Dzanarika - rezdelija
Moderator: anex
-
safran
#1 Dzanarika - rezdelija
Htjela bih probati napraviti sok ili dzem od dzanarika odn. rezdelija - ali nisam sigurna kako. Znam da se to nekada pravilo i da postoje stari recepti pa bih molila nekoga od vas ako slucajno zna za recepturu da je ovdje objavi. Mislim, imam neke ideje kako postupiti ali bi bilo dobro doci do recepta.
Hvala
Hvala
-
pčelar
#2 Re: Dzanarika - rezdelija
Ako moslimo na istu drvenastu biljku džanariku latinski naziv Prunus cerasifera, to je jedna vrsta šljive koja u rano proljeće daje puno nektara i polenovog praha. Ja koliko znam da je mnogi koriste za pravljenje rakije a džem se vjerovatno pravi kao i kod drugih voćki kuhanjem i cijeđenjem. Evo prijedloga kako da praviš sok od cvati bazge. Ubereš negdje daleko od ceste dosta cvati bazge koja ovih dana obilato cvijeta, potopiš ih u vodu i nakon 24 sata to procjedi i pošećeri. Dobićeš sirup kojeg po potrebi razblažuješ i dodaješ još šećera ako treba.Najbolje bi bilo ako imaš meda umjesto šećera. Pokušaj pa javi kako ide.safran wrote:Htjela bih probati napraviti sok ili dzem od dzanarika odn. rezdelija - ali nisam sigurna kako. Znam da se to nekada pravilo i da postoje stari recepti pa bih molila nekoga od vas ako slucajno zna za recepturu da je ovdje objavi. Mislim, imam neke ideje kako postupiti ali bi bilo dobro doci do recepta.
Hvala
- banjaluka078
#3 Re: Dzanarika - rezdelija
Heh, nisam mislila da ovo iko drugi pravi!safran wrote:Htjela bih probati napraviti sok ili dzem od dzanarika odn. rezdelija - ali nisam sigurna kako. Znam da se to nekada pravilo i da postoje stari recepti pa bih molila nekoga od vas ako slucajno zna za recepturu da je ovdje objavi. Mislim, imam neke ideje kako postupiti ali bi bilo dobro doci do recepta.
Hvala
Ja ti mogu objasniti kako ja to radim, s onim "starinskim" sokovnikom na paru, koji nalikuje na lonac i ima ono crijevo kroz koje sok istice u posudu koju postavis nize od sokovnika. U donji dio sokovnika se sipa voda, u gornji se stavljaju dzanarke, i cekas da voda prokuha, sokovnik pocne odradjivati ono sto treba, tj. da sok pocne curiti u posudu. Zatim taj sok stavljas sa 1-1.5 kg secera da prokuha (ovo je mjera koju ja koristim za kolicinu soka dobivenu iz sokovnika kapaciteta 10 litara) par minuta da se secer istopi i to je to. Zatim sirup sipas u zagrijane flase. Ja obicno sve flase poredam u neku kartonsku kutiju i pokrijem nekim prekrivacem, sve dok se ne ohladi.
Steta baciti ono sto je ostalo u sokovniku i ne napraviti dzem, pa tako dobro promijesam ostakak dzanarki (topao) i ono sto prodje kroz supljine sokovnika prebacim u serpu, dodam secer i kuham kao i svaki drugi dzem. Super je, kiselkast, jos bolji od dzema od sipka za palacinke.
- black
#4 Re: Dzanarika - rezdelija
ne znam samo sto svi kazu 'rezdelija', ja koliko znam to je zerdelija
Stara zerdelijo,
sad bi opet dječak bio,
snove snio,
u tvojoj ih krošnji krio...
Stara zerdelijo,
sad bi opet dječak bio,
snove snio,
- banjaluka078
#5 Re: Dzanarika - rezdelija
U BL je uvijek dzanarika, samo sto smo i to najcesce skracivali u "dzanarka".
-
omar little
#6 Re: Dzanarika - rezdelija
i ja se isto pitam, ja znam za dzanarika odnosno zerdelija, ne znam odakle ovo rezdelija...black wrote:ne znam samo sto svi kazu 'rezdelija', ja koliko znam to je zerdelija![]()
Stara zerdelijo,
sad bi opet dječak bio,
snove snio,
- CLIO
#7 Re: Dzanarika - rezdelija
omar little wrote:i ja se isto pitam, ja znam za dzanarika odnosno zerdelija, ne znam odakle ovo rezdelija...black wrote:ne znam samo sto svi kazu 'rezdelija', ja koliko znam to je zerdelija![]()
Stara zerdelijo,
sad bi opet dječak bio,
snove snio,
Zerdelija je naopako ... satro...
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
- nellington
#9 Re: Dzanarika - rezdelija
A u mom kraju je oduvijek rezdelija... Bogatstvo nageša jezika 
- Toto
#11 Re: Dzanarika - rezdelija
kako god se zvala od nje se dobije dobra rakija, sok, dzem i dobra medna pasa ko ima pcele
Last edited by Toto on 13/06/2010 13:33, edited 1 time in total.
- mrtva kokoš
#12 Re: Dzanarika - rezdelija
rezdelija

- Toto
#13 Re: Dzanarika - rezdelija
Kleopatra je osim magareceg mlijeka koristila dzaneriku za podmaladivanje:
1 kasiku soka od dzanarike pomjesati sa 2 kasike biomaske od gline. Ostaviti da se dobijena masa homogenizira. Dobijenu smjesu u tankom sloju namazati lice, vrat, ruke, trbuh i drzati oko pola sata. Dzanarika je bogata vocnim kiselinama koje posredstvom gline hrani potkozno tkivo i tako ga cisti od toksicnih materija.
ako je dzanarika sorta sljive zar zerdelija nije sorta kajsije

1 kasiku soka od dzanarike pomjesati sa 2 kasike biomaske od gline. Ostaviti da se dobijena masa homogenizira. Dobijenu smjesu u tankom sloju namazati lice, vrat, ruke, trbuh i drzati oko pola sata. Dzanarika je bogata vocnim kiselinama koje posredstvom gline hrani potkozno tkivo i tako ga cisti od toksicnih materija.
ako je dzanarika sorta sljive zar zerdelija nije sorta kajsije
- Jara
#14 Re: Dzanarika - rezdelija
Šljiva je nastala prorodnim ukrštanjem rezdelije (džanarike, kako god
) i trnjine! Kad se rezdelija vještački ukršta sa trnjinom - dobije se šljiva!
- pustopoljina
#15 Re: Dzanarika - rezdelija
majne frojndin iz perzije kaze da su dzanarike i zerdelije dvije razlicite vrste sljive (tako se i kod njih kaze).
a da dodam bogatstvu naseg jezika- kod nas se kaze i :
-bilica
-driskulja
a da dodam bogatstvu naseg jezika- kod nas se kaze i :
-bilica
-driskulja
-
Suzie Q
#16 Re: Dzanarika - rezdelija
ja sam čula i drezdelija 
- Toto
#17 Re: Dzanarika - rezdelija
Zriju dzanarike
Pa samo da pripomenem da se od dzanarika moze napravit dobra mehka sljiva za aksmluka, svjetskih i europskih prvenstava. Viljemovka je opet maksuzija. Mnogi imaju i modrulja sljiva, kajsija...
Nije na odmet posjetit da se i rakijski kazan moze napravot od ekspres lonca, prokromskog bureta za pivo, serpe; treba malko i zanata a toga ima medju rajom..
Ispec rakiju ove jeseni pa je potopit u burence nek sazori za sljedece EU prvenstvo
eo nekoliko ideja sa:
http://homedistiller.org/photos-reflux.htm

http://distillers.tastylime.net/library ... tos-ns.htm

eo i par upustava
http://www.4shared.com/document/hNHjFhC ... ilje_.html
http://www.4shared.com/document/ELeVpCv ... hisky.html
Pa samo da pripomenem da se od dzanarika moze napravit dobra mehka sljiva za aksmluka, svjetskih i europskih prvenstava. Viljemovka je opet maksuzija. Mnogi imaju i modrulja sljiva, kajsija...
Nije na odmet posjetit da se i rakijski kazan moze napravot od ekspres lonca, prokromskog bureta za pivo, serpe; treba malko i zanata a toga ima medju rajom..
Ispec rakiju ove jeseni pa je potopit u burence nek sazori za sljedece EU prvenstvo
eo nekoliko ideja sa:
http://homedistiller.org/photos-reflux.htm

http://distillers.tastylime.net/library ... tos-ns.htm

eo i par upustava
http://www.4shared.com/document/hNHjFhC ... ilje_.html
http://www.4shared.com/document/ELeVpCv ... hisky.html
- Toto