DW.de i opsesija Turskom

Post Reply
animals

#201 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by animals »

insomnia78 wrote:Pa dobro, eto danas su sila, doduse od papira al' sila pa jel pomazu danas?
A to sto mi volimo nase okupatore i jeste jedan od razloga zasto smo tu gdje jesmo
Zasto smo se, vecinom zahvaljujuci upravo toj Turskoj, iz mocnog bosanskog kraljevstva razvili u sadakistan pri tome izgubivsi svoj nacionalni a prihvativsi vjerski identitet
U tome i jeste poenta, izgubili nacionalni,, a prihvatili vjerski identitet..
a to jedan jastuk, nikad nece skontati..
jastuk1

#202 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by jastuk1 »

insomnia78 wrote:Pa dobro, eto danas su sila, doduse od papira al' sila pa jel pomazu danas?
A to sto mi volimo nase okupatore i jeste jedan od razloga zasto smo tu gdje jesmo
Zasto smo se, vecinom zahvaljujuci upravo toj Turskoj, iz mocnog bosanskog kraljevstva razvili u sadakistan pri tome izgubivsi svoj nacionalni a prihvativsi vjerski identitet
Pa napisao sam - počeli su ima nekih 5, 6 godina sa Tikom i imajli su program skoro beskamatnog kreditiranja. Definitivno su najviše pomogli kod poplava. Prije 5, 6 godina nisi Turski mogo čut u Sarajevu nikako, a sada se ljeti u tramvaju vidi kako na telefonu pimplaju poruke na turskom...

I sad je eto Turska "kriva" što su katolici napustili Bosanski identitet i prihvatili Hrvatski i praktično time prepustili Bosnu u amanet Bosancima islamske vjere. Zar nije tako?

Nismo mi tu gdje jesmo jer "volimo" naše okupatore, već što mnogo više mrzimo nego poštujemo jedni druge ovdje. Zar nije tako?
megaman4

#203 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by megaman4 »

Da li vi znate u kojim je govhnima bila Turska 90-ih godina? Pa svako malo po jedan državnu udar, krize, demonstracije, i sl...Sebi nisu mogli pomoći a kamoli nekom drugom. Tada je Turska bila na koljenima, iako su htjeli pomoći Bosni i Bošnjacima u ratu, ali se nisu ništa pitali, jer su na globalnom planu bili beznačajan faktor. Sada kada su postali bitan globalni igrač, s većinskim muslimanskim stanovništvom i ekstra jakom ekonomijom, koja je u daljnjoj ekspanziji, ispuštati takvog partnera, koji je željan na razne načine pomoći prijateljskom Bošnjačkom narodu i Bosni i Hercegovini u cjelini, a da bi se dokazali nekom drugom, a znajući kakvim smo vukovima okruženi, ravno je katastrofi. Korijene naših problema treba tražiti u vrijeme Berlinskog kongresa i kada je dat mandat Austriji da nas okupira. Kasnije smo svi učili šta se dalje dešavalo. Ok, priznajem da je njihova 30-to godišnja vladavina digla Bosnu na noge što se tiče infrastrukture i slično, i na tome smo im zahvalni. Međutim, ta ista Austrija nam je načinila nepravdu, od koje se i dan danas ne možemo oporaviti, a radi se o činjenici da nam je ukinula maternji jezik, te da nam je ukinula našu pravo da se izjašnjavamo kao Bošnjaci, što je i u kasnijim godinama naš narod osjećao na svojoj koži. Plus za vrijeme Austrije je dosta naših ljudi moralo emigrirati izvan domovine čime je dobrano bila narušena demografska slika Bosne, dok su s druge strane naseljeni u Bosnu Katolici iz drugih krajeva te Monarhije. Bez obzira da li mi osjećali neku simpatiju ili ne prema Turskoj i njenom narodu, koji su naši prijatelji, mi u ovakvoj konstalaciji snaga na globalnom nivou moramo imati nekog jakog uz sebe, a to je TURSKA, ma koliko god naši susjedi se protivili tome.
jastuk1

#204 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by jastuk1 »

animals wrote:
Pa kad je paglu! Jadno jastuče, nema ni naciona, ni vjere, ni identiteta. Smrc, smrc... :lol:
animals

#205 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by animals »

jastuk1 wrote:
animals wrote:
Pa kad je paglu! Jadno jastuče, nema ni naciona, ni vjere, ni identiteta. Smrc, smrc... :lol:
Pa prestani onda da budes veci Turcin od Turcina, ili kao sto su Srbi veci Rusi od Rusa..
ako si Bosnjak ili Bosanac onda budi ponosan na to..
jastuk1

#206 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by jastuk1 »

animals wrote:
jastuk1 wrote:
animals wrote:
Pa prestani onda da budes veci Turcin od Turcina, ili kao sto su Srbi veci Rusi od Rusa..
ako si Bosnjak ili Bosanac onda budi ponosan na to..
Nikad, za nikad ponosan! Ponos je uvijek samo put u propast. Dignitet treba ganjati, a ne ponos!

A šta ću kad voljem i Ruse, ko ih ne bi kad vako fino usklade glasove:

broj dva

#207 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by broj dva »

Grean wrote:Cini mi se da ne prodje dan da dw.de ne objavi neki kriticki clanak o Turskoj i Erdoganu i to traje vec duze vrijeme. Po njihovim natpisima od protesta na trgu Taksim do danas cini se da su ISIS, Putin, Kina, blokada Gaze, nazadni rezimi zaljevskih kraljevina, sovinisticka okupljanja Pagode u Dresdenu nebitne trice u odnosu na politiku Istambula i Erdogana.

U politici bilo koje ozbiljne zemlje kao sto je Njemacka nista nije slucajno. Interesantno je cemu ova kampanja i koji su krajnji ciljevi.

Misljenja, teorije, sto bas Turska, sto bas sada?

Je li njihov jedini problem stranka na vlasti i sta ona predstavlja, cinjenica da Turska nikad nije bila stabilnija nego u vrijeme dok je AK na vlasti mozda protivno planovima nekih centara moci. Jednostavno mora biti cudno jer nema sedmice u kojoj ne osvanu makar dva teksta o Erdoganu i Turskoj i bez iznimke uvijek debelo negativna.
--------------

Je li imas statisticku analizu clanaka DW gdje se vidi statisticki abnormalno velik broj kriticki clanaka o Turskoj i lokalnom sultanu Erdoganu ili ti to nako odokativno smatras da ima zavjera protiv sultana i bratske nam Turske ?
Grean

#208 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by Grean »

animals wrote:
Promasili ste temu a niste ni izmislili toplu vodu.

Slabljenje nacionalnog identiteta i jacanje vjerkog nije iskljucivo povezano sa turskim osvajanjem, tj. to jeste posljedica ali podjednako je bila posljedica za Turke koliko i Bosnjake. Islam kao vjera ne promovise nacionalni identitet na nacin koji to cini hriscanstvo i blize je judeizmu po tom pitanju.

Cijela ideja Kemala Ataturka se zasnivala na tome da Turci odbace otomanski nacin razmisljanja gdje je nacija bila nebitna, prvo su bili Osmanlije, pa muslimani ili hriscani pa tek onda Turci, Bosnjaci, Srbi, Armeni (nesto ala Titova Jugoslavija). On je zelio Turcima vratiti zamrli nacionalni identitet a argument mu je bio da su Turci kao narod odbacili svoj nacinalni identitet zarad zajednistva u Otomanskom carstvu a da su zauzvrat dobili bune i aliranje kako hriscanskih tako i arapskih naroda sa neprijateljima Otomana.

Dalo bi se o tom diskutovati metrima ali kao sto rekoh fulili ste temu. Turci nisu smetnja Bosnjacima za jacanje nacionalnog identiteta, mogu im biti primjer ako je to cilj. Na zalost Ataturkovo vracanje nacionalnog identiteta je ukljucivalo i nasilno gusenje onog islamskog a ni jedna krajnost nije dobro rjesenje.
Reisova

#209 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by Reisova »

jastuk1 wrote:
Reisova wrote: Ne zaboravi da je Turska bila okupator kao i druge zemlje. Bosna je postojala i prije Turske i prije je imala identitet. Lično nemam ništa protiv njih ali bili su i ostali okupatori. A njihova uloga u ratu je posebna priča............ma nidje ih nije bilo. Toliko od mene a ko je nama kriv što imamo kratko pamćenje.
Bila okupator pa šta. Bila je i Austrougarska, pa šta. I druge, pa šta. To što je neko bio okupator sad ga treba mrzit i pljuvat po njemu, jel. Upravo takvim rezonovanjem dokazuješ kratko pamćenje, maksimalnu naivnost i ŠTO JE NAJGORE MALODUŠNOST.

MALODUŠNOST dokazuješ ozlojađenošću i kmečanjem što nisu pomogli. A čija je obaveza bila da nam pomogne. Jesi li uopšte pročitala moje postove gore? Znaš li uopšte u kakvom je stanju bila ta glupa Turska početkom 90-tih? Nije mogla pomoć sebi, a kamoli nama. Takvim neznanjem, a lupanjem koječega ispadaš i nepravedna i puna predrasuda, a toga nisi ni svjesna...
O ti zaštitniče Turske :D Ovdje niko nije malodušan niti ozlojađen, već mi kritički promišljamo i koliko mogu primjetiti i to većina nas, za razliku od tebe koji si nešto puno emotivno vezan za Tursku. I ko si ti da nekome ocjenjuješ neznanje a ti si kao neki ekspert za Tursku ?! I zaista bih se zapitala ko ovdje ima najviše "replika" i kakvu sliku o sebi stvara.
jastuk1

#210 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by jastuk1 »

Reisova wrote:
jastuk1 wrote:
Reisova wrote: Ne zaboravi da je Turska bila okupator kao i druge zemlje. Bosna je postojala i prije Turske i prije je imala identitet. Lično nemam ništa protiv njih ali bili su i ostali okupatori. A njihova uloga u ratu je posebna priča............ma nidje ih nije bilo. Toliko od mene a ko je nama kriv što imamo kratko pamćenje.
Bila okupator pa šta. Bila je i Austrougarska, pa šta. I druge, pa šta. To što je neko bio okupator sad ga treba mrzit i pljuvat po njemu, jel. Upravo takvim rezonovanjem dokazuješ kratko pamćenje, maksimalnu naivnost i ŠTO JE NAJGORE MALODUŠNOST.

MALODUŠNOST dokazuješ ozlojađenošću i kmečanjem što nisu pomogli. A čija je obaveza bila da nam pomogne. Jesi li uopšte pročitala moje postove gore? Znaš li uopšte u kakvom je stanju bila ta glupa Turska početkom 90-tih? Nije mogla pomoć sebi, a kamoli nama. Takvim neznanjem, a lupanjem koječega ispadaš i nepravedna i puna predrasuda, a toga nisi ni svjesna...
O ti zaštitniče Turske :D Ovdje niko nije malodušan niti ozlojađen, već mi kritički promišljamo i koliko mogu primjetiti i to većina nas, za razliku od tebe koji si nešto puno emotivno vezan za Tursku. I ko si ti da nekome ocjenjuješ neznanje a ti si kao neki ekspert za Tursku ?! I zaista bih se zapitala ko ovdje ima najviše "replika" i kakvu sliku o sebi stvara.
Nakon što sam rekao "glupa Turska," ti sa besramnim cinizmom stavljaš "o zastitniče Turske." Ma misli šta god hoćeš, apsolutno me nije briga. 8)
Kat

#211 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by Kat »

Dobrinja80

#212 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by Dobrinja80 »

Grean wrote:
fosna2014 wrote:
A sto se ti brines o Turskoj?
Zato sto mi je draga, sto nam je najblizi saveznik, sto smo povezani religijom, kulturom. Samo reci da ti nabrojim jos metar razloga zasto mi je sa punim pravom draza i bliza nego ovi njeni kriticari.

Znaci moja briga je briga za prijatelja, njihova briga je sto im je smetnja za neke njihove licne interese.
Niko neide u Tursku da radi već većinom u Nemačku i druge zapadnoevropske države.
Grean

#213 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by Grean »

Dobrinja80 wrote:
Niko neide u Tursku da radi već većinom u Nemačku i druge zapadnoevropske države.
Kakve to ima veze sa temom?
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#214 Re: DW.de i opsesija Turskom

Post by japin_mutapi »

Dobrinja80 wrote:
Grean wrote:
fosna2014 wrote:
A sto se ti brines o Turskoj?
Zato sto mi je draga, sto nam je najblizi saveznik, sto smo povezani religijom, kulturom. Samo reci da ti nabrojim jos metar razloga zasto mi je sa punim pravom draza i bliza nego ovi njeni kriticari.

Znaci moja briga je briga za prijatelja, njihova briga je sto im je smetnja za neke njihove licne interese.
u turskoj rade milioni radnika sa bliskog istoka, srednje azije kao i iz ukrajine, bugarske, rumunije ... turska je za njih njemačka

ta tradicija odlaska u tursku na arbajt traje već nekoliko stotina godina od vremena kada je osmansko carstvo bilo na vrhuncu
Post Reply