Džamija proglašena simbolom Rusije

Shahab

#1 Džamija proglašena simbolom Rusije

Post by Shahab »

Image
Džamija "Srce Čečenije" u Groznom glavnom gradu Čečenije, najveća je džamija u Evropi.

http://serbian.ruvr.ru/2013_09_10/Dzami ... li-Rusije/

Kako javlja Glas Rusije najveća džamija u Evropi "Srce Čečenije" koja se nalazi u Groznom, zajedno sa historijskim spomenikom Kolominski Kremlj, proglašena je na javnom konkursu simbolom Rusije. Putin je svjestan da je Rusija najranjivija ukoliko se iniciraju međusobni sukobi pravoslavnih i muslimana. Jedan od najljepših ruskih gradova je Kazan u kojem su većina tatarski muslimani. kazan je simbol religijske tolerancije i harmonije koja je rezultirala prosperitetom i bogatom ekonomijom. Vjera je privatna stvar svakog pojedinca i ljudi se bave biznisom i poslom. Tamo su zakonom zabranjene vehabije i tekfirije koje sa sobom donose rat, terorizam, nesreću i siromaštvo.
iTo

#2 Re: Džamija proglašena simbolom Rusije

Post by iTo »

od kad je Cecenija u Evropi ?
Paranoid

#3 Re: Džamija proglašena simbolom Rusije

Post by Paranoid »

iTo wrote:od kad je Cecenija u Evropi ?
Jednim dijelom se nalazi u Evropi..
Kikibombona

#4 Re: Džamija proglašena simbolom Rusije

Post by Kikibombona »

Je li istina da je Grozni od rusevine postao lijep i moderan grad?

Kakva je situacija u Dagestanu i Ingusetiji?
Manix

#5 Re: Džamija proglašena simbolom Rusije

Post by Manix »

Ja ne bi u Putinoj Rusiji ne bi bio ni Rus ni pravoslavac a kamoli musliman .
Tomos

#6 Re: Džamija proglašena simbolom Rusije

Post by Tomos »

Grozny je sad velegrad prelijep i prosperitetan grad:

Image

Ovakav je bio poslije razaranja:

Image

Znači sve se može kad se hoće, i vođenjem mudre i dobre politike:

Image
ulciscorr

#7 Re: Džamija proglašena simbolom Rusije

Post by ulciscorr »

Bira se deset simbola Rusije, ova dzamija je samo jedan od tih deset.
elma89_

#8 Re: Džamija proglašena simbolom Rusije

Post by elma89_ »

Ceceni kao bijeli muslimani su me uvijek zanimali,uvijek ih nekako poredim s Bosnjacima
CungaLunga

#9 Re: Džamija proglašena simbolom Rusije

Post by CungaLunga »

Ljepša mi je džamija u Kazanu, glavnom gradu Republike Tatarstan.

Image
Tvrtko II Kotromanić

#10 Re: Džamija proglašena simbolom Rusije

Post by Tvrtko II Kotromanić »

nije vala ni da je Grozni raj na zemlji, i dalje ima puno siromastva i kriminala
grad je usminkan, cvrsto vlada ruska marioneta, ali eto....

inace Ceceni su dosta slicni nama sto se tice Islama (isti mezheb) ali su dosta konzervativniji
elma89_

#11 Re: Džamija proglašena simbolom Rusije

Post by elma89_ »

Tatari su nam najslicniji,a ceceni su zapravo i oni kao mi ali im je vlada takva,kod njih je islam na silu

Kod njih islam nije toliko star kao kod nas,tek nekih 200 godina su ceceni muslimani i zato se drze jace
barpy

#12 Re: Džamija proglašena simbolom Rusije

Post by barpy »

Rusi su inače poznati kao veliki simpatizeri islama i muslimana bilo kojoj nacionalnosti da pripadaju, Čečene su inače jako voljeli..

Image
barpy

#13 Re: Džamija proglašena simbolom Rusije

Post by barpy »

elma89_ wrote:Tatari su nam najslicniji,a ceceni su zapravo i oni kao mi ali im je vlada takva,kod njih je islam na silu

Kod njih islam nije toliko star kao kod nas,tek nekih 200 godina su ceceni muslimani i zato se drze jace
200 godina ? znači da su islam primili negdje oko 1800 ? :-) nisi ni blizu....
barpy

#14 Re: Džamija proglašena simbolom Rusije

Post by barpy »

Tomos wrote:Grozny je sad velegrad prelijep i prosperitetan grad:

Image

Ovakav je bio poslije razaranja:

Image

Znači sve se može kad se hoće, i vođenjem mudre i dobre politike:

Image
mudra politika ove dvojice ? :lol:
dva obična mafijaša i krimosa..dokaz da mafijaštvo i kriminal ne poznaje granice kako države tako ni etničke, nacionalne, rasne..krimosi jako dobro suradjuju, bez obzira odakle dolazili
Tvrtko II Kotromanić

#15 Re: Džamija proglašena simbolom Rusije

elma89_ wrote:Tatari su nam najslicniji,a ceceni su zapravo i oni kao mi ali im je vlada takva,kod njih je islam na silu

ne razumijem ovo boldano, sta ti znaci to na silu?

primili su oni islam puno prije 19.vijeka, nastranu to sto su se neke lokalne tradicije i vjerovanja zadrzala, tako je to svugdje, sa svim narodima i sa svim vjerama
elma89_

#16 Re: Džamija proglašena simbolom Rusije

Post by elma89_ »

primili su oni islam puno prije 19.vijeka, nastranu to sto su se neke lokalne tradicije i vjerovanja zadrzala, tako je to svugdje, sa svim narodima i sa svim vjerama
Na silu su veci katolici od pape,prije svih ovih problema nisu bili nesto pobozni.Sada se pocele marame nositi,ali sve je to onako "na silu"

A ne znam to mi je rekao jedan cecen,da su primili islam tek tada,i prije toga su bili krscani ili neka lokalna cecenska vjera.
Tvrtko II Kotromanić

#17 Re: Džamija proglašena simbolom Rusije

elma89_ wrote:

Na silu su veci katolici od pape,prije svih ovih problema nisu bili nesto pobozni.Sada se pocele marame nositi,ali sve je to onako "na silu"

A ne znam to mi je rekao jedan cecen,da su primili islam tek tada,i prije toga su bili krscani ili neka lokalna cecenska vjera.
u Sovjetskom savezu bas i nisi mogao biti pobozan :)
inace su dosta konzervativni, je li to dobro ili lose ne znam, ali opet, sumnjam da je sve to na silu :-)

nisu bili krscani, vec pagani, Islam su primili dosta ranije, ali se dosta lokalnih obicaja i vjerovanja dosta dugo zadrzalo, kao i kod nas, kao i svugdje
animals

#18 Re: Džamija proglašena simbolom Rusije

Post by animals »

elma89_ wrote:Ceceni kao bijeli muslimani su me uvijek zanimali,uvijek ih nekako poredim s Bosnjacima
Ja nisam vidio goreg naroda od Cecena.ali nek su muslimani, to je Bosnji prioritet...
ulciscorr

#19 Re: Džamija proglašena simbolom Rusije

Post by ulciscorr »

animals wrote:
elma89_ wrote:Ceceni kao bijeli muslimani su me uvijek zanimali,uvijek ih nekako poredim s Bosnjacima
Ja nisam vidio goreg naroda od Cecena.ali nek su muslimani, to je Bosnji prioritet...
Sa obzirom na sta su sve prosli u zadnjih 200 godina i vise su nego dobri.

A koliko si ti to Cecena upoznao pa se usudjujes da pravis negativne generalizacije na njihov racun?
animals

#20 Re: Džamija proglašena simbolom Rusije

Post by animals »

ulciscorr wrote:
animals wrote:
Sa obzirom na sta su sve prosli u zadnjih 200 godina i vise su nego dobri.

A koliko si ti to Cecena upoznao pa se usudjujes da pravis negativne generalizacije na njihov racun?
Nije generalizacija, gdje je tuca, gdje se noz poteze, tu su prvi..jako agresivni i plemenski zaostao narod..
nOrMaLaC

#21 Re: Džamija proglašena simbolom Rusije

Post by nOrMaLaC »

Čečeni su jako vrijedan narod. Mislim da se mogu više porediti sa Albancima, jer su sličniji njima. Više drže do porodice i više su konzervativniji od nas.

Grozny jeste izrastao u lijep grad, ali je Čečenija još uvijek daleko od nekog ideala, jer daleko više vlada kriminal, ali i trgovina droge, jer je poznato da je Čečenija strateška teritorija šverca i prerade heroina... :)
Kikibombona

#22 Re: Džamija proglašena simbolom Rusije

Post by Kikibombona »

barpy wrote: mudra politika ove dvojice ? :lol:
dva obična mafijaša i krimosa..dokaz da mafijaštvo i kriminal ne poznaje granice kako države tako ni etničke, nacionalne, rasne..krimosi jako dobro suradjuju, bez obzira odakle dolazili
A sta bi ti volio, da se konfrontiraju sa Rusijom i tako si onemoguce bilo kakav prosperitet?

Ceceni su mali narod. Iako je zelja za nezavisnocu legitimna i opravdana, oni to ne mogu dobiti. Zbog toga je bolje da radi boljeg zivota suradjuju sa Rusima. Svaka konfrontacija nanosi stetu iskljucivo njima.

Sta fali muslimanima u Tatarstanu koji suradjuju sa ruskim vlastima? Kazan je lijep i napredan grad, nimalo ne zaostaje od gradova sa ruskom vecinom, naprotiv.

Jesu li vlasti Dagestana i Ingusetije u dobrim odnosima sa ruskim vlastima?
cyprus

#23 Re: Džamija proglašena simbolom Rusije

Post by cyprus »

Paranoid wrote:
iTo wrote:od kad je Cecenija u Evropi ?
Jednim dijelom se nalazi u Evropi..
Zar nije cijela?
semirizsvemira

#24 Re: Džamija proglašena simbolom Rusije

Post by semirizsvemira »

Ko li ga onako porusi i pobi narod . Ma sami Ceceni to uradise samo da ocrne pravoslavne i miroljubive Ruse . A i Dudajev je bio samo taki vehabija :lol:
semirizsvemira

#25 Re: Džamija proglašena simbolom Rusije

Post by semirizsvemira »

animals wrote:
Bolji su od Srba i Hrvata u svakom slucaju :thumbup: U svakom slucaju nisu imali logore za Bosnjake :thumbup:I oni su nama Bosnjackim muslimanima braca :thumbup:
Post Reply