemal Bijedic

Post by commendatore »

moje misljenje o Dzemi Bijedicu ogradjujuci se od ikakvog idolatrionizma je takvo da je u biti radio suptilno na razvoju, opismenjavanju, ekonomizaciji BH privrede nadasve vracanja nacionalnog identiteta bosanskih muslimana gdje je u situaciji kakva je bila nacija mogla samo da se zove "muslimanskom" te smatram da je to vise rezultat pregovaranja sa velikosrpskohrvatskim elementima nego sto je to nacionalna neosvijescenost....

prepoznali su to srbi i na isti nacin ga egzekutirali, suptilno, bez dokaza, bez svjedoka i bez potvrde da je ubijen.... tito je u to neko doba bio gdje je bio sto se tice rahmeta te su vjerovatno nacionalisticki elementi srboestablismenta ojacali s tom cinjenicom... smetao je jedino Bijedic da se otvori pravac ostvarenju te ideje....

glumio da je blizi beogradu nego sebi, dajuci djeci totalno nemuslimanska imena - trazio je svoje mjesto u begešu i u CK-u....

uvijek kad je on spomenut tu mi je negdje u glavi i Mesa Selimovic.... covjek koji je najgrandioznije djelo napravio zapocevsi "bismillom" kada se bismilla bogumi vrlo rijetko javno spominjala....

JA SE IZVINJAVAM ZA POKRENUTU TEMU - NISAM ZNAO DA SLICNA POSTOJI! HVALA :-)
Gojeni H

#13 Re: Dzemal Bijedic

Post by Gojeni H »

ins wrote:Koliko ja znam od mojih, kompleksna ličnost

Prijeratni Komunista, bio u partizanima, bio je ateista al nije bio agresivan niti je branio kome drugačije, imao žestoki muslimanski urbani background, rodio se 100 metara od Starog mosta. Koliko znam pokušavao konstantno štiti muslimane od četnika tokom rata. Mozda griješim ali mislim da je realno prvi od Muslimana komunista koji nije bio zasljepljen Beogradom i Srbijom.
U Mostaru mu se zamjeralo sto je jednu partizansku jedinicu zavalio 1941, poslao ih je negdje gdje su upali u zamku, to mu je veliki teret bio godinama poslije rata jer su to sve bili momci iz centra Mostara.
Generalno je bio jako kritiziran od Bošnjaka, zamjeralo mu se sve i svašta i što ima veze sa njim i što nema, slično kao i Aliji.
Skinuo stigmu sa Zapadne Hercegovine, tamo negdje 1965-66 naredio da se normalizuje stanje tamo, zato i dan danas pamte kada je Džema helikopterom sletio u Lišticu i promjenio tok stvari.
Progurao priznanje Muslimana kao nacije, omogućio popisivanje 1971., omogucio izmjene Ustava SFRJ 1974. godine, i stvorio prostor da se pojave Hamdija, Branko, Milanko, Mugdim, Todo, Nikola, da se razmaše UPI, Šipad, Energoinvest, UNIS... Kriv za idolopoklonstvo VW u BiH :D

Sa druge strane, ne znam mu ulogu u uklanjanju Rankovića, niti recimo u slučaju Pašage Mandžića i slicnih tih unutar partijskih obracuna
Ovo bi mozda bio dokaz da grijesis:
Iza sebe su ostavili troje djece: Dragana, Azru i Milenka.

Da li je u pitanju servilnost i kompleks nize vrijednosti, ili samoobmanjujuca "pragmaticnost" koja je nalagala da Bosnjak komunista mora biti "veci vlah od karavlaha" ili je to zaista "morao" biti ... u svakom slucaju gadni kompleksi i nedostaci ponosa i samopostovanja, ne nuzno samo u Dzeminom slucaju.
palermo

#14 Re: Dzemal Bijedic

Post by palermo »

Gojeni H wrote:
Da li je u pitanju servilnost i kompleks nize vrijednosti, ili samoobmanjujuca "pragmaticnost" koja je nalagala da Bosnjak komunista mora biti "veci vlah od karavlaha" ili je to zaista "morao" biti ... u svakom slucaju gadni kompleksi i nedostaci ponosa i samopostovanja, ne nuzno samo u Dzeminom slucaju.
Ne možemo zaboraviti kontekst vremena u kojem se sve dešabvalo. Džema je bio jugosloven (kao i svi mi) pragmatični komunista i vjerovao je u ideale koji su tada zastupali. Posebno u vremenu kada je davao imena djeci. Zato mislim da je ovo tvoje vrlo prejaka i prestroga ocjena Džeme. I moram reći kada se želi minorizirati uloga Džeme Bijedića onda se obično poteže ovaj argument. Nije mi prvi put da sam ga čuo. A ponovit ću, zaista nepotrebno posebno sa stanovišta njegove uloge u nacionalnoj emancipaciji Bošnjaka tada Muslimana

Džema je svakako jedan od mitskih figura bošnjačkog naroda, dvije su stvari razlog tome. Prvi je bošnjački(muslimanski političar koji je u Jugoslavijji dospio tako daleko, i drugi su nikad razjašnjene okolnosti njegove smrti. Rekao bih, u predanju naroda prvi je uspio da pokaže šta sve mogu biti Bošnjaci i takođe prva je žrtva velikosrpske ideologije i na neki način njegova smrt je bila i nagovještaj budućih turbulencija. Opet naglašavam , u predanju naroda, činjenice svakako historija izbriše i mitovi koji ostanu, postaju mnogo važniji.

U Hercegovini on ima zaista mitski status, i to posebno u zapadnoj Hercegovini , među Bošnjacima istočne Hercegovine (zlobnici bi danas rekli, bio je idejni osnivač gatačkog klana :D ) te u Mostaru koji je bio u vrijeme njegovog predsjednikovanja nezaobilazna tačka u posjetama državnika, posebno onih arapskih.

Otvorio je arapsko tržište, doveo BH firme u Libiju, Irak, i mnogi to pripisuju upravo njegovom muslimanskom backgroundu. Narodska priča bi otprilike išla, možeš zamisliti kako se arapima otvori srce i novčanik kad Džema sa njima klanja podne ili jaciju.

Sa stanovišta bošnjačkog idenititeta, Bosne i Hercegovine kao države, bilo bi bitno očuvati i njegovati tradiciju, uspomenu i čak bih rekao i mit o Džemi BIjediću. Narodi bez svojih historijskih ličnosti, bez svojih predanja i mitova praktički ne mogu ni da postoje. Da li je to istina ili nije, to vremenom postaje i nevažno. Baš kao i imena njegove djece
Connaisseur Karlin

#15 Re: Dzemal Bijedic

Post by Connaisseur Karlin »

Gojeni H wrote:

Gojeni H, a zasto je bilo normlanje Muslimanima da Muslimani daju djeci arpaska ,perzijska,turska imena? Sto su takvim aktom Muslimani pokusavali dokazati, jer to definitivno nije bio znak da su vezani za vlastitu relgiiju. :D
GeeTnT

#16 Re: Dzemal Bijedic

Post by GeeTnT »

Karlin rijec je o Dzemalu, a ne o arapskim imenima....
ins

#17 Re: Dzemal Bijedic

Post by ins »

Gojeni H wrote:

Ima razlog zašto je djeci dao ova imena, a tiče se WW2
drunken tiger

#18 Re: Dzemal Bijedic

Post by drunken tiger »

stari grad Visegrad wrote:I njega su Srbi ubili.
U saradnji s budućim predstavnicima muslimana-bošnjaka.
Gojeni H

#19 Re: Dzemal Bijedic

Post by Gojeni H »

palermo wrote:
Ne možemo zaboraviti kontekst vremena u kojem se sve dešabvalo. Džema je bio jugosloven (kao i svi mi) pragmatični komunista i vjerovao je u ideale koji su tada zastupali. Posebno u vremenu kada je davao imena djeci. Zato mislim da je ovo tvoje vrlo prejaka i prestroga ocjena Džeme. I moram reći kada se želi minorizirati uloga Džeme Bijedića onda se obično poteže ovaj argument. Nije mi prvi put da sam ga čuo. A ponovit ću, zaista nepotrebno posebno sa stanovišta njegove uloge u nacionalnoj emancipaciji Bošnjaka tada Muslimana

Džema je svakako jedan od mitskih figura bošnjačkog naroda, dvije su stvari razlog tome. Prvi je bošnjački(muslimanski političar koji je u Jugoslavijji dospio tako daleko, i drugi su nikad razjašnjene okolnosti njegove smrti. Rekao bih, u predanju naroda prvi je uspio da pokaže šta sve mogu biti Bošnjaci i takođe prva je žrtva velikosrpske ideologije i na neki način njegova smrt je bila i nagovještaj budućih turbulencija. Opet naglašavam , u predanju naroda, činjenice svakako historija izbriše i mitovi koji ostanu, postaju mnogo važniji.

U Hercegovini on ima zaista mitski status, i to posebno u zapadnoj Hercegovini , među Bošnjacima istočne Hercegovine (zlobnici bi danas rekli, bio je idejni osnivač gatačkog klana :D ) te u Mostaru koji je bio u vrijeme njegovog predsjednikovanja nezaobilazna tačka u posjetama državnika, posebno onih arapskih.

Otvorio je arapsko tržište, doveo BH firme u Libiju, Irak, i mnogi to pripisuju upravo njegovom muslimanskom backgroundu. Narodska priča bi otprilike išla, možeš zamisliti kako se arapima otvori srce i novčanik kad Džema sa njima klanja podne ili jaciju.

Sa stanovišta bošnjačkog idenititeta, Bosne i Hercegovine kao države, bilo bi bitno očuvati i njegovati tradiciju, uspomenu i čak bih rekao i mit o Džemi BIjediću. Narodi bez svojih historijskih ličnosti, bez svojih predanja i mitova praktički ne mogu ni da postoje. Da li je to istina ili nije, to vremenom postaje i nevažno. Baš kao i imena njegove djece
Pregledao sam ponovo svoj post ... fakat preostro bez osvrta na njegove uspjehe. Prihvatam kritiku.

Ali, moj komentar nije bio o Dzemi rahmetli, vec o mnogim Dzemama; sto pokondirenim komunistickim tikvama, sto istinskim vjernicima u Titoizam.
Nesto kao danasnje petljanje Izetbegovica mladjeg u stvari koje se desavaju u zemlji sa kojom ne granicimo i nemamo s njom ama bas nikakve veze, osim ponekih ekonomskih.

Istovremeno, post je trebao biti i kritika bosanskog vilajeta i jednog vremena u kojem se, da bi se uspjelo, moralo ici u Beograd ili Zagreb.

Elem, izvinjavam se ako ova prica kvari sliku o Dzemalu Bijedicu, koji je definitivno zasluzio da mu se ime upise u BiH historiji.
Gojeni H

#20 Re: Dzemal Bijedic

Post by Gojeni H »

ins wrote:
Ima razlog zašto je djeci dao ova imena, a tiče se WW2
Ovo nisam znao ... hvala.
Ipak, to nista ne mijenja. S mojim djedom se borila drugarica Mara u istom tom ratu, veoma hrabra Srpkinja-partizanka, pa on ipak mojoj majci nije dao ime Mara.

Mnogo je to dublji problem medju Bosnjacima ... tice se prvo Osmanlija, a kasnije i velikosrpske propagande medju komunistima.
Za nekoga minorne stvari, za nekoga izuzetno bitne stvari i pitanja nacionalnog ponosa, ljudskog integriteta, tako potcijenjene ljudske slobode, itd., itd. ... da ne trunim dalje.
palermo

#21 Re: Dzemal Bijedic

Post by palermo »

Gojeni H wrote:
palermo wrote:

Pregledao sam ponovo svoj post ... fakat preostro bez osvrta na njegove uspjehe. Prihvatam kritiku.

Ali, moj komentar nije bio o Dzemi rahmetli, vec o mnogim Dzemama; sto pokondirenim komunistickim tikvama, sto istinskim vjernicima u Titoizam.
Nesto kao danasnje petljanje Izetbegovica mladjeg u stvari koje se desavaju u zemlji sa kojom ne granicimo i nemamo s njom ama bas nikakve veze, osim ponekih ekonomskih.

Istovremeno, post je trebao biti i kritika bosanskog vilajeta i jednog vremena u kojem se, da bi se uspjelo, moralo ici u Beograd ili Zagreb
.

Elem, izvinjavam se ako ova prica kvari sliku o Dzemalu Bijedicu, koji je definitivno zasluzio da mu se ime upise u BiH historiji.
Ma nismo mi ni sada previše daleko odmakli od ovoga vremena. Doduše, ne ideš po mišljenje u Zagreb ili Beograd (što je jako bitno, naravno) ali još uvijek su ova dva grada bolja polazna pozicija za uspjeh.

Treba nam vremena. Nije lako pobjeći od bosanskog vilajeta u sebi i oko sebe
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#22 Re: Dzemal Bijedic

Post by KatarinaKosaca »

Ima tema....ne znam zasto dvije o Udba ubojici? Slavite ga u svojim kucama zajedno sa forumasem Subarom. ALI nemojte nas ostale.peglat...
Banksy

#23 Re: Dzemal Bijedic

Post by Banksy »

Gojeni H wrote:

Miljenko, ne Milenko. Možda pragmatičnost, a možda i iskrena vjera u bratstvo bh etničkog trolista ili nadetničko društvo BiH. Istina, primjećujem taj običaj uglavnom kod Bošnjaka.
Challenger__

#24 Re: Dzemal Bijedic

Post by Challenger__ »

Banksy wrote:Miljenko, ne Milenko.
Ne, upravo MiLenko.
Banksy

#25 Re: Dzemal Bijedic

Post by Banksy »

Challenger__ wrote:
Banksy wrote:Miljenko, ne Milenko.
Ne, upravo MiLenko.
Ako znaš iz prve ruke, OK :), ja sam bila sigurna da je LJ.
Post Reply