Dynamic HDD - Offline, problem??

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth
Been thanked: 4 times

#1 Dynamic HDD - Offline, problem??

Post by The_Fluid » 14/06/2007 23:05

Ne znam da li je jos iko imao slican problem, uglavnom rijec je o sljedecem:

Dva su diska (nazovimo ih disk1 i disk2) na jednom kompjuteru.

Prvi funkcionise bez problema (na njemu je OS, konkretno XP sa svim updateima), spojena na plocu klasicnim IDE kablom

Drugi je funkcionisao kako treba do danas poslijepodne, kada je nakon jednog gasenja i par sati poslije paljenja u exploreru ne prikazuje disk 2 odnosno njegove particije. SPojen na plocu sa S-ATA kablom.

U samom BIOS-u disk1 i disk2 se vidi, jednako tako kada se sistem boot-ira vide se oba diska, kao i u Device Manageru/Hardware sekcija.

U samoj Manage sekciji disk2 pise da je offline (ovaj je dynamic disk, dok je disk1 basic disk), i ne moze se reaktivirati.

Ima li neko neku ideju kako da se ovo rijesi bez gubitka podataka na drugom disku?


User avatar
black
Posts: 15314
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje
Has thanked: 7 times
Been thanked: 105 times

#2

Post by black » 14/06/2007 23:15

ovo bi mogao znati malizeleni

The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth
Been thanked: 4 times

#3

Post by The_Fluid » 14/06/2007 23:36

eh, black,
zapravo mislim da je rjesenje pravo jednostavno, no ne mogu se sada sjetiti, jednom sam vec imao nesto slicno.

Da, isprobano je sve sa drugim, novim kablovima i nista se nije promijenilo.

User avatar
black
Posts: 15314
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje
Has thanked: 7 times
Been thanked: 105 times

#4

Post by black » 14/06/2007 23:38

The_Fluid wrote:eh, black,
zapravo mislim da je rjesenje pravo jednostavno, no ne mogu se sada sjetiti, jednom sam vec imao nesto slicno.

Da, isprobano je sve sa drugim, novim kablovima i nista se nije promijenilo.
ma ne zezam te :D mislio sam na nick malizeleni..

malizeleni
Posts: 1198
Joined: 23/04/2007 11:55
Location: U nas u Sveckoj

#5

Post by malizeleni » 15/06/2007 09:10

@black, bem ti zelenog :) a saznacu ko si, ovo je phpbb :P

Nego na temu, mozda je "partition table" riknuo. Otidji u control panel, na administration tools, i pod computer management imas disk management. Vid pojavljuju li se particije tu.

Ak to ne frcera, poslucaj covjeka i probaj drugi kabal, i drugi sata port.

I onda skini i instaliraj partition magic. Ako dodje do ovoga, pomiri se s tim da s izubio to sto imas na tom sata disku. Jel Western Digital ? Svaki put kad mi disk rikne, ja njima posaljem direktno, i oni mi posalju isti ili veci.

The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth
Been thanked: 4 times

#6

Post by The_Fluid » 15/06/2007 09:46

malizeleni:

kojeg covjeka?!?! ja sam sam promijenio kablove i drugi sata port i naravno ne fercera

Ovako particije na ovom disku (koji je Maxtor 6L250SOBANC1G10 sa label-om: L60M86ZH) su NTFS.

Ovo sto si ti napisao za Control Panel i particije sam vec napisao da kada otvorim Manage direktno preko My Computer (desni klik) da vidi disk, stoji Dynamic Disk Offline

Kada sam instalirao R-Studio (alat koji je dosta dobar za recovering procese) on vidi sve particije na tom disku, no nemam ekstra disk da sve podatke prebacim, jer na tom disku je oko 200GB podataka. :D

No, razmislim jos malo prije Partition Magic-a, cini mi se da ima jos jedna opcija samo da se sjetim iste.

Hvala za tipove

User avatar
black
Posts: 15314
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje
Has thanked: 7 times
Been thanked: 105 times

#7

Post by black » 15/06/2007 10:32

malizeleni wrote:@black, bem ti zelenog :) a saznacu ko si, ovo je phpbb :P
:lol: :lol:

eto imas pp :P

neko iz mase
Posts: 2019
Joined: 29/12/2004 21:18

#8

Post by neko iz mase » 15/06/2007 17:38

crk'O...

i meni se to desilo prije godinu dvije na 250GB WD-u na kom sam drzao mp3's, i sve je otislo u neku stvar. Svi programi pokazuju da su sektori ispravni, da je sve u redu, mehanika ok, SMART ne pokazuje nista. Mislim da sam uradio chkdsk /f, koji je napokon nasao greske i ispravio ih, ali nazalost je takodje izbrisao FT sektor i anulirao sve sto sam imao na drajvu. Mozda je i bilo sanse da sve vratim sa Easy Recoviy ili slicno, ali mi se nije dalo zezati.

U svakom slucaju se spremi na najgore...

The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth
Been thanked: 4 times

#9

Post by The_Fluid » 06/07/2007 17:43

Eh, da ne ispadne da nisam napisao sta je bilo na kraju.

Prvih dana nisam imao vremena da se pozabavim problemom koji mi je disk napravio i prije par dana odlucim da probam da ga popravim i naravno uspijem u tome.

Sve je u zivotu, odnosno 250GB pdoataka je ponovo tu, sa svim particijama koje su bile ranije definisane na disku.

Kako je uradjeno odnosno cime, pitate se?

Test disk je odgovor na to vase pitanje. Ja sam koristio verziju 6.7

Hendrix
Posts: 3356
Joined: 27/02/2004 00:00
Been thanked: 4 times

#10

Post by Hendrix » 06/07/2007 18:30

Oj pa meni se neki dan ovo desilo i kupih novi disk , vidim sad možda mi je ovaj program mogao pomoći :roll:
Nego kako ga pokreneš , jel se može snimit na disketu i da se boota s nje pa onda da provjeri disk?

The_Fluid
Posts: 5591
Joined: 02/08/2002 00:00
Location: Earth
Been thanked: 4 times

#11

Post by The_Fluid » 07/07/2007 10:20

Hendrix wrote:Oj pa meni se neki dan ovo desilo i kupih novi disk , vidim sad možda mi je ovaj program mogao pomoći :roll:
Nego kako ga pokreneš , jel se može snimit na disketu i da se boota s nje pa onda da provjeri disk?
ja sam ga pokrenuo sa drugog diska, a postoji opcija da napravis i boot-disketu i da sa nje sve pokrenes, jednostavno prodji stranicom/linkom sto sam postavio.


--
S druge strane probah i Active Recovery program, koji se pokazao puno losijim od Test diska.

Hendrix
Posts: 3356
Joined: 27/02/2004 00:00
Been thanked: 4 times

#12

Post by Hendrix » 07/07/2007 10:42

Ok hvala , probaću ovo čudo , nemam šta izgubit ionako :)

Post Reply