Dzamija Ferhadija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Panasonic

#1 Dzamija Ferhadija

Post by Panasonic »

Sta mislite, hoce li se Ferhadija obnoviti?

--Uzme li se u obzir da je u centru Banja Luke?--
progDVB

Post by progDVB »

Na zalost onih koji su je srusili, i onih koji su divljali po Banja Luci prilikom pokusaja polaganja kamena temeljca, Ferhadija ce se obnoviti.
Panasonic

Post by Panasonic »

Image
Image
Image

Mislis da bi se poslije ovakvih slika jos neko usudio na Ferhadiji nesto raditi?
Da se skontamo: Znamo li sta bi se desilo kada bi bio sagradjen samo jedan zid Ferhadije? U najboljem slucaju bio bi samo srusen uz samo nekoliko povrijedjenih radnika. :roll:
mrmot

Post by mrmot »

Nije stvar u tome da se neko usudi, već da se nekome promijeni nešto u glavi. Kad rušenje Ferhadije bude srpska nacionalna sramota - onda njeno obnavljanje neće biti problem.
violentjack

Post by violentjack »

a to ce se desiti 2978 a mozda i 2892

kad bude ostalo 2 srba :lol:
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Ma izgradice se. Probudio sam sam se oko 3 ujutro 7 Maja, otisao piskiti. Legao kada odjednom BUUMMMM, nebo se otvori a ispred mog prozora bljesak vatre se pojavio (zivio od Ferhadije nekih 500m) i prva pomisao mi je bila neko nama bacio bombu pod prozor. Ali dok sam to mislio desio se drugi BUMMM i opet vatreni bljesak, to je bila Arnaudija. I ja onako zbunjen skocih, pogledah kod prozor vidim kuca nije ostecena. Tada pomisli mozda NATO poceo bombardovati Banjaluku, a ima Dom JNA (Dom Vojske Republike Srpske) 100m od moje kuce pa konto da je to bombardovano. Pogleda kroz prozor iz dnevnog boravka, stoji Dom JNA niko nije dirao. Starci ustali, misle se cija je Muslimanska kuca tako jako nastradala. Ujutro kada smo se probudili imamo i sta cuti.

IZGRADICE SE ONA, ALI JA TO NECU DOZIVJETI.
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

Onaj ko misli da ce se Ferhadija izgraditi ocigledno jos ne zna kakva stoka i olos zivi u BL-ci.

Anyways, i ja se sjecam tog jutra kad je srusena. Kad sam ustala i cula svoje roditelje kako sapcu o tom sto se desilo. Vrhunac je ipak bio kad sam taj isti dan dosla u skolu, sjelu u klupu i morala slusati nastavnicu (ciji je muz bio neki cetnicki vodza u nekoj brigadi :x ) i njene rijeci "eto muslimani su barem mogli reci da ce je srusiti, da se narod spremi na to". . . :shock: :shock: :shock:
Sayed

Post by Sayed »

Soul_Sista wrote:Onaj ko misli da ce se Ferhadija izgraditi ocigledno jos ne zna kakva stoka i olos zivi u BL-ci.

Anyways, i ja se sjecam tog jutra kad je srusena. Kad sam ustala i cula svoje roditelje kako sapcu o tom sto se desilo. Vrhunac je ipak bio kad sam taj isti dan dosla u skolu, sjelu u klupu i morala slusati nastavnicu (ciji je muz bio neki cetnicki vodza u nekoj brigadi :x ) i njene rijeci "eto muslimani su barem mogli reci da ce je srusiti, da se narod spremi na to". . . :shock: :shock: :shock:
Pa prepo se narod, bona :D
Prije su me ovakve lazi dovodile do bijesa, sad im se smijem, uglavnom :D

Vazdusna opasnost u Arandjelovcu! :lol:
winetou

Post by winetou »

Kao sto je skoro neki dzamijski papucar ili SDA aktivista rekao u vezi neke druge obnovljene dzamije u BL da ce ta dzamija tako glanc nova pridonijeti i tome da se Bosnjaci vracaju u BL. Ma kako da ne :roll: Da stvar bude jos gora vecini ljudi su te dzamije jako bitne a da ni sami ne znaju zasto. Stvarno ne znam na koji nacin te dzamije su uticale na njihov identitet, kulturu i sta ja znam. Vecina ih nikad nije ni bila u Ferhadiji :shock: ja barem jesam :D
I obnovit ce se Ferhadija mada bi ja vise volio da bude nesto poput onog Gugenheim? muzeja u Bilbau 8-) ....da bude nesto jako post moderno :D
A dzamija u mojoj ulici je vec napravljena pa meni na neki nacin odlicno. Eto blago meni mogu otici u dzamiju....kultura, identitet :-)
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Po mom naselju su govorili "Muslimani srusuli Ferhadiju" ili "Ova pobjeda ce uci u knjige, srusena Ferhadija na Dzurdzevdan", ali eto kazu da su Muslimani srusili i onda kazu "Ovo je zadnja opomena Muslimanima" Znaci Muslimani sami sebe opominjali ta trebaju izaci iz BL tako sto bi srusili dzamiju. :-) Jebes ti budale.

Ali eto svi ti Muslimani koji zive u BL i koji imaju "svjeze informacije" sto se tice izgradnje, kazu da su sve dozvole dobijene samo trebaju pare. Prije 4 godine je bilo, da ima para trebaju dozvole. Nezna se ko je gluplji il Srbi il Muslimani. Glavni hodza u BL, tvrdi da jos vrijeme nije da se Ferhadija pocinje graditi. A taj isti hodza tuce djecu po mejtefu i sada nijedno Muslimansko djete u BL i okolici BL nezeli ici kod njega u mejtef. :D Valjda postaju te hodze ko katolicki popovi.
Post Reply