Dzanarika - rezdelija

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
safran

#1 Dzanarika - rezdelija

Post by safran »

Htjela bih probati napraviti sok ili dzem od dzanarika odn. rezdelija - ali nisam sigurna kako. Znam da se to nekada pravilo i da postoje stari recepti pa bih molila nekoga od vas ako slucajno zna za recepturu da je ovdje objavi. Mislim, imam neke ideje kako postupiti ali bi bilo dobro doci do recepta.

Hvala
pčelar

#2 Re: Dzanarika - rezdelija

Post by pčelar »

safran wrote:Htjela bih probati napraviti sok ili dzem od dzanarika odn. rezdelija - ali nisam sigurna kako. Znam da se to nekada pravilo i da postoje stari recepti pa bih molila nekoga od vas ako slucajno zna za recepturu da je ovdje objavi. Mislim, imam neke ideje kako postupiti ali bi bilo dobro doci do recepta.

Hvala
Ako moslimo na istu drvenastu biljku džanariku latinski naziv Prunus cerasifera, to je jedna vrsta šljive koja u rano proljeće daje puno nektara i polenovog praha. Ja koliko znam da je mnogi koriste za pravljenje rakije a džem se vjerovatno pravi kao i kod drugih voćki kuhanjem i cijeđenjem. Evo prijedloga kako da praviš sok od cvati bazge. Ubereš negdje daleko od ceste dosta cvati bazge koja ovih dana obilato cvijeta, potopiš ih u vodu i nakon 24 sata to procjedi i pošećeri. Dobićeš sirup kojeg po potrebi razblažuješ i dodaješ još šećera ako treba.Najbolje bi bilo ako imaš meda umjesto šećera. Pokušaj pa javi kako ide. :wink:
banjaluka078

#3 Re: Dzanarika - rezdelija

Post by banjaluka078 »

safran wrote:Htjela bih probati napraviti sok ili dzem od dzanarika odn. rezdelija - ali nisam sigurna kako. Znam da se to nekada pravilo i da postoje stari recepti pa bih molila nekoga od vas ako slucajno zna za recepturu da je ovdje objavi. Mislim, imam neke ideje kako postupiti ali bi bilo dobro doci do recepta.

Hvala
Heh, nisam mislila da ovo iko drugi pravi!
Ja ti mogu objasniti kako ja to radim, s onim "starinskim" sokovnikom na paru, koji nalikuje na lonac i ima ono crijevo kroz koje sok istice u posudu koju postavis nize od sokovnika. U donji dio sokovnika se sipa voda, u gornji se stavljaju dzanarke, i cekas da voda prokuha, sokovnik pocne odradjivati ono sto treba, tj. da sok pocne curiti u posudu. Zatim taj sok stavljas sa 1-1.5 kg secera da prokuha (ovo je mjera koju ja koristim za kolicinu soka dobivenu iz sokovnika kapaciteta 10 litara) par minuta da se secer istopi i to je to. Zatim sirup sipas u zagrijane flase. Ja obicno sve flase poredam u neku kartonsku kutiju i pokrijem nekim prekrivacem, sve dok se ne ohladi.
Steta baciti ono sto je ostalo u sokovniku i ne napraviti dzem, pa tako dobro promijesam ostakak dzanarki (topao) i ono sto prodje kroz supljine sokovnika prebacim u serpu, dodam secer i kuham kao i svaki drugi dzem. Super je, kiselkast, jos bolji od dzema od sipka za palacinke.
black

#4 Re: Dzanarika - rezdelija

Post by black »

ne znam samo sto svi kazu 'rezdelija', ja koliko znam to je zerdelija :roll:

Stara zerdelijo,
sad bi opet dječak bio,
snove snio,
u tvojoj ih krošnji krio...
banjaluka078

#5 Re: Dzanarika - rezdelija

Post by banjaluka078 »

U BL je uvijek dzanarika, samo sto smo i to najcesce skracivali u "dzanarka".
omar little

#6 Re: Dzanarika - rezdelija

Post by omar little »

black wrote:ne znam samo sto svi kazu 'rezdelija', ja koliko znam to je zerdelija :roll:

Stara zerdelijo,
sad bi opet dječak bio,
snove snio,
i ja se isto pitam, ja znam za dzanarika odnosno zerdelija, ne znam odakle ovo rezdelija...
CLIO

#7 Re: Dzanarika - rezdelija

Post by CLIO »

omar little wrote:
black wrote:ne znam samo sto svi kazu 'rezdelija', ja koliko znam to je zerdelija :roll:

Stara zerdelijo,
sad bi opet dječak bio,
snove snio,
i ja se isto pitam, ja znam za dzanarika odnosno zerdelija, ne znam odakle ovo rezdelija...

Zerdelija je naopako ... satro... :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#8 Re: Dzanarika - rezdelija

Post by Toto »

Image

Image

Image

Image
nellington

#9 Re: Dzanarika - rezdelija

Post by nellington »

A u mom kraju je oduvijek rezdelija... Bogatstvo nageša jezika :)
Margita81

#10 Re: Dzanarika - rezdelija

Post by Margita81 »

zerdelija :thumbup:
Toto

#11 Re: Dzanarika - rezdelija

Post by Toto »

kako god se zvala od nje se dobije dobra rakija, sok, dzem i dobra medna pasa ko ima pcele
Last edited by Toto on 13/06/2010 13:33, edited 1 time in total.
mrtva kokoš

#12 Re: Dzanarika - rezdelija

Post by mrtva kokoš »

rezdelija :thumbup: :mrgreen:
Toto

#13 Re: Dzanarika - rezdelija

Post by Toto »

Kleopatra je osim magareceg mlijeka koristila dzaneriku za podmaladivanje:

1 kasiku soka od dzanarike pomjesati sa 2 kasike biomaske od gline. Ostaviti da se dobijena masa homogenizira. Dobijenu smjesu u tankom sloju namazati lice, vrat, ruke, trbuh i drzati oko pola sata. Dzanarika je bogata vocnim kiselinama koje posredstvom gline hrani potkozno tkivo i tako ga cisti od toksicnih materija.

ako je dzanarika sorta sljive zar zerdelija nije sorta kajsije :D :D :run: :run:
Jara

#14 Re: Dzanarika - rezdelija

Post by Jara »

Šljiva je nastala prorodnim ukrštanjem rezdelije (džanarike, kako god :) ) i trnjine! Kad se rezdelija vještački ukršta sa trnjinom - dobije se šljiva!
pustopoljina

#15 Re: Dzanarika - rezdelija

Post by pustopoljina »

majne frojndin iz perzije kaze da su dzanarike i zerdelije dvije razlicite vrste sljive (tako se i kod njih kaze).
a da dodam bogatstvu naseg jezika- kod nas se kaze i :
-bilica
-driskulja :lol:
Suzie Q

#16 Re: Dzanarika - rezdelija

Post by Suzie Q »

ja sam čula i drezdelija :-D
Toto

#17 Re: Dzanarika - rezdelija

Post by Toto »

Zriju dzanarike
Pa samo da pripomenem da se od dzanarika moze napravit dobra mehka sljiva za aksmluka, svjetskih i europskih prvenstava. Viljemovka je opet maksuzija. Mnogi imaju i modrulja sljiva, kajsija...
Nije na odmet posjetit da se i rakijski kazan moze napravot od ekspres lonca, prokromskog bureta za pivo, serpe; treba malko i zanata a toga ima medju rajom..
Ispec rakiju ove jeseni pa je potopit u burence nek sazori za sljedece EU prvenstvo

eo nekoliko ideja sa:
http://homedistiller.org/photos-reflux.htm
Image
Image
Image

http://distillers.tastylime.net/library ... tos-ns.htm
Image
Image
eo i par upustava
http://www.4shared.com/document/hNHjFhC ... ilje_.html
http://www.4shared.com/document/ELeVpCv ... hisky.html
Toto