Dzelati Srebrenicana na funkcijama

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
SherlockHolmes
Posts: 1274
Joined: 27/02/2005 23:58

Dzelati Srebrenicana na funkcijama

Post by SherlockHolmes » 28/08/2006 01:17

Oslobodjenje wrote:Srebreničani traže smjene službenika sa spiska

TUZLA - Čelnici svih udruženja preživjelih Srebreničana, pozdravljajući u četvrtak ekskluzivno objavljivanje spiska napadača na zaštićenu enklavu UN, zatražili su smjene svih osoba sa spiska koje se još nalaze u državnim, entitetski i opštinskim organima vlasti.

“Sve dok osobe sa spiska ne budu smijenjene, povratak u Podrinje biće upitan. Vlasti RS moraju se suočiti s time i razriješiti dužnosti sve one koji su ubijali našu djecu, a danas žive na naš račun”, kazala je Munira Subašić, predsjednica Pokreta Majki enklava Srebrenica i Žepa, te dodala da bi spisak morao biti kompletiran osobama koje se još nalaze na najvišim funkcijama, a koje su u julu 1995. godine bile u Srebrenici.

Pozivu udruženja u četvrtak su se pridružili i bošnjački predstavnici u vlasti Republike Srpske.

Potpredsjednik Vlade RS Omer Branković kaže da bi osobe sa spiska morale biti smijenjene sa funkcija na kojima se trenutno nalaze jer bi time bio siguran povratak.

“Te ljude treba ukloniti sa funkcija, pa neka oni kasnije dokazuju svoju nevinost. S obzirom na razmjere zločina, za smjenu je dovoljno i to što su oni samo bili u Srebrenici u julu 1995. godine”, istakao je Branković. I Šefket Hafizović, potpredsjednik Narodne skupštine RS, ističe da bi osobe sa spiska Komisije za Srebrenicu morale biti smijenjene. “Tražićemo da na Skupštini RS bude pokrenuta inicijativa za smjenu tih ljudi. Sad više nema spekulacija i zna se ko je bio u Srebrenici”, kazao je Hafizović.

Oslobođenje je, podsjetimo, u četvrtak objavilo prvi dio spiska na kojem se nalazi 810 imena osoba koje još rade u organima vlasti, a koje su prije 11 godina učestvovale u događajima u Srebrenici.

Objavljivanje ovog spiska tražila je glavna haška tužiteljica Karla del Ponte, dok su čelnici Tužilaštva BiH i OHR bili protiv objavljivanja imena u javnost, jer su time, navodno, željeli zaštititi istrage za genocid u Srebrenici.

Tužilaštvo i OHR su se oglušili i na pozive srebreničkih udruženja, kao i na pozive predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića.

Naš je list, međutim, posredstvom izvora u državnom Tužilaštvu dobio spisak na kojem se umjesto 892 nalazi 810 osoba, jer su brisana imena najviših funkcionera RS.

Objavljujemo novih 59 imena sa spiska Komisije za Srebrenicu

Na spisku su još i: Simo (Petar) Čabrić, Diko (Radivoje) Čabrić, Dragan (Nikola) Čabrić, Mario (Jozo) Cakalin, Radenko (Nenad) Čakarević, Vjekoslav (Veljko) Čakarević, Aleksa (Milentije) Čanić, Mladen (Bogoljub) Čavić, Predrag (Miodrag) Čelić, Rado (Krsto) Čelić, Ljubiša (Ranko) Čelić, Novica (Petar) Čelić, Petko (Milan) Cinco, Luka (Božo) Cinco, Milenko (Zdravko) Ćirković, Dragan (Branislav) Čobić, Marko (Dragiša) Čojić, Siniša (Šćepana) Čorić, Nemanja (Nedeljko) Crnjak, Rajko (Aleksa) Čuturić, Nada (Aleksa) Cvijan, Miljan (Borislav) Cijetić, Miroslav (Bogoljub) Cvijetić, Ristan (Čedo) Cvijetinović, Branislav (Matija) Čvorić, Radoš (Bojo) Čvoro, Todor (Milorad) Damnjanović, Stojan (Damjan) Danilović, Branislav (Boško) Danilović, Slaviša (Janko) Danojević, Vitomir (Rade) Deležan, Goran (Bogdan) Delmić, Milisav (Milan) Dendić, Milomir (Aćim) Đerić, Nenad (Spasoje) Deronjić, Boško (Miloš) Dešić, Nikola (Stjepan) Deurić, Goran (Zoran) Deurić, Momir (Lazo) Deurić, Milimir (Vojin) Divčić, Božidar (Drago) Đokić, Mirjana (Radoslav) Đokić, Slaviša (Dobrisav) Đokić, Savo (Sretko) Domazetović, Vitomir (Slobodan) Draganić, Miladin (Mitar) Dragić, Relja (Rajko) Dragić, Radomir (Branislav) Dragutinović, Zoran (Milan) Drakulić, Zoran (Ljuban) Drakulić, Ranko (Đorđo) Drašković, Marinko (Dražo) Dražić, Željko (Slobodan) Drljača, Dragiša (Mihajlo) Drljić, Pavle (Dragan) Dubov, Ljubiša (Cvijo) Đurić, Siniša (Mirko) Duković, Radinko (Mirko) Duković, Timo (Ratko) Dukić.


Nagradno pitanje: koju ce foru iskoristiti da bas nista po ovom pitanju ne urade?


Post Reply