Džamija u Neumu

frakson

#1 Džamija u Neumu

Post by frakson »

Protivnicima gradnje džamije u Neumu prijete "odrubljivanjem glave"
Kao i u prva dva slučaja, i to je pismo stiglo iz Chicaga, a njegovi su se autori potpisali kao "Alahovi sveti ratnici". Po rukopisu i sadržaju može se zaključiti da su i to treće pismo poslali isti oni provokatori kao i ranije, s time da sada nisu navedena imena ili nadimci.
http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=58792

Iako bi bilo puno pametnije da se raspvralja o gradnji merine,luke,ili čega već , pa da se ima neka ekonomska korist od toga, nišanske sprave se upucavaju na ponovo preko nacionalnioh interesa (čijih više ne).
Neznam gdje je zapelo u provedbi ili naplati (ako je i došlo do toga) oko vinjeta, i da li je u planu rekonstrukcija cete za Neum,(koja je bila u lošem stanju prije par godina) ...

Možda bi neko, na forumu mogao postaviti anketu da vidimo da li je bitnije baviti se prije svega ekonomskim pitanjem pa onda duhovnim, jer vjerski se objekti (po meni) prave ako ljudi imaju posla pa se i onda može izdvajati i za vjerske objekte.

Napraviti Džamiju,Crkvu (katolićku i pravoslavnu),Sinagogu, ili šta već , da svi budu zadovoljni,(da je starina, i bilo bi logike ali na novo) a pored toga se smatra turistićkim mjestom ...
Josip

#2 Re: Džamija u Neumu

Post by Josip »

ma dašta nego čiste provokacije. to odgovara mnogima. zato su spremni izmisliti laž da je nekada dolje postojala đamija.
Joey Tribbiani

#3 Re: Džamija u Neumu

Post by Joey Tribbiani »

ne pise se đamija nego DŽAMIJA, kad bude vrijeme nek se pravi i dole, odmah vam smeta nesto, ne znate ni o cemu se radi, javljate se bez razloga, a ti sto salju prijetnje da ce nekom odrubit glavu su obicni idioti
Josip

#4 Re: Džamija u Neumu

Post by Josip »

Joey Tribbiani wrote:ne pise se đamija nego DŽAMIJA, kad bude vrijeme nek se pravi i dole, odmah vam smeta nesto, ne znate ni o cemu se radi, javljate se bez razloga, a ti sto salju prijetnje da ce nekom odrubit glavu su obicni idioti

sorry na pogrešno napisanom.

a i treba da se gradi ako za njom ima potrebe ali ako je to samo provokacija onda je treba zabraniti graditi za vjeke vjekova.

a što je nego provokacija to da je nekada dolje bila, a nije bila. kako je se to netko mogao sjetiti da izmisli :-)
papacja

#5 Re: Džamija u Neumu

Post by papacja »

A ko će klanjati u njoj? Zar dole ima Muslimana?
nevencikotic

#6 Re: Džamija u Neumu

Post by nevencikotic »

Prvo izvor informacija treba provjeriti,izgleda kao rekla kazala uopste nije potvrdjen izvor.
Drugo dzamije se prave vecim i manjim doprinosima ljudi koji ce je koristiti,dakle nitko je drugi nece placati nego ljudi koji ce ih koristiti i kojih ima ocito.Ne znam tko je tu nacionalno opterecen ako svaka gradnja znaci neki napad na nacionalnom nivou,prevazidjimo to vec jednom.Bavimo se sobom i svojim zivotom.
Joey Tribbiani

#7 Re: Džamija u Neumu

Post by Joey Tribbiani »

u islamu dzamija treba da sluzi svojoj svrsi, treba da ljudi dolaze i mole se Bogu, nista drugo, politika, laz i nacionalizam se ne mijesaju, tako treba biti i dole.
meni ni jedna crkva ne smeta, bas mi je glupo pricati i svadjati se o takvim stvarima
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#8 Re: Džamija u Neumu

Post by mIRCerka »

koliko me sjecanje sluzi, prosle 2 teme o dzamiji u neumu su otisle u nepovrat... :evil:
frakson

#9 Re: Džamija u Neumu

Post by frakson »

Moje izvinjenje, evo i drugi komentar, ako sam dobro razumio

Ef. Smajkić: IZBiH odlučna da izgradi džamiju u Neumu
Tu nema politike, nama je bitno da ljudima omogućimo ispunjavanje njihovih vjerskih dužnosti, kaže ef. Smajkić...

Mostarski muftija Seid ef. Smajkić iskazao je odlučnost Islamske zajednice BiH da na području Neuma u skorije vrijeme izgradi džamiju. On je za "Dnevni avaz" kazao da, uprkos brojnim sporenjima hrvatskih medija, nema nikakve dileme da je na području tog grada postojala džamija, izgrađena u vrijeme Osmanskog carstva za potrebu turskih vojnika, koji su čuvali staru bosansku luku.
--- SPAM ---/ba/domace-v ... u-u-2.html

Komentari iz Amerike, su slični Buševim prosto proširene :D

Opravdanost je znatan broj Bošnjaka koji žive u Neumu, a i oni koji dođu na godišnji, neznam po poipsu koji je to broj , da li neko ima popis?
uvjek dobar gost

#10 Re: Džamija u Neumu

Post by uvjek dobar gost »

Pun mi je K ovih kojekakvih sa sjedištem u Chicagu... izgleda da je tamo rasadnik pravih patriota... na svim stranama
mIRCerka

#11 Re: Džamija u Neumu

Post by mIRCerka »

frakson wrote: Opravdanost je znatan broj Bošnjaka koji žive u Neumu, a i oni koji dođu na godišnji, neznam po poipsu koji je to broj , da li neko ima popis?
Klanjat se ne mora u dzamiji, pride zar nije sramota sisama tarlahat pred ocima muskadije? Ovo dvoje je meni cista predizborna suplja i budimo sretni ako nam MZ ne uzme 25km moreta :D
zgembo_sa

#12 Re: Džamija u Neumu

Post by zgembo_sa »

Ne znam sta ima nekome smetat tamo dzamija. Ako ima potrebe za njom neka se brate izgradi. Nema tu nikakvih provokacija, nije to ona haram crkva koju hoce cetnici da izgrade na mjestu odakle su 4 godine ubijali sarajlije. Koliko sam do sad procitao niko nije govorio o nekim konkretnim lokacijama, vec iskljucivo o potrebi za dzamijom, te zbog toga stvarno ne vidim zbog cega bi neko to smatrao provokacijom. Ako vam je samo postojanje dzamije u jednom gradu provokacija onda se trebate lijecit...
mIRCerka

#13 Re: Džamija u Neumu

Post by mIRCerka »

zgembo_sa wrote:Ne znam sta ima nekome smetat tamo dzamija. Ako ima potrebe za njom neka se brate izgradi. Nema tu nikakvih provokacija, nije to ona haram crkva koju hoce cetnici da izgrade na mjestu odakle su 4 godine ubijali sarajlije. Koliko sam do sad procitao niko nije govorio o nekim konkretnim lokacijama, vec iskljucivo o potrebi za dzamijom, te zbog toga stvarno ne vidim zbog cega bi neko to smatrao provokacijom. Ako vam je samo postojanje dzamije u jednom gradu provokacija onda se trebate lijecit...
da je neko dzamiju izgradio, niko ne bi ni skonto...ovako se zna da nece graditi dzamiju, i onda ce oplesti, pred same izbore, pricat o tome pricat i bice pojeo vuk magarca, nit napravise dzamiju, nit se odnosi medju domacim stanovnistvom unormalio...

a IZ ce zajedno sa Kardinalom objedovati iftar. :D preofirno.
Josip

#14 Re: Džamija u Neumu

Post by Josip »

zgembo_sa wrote:Ne znam sta ima nekome smetat tamo dzamija. Ako ima potrebe za njom neka se brate izgradi. Nema tu nikakvih provokacija, nije to ona haram crkva koju hoce cetnici da izgrade na mjestu odakle su 4 godine ubijali sarajlije. Koliko sam do sad procitao niko nije govorio o nekim konkretnim lokacijama, vec iskljucivo o potrebi za dzamijom, te zbog toga stvarno ne vidim zbog cega bi neko to smatrao provokacijom. Ako vam je samo postojanje dzamije u jednom gradu provokacija onda se trebate lijecit...

pa pročitaj što je gore napisano!!!

hajde reci mi da li je za tebe provokacija ili ne to da se izmisli da je tu nekada bila džamija a nije NIKADA bila. prvi muslimani koji su se tu naselili su poslije II. svjetskog rata. a oni kažu da je tu džamija bila ima ihihiii
afrikanac

#15 Re: Džamija u Neumu

Post by afrikanac »

Sjećam se da sam negdje čitao da je na području današnjeg Vratnika u Sarajevu, a prije najezde turskih osvajača, postojala manja pravoslavna crkva.
Predlažem istinskim i kvazi-istoričarima u Sarajevu da malo pretabire istoriju, a crkvenim vlastima u Sarajevu da započnu inicijativu i izgradnju pravoslavne crkve na Vratniku.
Čak je prije rata tamo živio i određeni broj pravoslavnog življa, dok im u ratu nisu zapalili kuče (biciklist, je li ti šta poznato :D ), i većinu ih protjerali.
Neka crkve na Vratniku, nek se ljudi vrate brate na svoje, nikom ne smetaju
nevencikotic

#16 Re: Džamija u Neumu

Post by nevencikotic »

Da sad svi trebamo raspravljat o tom,klasicno skretanje javne svijesti sa tekucih problema,poskuppljenja goriva,hljeba i svega moguceg,sve dok raspravljamo o nekim ovakvim i slicnim temama rekla kazala i treba ne treba necemo ni primjetiti da u stvari nemamo sta jesti.
Banksy

#17 Re: Džamija u Neumu

Post by Banksy »

... sad će početi i priče o mostu na Pelješcu ... u to će i oktobar, i tako ... ali, prvo Thompson 29.8 8-)
Last edited by Banksy on 13/08/2008 14:19, edited 1 time in total.
mIRCerka

#18 Re: Džamija u Neumu

Post by mIRCerka »

Banksy wrote:... sad će početi i priče o mostu na Pelješcu ... u to će i oktobar, i tako ...
Dzizs, to sam forget...
Lincoln-Burrows

#19 Re: Džamija u Neumu

Post by Lincoln-Burrows »

Ma nek naprave most i na mostu džamiju :-)
Banksy

#20 Re: Džamija u Neumu

Post by Banksy »

Lincoln-Burrows wrote:Ma nek naprave most i na mostu džamiju :-)
A na otvorenju nek pjeva Thompson :D ... i Dino Merlin - Bosnom behar :mrgreen:
Josip

#21 Re: Džamija u Neumu

Post by Josip »

Banksy wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Ma nek naprave most i na mostu džamiju :-)
A na otvorenju nek pjeva Thompson :D ... i Dino Merlin - Bosnom behar :mrgreen:

:D :D
lahor

#22 Re: Džamija u Neumu

Post by lahor »

Josip wrote:

hajde reci mi da li je za tebe provokacija ili ne to da se izmisli da je tu nekada bila džamija a nije NIKADA bila. prvi muslimani koji su se tu naselili su poslije II. svjetskog rata. a oni kažu da je tu džamija bila ima ihihiii

Ti Josipe peocitaj malo povijest...Trebao bi znati da je za vrijeme turske vladavine puno dzamija bilo izgradjeno i u Hrvatskoj, a zasto da je to nemoguce bilo u Neumu ako je recimo jedno Djakovo imalo dzamiju.Uostalom ne prave se vjerski objekti samo onde gdje su bili nego gdje se ukaze potreba kao sad sto je slucaj sa muslimanima u Neumu.
Banksy

#23 Re: Džamija u Neumu

Post by Banksy »

lahor wrote:
Josip wrote:

Ti Josipe peocitaj malo povijest...Trebao bi znati da je za vrijeme turske vladavine puno dzamija bilo izgradjeno i u Hrvatskoj, a zasto da je to nemoguce bilo u Neumu ako je recimo jedno Djakovo imalo dzamiju.Uostalom ne prave se vjerski objekti samo onde gdje su bili nego gdje se ukaze potreba kao sad sto je slucaj sa muslimanima u Neumu.
Nije bila, provjereno, lahore :D ... a koje 'potrebe' kad muslimana u Neumu nema, mislim fizički, ne žive?
afrikanac

#24 Re: Džamija u Neumu

Post by afrikanac »

lahor wrote:
Josip wrote:

Tako je lahore, svaka ti riječ ovim forumom lahori :D ovo što si sad napisao, to je bit, to je istinska namjera zagovarača ideje izgradnje džamije u Neumu:
Ne prave se vjerski objekti (čitaj džamije) samo ondje gdje su ranije bili, već ondje gdje se ukaže potreba (čitaj za zapišavanjem teritorija), kao što je sada slučaj u Neumu.
U prevodu: tiha okupacija, tiha islamizacija, tiho prodiranje i betoniranje Islama u Evropi (za 50 godina Njemačka i Danska bi ovim tempom trebale imati više džamija nego BiH ). U tom cilju pare nisu prepreka, Saudi i Iranci su velikodušni, kadra imamo i na izvoz, dovoljno je vremena prošlo i stekli su naobrazbu i rutinu (čitaj džamija kralj Fahd :D ).

Neumljani, budite sretni, vi ste dio Nove evropske istorije, o vama će za 100 godina knjige pisati kao o pionirima Islama u Skandinaviji :D
El_comadante

#25 Re: Džamija u Neumu

Post by El_comadante »

afrikanac wrote: Ti Josipe peocitaj malo povijest...Trebao bi znati da je za vrijeme turske vladavine puno dzamija bilo izgradjeno i u Hrvatskoj, a zasto da je to nemoguce bilo u Neumu ako je recimo jedno Djakovo imalo dzamiju.Uostalom ne prave se vjerski objekti samo onde gdje su bili nego gdje se ukaze potreba kao sad sto je slucaj sa muslimanima u Neumu.
ovo je sad malo udar na muslimane širom BiH
Tako je lahore, svaka ti riječ ovim forumom lahori :D ovo što si sad napisao, to je bit, to je istinska namjera zagovarača ideje izgradnje džamije u Neumu:
Ne prave se vjerski objekti (čitaj džamije) samo ondje gdje su ranije bili, već ondje gdje se ukaže potreba (čitaj za zapišavanjem teritorija), kao što je sada slučaj u Neumu.
U prevodu: tiha okupacija, tiha islamizacija, tiho prodiranje i betoniranje Islama u Evropi (za 50 godina Njemačka i Danska bi ovim tempom trebale imati više džamija nego BiH ). U tom cilju pare nisu prepreka, Saudi i Iranci su velikodušni, kadra imamo i na izvoz, dovoljno je vremena prošlo i stekli su naobrazbu i rutinu (čitaj džamija kralj Fahd :D ).

Neumljani, budite sretni, vi ste dio Nove evropske istorije, o vama će za 100 godina knjige pisati kao o pionirima Islama u Skandinaviji :D[/quote]
ovo sad je udar na muslimane u BiH kakve sad ima veze Fahdova i sa čim ovde
Last edited by El_comadante on 13/08/2008 15:17, edited 1 time in total.
Locked