Dzehenemska vatra

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Gost123 wrote:
Sogan wrote:
KOGOD KADGOD wrote: onaj koji je "ostecen" psihicki i nema sposobnosti da "kontrolise" svoje nagone - NEMA NI "GRIJEHA", takvi nisu podlozeni nikakvim zakonima pa ni vjerskim.
A ja mislio da psihicka ostecenja nastaju radi potiskivanja nagona... :D
ne mora nuzno covjek biti bolestan na taj nacin jer id, ego, superego nisu dijelovi mozga, nego dijelovi strukturnog modela psihickog aparata...

psihicki problemi ne moraju nastati ako se potiskivanje odradi uspjesno, ako su ego i superego dovoljno jaki...
upravo tako, slazem se.

ali "psihicki aparat" ne moze funkcionisati bez mozdane materije..

i naravno, "potiskivanje" se "uspjesno" odradi bas (kao sto je navedeno) umjerenim udovoljavanjem a ne totalnim negiranjem nagona...

totalno negiranje nagona, narocito kad je libido u pitanju, dovodi do problema koji se sad raspravljaju na temu CELIBATA, jer koliko god se neko "zavjetovao" Bogu da ce svoje nagone obuzdati ako, kao sto kazes superego nije dovoljno jak, dolazi do "vrenja" i konsekventno pedofilije i homoseksualsva medju "klerhijom"...

u tom smislu se treba shvatiti koncept "dozvoljenog" i "nedozvoljenog", npr. "dozvoljeno" udovoljavanje seksualne prirodne potrebe je u okviru "braka" tj. umjereno, dok je "nedozvoljeno" neobuzdano zadovoljavanje tih nagona cak i po cijenu silovanja ili zivotinjskog "skakanja" na svaku priliku i sa svakim ko je hazur...
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

VAZAN POST SKRIPTUM

Gore navedenim primjerima se NIJE sugestiralo to da, imajuci "svakakvog voca na dohvatu ruke" MI u stvari "uzivamo" Dzennetske blagodati.

Ili da, izlozeni opasnosti nuklearnog rata (kao i oni koji su izgubili zivote u Hirosimi i Nagasakiju, Cernoblu itd.) mi u stvari "patimo" Dzehennemsek patnje.

Ni u kom slucaju.

"VOCE" koje mi danas imamo je za ljude davnih vremena bilo POJAM UZITKA.

"VATRA" zrtava nuklearne energije danas, je za ljude davnih vremena bila POJAM PATNJE.

S obzirom na to da je nama "voce" dostupno koje je onima prije nas bilo nepojmljivo, u Qur'an-u se i nama obecava "VOCE" za kojim MI ceznemo... "Voce" saznanja realnosti; "voce" naseg mnogogodisnjeg truda da saznamo SVE sto nasi umovi i srca zele da saznaju; "voce" ultimatnog mira medju svim stvorenjima koje nam je sada nedostupno a koje bi svi zeljeli da uzivamo; "voce" ekonomskog blagostanja SVIH a ne samo nekih u cijim rukama je "previse" dok neki drugi umiru od gladi; "voce" dostignuca pobjede nad bolestima od kojih patimo, "voce" saznanja kako da koristimo "CISTU" energiju do koje jos nismo dosegli ali tragamo, i tako dalje... Dakle ima mnogo "VOCA" koje je za danasnje generacije POJAM UZITKA...

S obzirom na to da smo mi podvrgli "VATRU" tj. razlicite vrste energije sebi i da za nas "VATRA" nije bas "strasna" jer znamo da ima i strasnijih energija, u Qur'anu nam se ipak prijeti "VATROM" od koje MI "strahujemo"... "Vatra" nedostizanja znanja i spoznaja bez kojih bi "patili" u svojoj nezadovoljivoj zedji za znanjem; "vatra" saznanja da smo sami unistili ovaj planet koriscenjem energije ("vatre") za svoje svrhe kada smo mogli, da smo samo istrazivali u ispravnom pravcu, iskoristiti energiju NESTETNU za okolinu (hidrogen i sl.); "vatra" nerjesivosti problema covjecanstva koja nas "przi" jer znamo da imamo sposobnost ali da li imamo VREMENA?; "vatra" krivice ako se, nakon svog ovog truda, ispostavi da smo vise ostetili nego koristili covjecanstvu; "vatra" koja gori u srcima i umovima nas koji, do frustracije samim sobom, za saznanjem realnosti;... i tako dalje... Dakle ima puno "VATRE" koja je za danasnje generacije POJAM PATNJE...

Za naredne generacije opet (ako prije toga ne "zeznemo" sve) ce imati svoje "VOCE" koje zele i "VATRU" od koje strahuju...

Tako da, u Dzennetu, za one koji "cine dobro" tj. su imali najbolje namjere da stvore sto bolji svijet, "svakom ce biti dato ono sto zeli", tj. svako ce naci ono sto je za njega bilo POJAM UZITKA.

Takodje, u Dzehennemu, za one koji "cine zlo" tj. su svojom sebicnoscu i egoizmom rusili i izlagali patnji i sebe i covjecanstvo opcenito, bice dato da "gore u vatri" tj. takvi ce naci ono od cega su strahovali i sto je za njih bio POJAM PATNJE.

Toliko. Hvala.
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

p.p.s.
@NIN

malo sam se vratila na tvoju temu Mat.&Antim. kojoj nisam bas davala previse paznje jer imam zaista previse knjiga i drugih izvora na tu temu iz kojih proucavam isto, napisanih od strane svjetski-poznatih eksperata tako da mi tvoje "pojasnjenje" nije bas neophodno.

lijepo je, u svakom slucaju, da "prosjecnim" ljudima, koji traze da shvate kompleksne koncepte, dajes priliku da (koliko je to moguce, pojednostavljeno) shvate srz najskorijih otkrica podatomske fizike.

nastavi tako, ali sto kaze @_bosnjak, probaj sto jednostavnije imajuci na umu da nema svako mogucnost ni vrijeme da proucava detalje napretka matematickih formula koje rjesavaju qvantum koncepte koji se jedino tako mogu i "dokazati" jer ih nije moguce "vidjeti" - jer se govori o "nevidljivom" tj. o "ponasanju" raznih podatomskih djelica (kojih, od otkrica elektrona, protona i neutrona do sada je otkriveno oko 400)

npr. "ponasanje" elektrona i pozitrona kada elektron predje iz polja pozitivno-naelektrisanih elektrona u " "Dirac-ovo more" negativno-naelektrisanih elektrona i svojim prelaskom ostavi "rupu" koju nazivamo "pozitron") se moze samo matematickim kalkulacijama objasniti kao i npr. "Dirac-ovo more" ispunjeno obratno-se-vrtecim elektronskim parovima koje je Dirakova jednacina tek uspjela skontati njegovim susretom sa Wolfgang-om Pauli-jem...

ovo je samo jedan primjer, nije "poziv" na raspravu jer je o ovome toliko toga vec receno da cemo samo ponavljati druge.

mislim samo na to da sve ovo (koliko mozes naravno) sto jednostavnije predocis nasoj "raji"

well attempted, keep it up...
Gost123

Post by Gost123 »

error
Last edited by Gost123 on 28/11/2006 10:17, edited 1 time in total.
Gost123

Post by Gost123 »

KOGOD KADGOD wrote: ali "psihicki aparat" ne moze funkcionisati bez mozdane materije..
totalno negiranje nagona, narocito kad je libido u pitanju, dovodi do problema koji se sad raspravljaju na temu CELIBATA, jer koliko god se neko "zavjetovao" Bogu da ce svoje nagone obuzdati ako, kao sto kazes superego nije dovoljno jak, dolazi do "vrenja" i konsekventno pedofilije i homoseksualsva medju "klerhijom"...
pa nisam ni rekao da moze nesto bez fizickog mozga:)

ne dolazi do pedofilije i homoseksualizma zato sto je netko odlucio zivjeti u celibatu. homoseksualac se rodi, za pedofila nisam siguran koliko su geni a koliko zlostavljanja u djetinjstvu uzrok.

negdje si spomenula kako inteligencija i obrazovanost omogucuju da se lakse potiskivanje obavi... cini mi se da nisi u pravu... u tom slucaju moze pojedinac racionalizirati svoje djelovanje, ili ne dopustiti ispunjavanje zelje na jedan nacin, ali se zato zelje provuce i zbije van na drugi... tako dobijes vjernika koji radi sranja a sve to racionalizira "voljom bozjom", "umiranjem/ubijenjam za boga, narod, domovinu"... i slicno... zar nisu vrlo cesto palestinske samoubojice studenti, inteligentni i visokoborazovani ljudi? ekipa koja se zaletjela u zgrade u new yorku je bila obrazovana ako se ne varam...
Gost123

Post by Gost123 »

KOGOD KADGOD wrote: ali "psihicki aparat" ne moze funkcionisati bez mozdane materije..

ne dolazi do pedofilije i homoseksualizma zato sto je netko odlucio zivjeti u celibatu. homoseksualac se rodi, za pedofila nisam siguran koliko su geni a koliko zlostavljanja u djetinjstvu uzrok.

negdje si spomenula kako inteligencija i obrazovanost omogucuju da se lakse potiskivanje obavi... cini mi se da nisi u pravu... u tom slucaju moze pojedinac racionalizirati svoje djelovanje, ili ne dopustiti ispunjavanje zelje na jedan nacin, ali se zato zelje provuce i zbije van na drugi... tako dobijes vjernika koji radi sranja a sve to racionalizira "voljom bozjom", "umiranjem/ubijenjam za boga, narod, domovinu"... i slicno...
stickitout

Post by stickitout »

Nego zna li ko lokaciju tog dzehenema ili pakla? A kad smo vec na toj temi evo i prigodan vic...

Umro Bush i dodje, naravno u dzehenem.

Kaze mu sejtan:

"imam te na listi ali nema mjesta. Imam ja 3 malo laksa slucaja od tebe pa cu jednog pustiti a ti izaberi da preuzmes jedno od ta 3 mjesta".

Otvori mu sejtan prva vrata a tamo Richard Nixon skace u bazen s ribama i izranja iz njega stalno praznih ruku i dan i noc.
"Joj nije ovo za mene ja sam los plivac" rece Bush

Otvore druga vrata a tamo Tony Blair tuce kamenje velikom macolom i dan i noc.
"Joj nije ni ovo za mene, rame mi je lose a njezne sam ruke"

Otvori mu sejtan treca vrata kad tamo lezi Clinton go golcat i Monika mu radi sta vec ona radi najbolje :D
"E ovo bi vec mogao podnjeti" kaze Bush napokon

sejtan se nasmijesi i rece "Monika, slobodna si"!
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Gost123 wrote:

negdje si spomenula kako inteligencija i obrazovanost omogucuju da se lakse potiskivanje obavi... cini mi se da nisi u pravu... u tom slucaju moze pojedinac racionalizirati svoje djelovanje, ili ne dopustiti ispunjavanje zelje na jedan nacin, ali se zato zelje provuce i zbije van na drugi... tako dobijes vjernika koji radi sranja a sve to racionalizira "voljom bozjom", "umiranjem/ubijenjam za boga, narod, domovinu"... i slicno...
Poznato mi je istrazivanje o tome da li je homoseksualnost urodjena ili stecena.

Licno se ne slazem s tim da je URODJENA.

Bozija Volja NIJE NIKADA DA VJERNICI UBIJAJU JEDNI DRUGE.

Medjutim, On "dozvoljava" izbor ljudi (to su oni o kojem smo pominjali da "cine zlo" da se podijele u RELIGIJE i izmisljaju religiozne RAZLIKE tamo gdje ih VJERSKI NEMA.

Od kako je nastalo svojatanje teritorija, od tada i postoji potreba za odbranom "svoje" teritorije. To s vjerom nema veze.

VJERNIK se smije SAMOODBRANITI jedino ako je proganjan i zlostavljan samo zato sto VJERUJE U BOGA, DA JE JEDAN, DA JE OBJAVIO LJUDIMA ISTINU O NJIMA SAMIMA KAO I OPISAO SEBE KOLIKO JE TO LJUDSKOM MOZGU MOGUCE DA SHVATI.

Znaci jedino ako ATISTA fizicki napadne VJERNIKA ni iz kakvog razloga nego da ga hoce unistiti radi toga STO SE NE SLAZE DA BUDE ATEISTA, ili MNOGOBOZAC fizicki napadne VJERNIKA U JEDINSTVENOST BOZIJEG BICA samo zato sto odbija da prihvati vjerovanje da bogova ima vise i da se "njima" pokoriti mora - SAMO TADA VJERNIK U SAMOODBRANI IMA PRAVO, CAK OBAVEZU, ZASTITITI SVOJ ZIVOT.

Kao sto @digger rece, kada je VJERA jedna te ista, zasto onda sve ovo ubijanje i glozenje?

Zato sto glozenje nije medju VJERNICIMA U BOGA nego medju vjernicima u neku religiju ili filozofiju, a u kojima su RAZLIKE NASTALE LJUDSKIM IZMISLJANJIMA I ZAMISLJANJIMA "razlika".

Tako da, neuke mase, jure uvjereni da to cine "u ime Boga" na druge neuke mase koje se brane uvjerene da to cine "u ime Boga" DOK U STVARNOSTI jure i brane se u ime RELIGIJE koja im ispira mozak da su jedino one "prave" tj Bogu "ugodne".

Dok Bogu zaista nije UGODNA ni jedna ni druga strana ma sta im njihove RELIGIJE govorile.

U svakoj RELIGIJI ima iskrenih VJERNIKA i oni su ti kojima se obecava Raj i zadovoljsto Bozije jer su Ga spoznali u Njegovoj Stvarnosti i Jedinstvu a ne u gladnih-mocu "objasnjenja" religioznih "predvodnika" koji koriste VJERU neukih da postignu svoje ciljeve.

Posto je Bog Svemilostan, On zna da ima onih koji su neobrazovani i ISKORISTAVANI od strane religioznih poglavara, tako da se njih nagradjuje u skladu sa njihovom ISKRENOSCU.

Tako da cu ovdje iznijeti nesto sto nece zadovoljiti ni jednu RELIGIJU a obradovace VJERNIKE (pokornike).

BOGU JE JEDINA PRIHVATLJIVA VJERA POKORENJE.

"POKORENIH" VJERNIKA IMA MEDJU HRISCANIMA, MUSLIMANIMA I U SVIM "RELIGIJAMA" TJ. ONI KOJI SU "KREM" SVAKE RELIGIJE U TOME STO NE SLIJEDE "RELIGIJU" U NJENIM SITNICARENJIMA NEGO SAMO VJERU U BOGA U NJENIM OSNOVAMA.

Cinjenica da ISLAM i MUSLIMAN znace "POKORENJE" i "POKORENIK" je samo "zabuna" u tome da se rijec ISLAM koristi da oznaci RELIGIJU dok taj termin u stvari oznacava VJEROVANJE i POKORENJE BOZIJIM ZAKONIMA.

Ili, bolje receno, ORIGINALNI ISLAM KAO VJERA se kasnije preobratio u smislu svog ZNACENJA tj umjesto da oznacava VJERU novo koriscenje te rijeci je da oznacava PRIPADNOST RELIGIJI (koja se "vidi" odvojena od drugih religija) dok je u BITI ISLAM VJERA SVIH POSLANIKA (navedeno je ranije kako su nastali termini "hriscanin" i "jevrej")

"POKORENICI" su bili svi Boziji Poslanici i ono sto su oni propagirali je "VJERA I POKORENJE Bozijem Zakonu".

Svaki ISKRENI VJERNIK JE POKORENIK dok svaki "pokorenik" nije neophodno iskreni vjernik (tj. oni koji su se fizicki "pokorili" Bozijem Zakonu jer im donosi neku materijalnu korist, dok srcem nisu ubjedjeni tj ne vjeruju).

Tako da je ova halabuka i ratovi samo ekonomska strategija dok, kada bi svi bili VJERNICI POKORENI Bozijem Zakonu - ne bi se imali oko cega mlatiti i ne bi se ovolike pare zaradile...

Mada i kad bi se svi VJERNICI udruzili i ponistili "religije" sa svojim umisljenim razlikama, nastao bi rat izmedju VJERNIKA na jednoj i ATEISTA i POLITEISTA na drugoj strani, jer ce neko uvijek traziti nacin da nekog zavadi i okoristi se time.

Insan nikad nije zadovoljan....

Ovo je samo moje misljenje, zasnovano na argumentima onih mnogo ucevnijih od mene. Na njega imam pravo a i prihvaticu svaku kritiku zasnovanu na logicnim argumentima.
Gost123

Post by Gost123 »

KOGOD KADGOD wrote: Poznato mi je istrazivanje o tome da li je homoseksualnost urodjena ili stecena.

Mada i kad bi se svi VJERNICI udruzili i ponistili "religije" sa svojim umisljenim razlikama, nastao bi rat izmedju VJERNIKA na jednoj i ATEISTA i POLITEISTA na drugoj strani, jer ce neko uvijek traziti nacin da nekog zavadi i okoristi se time.
a zasto ne prihvacas? jer bi onda ispalo da bog stvara s greskom?

na sto mislis "ponistili religije"? zasto bi nastao rat?
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Gost123 wrote:
KOGOD KADGOD wrote: Poznato mi je istrazivanje o tome da li je homoseksualnost urodjena ili stecena.

a zasto ne prihvacas? jer bi onda ispalo da bog stvara s greskom?

na sto mislis "ponistili religije"? zasto bi nastao rat?
1. posto nije "urodjeno" nema ni "greske", otvori temu "homseksualnost" pa mozemo razmijeniti misljenja

2. posto se trenutno najvise "religije" koriste da se nahuska jedan narod na drugi, kada bi se "ponistile" i ostali samo vjernici u Boga i oni koji ne vjeruju - nas'o bi se neko da ih nahuska opet da bi ne tom "ratu" zaradio... business - to ti je.. :)
Post Reply