Veli Preporod.SAOPĆENJE SLUŽBE RIJASETA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Petak, 29 Maj 2009 18:37 administrator
E-mail Ispis PDF
Sarajevo, 29. maj 2009. (MINA) - U povodu objavljene informacije o potvrđivanju optužnice protiv Mehmeda Butkovića, imama iz Živinica, od strane Općinskog suda u Živinicama, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdaje slijedeće saopćenje za javnost:
-Neovisno od aktivnosti nadležnih državnih organa, Disciplinska komisija Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u sastavu Husein ef. Kavazović predsjednik, mr. Mustafa Hasani član i mr. Hamid Indžić član, pokrenula je postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti Mehmeda Butkovića. Nakon prikupljanja dostupnih relevantnih činjenica, održana su dva pretresa, 07. 05. 2009. i 19. 05. 2009. godine, oba u Tuzli.
Disciplinska komisija je na pretresu izvela sve raspoložive dokaze i činjenice i saslušala izjave svjedoka. Iako su uredno pozvani na oba pretresa S. H. i E. H., kao podnosioci prijave, nisu se odazvali pretresu niti su svoj izostanak opravdali.
Zbog nemogućnosti saslušanja podnosioca prijave, te nedostatka dovoljno dokaza za potkrepu navoda iz prijave i obzirom da joj nisu poznati dokazi čije bi izvođenje predložila, a koji bi u ovom predmetu doprinijeli utvrđivanju činjeničnog stanja, Disciplinska komsija Rijaseta nije mogla izreći disciplinsku mjeru kako je to predviđeno Pravilnikom o radu imama.
Džamijski sud u tuzli oslobodio imama Butkovića
- bach
#1 Džamijski sud u tuzli oslobodio imama Butkovića
Džamijski sud uTuzli oslobodio imama Butkovića iz Živinica, optuženog za seksualano uznemiravanje, zbog nedostaka dokaza. Teokratija all around
Last edited by bach on 31/05/2009 11:47, edited 1 time in total.
-
alijadzigibau
#2 Re: Džamijski sud u tuzli oslobodio imama Butkovića
nadajmo se da su oslobodioci zaradili vjecni dzehenem 
- arzuhal
#3 Re: Džamijski sud u tuzli oslobodio imama Butkovića
Đe piše da je oslobodila? Stoji da nije bila u mogućnosti izvesti stvar do kraja zbog neodazivanja podnosilaca tužbe (ključnih likova u priči) pretresu. Zašto se nisu pojavili? Zato da bi ti mogao reći: teokratija all around...
Ahmakluk...
p.s.
Daleko od toga da branim nakog Butkovića...Ako je kriv nek ga raščereče...Al ne mogu na rende kora...
Ahmakluk...
p.s.
Daleko od toga da branim nakog Butkovića...Ako je kriv nek ga raščereče...Al ne mogu na rende kora...
-
HomeArt
#4 Re: Džamijski sud u tuzli oslobodio imama Butkovića
Sto rek'o jedan sa foruma je.em ti uciteljicu koja te ucila citati.
Nikakav džamijski sud nije u Tuzli, rekao je Rijset a Preporod samo prenio.
Nikakav džamijski sud nije u Tuzli, rekao je Rijset a Preporod samo prenio.
- arzuhal
#5 Re: Džamijski sud u tuzli oslobodio imama Butkovića
Ne primjetih odmah: džamijski sud?
Zbog takvih ko što si ti, volio bih da Balkan preplave ultravehabije...Makar i mene sasjekli sabljom kao bosansko-muslimanskog heretika koji ne zna šta je izvorni islam..
Zbog takvih ko što si ti, volio bih da Balkan preplave ultravehabije...Makar i mene sasjekli sabljom kao bosansko-muslimanskog heretika koji ne zna šta je izvorni islam..
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#6 Re: Džamijski sud u tuzli oslobodio imama Butkovića
Tztztz...stani covjece, polako.arzuhal wrote:Ne primjetih odmah: džamijski sud?
Kako mozes donijeti odluku bez da saslusas one koje su podnijele prijavu ? Rijaset je ovo sam sebi napravio, ne @bach.
- and
#7 Re: Džamijski sud u tuzli oslobodio imama Butkovića
disciplinska komisija nema nikakva ovlaštenja da saslušava svjedoke .sve što su oni trebali uraditi je da pošto je optužnica potvrđena dotičnog suspenduju dok se suđenje ne završi.bach wrote:Džamijski sud uTuzli oslobodio imama Butkovića iz Živinica, optuženog za seksualano uznemiravanje, zbog nedostaka dokaza. Teokratija all around
Veli Preporod.SAOPĆENJE SLUŽBE RIJASETA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Petak, 29 Maj 2009 18:37 administrator
E-mail Ispis PDF
Sarajevo, 29. maj 2009. (MINA) - U povodu objavljene informacije o potvrđivanju optužnice protiv Mehmeda Butkovića, imama iz Živinica, od strane Općinskog suda u Živinicama, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdaje slijedeće saopćenje za javnost:
-Neovisno od aktivnosti nadležnih državnih organa, Disciplinska komisija Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u sastavu Husein ef. Kavazović predsjednik, mr. Mustafa Hasani član i mr. Hamid Indžić član, pokrenula je postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti Mehmeda Butkovića. Nakon prikupljanja dostupnih relevantnih činjenica, održana su dva pretresa, 07. 05. 2009. i 19. 05. 2009. godine, oba u Tuzli.
Disciplinska komisija je na pretresu izvela sve raspoložive dokaze i činjenice i saslušala izjave svjedoka. Iako su uredno pozvani na oba pretresa S. H. i E. H., kao podnosioci prijave, nisu se odazvali pretresu niti su svoj izostanak opravdali.
Zbog nemogućnosti saslušanja podnosioca prijave, te nedostatka dovoljno dokaza za potkrepu navoda iz prijave i obzirom da joj nisu poznati dokazi čije bi izvođenje predložila, a koji bi u ovom predmetu doprinijeli utvrđivanju činjeničnog stanja, Disciplinska komsija Rijaseta nije mogla izreći disciplinsku mjeru kako je to predviđeno Pravilnikom o radu imama.
- arzuhal
#8 Re: Džamijski sud u tuzli oslobodio imama Butkovića
Navedeno je da je komislija postupila prema Pravilniku. 2 x su pozvani podnosioci tužbe i toliko se puta nisu pojavili niti opravdali izostanak, dakle fućka im se za cijelom Islamskom zajednicom i njenim stavom. Komisija je postupila ispravno. Šta treba? Na osnovu čega da donosi odluke? I to nije bila nikakva oslobađajuća presuda već nemogućnost donošenja ikakve zbog nezainteresiranosti onih kojima bi trebalo to biti najinteresantnije.Latina wrote:Tztztz...stani covjece, polako.arzuhal wrote:Ne primjetih odmah: džamijski sud?
Kako mozes donijeti odluku bez da saslusas one koje su podnijele prijavu ? Rijaset je ovo sam sebi napravio, ne @bach.
Rijaset nije reis Cerić. Muftiju tuzlanskog, borca i plemenitog čovjeka, Huseina ef. Kavazovića isuviše poštujem da bih tek tako prešao preko svakakvih etiket-komentara poput bachovog.
- bach
#9 Re: Džamijski sud u tuzli oslobodio imama Butkovića
Poenta je u tome: ako negdje u Dodikistanu postoji crkveni sud u državi gdje je na vlasto navodna socijaldemokratska partija, onda sa druge strane tora postoji i džamijski sud.
Otud bilo kome, pa i vjerskim zajednicama pravo da sude bilo kome, da iznose dokaze, da pozivaju svjedoke i donose presude.
Evo kao da smo u srednjem vijeku. Fali samo lomača.
Otud bilo kome, pa i vjerskim zajednicama pravo da sude bilo kome, da iznose dokaze, da pozivaju svjedoke i donose presude.
B92 Info Vesti Društvo
Prva presuda crkvenog suda
7. april 2009. | 01:14 | Izvor: B92
Trebinje -- Crkveni sud Eparhije zahumsko-hercegovačke osudio je dvojicu Trebinjaca zbog delovanja kojim su, kako se navodi, naružili crkvu i njene velikodostojnike.
Nikola Sekulović i Blažo Stevović, iz Trebinja, isključeni su iz crkve na određeno vreme. Suđenje u Eparhiji bilo je zatvoreno za javnost.
Šestočlani crkveni sud, kojem je predsedavao episkop Grigorije, zatražio je da Sekulović i Stevović za vreme isključenja iz zajednice prestanu sa svojim sablaznim i dušegubnim delovanjem, koje je na štetu crkve i na njihovu propast.
Sekuloviću i Stevoviću zabranjuje se da ulaze u hramove, prisustvuju liturgijama, kao i bilo kojoj drugoj sveštenoradnji, bogosluženju, hrišćanskom krštenju, venčanju, sahrani. Odlukom crkvenog suda, članovima crkve zabranjeno je moliti se sa izopštenima iz crkvene zajednice.
Kako je objavljeno na sajtu Eparhije, sud je pozvao Sekulovića i Stevovića na pokajanje, što je i do sada više puta činio i naveo da će, ukoliko i dalje nastave sa svojim otpadničkim delovanjem, doneti odluku o njihovom konačnom isključenju iz crkvene zajednice.
U saopštenju se obrazlaže da je do ovog došlo zbog povrede časti i dostojanstva služitelja oltara Gospodnjeg, što je, kako se navodi, utvrđeno na osnovu svih činjenica pažljivo i očinski razmotrenih a u vezi s javnim istupima Sekulovića i Stevovića.
Dalje se navodi da su Sekulović i Stevović u svojim izjavama negirali Bogom dato episkopsko dostojanstvo episkopu Grigoriju i crkvenu zajednicu.
Njih dvojica su negirali optužbe i najavili da će se žaliti Sinodu Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.
Sekulović i Stevović u više navrata su vladiku Grigorija dovodili u vezu s predstavnicima vlasti RS, koje su optuživali za kriminalne radnje.
Ovo je prva presuda koju je ikada crkveni sud izrekao.
- tatjanamster
#10 Re: Džamijski sud u tuzli oslobodio imama Butkovića
alijadzigibau wrote:nadajmo se da su oslobodioci zaradili vjecni dzehenem
definitivno najjači
-
HomeArt
#11 Re: Džamijski sud u tuzli oslobodio imama Butkovića
bach wrote:Poenta je u tome: ako negdje u Dodikistanu postoji crkveni sud u državi gdje je na vlasto navodna socijaldemokratska partija, onda sa druge strane tora postoji i džamijski sud.
Halo bolan ima li koga, DISCIPLINSKA KOMISIJA ima ili moze biti u svakoj firmi ili instituciji. PRAVILNIK O RADU isto tako. "Džamijski sud" samo u tvojoj glavi.
- neprilagodjena
#12 Re: Džamijski sud u tuzli oslobodio imama Butkovića
Boze sacuvaj
ja bi njega na lomacu 
- sistem
#13 Re: Džamijski sud u tuzli oslobodio imama Butkovića
vjerska zajednica, kao svaka druga udruga gradjana, ima pravo da ima neki svoj sud, ili komisiju. to je postojalo oduvijek, pa se zvalo sud casti, eticka komisija, itd. zakljucci / presude tih instanci su vazece samo unutar zajednice koja ih je formirala.
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#14 Re: Džamijski sud u tuzli oslobodio imama Butkovića
Meni izgleda da je ovo ispravan stav :arzuhal wrote: Navedeno je da je komislija postupila prema Pravilniku. 2 x su pozvani podnosioci tužbe i toliko se puta nisu pojavili niti opravdali izostanak, dakle fućka im se za cijelom Islamskom zajednicom i njenim stavom. Komisija je postupila ispravno. Šta treba? Na osnovu čega da donosi odluke? I to nije bila nikakva oslobađajuća presuda već nemogućnost donošenja ikakve zbog nezainteresiranosti onih kojima bi trebalo to biti najinteresantnije.
Rijaset nije reis Cerić. Muftiju tuzlanskog, borca i plemenitog čovjeka, Huseina ef. Kavazovića isuviše poštujem da bih tek tako prešao preko svakakvih etiket-komentara poput bachovog.
and wrote:sve što su oni trebali uraditi je da pošto je optužnica potvrđena dotičnog suspenduju dok se suđenje ne završi.
Last edited by Latina on 31/05/2009 13:05, edited 1 time in total.
- bach
#15 Re: Džamijski sud u tuzli oslobodio imama Butkovića
Otukud pravo da vjerska zajednica, bilo koja, poziva pred neki svoj organ nekog od građana.sistem wrote:vjerska zajednica, kao svaka druga udruga gradjana, ima pravo da ima neki svoj sud, ili komisiju. to je postojalo oduvijek, pa se zvalo sud casti, eticka komisija, itd. zakljucci / presude tih instanci su vazece samo unutar zajednice koja ih je formirala.
Šta ako Nogometni savez formira svoju disciplinski komisiju i pozove mene jer sam na stadionu vikao "Savez napolje, Munibe lopove".
Nema pravo niko da me saslušava osim regularnog suda.
- sistem
#16 Re: Džamijski sud u tuzli oslobodio imama Butkovića
gospodin imam je valjda clan vjerske zajednici cija komisija istrazuje njegovu odgovornost.bach wrote:Otukud pravo da vjerska zajednica, bilo koja, poziva pred neki svoj organ nekog od građana.sistem wrote:vjerska zajednica, kao svaka druga udruga gradjana, ima pravo da ima neki svoj sud, ili komisiju. to je postojalo oduvijek, pa se zvalo sud casti, eticka komisija, itd. zakljucci / presude tih instanci su vazece samo unutar zajednice koja ih je formirala.
Šta ako Nogometni savez formira svoju disciplinski komisiju i pozove mene jer sam na stadionu vikao "Savez napolje, Munibe lopove".
-
HomeArt
#17 Re: Džamijski sud u tuzli oslobodio imama Butkovića
bach wrote:Otukud pravo da vjerska zajednica, bilo koja, poziva pred neki svoj organ nekog od građana.sistem wrote:vjerska zajednica, kao svaka druga udruga gradjana, ima pravo da ima neki svoj sud, ili komisiju. to je postojalo oduvijek, pa se zvalo sud casti, eticka komisija, itd. zakljucci / presude tih instanci su vazece samo unutar zajednice koja ih je formirala.
Dijete drago samo se provaljujes bezveze. Rijaset je pozvao svog UPOSLENIKA kako bi utvrdio da li je on povrijedio PRAVILNIK O RADU ovim slucjem to nema nikakve veze sa "regularnim sudom". Ovaj forum također ima "pravila i uslove" kojih si se kao clan duzan pridrzavati, odnosno administrator ima PRAVO da te kazni sko krsisi ta pravila.
- bach
#18 Re: Džamijski sud u tuzli oslobodio imama Butkovića
A šta je sa ovom dvojicom? Svjedoci? I niih ima pravo da saslušava bilo ko osim regularnog suda?sistem wrote:gospodin imam je valjda clan vjerske zajednici cija komisija istrazuje njegovu odgovornost.bach wrote:Otukud pravo da vjerska zajednica, bilo koja, poziva pred neki svoj organ nekog od građana.sistem wrote:vjerska zajednica, kao svaka druga udruga gradjana, ima pravo da ima neki svoj sud, ili komisiju. to je postojalo oduvijek, pa se zvalo sud casti, eticka komisija, itd. zakljucci / presude tih instanci su vazece samo unutar zajednice koja ih je formirala.
- sistem
#19 Re: Džamijski sud u tuzli oslobodio imama Butkovića
ako su ta dva svjedoka ujedno i podnosioci prijave, nisu li time eksplicitno priznali da postuju instituciju i njenu disciplinsku komisiju? iz teksta se ne vidi da li su i oni clanovi vjerske zajednice, ali su samim cinom podnosenja prijave dali pravo da budu i pozvani na saslusanje u ulozi svjedoka.bach wrote:A šta je sa ovom dvojicom? Svjedoci? I niih ima pravo da saslušava bilo ko osim regularnog suda?sistem wrote:gospodin imam je valjda clan vjerske zajednici cija komisija istrazuje njegovu odgovornost.bach wrote:Otukud pravo da vjerska zajednica, bilo koja, poziva pred neki svoj organ nekog od građana.
- bach
#20 Re: Džamijski sud u tuzli oslobodio imama Butkovića
Dakle,
Imam Butković iz Živinica optužen za napastvovanje
Kantonalno tužilaštvo Tuzla podiglo je optužnicu protiv Muhameda Butkovića, glavnog imama iz Živinica zbog bludnih radnji nad 20-godišnjom E.H.
On je nju napastvovao u novembru prošle godine u prostorijama džemata. Dvadesetogodišnjakinja je tu radila kao čistačica. U prijavi policiji ona je navela da joj je imam Butković, dok je čistila prostorije, prišao s leđa, silom je okrenuo prema sebi, miliovao je po grudima i ostalim dijelovima tijela. Uspjela je da pobjegne i odmah je sve ispričala mužu i ocu.
Imam Muhamed Butković još uvijek radi kao glavni imam u Živinicama i za sada se ne zna hoće li biti suspendovan.
E.S.
- Maraschino
#21 Re: Džamijski sud u tuzli oslobodio imama Butkovića
ih @bach, ti se bas isprovaljiva... 
- Vares City
#22 Re: Džamijski sud u tuzli oslobodio imama Butkovića
Da sam ja,ne daj Boze muz,a pogotovo otac ove zene,.....bach wrote:Dakle,Imam Butković iz Živinica optužen za napastvovanje
Kantonalno tužilaštvo Tuzla podiglo je optužnicu protiv Muhameda Butkovića, glavnog imama iz Živinica zbog bludnih radnji nad 20-godišnjom E.H.
On je nju napastvovao u novembru prošle godine u prostorijama džemata. Dvadesetogodišnjakinja je tu radila kao čistačica. U prijavi policiji ona je navela da joj je imam Butković, dok je čistila prostorije, prišao s leđa, silom je okrenuo prema sebi, miliovao je po grudima i ostalim dijelovima tijela. Uspjela je da pobjegne i odmah je sve ispričala mužu i ocu.
Imam Muhamed Butković još uvijek radi kao glavni imam u Živinicama i za sada se ne zna hoće li biti suspendovan.
E.S.
Nek' onda govori:Ja imam,a MUDA nemam