Džamije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

hogshead

#1 Džamije

Post by hogshead »

Šta mislite o džamijama koje se poslije rata grade po BiH, a čiju gradnju finansiraju Saudijci, Kuvajćani, Sirijci, Jordanci i ostali? Pitanje je u čisto arhitektonskom smislu. Ne znam da li to samo meni upada u oči, ali ta zdanja totalno odudaraju od bosanskohercegovačke arhitekture i ambijenta.

Da li vlasti treba da ipak nekad postave i neku uslov kako neki objekat treba izgledati? Meni su, recimo, naše džamije prelijepe, posebno one hercegovačke, i pripadaju tu. Ove kao da je neko frljacnuo sa Marsa i one onda jadne tresnule tu gdje jesu.
Pearl

Post by Pearl »

jesu malo ..poruzne... za nas ukus...

meni u Sarajevu nije bilo ljepse dzamije od prijeratne Magribije, dok je imala drveni minaret.. i alipasina mi je jako lijepa... nase dzamije su mi nekako toplije, onako male, sa dosta drvene izrade i dosta zelenila oko njih...

a ona na otoci, kralja fahda i slicne su mi bezze, za moj ukus... puno kamena, hladne...
zena21

Post by zena21 »

I ja smatram da odudaraju, a takodjer smatram da ih ima i previse. Da me neko ne shvati pogresno - nemam nista protiv dzamija, naravno da nam trebaju, ali zar bas u tolikom broju?

Mislim da ima drugih, potrebnijih stvari gdje bi se mogao uloziti novac.
pravi-put

Post by pravi-put »

Šta mislite o džamijama koje se poslije rata grade po BiH, a čiju gradnju finansiraju Saudijci, Kuvajćani, Sirijci, Jordanci i ostali? Pitanje je u čisto arhitektonskom smislu. Ne znam da li to samo meni upada u oči, ali ta zdanja totalno odudaraju od bosanskohercegovačke arhitekture i ambijenta.

Da li vlasti treba da ipak nekad postave i neku uslov kako neki objekat treba izgledati? Meni su, recimo, naše džamije prelijepe, posebno one hercegovačke, i pripadaju tu. Ove kao da je neko frljacnuo sa Marsa i one onda jadne tresnule tu gdje jesu.
Na ja ...

Da li neko zna ima li koja dzamija da je napravita u Gradovima Bosne u periodu 1946-1990, poznato mi je da je par Dzamija napravito po selima pred sami rat, ali u gardovima ne znam.

Skoro 2 milona Bosnaskih Muslimana nije napravilo nijednu Dzamiju u tolikom broju gradova, u periodu od 50 god., a broj muslimanskog stanovnistva je porastao skoro 30%,... cudno da nam nisu trebale?!
One stare jes da su bile lijepe isto kao i stari djelovi nasih Turskih gradova, ali vrmenom su bile bar za renovirati , ali ni to se nije uradilo ...ili nije smjelo?!
Hamo.

Post by Hamo. »

pravi-put wrote:
Da li neko zna ima li koja dzamija da je napravita u Gradovima Bosne u periodu 1946-1990, poznato mi je da je par Dzamija napravito po selima pred sami rat, ali u gardovima ne znam.

Skoro 2 milona Bosnaskih Muslimana nije napravilo nijednu Dzamiju u tolikom broju gradova, u periodu od 50 god., a broj muslimanskog stanovnistva je porastao skoro 30%,... cudno da nam nisu trebale?!
One stare jes da su bile lijepe isto kao i stari djelovi nasih Turskih gradova, ali vrmenom su bile bar za renovirati , ali ni to se nije uradilo ...ili nije smjelo?!
Imam dva odgovora:

Prvo, jeste, destine novih dzamija je gradjeno a stotine obnovljeno u BiH u socijalistickom periodu. Za samo jedan, svjetski poznati primjer pogledajte slijedece:
http://www.akdn.org/agency/akaa/secondcycle/bosnia.html
Bijela dzamija u Visokom, arhitekt Zlatko Ugljen. Objekat je dobio Agha Khan nagradu za arhitekturu 1980. godine.

Drugo, ne seri. Siris lazi da se nije smjelo nista vjersko graditi u Jugoslaviji, sto je jedna od politickih lazi na kojima je osnovan nacionalizam koji jos uvijek hara, ubija i pljacka.
pravi-put

Post by pravi-put »

Prvo, jeste, destine novih dzamija je gradjeno a stotine obnovljeno u BiH u socijalistickom periodu. Za samo jedan, svjetski poznati primjer pogledajte slijedece:
Bijela dzamija u Visokom, arhitekt Zlatko Ugljen. Objekat je dobio Agha Khan nagradu za arhitekturu 1980. godine.

Drugo, ne seri. Siris lazi da se nije smjelo nista vjersko graditi u Jugoslaviji, sto je jedna od politickih lazi na kojima je osnovan nacionalizam koji jos uvijek hara, ubija i pljacka.
Ti kazes desetine, a navede samo jednu,...
Vidim i ova je napravita nakon Titinog sloma, dalje hajde nabroj jos koju, hajvanu ne kulturni, i pazi na jezik...
Ja sam lijepo rekao da ne znam nijednu, eto naveo si jednu, da cujem sledecih desetine!
O nacionalizmu cemo otvoriti temu kada ovu zavrsimo.
------------------------------

Meni su ove nove dzamije prelijepe, projekti su fantasticni, uredjenje predivno, jednostavno zadnji trend modne arhitekture. Sa druge strane treba sacuvati sve one nase stare dzamije kao muzeje, kao sto smo sacuvali djelove nekih starih gradova. Mi smo nase mutvake i stare kuce zamjenuli velikim trospratnicama po zanjim modnom standardu. Prema tome sve se modernizovalo pa prihvatam da se i nase dzamije istaknu ljepotom i visinom i povrsinom i bjelinom mermera !

Drugo za svaki projekat su znali nasi ljudi iz rijaseta, i prihavtili su ih , prema tome moderno doba, modrene dzamije, velike prostorije za klanjanje, sa svim pratecim objektima, biroima, ucionicama. kupatilima, odvojenim abdestanama, .. zadnja moda, ali nije samo to, tu su i potrebe medzlisa da nasu djecu slobodno i ispravno ucimo moralu i islamskoj kulturi i tradiciji, ... da im ispiramo iz glave sve ono sto pokupe po ulicama, kinima, skolama, ... a kosi se nasom vjerom !

Trece neko je spomenu da su nase dzamije bile tople, male, ... to je takodje razlog za novi nacin gradnje, broj klanjaca se povecao i zahtjeva velike, prostrane, svjetle, prostorije, a ako Bog da, a mi cemo njiha napuniti pa ce biti tjesne i tople od snage vjere,... insAllah !

Cetvrto mislim da nemamo dovoljno dzamija s' obzirom koliko imamo muslimana, trebali bi bar jos dva puta toliko dzamija imati da svi stanu na dzuma namazu, samo sto mnogi jos uvjek bjeze od dzamija u kafane i cafice u vrijeme dzume. A ti haram objekti koje bi bas muslimani trebali izbjegavati su se sigurno 5x vise se izgradili zadnjih 10 god., ali vidim to pitanje nije niko povukao,... nasa svijest !

Peto novac koji su financirali dobrotvori nije iz drzavne kase, prema tome onaj ko zeli sevape ima pravo da bira nacin kako da dodje do njih. I svama nam je poznato da su najvece nagrade za izgradnju dzamija,...
Arapima je postavit uslov da mogu otvarati samo humanitarne projekte, ... popravka kuca povratnicima, izgradanja vjerskih objekata,...
ekonomiju je preuzela Amerika i EU,... CEKAJMO JOS, ... mozda ispune obecanje!

Sesto rekoh nama je Amrika i Europa obecala obnoviti privredu, i ekonomiju ako okrenemo ledja Istoku, ... i mi smo ih poslusali, Arapima smo okrenuli ledja, sto se sada bunite za trosenje sredstava za izgradnju dzamija,....ako necete njihovu pomoc, onda neka nam Europa pravi OBECENE firme,... ali umjesto toga dobili smo, sportska igralista, kulturno-umjetnicke projekte, zabavista, ... pa sada skacimo, trcimo, pjevajmo, zabavljamo se,... dok se ne umorimo i zaboravimo da su vecina ne zaposleni !

Sedmo, svako onaj ko misli da trebamo zadrzati nasu staru vjersku tradiciju u potpunosti ja sam prvi za,...
Zmisljam vec sebe kako sutra hodam po Bas carsiji a svuda naokolo zene sa zarovima, dimijama, ... stidno i cedno prolaze kraj nas ,... muskarci sa bjelicama, berama, bradama,... eeeeee miline, ja sam da se vrati taj vakat.
A do tada ARAPIMA PORUCUJEM braco nasa, Allah vas nagradio samo pravite bjele velike DZAMIJE, a mi cemo se insallah potruditi da vas trub nagradimo tako sto cemo ih napuniti do zadnjeg mjesta.
Neka ih Allah nagradi najboljom nagradom , i kazni sve one koji iz zavisti svoje prste svoje grizu zbog mrznje prema dzamijama, amin !

Topli pozdrvavi iz toplog muslimanskog srca !
rasta

Post by rasta »

pravi-put wrote:

Vidim i ova je napravita nakon Titinog sloma, dalje hajde nabroj jos koju, hajvanu ne kulturni, i pazi na jezik...
Ja sam lijepo rekao da ne znam nijednu, eto naveo si jednu, da cujem sledecih desetine!

Meni su ove nove dzamije prelijepe, projekti su fantasticni, uredjenje predivno, jednostavno zadnji trend modne arhitekture. Sa druge strane treba sacuvati sve one nase stare dzamije kao muzeje, kao sto smo sacuvali djelove nekih starih gradova. Mi smo nase mutvake i stare kuce zamjenuli velikim trospratnicama po zanjim modnom standardu. Prema tome sve se modernizovalo pa prihvatam da se i nase dzamije istaknu ljepotom i visinom i povrsinom i bjelinom mermera !

Drugo za svaki projekat su znali nasi ljudi iz rijaseta, i prihavtili su ih , prema tome moderno doba, modrene dzamije, velike prostorije za klanjanje, sa svim pratecim objektima, biroima, ucionicama. kupatilima, odvojenim abdestanama, .. zadnja moda, ali nije samo to, tu su i potrebe medzlisa da nasu djecu slobodno i ispravno ucimo moralu i islamskoj kulturi i tradiciji, ... da im ispiramo iz glave sve ono sto pokupe po ulicama, kinima, skolama, ... a kosi se nasom vjerom !

Trece neko je spomenu da su nase dzamije bile tople, male, ... to je takodje razlog za novi nacin gradnje, broj klanjaca se povecao i zahtjeva velike, prostrane, svjetle, prostorije, a ako Bog da, a mi cemo njiha napuniti pa ce biti tjesne i tople od snage vjere,... insAllah !

Cetvrto mislim da nemamo dovoljno dzamija s' obzirom koliko imamo muslimana, trebali bi bar jos dva puta toliko dzamija imati da svi stanu na dzuma namazu, samo sto mnogi jos uvjek bjeze od dzamija u kafane i cafice u vrijeme dzume. A ti haram objekti koje bi bas muslimani trebali izbjegavati su se sigurno 5x vise se izgradili zadnjih 10 god., ali vidim to pitanje nije niko povukao,... nasa svijest !

Peto novac koji su financirali dobrotvori nije iz drzavne kase, prema tome onaj ko zeli sevape ima pravo da bira nacin kako da dodje do njih. I svama nam je poznato da su najvece nagrade za izgradnju dzamija,...
Arapima je postavit uslov da mogu otvarati samo humanitarne projekte, ... popravka kuca povratnicima, izgradanja vjerskih objekata,...

Sesto rekoh nama je Amrika i Europa obecala obnoviti privredu, i ekonomiju ako okrenemo ledja Istoku, ... i mi smo ih poslusali, Arapima smo okrenuli ledja, sto se sada bunite za trosenje sredstava za izgradnju dzamija,....ako necete njihovu pomoc, onda neka nam Europa pravi OBECENE firme,... ali umjesto toga dobili smo, sportska igralista, kulturno-umjetnicke projekte, zabavista, ... pa sada skacimo, trcimo, pjevajmo, zabavljamo se,... dok se ne umorimo i zaboravimo da su vecina ne zaposleni !

Sedmo, svako onaj ko misli da trebamo zadrzati nasu staru vjersku tradiciju u potpunosti ja sam prvi za,...
Zmisljam vec sebe kako sutra hodam po Bas carsiji a svuda naokolo zene sa zarovima, dimijama, ... stidno i cedno prolaze kraj nas ,... muskarci sa bjelicama, berama, bradama,... eeeeee miline, ja sam da se vrati taj vakat.
A do tada ARAPIMA PORUCUJEM braco nasa, Allah vas nagradio samo pravite bjele velike DZAMIJE, a mi cemo se insallah potruditi da vas trub nagradimo tako sto cemo ih napuniti do zadnjeg mjesta.
Neka ih Allah nagradi najboljom nagradom , i kazni sve one koji iz zavisti svoje prste svoje grizu zbog mrznje prema dzamijama, amin !

a sto ne porucis braci da napravu barem jednu fabriku hljeba i peciva pa da narod ima sta zagrist prije nego sto ode u moderne dzamije?
rasta

Post by rasta »

i ja ...sto ti je merak kad se zensko pokrije?neam nista protiv al ne vidim neki merak?to neki fetis il nesto?
zar nije bolje kad pruzi nonu a ti blenes ko levat ili zada ono vaganje guzom a ti kontas imal tange ili one transportne ili pak nema nikako gace?
forUMASH

Post by forUMASH »

rasta wrote:i ja ...sto ti je merak kad se zensko pokrije?neam nista protiv al ne vidim neki merak?to neki fetis il nesto?
zar nije bolje kad pruzi nonu a ti blenes ko levat ili zada ono vaganje guzom a ti kontas imal tange ili one transportne ili pak nema nikako gace?
....joj ovih tolerantnih..... :roll: ....izgubi decko :D abdest zbog tebe... :D :D :D
Prenj

Post by Prenj »

pravi-put wrote: ...
...
Jel' tebe fakat neko placa za antipropagandu islama?
Ahmmed

Post by Ahmmed »

pravi-put wrote:

Na ja ...

Pravi put,

Ne, nisu nam trebale, barem u većini gradova. Bosanskohercegovački gradovi, imali su velikibroj džamija,koje su najčešće,bile prazne...Izuzetak je bio Ramazan....Naprotiv, bh sela , sve do sedamdesetih godina, prošloga vijeka, nisu imala džamije, već, najčešće, mektebe, mejtefe, gdje se klanjala teravija, i povremeno održavala vjerska pouka.Mnogi će reći da su Tito i tadašnja vlast ,gradnjom džamija, željeli pokazati islamskim zemljama, a sve zbog nafte, odnos prema muslimanima....Šta god bio razlog, džamije su pravljene, ne desetine, već stotine njih....

Također, boravio sam prošle godine u Livnu....Razočarao me odnos livanjskih muslimana prema jednoj prelijepoj , maloj džamiji u starom gradu.Ornamentika je perfektna, lokacija sjajna....Oko džamije, sve muslimanske kuće, u kojima žive muslimani...Džamijsko dvorište, prepuno smeća, pivskih konzervi i boca.....Troje mojih prijatelja i ja, očistili smo dvorište....uz podsmijeh stanovnika mahale, te uz činjenicu da se jedna hanuma, čija je kuća preko puta džamije, jedva odvojila od plastične kese, koju smo zatražili , nakon što smo napunili kese,koje smo mi imali u autima....

U samoj džamiji, prašina....koja nije obrisana barem godinu dana.

Nema Tita, ni Hrvati nisu došli pa bacali pivske boce, nije ni 1993....
Uz svo uvažavanje pozicije Bošnjaka u Livnu, ova me činjenica, koja nije uzrokovana bilo kakvim vanjskim utjecajem, veoma razočarala....

Što se novih, velikih džamija tiče, pa....Neke mi se veoma dopadaju,neke manje, neke nikako...Arhitektonski!I ja sam bliži osmanskom stilu gradnje, te ovom, našem, bosanskom. Toliko o arhitekturi. Ipak, sve ih podjednako volim, i u svaku sa zadovoljstvom uđem.
I konstatiram, da su, uglavnom, poluprazne.

Oni koji su omogućili njihovu izgradnju, zaslužuju Božiju nagradu i naše dove za učinjeno dobro djelo.Ipak, uz koji proizvodni pogon, transparentnije ulaganje u ekonomiju, njihovo bi djelo bilo upotpunjeno!
spongebob

Post by spongebob »

Prenj wrote:
...
ma pusti hajvana, dao babo tastaturu pa lupa ko maxim po diviziji...meni je najbolje kad se uvrije(d)zeni muslimani nakane na moje postove, jer kako zaboga napadati brata (idiota)

Ovdje je izgleda jedino bitno da se deklarises kao musliman, pa mozes lupat sta god ti srce hoce :D
islam postao utociste za idiote, neka vam je, tako vam i treba
Ahmmed

Post by Ahmmed »

[/quote]
Zmisljam vec sebe kako sutra hodam po Bas carsiji a svuda naokolo zene sa zarovima, dimijama, ... stidno i cedno prolaze kraj nas ,... [/quote]

Ma, i meni su dimije cool....Još da uđu u širu upotrebu ove redizajnirane ,naših uvaženih modnih kreatorki, a koje su u potpunosti sačuvale formu, samo se prave i od "netradicionalnih" materijala, uz pokoji detalj,ma...super nešto! :)
Ahmmed

Post by Ahmmed »

spongebob wrote:
Prenj wrote:
...
ma pusti hajvana, dao babo tastaturu pa lupa ko maxim po diviziji...meni je najbolje kad se uvrije(d)zeni muslimani nakane na moje postove, jer kako zaboga napadati brata (idiota)

Ovdje je izgleda jedino bitno da se deklarises kao musliman, pa mozes lupat sta god ti srce hoce :D
islam postao utociste za idiote, neka vam je, tako vam i treba[/
quote]

Kome "neka vam je" i zašto "tako vam i treba"?
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:) Ahmmede, .... hajde da ovome, sto misli da je na pravom putu, .... :oops: ... otmemo nick i da ga damo tebi. Tebi bi stvarno pristajao, a njemu da damo nick ..... krajputash. :D
Ziv mi i veseo bio. :)
forUMASH

Post by forUMASH »

Ahmmed wrote: Kome "neka vam je" i zašto "tako vam i treba"?
....svima koji cute kad treba da pricaju ....
....svima koji ce okrivljivati sve ostale za vlastitu gresku jer su cutali kad su trebali pricati.....
spongebob

Post by spongebob »

Ahmmed wrote:
spongebob wrote:
Prenj wrote: Jel' tebe fakat neko placa za antipropagandu islama?

islam postao utociste za idiote, neka vam je, tako vam i treba[/
quote]

Kome "neka vam je" i zašto "tako vam i treba"?
pravim vjernicima kad zalutale tolerisete sutnjom. Je li tebi jasno, da ovaj pravi-put predstavlja islam isto kao sto ga i ti predstavljas? meni je to sve jedna kamara

tip se prosipa maksimalno i predstavlja se kao Mesija sam :D
podpitanje: Zasto se vjernici ne osvrcu na ovakvo skrnavljenje vjere? On je koristi za svoje potrebe ali to izgleda da je svima svejedno..
republikaBIH

Post by republikaBIH »

Dzamije trebaju,samo kad pogledam u svom gradu za vrijeme dzumme namaza prepuna je i rahat bi nam trebala jos jedna :)

Sto se tice arhitekture,kao sto je "pravi-put" rekao,sve se modernizuje pa tako i dzamija..ako zeltie stare dzamije onda fino lijepo napravite i stare kuce,obucite se ustaru odjecu(fez,dimije i sl)..pa onda pricajte kako zelite starinske dzamije
spongebob

Post by spongebob »

forUMASH wrote:
....svima koji ce okrivljivati sve ostale za vlastitu gresku jer su cutali kad su trebali pricati.....
bio si brzi, ali se i dalje suti
Ahmmed

Post by Ahmmed »

forUMASH wrote:

Forumash, hvala za pojašnjenje,iako nisi autor citiranog :D

Pape, ma nisam ti ja sklon pretencioznosti, tako da bi me od nicka "pravi put" strah uhvatio :D Ne mislim na osobu,koja na ovom forumu nosi pomenuti nick :) Pravi put je , iz moje perspektive, cilj kojem treba težiti :)

Spongebob, neka mi nije, i ne treba mi tako, jer kažem s čime se ne slažem,bez nervoze i disonantnih tonova!
Također, već dugo bijem vlastitu bitku sa isključivostima svake vrste, ne samo ovdje na forumu....

Pravi put,

Virtualni svijet nije mjesto za borbu bez kompromisa. Nije ni radno mjesto, pa ni porodica, iako svako odlučuje šta će i kako raditi u svoja četiri zida.Takva vrsta borbe, one beskompromisne, u kategoriji je velikog džihada. A ti dobro znaš šta je veliki džihad!
Ahmmed

Post by Ahmmed »

spongebob wrote:
forUMASH wrote:
bio si brzi, ali se i dalje suti

Ne šuti!

Čitaj!
FireFly

Post by FireFly »

pravi-put wrote:

Jarane, ima jos lijepih stvari i pored dzamija... Evo pa malo uzivaj u ljepoti...

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=24785
forUMASH

Post by forUMASH »

Ahmmed wrote:Forumash, hvala za pojašnjenje,iako nisi autor citiranog :D
.....moj Ahmmede, cini mi se da je vecina kao pouku iz zla iz kojeg smo izasli naucila kako identifikovati "one tamo" (S,H,B) i misle da im je to dovoljno za zaustavljanje novog zla...
....i ja sam se uvjerio da zlo moze doci obuceno u uniformu "onih tamo" ali isto tako znam da nema sanse da je to jedini nacin pojavljivanja....zato, ako nismo naucili kako prepoznati zlo, slaba je fajda od cinjenice da znamo samo par uniformi kojima se isto sluzi.....
Al-aqsa

Post by Al-aqsa »

Neka dzamija!
Oni ih nisu mogli porusiti koliko ih mi imamo i koliko ih mozemo napraviti! :razz:
Jasho

Post by Jasho »

Uvozne džamije iz Azijskih zemalja su pravo ruglo i trebalo bi ih zabraniti praviti! BiH ima svoju tradiciju i svoj stil arhitekture i treba da ga njegujemo i da vjerski objekti budu u tom stilu, a ne u stilu Saudije i drugih Azijskih zemalja! Ja bih lično srušio sve te džamije koje nisu u BiH stilu i duhu i napravio nove koje bi odražavale BiH, a ne Saudiju i druge Azijske zemlje! Ali mislim da prevenstveno treba da pravimo fabrike i nova radna mjesta, jer je to preće od bilo kakvog vjerskog objekta, jer đaba čovjeku džamija, crkva itd, kad nema od čega da živi!
Post Reply