Džamije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Locked
User avatar
pitt
Posts: 27106
Joined: 03/12/2002 00:00
Location: Steelers Nation

#176

Post by pitt » 31/12/2007 14:52

mashala.......samo nek se gradi :D:D:D
A shoshanu treba po kaznu u nqs mekteb :D


sarlo
Posts: 1164
Joined: 31/07/2006 21:57

#177

Post by sarlo » 01/01/2008 23:44

seiko22 wrote:
sarlo wrote:
seiko22 wrote:
![/b]

!!
Molim te, sta je bruka Reisu-ul-uleme Mustafe-efendije Cerica*.
To sto je srusena Dzamija u Cajnicu ( pretpostavljam da su je srusili cetnici, kojima po tebi to nije bruka i samim tim je rusnje dzamije pozitivan cin) je ako personaliziramo prije svega udar na Reisu-ul uleme, jer je on predstavnik svih Muslimana Bosne po funkciji. Isto kao sto je presjednik simbol drzave.
Ili je problem to sto nije obnovljena dzamija u Cajnicu (cini mi se da je Cajnice svojevremeno imalo 3 medrese i tim bilo jedan od obrazovnih centara Bosnjaka). Reisu-ul ulema nije bogatas da o svome troske pravi dzamije. Dzamije prave dzematlije , a Islamska zajednica je u tom slucaju samo instrument preko kojeg se to radi. I IZ daje gotovo sva prava vakifima i dzematskim odborima, jer to su na kraju krajeva dzamije tih ljudi. Moguce je da u odredjenim slucajevima IZ kalkulise, pa ne potencira pravljenje nekih dzamija koje bi treebala drzava proglasiti i nacionalnim spomenicima (jer to one ustvari i jesu) jer se nada da ce drzava finasirati obnopvu tih dzamija. Da bi one bile rekonstrusiana onakve kakvim su bile potrebno je jako mnogo novca. IZ pomaze i usmjerava novac u one dzamije koje su prijeko potrebne. Tamo gdje ima dzemata i gdje se ne bi dzamije ni napravile da nema poziva IZ I Reisu-ul ulema da se pomogne u obnovljanju tih dzamije.
-Kako sam cuo u gradu Cajnicu ne zivi nijedan jedini Bosnjak, nazalost. I za ovaj ocit genocid, koliko god ih ti branio, su krivi cetnici i lokalni Srbi. ali zrtva je uvijek kriva.
*Mustafa Ceric je svrsenik GHB medrese (najstarija obrazovna ustanova tog nivoa koja neprekidno egzistira na Balkanu), Univerziteta Al-Azhar u Kairu. Doktorirao je na univerzitetu Ilinoj u Cikagu osamdesetih godina proslog milenijuma. Vrijedno paznje je pomenuti da je odbrani njegove doktorske disertacije u Cikagu prisustvovalo 2 000 ljudi. Velikim dijelom krsanskih teologa iz citave Amerike. Govori vise svjetskih jezika. Izuzetno elokventan i sarmantan covjek. Lider je Bosanskih Muslimana, zajednice nad kojom je izvrsen genocid.. Cijenjen je u svom narodu i u citavom svijetu.
Mnogo vrijedi, zato ga i toliko mrze, kreature koji su prodali dusu djavolu, Slobodanu Milosevicu, Milanku Renovicu i koji cijene Radovana K. jer ih je izlijecio od alkoholizma. Ruse i pljuju po dzamijama pa moraju i po Mustafa-efendiji.
-Malo emotivno. U sve mi diraj samo nemoj u majku, dzamiju, Armiju BiH i Reisa.-
Mislim, gospodine, da ti nisi , od jacine svojega "idolopoklonstva" prema reisu, kojega narod toliko "voli" da on u posjetu dzematu, dolazi u pratnji tjelohranitelja i policije, nisi dobro procitao i shvatio prethodni post!!
Govorilo se, o polozaju dzamija u prethodnom sistemu, koji je, ocito je, vama veoma mrzak!! A, nakon toga, dolazi Cera, i njegova uloga, kao "prvoga u Bosnjaka"!! Da si pazljivo procitao, nasao bi da pise, da je dzamija u Cajnicu "divljacki minirana" od strane lokalaca i vojske rs-a, i da tamo, nije bilo otvorenog fronta!! Znaci, dzamija je srusena , samo zato sto je bila dzamija! A, da ti ponovim jos jednom, posto je ta dzamija bila "pod zastitom drzave", kao spomenik kulture, imala je , osim vrijednosti koju je imala , sluzeci kao kuca, za molitvu, lokalnim muslimanskim vjernicima, i vrijednost u opste kulturoloskom smislu! No, medjutim, vas Cera, razlog za nepokretanje akcije zastite i povrata imovine i dzamija na podrucju cijele BiH, nalazi u istom argumentu kao i ti " tamo se niko nije vratio"?? Nije li to sramno?? Nije li to odobravanje genocida, i kulturocida, i pristajanje na isti??
Ali, nije to, nazalost prvi slucaj!! Slicnih slucajeva mozete naci od Trebinja, preko Foce, pa do Banjaluke, tako da , ovo ima malo siru pozadinu!!
No, medjutim ti, da bi pobio moje argumente, "pucas" sa epitetima o Ceri, te on je zavrsio fakultet, te on govori engleski, te bilo je prisutno 2000 ljudi, itd, itd!! Ne prelazi li ovo, moj prijatelju, u "idolopoklonstvo", koje vam, Islam casni, tako izricito zabranjuje!! Znas li, da danas, 70 % Bosnjacke omladine, u USA, zavrsava fakultete, i vise nego perfektno govori engleski, a pored engleskog, jos i neki drugi svjetski jezik, tako da taj argument, koristen u svrhu prikazivanja "vise vrijednosti", stvarno ne pije vode!!
Navodis niz argumenata, a istovremeno, zaboravljas da napomenes kako je Cera, ponovo dosao "na vlast"!! To je argument, koje bi trebalo da dovede u pitanje njegov kredibilitet, mnogo jace, nego svi argumenti koje ti navodis!! Ali, to nije tema ove rasprave, tako da o tome necemo raspravljati. Vratimo se ponovo dzamijama!! Ne govori li vas "izgovor" da se dzamija u Cajnicu ne obnavlja, "zato sto se tamo niko nije vratio" , u koju svrhu se i grade te dzamije?? Nije li ovo izvanredan trenutak, da se dovede i analizira razlog "puca" u Sloveniji, i stvaranja paralelnih institucija IZ u Sloveniji?? Nije li, imam, ne mogu se sjetiti imena, upravo ukazivao na ovo govoreci - "Sta u stvari Sarajevo hoce od nas, zove nas samo kad se trebaju pare sakupiti!!" Nije li u svemu u pitanju samo novac??
Tako , dragi prijatelju, neka ti ovaj post posluzi da malo sire sagledas sta je uloga dzamije i kao sto neko rece, je li Islam trazio da se "odvrne" pojacalo u 04.00 AM, !!
1. U toku odbrambeno-oslobodilackog rata srpski-crnogorski agresor je srusio preko 600 dzamija. Ubijeno je ili poginulo preko 100 imama i sluzbenika IZ. Stotine muslimanskih grobalja je sruseno, preorano, betonirano.
Ko je to ucinio? Po tebi uloga srpsko-crnogorskog agresora je tu minorana, o krivici nema ni ogvora. Kriv je naravno Reisu-ul ulema. A ko bi drugi.
Opet Muslimani sami sebe granatiraju.
- Procitah skoro u nekim novinama da Tarik Haveric tvrdi: da se nije klanjalo u jednoj od prostoriji skupstine SR BiH '90 ne bi bilo ni PC !!!(ne bi bila osvjestana zgrada vlada i skupstine PC-ija, a to ga dodje isto). S obzirom da u mnogim javnim institucijama u zapadnim drzavama postoje prostori koji su u funkciji mesdzida, eto i pravog razloga sukoba civilizacija i klanja po svijetu.
2. Ko9 je kriv sto se nisu obnavila jevrejska geta po Poljskoj, Sinagoge u Njemackoj? Rabini?
3. Uvijek se trazi i trazio razlog da se zrtva proglasi krivcem.
Nad Bosanskim Muslimanima je izvrsen genocid. Od objekata u Bosni najvise su stradale dzamije. Islamska zajednica je pretrpila ogromnu destrukciju u svakom pogledu. U ovom vremenu Sukoba civilizacija Muslimani u svijetu su teskoj situaciji. Okruzuje ih animozitet, otvorena mrznja, potcjenjivanje i ponizavanje. Podjeljeni su i krvavo se sukobljavaju medjusobno. U Bosni unutrasnjih podjela u dzematima i dzamijama nema. Hvala dragom Bogu nema ni terorizma. Istina je da se pokusava napraviti razdor. No dzemat je sad vjerovatno zbijeniji nego ikad u Bosni (jos je Baseskija je pisao o podjelama na dervise i nekakve kadicevce u 18. vijeku). Nazasluznija licnost za to je sigurno Reisu-ul ulema. Optuzivati ga da opstruira obnovu dzamija u Bosni je nerazumno. Obnovljeno je sigurno preko 100 dzamija u Bosni i na proklanjavanju skoro svake je on prisustvovao i time dao podsticaj i za povratak i opstanak Bosnjaka na tim prostorima. U Banja Luci je bio dva puta, oba puta su divljaci divljali.
Za Reisu-ul ulemu Bosne i Hercegovine je proglasen na obnoviteljskom saboru IZ BiH '93. Jakub-efendija zraci finocom i dobrotom ali nije dorastao ovako visokoj ulozi. Ranjavan je i veci dio rata je proveo van Bosne. Ne mogu da vjerujem da neko danas osporava cin obnove IZ BiH u tom trenutku.
Zasto se ne obnavlja dzamija u Cajnicu stvarno neznam. Mogu samo da pretpostavljam i da se nadam da ce uskoro biti obnovljena. komplikovane su procudure, traze se svakojake dozvole. Novac. Sadasnje lokalne zajednice cine Srbi i oni su pokazali svoj negativan stav. Javnost u citavoj Bosni je agresivno usmjerena protiv dzamija. One se kamenuju, po njima se pisu antimuslimanske parole, ruse se ograde i raskopavaju mezarja oko dzamija. Sarajevski publicisti i kvazi-intelektualci pisu raznorazne clanaka i daju 101 objasnjenje protiv gradnje dzamija. One se i dalje grade. Ne moze nam to bolan niko zabraniti. Bosna je ovo.
U Bosni postoji 6-7 medresa, stotine ljudi radi u IZ, odrzavanje dzamija i drugih objekata je skupo i ona se jedva nekako izdrzava od donacija i od onih kutija pred dzamijama. Mnogi bi nasilu otimali te kutije.
I za sve je kriv Reisu-ul ulema. Jeste on je najvise zaslusan za sve. I nije idolopoklonstvo reci da je on prvi covjek Muslimana u BiH. To mu je funkcija. I navedi koji je jos Bosnjak zavrsio univerzitet Al-Azhar a doktorirao u Cikagu braneci disertaciju pred dvije hiljade ljudi.
On je veliki covjek u svakom pogledu.
Last edited by sarlo on 02/01/2008 09:54, edited 1 time in total.

User avatar
Ahmmed
Posts: 4281
Joined: 21/09/2005 22:28

#178

Post by Ahmmed » 02/01/2008 00:03

seiko22 wrote:
sarlo wrote:
seiko22 wrote:
![/b]

!!
Molim te, sta je bruka Reisu-ul-uleme Mustafe-efendije Cerica*.
To sto je srusena Dzamija u Cajnicu ( pretpostavljam da su je srusili cetnici, kojima po tebi to nije bruka i samim tim je rusnje dzamije pozitivan cin) je ako personaliziramo prije svega udar na Reisu-ul uleme, jer je on predstavnik svih Muslimana Bosne po funkciji. Isto kao sto je presjednik simbol drzave.
Ili je problem to sto nije obnovljena dzamija u Cajnicu (cini mi se da je Cajnice svojevremeno imalo 3 medrese i tim bilo jedan od obrazovnih centara Bosnjaka). Reisu-ul ulema nije bogatas da o svome troske pravi dzamije. Dzamije prave dzematlije , a Islamska zajednica je u tom slucaju samo instrument preko kojeg se to radi. I IZ daje gotovo sva prava vakifima i dzematskim odborima, jer to su na kraju krajeva dzamije tih ljudi. Moguce je da u odredjenim slucajevima IZ kalkulise, pa ne potencira pravljenje nekih dzamija koje bi treebala drzava proglasiti i nacionalnim spomenicima (jer to one ustvari i jesu) jer se nada da ce drzava finasirati obnopvu tih dzamija. Da bi one bile rekonstrusiana onakve kakvim su bile potrebno je jako mnogo novca. IZ pomaze i usmjerava novac u one dzamije koje su prijeko potrebne. Tamo gdje ima dzemata i gdje se ne bi dzamije ni napravile da nema poziva IZ I Reisu-ul ulema da se pomogne u obnovljanju tih dzamije.
-Kako sam cuo u gradu Cajnicu ne zivi nijedan jedini Bosnjak, nazalost. I za ovaj ocit genocid, koliko god ih ti branio, su krivi cetnici i lokalni Srbi. ali zrtva je uvijek kriva.
*Mustafa Ceric je svrsenik GHB medrese (najstarija obrazovna ustanova tog nivoa koja neprekidno egzistira na Balkanu), Univerziteta Al-Azhar u Kairu. Doktorirao je na univerzitetu Ilinoj u Cikagu osamdesetih godina proslog milenijuma. Vrijedno paznje je pomenuti da je odbrani njegove doktorske disertacije u Cikagu prisustvovalo 2 000 ljudi. Velikim dijelom krsanskih teologa iz citave Amerike. Govori vise svjetskih jezika. Izuzetno elokventan i sarmantan covjek. Lider je Bosanskih Muslimana, zajednice nad kojom je izvrsen genocid.. Cijenjen je u svom narodu i u citavom svijetu.
Mnogo vrijedi, zato ga i toliko mrze, kreature koji su prodali dusu djavolu, Slobodanu Milosevicu, Milanku Renovicu i koji cijene Radovana K. jer ih je izlijecio od alkoholizma. Ruse i pljuju po dzamijama pa moraju i po Mustafa-efendiji.
-Malo emotivno. U sve mi diraj samo nemoj u majku, dzamiju, Armiju BiH i Reisa.-
Mislim, gospodine, da ti nisi , od jacine svojega "idolopoklonstva" prema reisu, kojega narod toliko "voli" da on u posjetu dzematu, dolazi u pratnji tjelohranitelja i policije, nisi dobro procitao i shvatio prethodni post!!
Govorilo se, o polozaju dzamija u prethodnom sistemu, koji je, ocito je, vama veoma mrzak!! A, nakon toga, dolazi Cera, i njegova uloga, kao "prvoga u Bosnjaka"!! Da si pazljivo procitao, nasao bi da pise, da je dzamija u Cajnicu "divljacki minirana" od strane lokalaca i vojske rs-a, i da tamo, nije bilo otvorenog fronta!! Znaci, dzamija je srusena , samo zato sto je bila dzamija! A, da ti ponovim jos jednom, posto je ta dzamija bila "pod zastitom drzave", kao spomenik kulture, imala je , osim vrijednosti koju je imala , sluzeci kao kuca, za molitvu, lokalnim muslimanskim vjernicima, i vrijednost u opste kulturoloskom smislu! No, medjutim, vas Cera, razlog za nepokretanje akcije zastite i povrata imovine i dzamija na podrucju cijele BiH, nalazi u istom argumentu kao i ti " tamo se niko nije vratio"?? Nije li to sramno?? Nije li to odobravanje genocida, i kulturocida, i pristajanje na isti??
Ali, nije to, nazalost prvi slucaj!! Slicnih slucajeva mozete naci od Trebinja, preko Foce, pa do Banjaluke, tako da , ovo ima malo siru pozadinu!!
No, medjutim ti, da bi pobio moje argumente, "pucas" sa epitetima o Ceri, te on je zavrsio fakultet, te on govori engleski, te bilo je prisutno 2000 ljudi, itd, itd!! Ne prelazi li ovo, moj prijatelju, u "idolopoklonstvo", koje vam, Islam casni, tako izricito zabranjuje!! Znas li, da danas, 70 % Bosnjacke omladine, u USA, zavrsava fakultete, i vise nego perfektno govori engleski, a pored engleskog, jos i neki drugi svjetski jezik, tako da taj argument, koristen u svrhu prikazivanja "vise vrijednosti", stvarno ne pije vode!!
Navodis niz argumenata, a istovremeno, zaboravljas da napomenes kako je Cera, ponovo dosao "na vlast"!! To je argument, koje bi trebalo da dovede u pitanje njegov kredibilitet, mnogo jace, nego svi argumenti koje ti navodis!! Ali, to nije tema ove rasprave, tako da o tome necemo raspravljati. Vratimo se ponovo dzamijama!! Ne govori li vas "izgovor" da se dzamija u Cajnicu ne obnavlja, "zato sto se tamo niko nije vratio" , u koju svrhu se i grade te dzamije?? Nije li ovo izvanredan trenutak, da se dovede i analizira razlog "puca" u Sloveniji, i stvaranja paralelnih institucija IZ u Sloveniji?? Nije li, imam, ne mogu se sjetiti imena, upravo ukazivao na ovo govoreci - "Sta u stvari Sarajevo hoce od nas, zove nas samo kad se trebaju pare sakupiti!!" Nije li u svemu u pitanju samo novac??
Tako , dragi prijatelju, neka ti ovaj post posluzi da malo sire sagledas sta je uloga dzamije i kao sto neko rece, je li Islam trazio da se "odvrne" pojacalo u 04.00 AM, !!
Iako sam u više navrata rekao svoj stav o IZ BiH i njenom čelnom čovjeku, ne mogu a da se ne osvrnem na o vo, prvo boldirano: Reisu-l-ulema nije u pratnji policije i tjelohranitelja, zbog svojih džematlija. Muslimani u BiH, isuviše poštuju samu funkciju reisa(šta god ti, ja ili bilo ko drugi na ovom forumu mislio o tome),da bi, pogotovo prilikom posjete, bilo ko i mrko pogledao reisa, a kamoli ga doveo u situaciju da mu trebaju zaštitari...

Glede uloge džamija....Pa, ako bismo im vratili ulogu koju su nekad imali, ili barem dio te uloge....Forum bi se zapalio od osude "najcrnjeg fundamentalizma i nazadnosti" :D


I na kraju: Sinan-begova džamija u Čajniču se obnavlja, a Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, ponovo ju je proglasila ( zapravo, mjesto gdje je bila, te ostatke graditeljske cjeline, a do završetka obnove) nacionalnim spomenikom.

User avatar
homo_sapiens
Posts: 1519
Joined: 22/07/2007 14:45

#179

Post by homo_sapiens » 02/01/2008 00:09

Ahmmed"

Glede uloge džamija....Pa, ako bismo im vratili ulogu koju su nekad imali, ili barem dio te uloge....Forum bi se zapalio od osude "najcrnjeg fundamentalizma i nazadnosti"

Kad je to vrijeme bilo kad su "nekad imali" . . . ? O kojem periodu misliš ?

User avatar
Ahmmed
Posts: 4281
Joined: 21/09/2005 22:28

#180

Post by Ahmmed » 02/01/2008 00:16

homo_sapiens wrote:
Ahmmed"

Glede uloge džamija....Pa, ako bismo im vratili ulogu koju su nekad imali, ili barem dio te uloge....Forum bi se zapalio od osude "najcrnjeg fundamentalizma i nazadnosti"

Kad je to vrijeme bilo kad su "nekad imali" . . . ? O kojem periodu misliš ?

Nevezano za period.....Džamije su, osim prostora za obavljanje molitve, po svojoj definiciji i mjesto rješavanja problema u jednom džematu, mjesto za diskusiju, mjesto za pitanja i odgovore, vjersku pouku....

User avatar
Vodenjak
Posts: 7416
Joined: 03/10/2004 18:45

#181

Post by Vodenjak » 02/01/2008 14:03

MUNAFIK wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Izvinjavam se, nije mi bila namjera da to usporedjujem jer se to ne moze porediti. Eto, da neko ne protumaci pogresno.
Ali ako si iz mog posta uspio jedino da da to prokomentarises, vrli branioce dzamija, onda je bas to tuzno, tuzno..
kad neko da onu izjavu kao sto si ti dao ne pada mi na um da mu ista vise odgovaram! :x
Ne smetaju mi dzamije.
Ne smetaju mi ni crkve, ni katedrale.
Nikada mi nije smetao ezan sa Bijele dzamije na Vratniku, u 4 ujutro, kada hodza izadje i prouci.
Smeta mi ezan u 4 ujutro sa razglasa od 17kW, kada probudi i mene i dijete, pa se dijete rasplace, a i meni se place.
to da te budi ili ne budi ujutro ezan nije nikakav argument da se prestanu graditi dzamije. svejstan sam da se na nekim dzamijama vjewrovatno i pretjeruje sa jaćinom ali to def nije tako kao sto ti opisujes i to nije nikakav argument za ono o cemu pricamo!
Smetaju mi M92 vjernici i oni koji misle da je samo njihova ispravna, a svi koji se ne slazu sa njima su protiv njih.
svaki vjernik misli da je njegova vjera ispravna (valjda je radi toga i sljedbenik te religije) i apsolutno ne kontam sta to ima veze sa dzamijama

Smeta mi sto mnogi mole Boga (ili Allaha) svejedno po cijeli dan, misleci da ce im biti bolje, a ono sve gore i gore, a uporno brane to "nesto".
Smeta ti sto se ljudi mole Bogu!!! Otkud tebi pravo da ovako sta pricas i sta ti znas kome je gore i kome je bolje.

Smeta mi sto se dzamije grade ispod prozora, na zelenim povrsinama, parkiralistima, parkovima, opcenito tamo gdje im nije mjesto. Kreni od Dobrinje, preko, Alipasinog, Dolac Malte...
Ne smetaju mi dzamije, ali mi smeta pretjerivanje.
a gdje bi ti gradio dzamije pod zemljom? na Trebeviću u šumi?
Da se razumijemo tebi za dzamiju nije mjesto nigdje a navedeni djelovi Sarajeva su oni u kojima kada su se gradili nije izgradjena ni jedna dzamija i dzamija opte ni na jednom mjestu nije predvidzena i naravno nije se smjela graditi. E sada kada su ljudi dobili slobodu napravili su i dzamije i to je to....
ako ti smeta do tebe je zivio
Ti, @Munafiche ides djonom!
I to u jaja! :oops:

User avatar
Vodenjak
Posts: 7416
Joined: 03/10/2004 18:45

#182

Post by Vodenjak » 02/01/2008 14:07

xon_sa wrote:Koliko su neki ovdje bezobrazni to je cudo jedno. Ono ima obraza da donatoru koji hoce da SVOJ novac donira za izgradnju dzamije kaze da ne moze, vec mora da da za fabriku! Isto kad hoces nekom siromahu da das komad hljeba, a on kaze da nece vec hoce marku...

A dzamija nije puno vec jako malo i ako Bog da izgradicemo ih mi i duplo vise nego sto ih je bilo pred agresiju. Dzaba ste ih rusili i boli nas briga sto vam kvare pogled i sto vam sa njima gradovi "nisu lijepi". A za nezaposlenost nek se brine drzava!

Koja antimuslimanska hajka... al ne daju rec... ispadas nacionalista, vehabija, fasista ili ko zna sta sve ne. Malo je sto su srusili preko 600 dzamija u toku protekle agresije, sad treba dovrsiti posao...
Lijepo covjek gore upita, da malo parafraziram, sta bi da Rusi recimo dodju i doniraju za izgradnju, pa i majusnih crkava po Sarajevu na, recimo, svakih par kilometara a onda Vatikan otvori trezore pa to isto uradi sa katolickim crkvama?

Bi li i tada branio prava donatora?

xon_sa
Posts: 1181
Joined: 30/10/2005 14:16

#183

Post by xon_sa » 02/01/2008 14:11

Vodenjak wrote:
xon_sa wrote:Koliko su neki ovdje bezobrazni to je cudo jedno. Ono ima obraza da donatoru koji hoce da SVOJ novac donira za izgradnju dzamije kaze da ne moze, vec mora da da za fabriku! Isto kad hoces nekom siromahu da das komad hljeba, a on kaze da nece vec hoce marku...

A dzamija nije puno vec jako malo i ako Bog da izgradicemo ih mi i duplo vise nego sto ih je bilo pred agresiju. Dzaba ste ih rusili i boli nas briga sto vam kvare pogled i sto vam sa njima gradovi "nisu lijepi". A za nezaposlenost nek se brine drzava!

Koja antimuslimanska hajka... al ne daju rec... ispadas nacionalista, vehabija, fasista ili ko zna sta sve ne. Malo je sto su srusili preko 600 dzamija u toku protekle agresije, sad treba dovrsiti posao...
Lijepo covjek gore upita, da malo parafraziram, sta bi da Rusi recimo dodju i doniraju za izgradnju, pa i majusnih crkava po Sarajevu na, recimo, svakih par kilometara a onda Vatikan otvori trezore pa to isto uradi sa katolickim crkvama?

Bi li i tada branio prava donatora?
Ako ima potrebe za njima bih! Za dzamijama ima potrebe, pogotovo tamo gdje ima mnogo muslimana, a ranije gradnja dzamija nije bila dozvoljena. I sta je sporno sto je dzamija svakih par kilometara?! Valjda si cuo da muslimani imaju 5 molitvi dnevno. Ne ocekujes valjda da cijeli period izmedju molitvi provedu u putu od kuce do dzamije i obratno, samo dodju kuci i tuspase se :roll:

callmethebreeeze
Posts: 7343
Joined: 22/04/2005 22:37
Location: Svedska

#184

Post by callmethebreeeze » 02/01/2008 14:17

xon_sa wrote:
Vodenjak wrote:
xon_sa wrote:Koliko su neki ovdje bezobrazni to je cudo jedno. Ono ima obraza da donatoru koji hoce da SVOJ novac donira za izgradnju dzamije kaze da ne moze, vec mora da da za fabriku! Isto kad hoces nekom siromahu da das komad hljeba, a on kaze da nece vec hoce marku...

A dzamija nije puno vec jako malo i ako Bog da izgradicemo ih mi i duplo vise nego sto ih je bilo pred agresiju. Dzaba ste ih rusili i boli nas briga sto vam kvare pogled i sto vam sa njima gradovi "nisu lijepi". A za nezaposlenost nek se brine drzava!

Koja antimuslimanska hajka... al ne daju rec... ispadas nacionalista, vehabija, fasista ili ko zna sta sve ne. Malo je sto su srusili preko 600 dzamija u toku protekle agresije, sad treba dovrsiti posao...
Lijepo covjek gore upita, da malo parafraziram, sta bi da Rusi recimo dodju i doniraju za izgradnju, pa i majusnih crkava po Sarajevu na, recimo, svakih par kilometara a onda Vatikan otvori trezore pa to isto uradi sa katolickim crkvama?

Bi li i tada branio prava donatora?
Ako ima potrebe za njima bih! Za dzamijama ima potrebe, pogotovo tamo gdje ima mnogo muslimana, a ranije gradnja dzamija nije bila dozvoljena. I sta je sporno sto je dzamija svakih par kilometara?! Valjda si cuo da muslimani imaju 5 molitvi dnevno. Ne ocekujes valjda da cijeli period izmedju molitvi provedu u putu od kuce do dzamije i obratno, samo dodju kuci i tuspase se :roll:
pa u novom gradu u sarajevu nije prije bilo ni crkava, po tvojoj logici bi trebalo napraviti par vjerskih objekata za katolike i pravoslavce.

ko zna, mozda bi se neki vratili ako im se crkve naprave.

User avatar
Prpa.ba
Posts: 5813
Joined: 15/08/2006 21:34
Location: Republika Sarajevo

#185

Post by Prpa.ba » 02/01/2008 14:20

xon_sa wrote:Ako ima potrebe za njima bih!

Ali nema potrebe posto su bosnjaci 90% stanovnistva u Sarajevu :)

User avatar
Vodenjak
Posts: 7416
Joined: 03/10/2004 18:45

#186

Post by Vodenjak » 02/01/2008 14:23

xon_sa wrote:
Vodenjak wrote:
xon_sa wrote:Koliko su neki ovdje bezobrazni to je cudo jedno. Ono ima obraza da donatoru koji hoce da SVOJ novac donira za izgradnju dzamije kaze da ne moze, vec mora da da za fabriku! Isto kad hoces nekom siromahu da das komad hljeba, a on kaze da nece vec hoce marku...

A dzamija nije puno vec jako malo i ako Bog da izgradicemo ih mi i duplo vise nego sto ih je bilo pred agresiju. Dzaba ste ih rusili i boli nas briga sto vam kvare pogled i sto vam sa njima gradovi "nisu lijepi". A za nezaposlenost nek se brine drzava!

Koja antimuslimanska hajka... al ne daju rec... ispadas nacionalista, vehabija, fasista ili ko zna sta sve ne. Malo je sto su srusili preko 600 dzamija u toku protekle agresije, sad treba dovrsiti posao...
Lijepo covjek gore upita, da malo parafraziram, sta bi da Rusi recimo dodju i doniraju za izgradnju, pa i majusnih crkava po Sarajevu na, recimo, svakih par kilometara a onda Vatikan otvori trezore pa to isto uradi sa katolickim crkvama?

Bi li i tada branio prava donatora?
Ako ima potrebe za njima bih! Za dzamijama ima potrebe, pogotovo tamo gdje ima mnogo muslimana, a ranije gradnja dzamija nije bila dozvoljena. I sta je sporno sto je dzamija svakih par kilometara?! Valjda si cuo da muslimani imaju 5 molitvi dnevno. Ne ocekujes valjda da cijeli period izmedju molitvi provedu u putu od kuce do dzamije i obratno, samo dodju kuci i tuspase se :roll:
Lagis, lagis... De se malo s mjesta pomakni... :-)
A za ovo nije dovoljno da se samo pomaknes. Ima da se toliko izletas da ti dusha na nos izadje! :D
Koje to onda dzamije cetnici porusise?

Sporno je sto iz dana u dan sve vise zjape poluprazne u poredjenju sa onim kako su izgledale nakon rata.
Isto to vrijedi i za dobar dio dzematlija koji i kad dodju u njih dodju poluprazna stomaka! :(
Ili ako nije poluprazan, onda je uglavnom napunjen hranom kupljenom od - donacija!
:oops:

xon_sa
Posts: 1181
Joined: 30/10/2005 14:16

#187

Post by xon_sa » 02/01/2008 14:27

callmethebreeeze wrote:
xon_sa wrote:
Vodenjak wrote: Lijepo covjek gore upita, da malo parafraziram, sta bi da Rusi recimo dodju i doniraju za izgradnju, pa i majusnih crkava po Sarajevu na, recimo, svakih par kilometara a onda Vatikan otvori trezore pa to isto uradi sa katolickim crkvama?

Bi li i tada branio prava donatora?
Ako ima potrebe za njima bih! Za dzamijama ima potrebe, pogotovo tamo gdje ima mnogo muslimana, a ranije gradnja dzamija nije bila dozvoljena. I sta je sporno sto je dzamija svakih par kilometara?! Valjda si cuo da muslimani imaju 5 molitvi dnevno. Ne ocekujes valjda da cijeli period izmedju molitvi provedu u putu od kuce do dzamije i obratno, samo dodju kuci i tuspase se :roll:
pa u novom gradu u sarajevu nije prije bilo ni crkava, po tvojoj logici bi trebalo napraviti par vjerskih objekata za katolike i pravoslavce.

ko zna, mozda bi se neki vratili ako im se crkve naprave.
Zasto da ne? Ako vjernici spomenutih religija misle da im je potrbna crkva zasto je ne bi izgradili?! Jel ti stvarno mislis da ovim meni nesto kontriras?

User avatar
Vodenjak
Posts: 7416
Joined: 03/10/2004 18:45

#188

Post by Vodenjak » 02/01/2008 14:28

Ahmmed wrote:
Šandor wrote:
Shoshana wrote:Eno, on k'o i moja stara...okolo-kole-pa-na-mala-vrata :D

Kako se ispravno kaze?
staGfirula ako se ne varam

mada to obično bude stakvirula :D

nisam siguran

:) Da, nedostaje G, svakako i H, na kraju :) a može se čuti i ova druga varijanta :)
E sad si me zbunio...
Ja bih se smio kladiti da je K umjesto G?
Ili je samo do izgovora? :?
:)

User avatar
[email protected]
Posts: 4944
Joined: 07/02/2006 18:37
Location: na selu

#189

Post by [email protected] » 02/01/2008 14:33

Vodenjak wrote:
Ahmmed wrote:
Šandor wrote: staGfirula ako se ne varam

mada to obično bude stakvirula :D

nisam siguran

:) Da, nedostaje G, svakako i H, na kraju :) a može se čuti i ova druga varijanta :)
E sad si me zbunio...
Ja bih se smio kladiti da je K umjesto G?
Ili je samo do izgovora? :?
:)
i ja dajem 10 KM-ova da je K umjesto G. :D
sad me zbuniste... moja nena kaze (bar tako zvuci kad izgovori) EstaKfirula.
Znaci i E ste zaboravili. :roll:

sta je tacno :?

xon_sa
Posts: 1181
Joined: 30/10/2005 14:16

#190

Post by xon_sa » 02/01/2008 14:34

Vodenjak wrote:
xon_sa wrote:
Vodenjak wrote: Lijepo covjek gore upita, da malo parafraziram, sta bi da Rusi recimo dodju i doniraju za izgradnju, pa i majusnih crkava po Sarajevu na, recimo, svakih par kilometara a onda Vatikan otvori trezore pa to isto uradi sa katolickim crkvama?

Bi li i tada branio prava donatora?
Ako ima potrebe za njima bih! Za dzamijama ima potrebe, pogotovo tamo gdje ima mnogo muslimana, a ranije gradnja dzamija nije bila dozvoljena. I sta je sporno sto je dzamija svakih par kilometara?! Valjda si cuo da muslimani imaju 5 molitvi dnevno. Ne ocekujes valjda da cijeli period izmedju molitvi provedu u putu od kuce do dzamije i obratno, samo dodju kuci i tuspase se :roll:
Lagis, lagis... De se malo s mjesta pomakni... :-)
A za ovo nije dovoljno da se samo pomaknes. Ima da se toliko izletas da ti dusha na nos izadje! :D
Koje to onda dzamije cetnici porusise?

Sporno je sto iz dana u dan sve vise zjape poluprazne u poredjenju sa onim kako su izgledale nakon rata.
Isto to vrijedi i za dobar dio dzematlija koji i kad dodju u njih dodju poluprazna stomaka! :(
Ili ako nije poluprazan, onda je uglavnom napunjen hranom kupljenom od - donacija!
:oops:
Ako ocekujes civilizovanu diskusiju onda molim te nemoj da mi se tako obracas, vec sam ti jednom rekao da si bezobrazan...

Covjece prosto je nevjerovatno kako se ovi nevjernici toliko brinu za vjernike. Hej, sad poceli raspravljati o efikasnosti dzamija :D Sta mislis da odredis neku kvotu na koliko vjernika ide jedna dzamija, ko sve smije da ima dzamiju i kolika smije da bude? I obavezno da zabranis onim muslimanima koji hoce da od svojih usta da odvoje za dzamiju da to urade. Sacuvaj ih od samih njih :lol: Mozda da porusimo ove crkve po gradu, napune se jednom do dva puta godisnje a? Jel to ta logika?

A sta cemo sa starim gradom, tamo dzamija haman svakih 100-200 metara, jel mnogo? Da porusimo koju da bi se bolje osjecali? Bil vam ljepsi onda bio grad?

User avatar
Vodenjak
Posts: 7416
Joined: 03/10/2004 18:45

#191

Post by Vodenjak » 02/01/2008 14:44

[email protected] wrote:
Vodenjak wrote:
Ahmmed wrote:
:) Da, nedostaje G, svakako i H, na kraju :) a može se čuti i ova druga varijanta :)
E sad si me zbunio...
Ja bih se smio kladiti da je K umjesto G?
Ili je samo do izgovora? :?
:)
i ja dajem 10 KM-ova da je K umjesto G. :D
sad me zbuniste... moja nena kaze (bar tako zvuci kad izgovori) EstaKfirula.
Znaci i E ste zaboravili. :roll:

sta je tacno :?
"E" nisam komentarisao jer se podrazumijeva! :wink:
Znaci, sa mnom se nemoj kladiti! :-)
Hajmo chafira Ahmmu nasalantati! :D :D

User avatar
[email protected]
Posts: 4944
Joined: 07/02/2006 18:37
Location: na selu

#192

Post by [email protected] » 02/01/2008 14:44

gradic iz kojeg dolazim je prije rata imao jednu dzamiju - i prevelika je bila, jer je mali broj isao. ali smo isto tako znali da oni koji idu idu zato sto je to za njih sveta kuca gdje mogu da obave svoje vjerske duznosti. to su bili ljudi/ zene koji su radili ono sto oni vole i zele, a nisu to radili da bi ih neko iz komsiluka vidio ili pohvalio.
sad se sve to promijenilo... oni koji su sve do 92.-e godine salijevali u sebe litre alkohola ili oni koji nikad nisu zavirili nosa u dzamiju sad su postali najveci vjernici... fino za njih, mislim da je puno bolje da se mole bogu 5x dnevno nego da usipaju i unistavaju svoj organizam sa litrima loze.
ALI... nek ne diraju one koji su i dalje odlucili da postuju vjeru na svoj nacin ali da zele nastaviti zivjeti istim tempom zivota kojim su zivjeli prije 92.-e.

za stare vjernike je jedna dzamija bila dovoljna, a samim tim su znali da tu dolaze ljudi koji to cine RADI SEBE a ne radi drugih.
kako im je sada kada vide one sto stoje u prvom safu a ne znaju prouciti ni jedne sure.

User avatar
[email protected]
Posts: 4944
Joined: 07/02/2006 18:37
Location: na selu

#193

Post by [email protected] » 02/01/2008 14:46

Vodenjak wrote:"E" nisam komentarisao jer se podrazumijeva! :wink:
Znaci, sa mnom se nemoj kladiti! :-)
Hajmo chafira Ahmmu nasalantati! :D :D
i mene bas interesuje sta ce Ahmmo reci.

staKfirula
staGfirula
EstaKfirula (ja mislim da je ovo tacno)
EstaGfirula

:)

User avatar
Vodenjak
Posts: 7416
Joined: 03/10/2004 18:45

#194

Post by Vodenjak » 02/01/2008 14:46

xon_sa wrote:
Ako ocekujes civilizovanu diskusiju onda molim te nemoj da mi se tako obracas, vec sam ti jednom rekao da si bezobrazan...

Covjece prosto je nevjerovatno kako se ovi nevjernici toliko brinu za vjernike. Hej, sad poceli raspravljati o efikasnosti dzamija :D Sta mislis da odredis neku kvotu na koliko vjernika ide jedna dzamija, ko sve smije da ima dzamiju i kolika smije da bude? I obavezno da zabranis onim muslimanima koji hoce da od svojih usta da odvoje za dzamiju da to urade. Sacuvaj ih od samih njih :lol: Mozda da porusimo ove crkve po gradu, napune se jednom do dva puta godisnje a? Jel to ta logika?

A sta cemo sa starim gradom, tamo dzamija haman svakih 100-200 metara, jel mnogo? Da porusimo koju da bi se bolje osjecali? Bil vam ljepsi onda bio grad?
:zzzz: :roll:

callmethebreeeze
Posts: 7343
Joined: 22/04/2005 22:37
Location: Svedska

#195

Post by callmethebreeeze » 02/01/2008 14:53

xon_sa wrote:
callmethebreeeze wrote:
xon_sa wrote: Ako ima potrebe za njima bih! Za dzamijama ima potrebe, pogotovo tamo gdje ima mnogo muslimana, a ranije gradnja dzamija nije bila dozvoljena. I sta je sporno sto je dzamija svakih par kilometara?! Valjda si cuo da muslimani imaju 5 molitvi dnevno. Ne ocekujes valjda da cijeli period izmedju molitvi provedu u putu od kuce do dzamije i obratno, samo dodju kuci i tuspase se :roll:
pa u novom gradu u sarajevu nije prije bilo ni crkava, po tvojoj logici bi trebalo napraviti par vjerskih objekata za katolike i pravoslavce.

ko zna, mozda bi se neki vratili ako im se crkve naprave.
Zasto da ne? Ako vjernici spomenutih religija misle da im je potrbna crkva zasto je ne bi izgradili?! Jel ti stvarno mislis da ovim meni nesto kontriras?
ma niti mislim da ti kontriram niti zelim da ti kontriram. ti si se u svoj prijasnjom postu dobro ogradio oko uslova pod kojim bi dozvolio rusima da grade crkve, pa sam te zato pitao, da li bi pravoslavci i katolici mogli koristiti taj argument da ni oni nisu imali crkvu i da im treba izgraditi par da bi se masovnije poceli vracati.
ako sam te dobro skontao ti nemas nista protiv toga.

zili
Posts: 657
Joined: 10/02/2003 00:00

#196

Post by zili » 02/01/2008 14:53

ma ove kolosalne džamije su prevaziđene

sad treba "graditi" automat džamije. jedan mi je konceptualni umjetnik objašnjavao taj koncept. Dakle, mala džamija veličine onog automata za colu (možda bi čak coca-cola mogla biti sponzor). I lijepo ubaciš kovanicu, odsvira ti ezan i odmota serdžadu. Takvih možeš imati na svakih 10m i nikom ne bi smetale.

bice_bice
Posts: 931
Joined: 07/09/2006 13:01

#197

Post by bice_bice » 02/01/2008 14:56

sta mislite da li bi se iko iz RS osjecao duznim da otvori istu ovu temu samo o crkvama? recimo na nekom RS-forumu..

User avatar
[email protected]
Posts: 4944
Joined: 07/02/2006 18:37
Location: na selu

#198

Post by [email protected] » 02/01/2008 14:56

zili wrote:ma ove kolosalne džamije su prevaziđene

sad treba "graditi" automat džamije. jedan mi je konceptualni umjetnik objašnjavao taj koncept. Dakle, mala džamija veličine onog automata za colu (možda bi čak coca-cola mogla biti sponzor). I lijepo ubaciš kovanicu, odsvira ti ezan i odmota serdžadu. Takvih možeš imati na svakih 10m i nikom ne bi smetale.
mene interesuje da li se priznaje kad hodza ubaci kasetu da mu "odsvira" ezan da citav grad/ selo cuju, onda zasto ja ili bilo ko drugi ne bi mogli odklanjati 5 vakata i dan poslije samo ubaciti DVD i nek taj sam DVD obavi moju duznost :? :D

callmethebreeeze
Posts: 7343
Joined: 22/04/2005 22:37
Location: Svedska

#199

Post by callmethebreeeze » 02/01/2008 14:59

bice_bice wrote:sta mislite da li bi se iko iz RS osjecao duznim da otvori istu ovu temu samo o crkvama? recimo na nekom RS-forumu..
ne znam. nadam se.
ako kontas na one mracnjake koji rusenje dzamija opravdavaju turskom okupacijom, mislim da je krajnje kontraproduktivno porediti se sa njima.

mene od malena uce da se treba porediti sa onim boljim od sebe.

xon_sa
Posts: 1181
Joined: 30/10/2005 14:16

#200

Post by xon_sa » 02/01/2008 14:59

[email protected] wrote:gradic iz kojeg dolazim je prije rata imao jednu dzamiju - i prevelika je bila, jer je mali broj isao. ali smo isto tako znali da oni koji idu idu zato sto je to za njih sveta kuca gdje mogu da obave svoje vjerske duznosti. to su bili ljudi/ zene koji su radili ono sto oni vole i zele, a nisu to radili da bi ih neko iz komsiluka vidio ili pohvalio.
sad se sve to promijenilo... oni koji su sve do 92.-e godine salijevali u sebe litre alkohola ili oni koji nikad nisu zavirili nosa u dzamiju sad su postali najveci vjernici... fino za njih, mislim da je puno bolje da se mole bogu 5x dnevno nego da usipaju i unistavaju svoj organizam sa litrima loze.
ALI... nek ne diraju one koji su i dalje odlucili da postuju vjeru na svoj nacin ali da zele nastaviti zivjeti istim tempom zivota kojim su zivjeli prije 92.-e.

za stare vjernike je jedna dzamija bila dovoljna, a samim tim su znali da tu dolaze ljudi koji to cine RADI SEBE a ne radi drugih.
kako im je sada kada vide one sto stoje u prvom safu a ne znaju prouciti ni jedne sure.
Ko je dobar, a ko je los vjernik nije tvoje da presudjujes...

Locked