Dvolitreni dizelasi probili granicu od 200KS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Maystor
#1 Dvolitreni dizelasi probili granicu od 200KS
BMW je poceo serijski ugradjivati (u jedinicu!) dizel motor zapremine 2 litra, koji razvija 204 KS i 400 Nm obrtnog momenta!
I ne samo to, motor ima najnapredniji sistem od dva turbo punjaca, koji rade "serijski": jedan punjac je veoma mali i brzo se zavrti pri niskim obrtajima (eliminira turbo rupu); drugi je veliki i daje puno snage pri visokim obrtajima. Elektronika odredjuje kada ce koji biti aktivan, a u nekom srednjem rezimu rade oba.
Ne trebam ni napominjati da je ovo najjaci i najnapredniji cetverocilindricni dizel na svijetu (za serijsku ugradnju u putnicke automobile, naravno).
I ne samo to, motor ima najnapredniji sistem od dva turbo punjaca, koji rade "serijski": jedan punjac je veoma mali i brzo se zavrti pri niskim obrtajima (eliminira turbo rupu); drugi je veliki i daje puno snage pri visokim obrtajima. Elektronika odredjuje kada ce koji biti aktivan, a u nekom srednjem rezimu rade oba.
Ne trebam ni napominjati da je ovo najjaci i najnapredniji cetverocilindricni dizel na svijetu (za serijsku ugradnju u putnicke automobile, naravno).
- Citizen-X
#2 Re: Dvolitreni dizelasi probili granicu od 200KS
Bog nek ti je na pomoci kad se to pokvariMaystor wrote:BMW je poceo serijski ugradjivati (u jedinicu!) dizel motor zapremine 2 litra, koji razvija 204 KS i 400 Nm obrtnog momenta!
Samo da ti kazem da je magicnu granicu od 100KS/L prvi "probusio" VW Golf III sa 1,9 TDI motorom sa 190 KS u eksperimentalnoj verziji jos prije pocetka ovog Milenija
Last edited by Citizen-X on 01/10/2007 21:14, edited 1 time in total.
-
ado-šampion
Šta da kažem... BMW...
Kombinacija dva turbo-punjača već je primjenjena na 535d, po mnogima najboljem dizelskom motoru na svijetu. Da ne pričam dalje, pogledajte.
http://www.youtube.com/watch?v=f30lbAga3mQ
Kombinacija dva turbo-punjača već je primjenjena na 535d, po mnogima najboljem dizelskom motoru na svijetu. Da ne pričam dalje, pogledajte.
- Citizen-X
I reaktor USS Rosevelt-a je jedan od najboljih motora na svijetuado-šampion wrote:Šta da kažem... BMW...![]()
Daj ba stagod sto se moze kupit za fukaru
Ja stojim iza DITD (da sa crvenim TD
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
Super je to motor, ali nije i jedini s tom snagom. I Audi je spremio dizelaš 2.0 TDI sa 204 KS! Mada, nijedan dizelaš meni nije draži od benzinaca, pogotovo danas kada postižu nevjerovatne karakteristike. Benzinci sa tkz. registarskim prednabijanjem raspolažu sa snagom kakvu dizeli nikad ni sanjati neće moći! Čak i atmosferski benznci te zapremine mogu raspolagati sa više snage od dotičnog dizela... 
- Citizen-X
Kao npr "prastara" Honda VTECRomeo 80 wrote:Super je to motor, ali nije i jedini s tom snagom. I Audi je spremio dizelaš 2.0 TDI sa 204 KS! Mada, nijedan dizelaš meni nije draži od benzinaca, pogotovo danas kada postižu nevjerovatne karakteristike. Benzinci sa tkz. registarskim prednabijanjem raspolažu sa snagom kakvu dizeli nikad ni sanjati neće moći! Čak i atmosferski benznci te zapremine mogu raspolagati sa više snage od dotičnog dizela...
-
ibro dirka
#7 Re: Dvolitreni dizelasi probili granicu od 200KS
Sto me ovo potsjeca na novu alfinu 1.9jtdm od 190 ks i 400 nm, najavljenju prije nekoliko mjeseciMaystor wrote:BMW je poceo serijski ugradjivati (u jedinicu!) dizel motor zapremine 2 litra, koji razvija 204 KS i 400 Nm obrtnog momenta!
P.S. Prije nego me neko pocne uvjeravati kako su BMW motori najbolji, mojne.
-
ibro dirka
Zabiravih dodati da je novi Alfin 1.9jtdm twin-stage turbo, a ne twin turbo. Twin turbo dizeli (a o benzincima da ne govorimo) se prave odavno.
Jedva cekam takav 2.4jtdm, sa tegljackim obrtnim momentom
Jedva cekam takav 2.4jtdm, sa tegljackim obrtnim momentom
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
Aha, ili motor 2.0 V-TEC sa 240KS bez prednabijanja!Citizen-X wrote:Kao npr "prastara" Honda VTECRomeo 80 wrote:Super je to motor, ali nije i jedini s tom snagom. I Audi je spremio dizelaš 2.0 TDI sa 204 KS! Mada, nijedan dizelaš meni nije draži od benzinaca, pogotovo danas kada postižu nevjerovatne karakteristike. Benzinci sa tkz. registarskim prednabijanjem raspolažu sa snagom kakvu dizeli nikad ni sanjati neće moći! Čak i atmosferski benznci te zapremine mogu raspolagati sa više snage od dotičnog dizela...1.6 sa atmosferskih 160KS
- Citizen-X
12 points kolegaRomeo 80 wrote:Aha, ili motor 2.0 V-TEC sa 240KS bez prednabijanja!Citizen-X wrote:Kao npr "prastara" Honda VTECRomeo 80 wrote:Super je to motor, ali nije i jedini s tom snagom. I Audi je spremio dizelaš 2.0 TDI sa 204 KS! Mada, nijedan dizelaš meni nije draži od benzinaca, pogotovo danas kada postižu nevjerovatne karakteristike. Benzinci sa tkz. registarskim prednabijanjem raspolažu sa snagom kakvu dizeli nikad ni sanjati neće moći! Čak i atmosferski benznci te zapremine mogu raspolagati sa više snage od dotičnog dizela...1.6 sa atmosferskih 160KS
-
ibro dirka
Benzinci se jos nekako drze, ali dizelasi imaju puno strmiju putanju rasta i razvoja. I to samo po pitanju snage, po pitanju obrtnog momenta im je vec zdravo sto se tice masovnih, isplativih motora. A i dokle ce, ne znamo 
Meni je u zadnje vrijeme sve interesantniji FIAT jer su izgleda skoro sve ulozili na turbo malisane sto se tice benzinaca. Vidjet cemo kako ce se to pokazati.
Meni je u zadnje vrijeme sve interesantniji FIAT jer su izgleda skoro sve ulozili na turbo malisane sto se tice benzinaca. Vidjet cemo kako ce se to pokazati.
-
zlatan01
#12 Re: Dvolitreni dizelasi probili granicu od 200KS
Uskoro na Svedsko trziste dolazi 118d, 143 ks, potrosnja 4,5 l/100km, 119 gr CO2/km. Nije najjaci, nije najbrzi ali zato najmanje zagadjuje a i najmanje trosi. Buduci da klimatske promjene prijete bas kao i rastuce cijene fosilnih goriva, ovaj "mali" dizel se cini vrlo zanimljiv (btw, ko ga kupi dobije od drzave 10000 kruna nazad, oko 2200 KM i jos neke povoljnosti).Maystor wrote:BMW je poceo serijski ugradjivati (u jedinicu!) dizel motor zapremine 2 litra, koji razvija 204 KS i 400 Nm obrtnog momenta!
- Citizen-X
#13 Re: Dvolitreni dizelasi probili granicu od 200KS
Mogu l ja od drzave dobit samo papirezlatan01 wrote:Uskoro na Svedsko trziste dolazi 118d, 143 ks, potrosnja 4,5 l/100km, 119 gr CO2/km. Nije najjaci, nije najbrzi ali zato najmanje zagadjuje a i najmanje trosi. Buduci da klimatske promjene prijete bas kao i rastuce cijene fosilnih goriva, ovaj "mali" dizel se cini vrlo zanimljiv (btw, ko ga kupi dobije od drzave 10000 kruna nazad, oko 2200 KM i jos neke povoljnosti).Maystor wrote:BMW je poceo serijski ugradjivati (u jedinicu!) dizel motor zapremine 2 litra, koji razvija 204 KS i 400 Nm obrtnog momenta!
Tita mi pionirske necu trazit para
-
ibro dirka
Kupite onda polovnog Lupa 3L, i svima lijepo 
- Maystor
#15 Re: Dvolitreni dizelasi probili granicu od 200KS
Taj motor ima sistem koji ga gasi ako auto stoji duze od par sekundi u leru (npr. crveno svjetlo na semaforu). Cim pritisnes kvacilo motor se u trenu budi. Kada sam svom prijatelju rekao za ovo (a on je veliki fun bmw-a) odmah me je pitao "a mozel se to iskljucit". BMW ima novi slogan: "Efficient Dynamics" i ulazu mnogu u smanjenje potrosnje goriva i emisiju stetnih plinova (kao i svi ozbiljni proizvodjaci auta danas). U Njemackoj se vec sada pri obracunavanju poreza uzima u obzir koliko auto emituje CO2. O Euro normama da i ne govorimo.zlatan01 wrote:Uskoro na Svedsko trziste dolazi 118d, 143 ks, potrosnja 4,5 l/100km, 119 gr CO2/km. Nije najjaci, nije najbrzi ali zato najmanje zagadjuje a i najmanje trosi. Buduci da klimatske promjene prijete bas kao i rastuce cijene fosilnih goriva, ovaj "mali" dizel se cini vrlo zanimljiv (btw, ko ga kupi dobije od drzave 10000 kruna nazad, oko 2200 KM i jos neke povoljnosti).Maystor wrote:BMW je poceo serijski ugradjivati (u jedinicu!) dizel motor zapremine 2 litra, koji razvija 204 KS i 400 Nm obrtnog momenta!
Tuga me uhvati kad ovo usporedim sa situacijom kod nas. Juce zamalo nisam umro u oblaku radioaktivnog dima dok je ispred mene vozio uz Kosevsko brdo nekakav kombi. Poslije njega naidjoh na jednog Mann-a starog 30-40 godina natovarenog sa desetak tona. I iza njega uz Kobilju Glavu
-
zlatan01
Ovo zapravo jeste dobro rjesenje za onoga ko ne vozi jako brzo i na duge relacije. Vjerujem da vecina vozaca u BiH ne predje vise od 5000 godisnje a da prosjecna brzina iznosi oko 40. Ovo za brzinu mozda zvuci nevjerovatno, ali se da lahko provjeriti.ibro dirka wrote:Kupite onda polovnog Lupa 3L, i svima lijepo
- Citizen-X
#17 Re: Dvolitreni dizelasi probili granicu od 200KS
Nadam se da se nisi napusioMaystor wrote:Taj motor ima sistem koji ga gasi ako auto stoji duze od par sekundi u leru (npr. crveno svjetlo na semaforu). Cim pritisnes kvacilo motor se u trenu budi. Kada sam svom prijatelju rekao za ovo (a on je veliki fun bmw-a) odmah me je pitao "a mozel se to iskljucit". BMW ima novi slogan: "Efficient Dynamics" i ulazu mnogu u smanjenje potrosnje goriva i emisiju stetnih plinova (kao i svi ozbiljni proizvodjaci auta danas). U Njemackoj se vec sada pri obracunavanju poreza uzima u obzir koliko auto emituje CO2. O Euro normama da i ne govorimo.zlatan01 wrote:Uskoro na Svedsko trziste dolazi 118d, 143 ks, potrosnja 4,5 l/100km, 119 gr CO2/km. Nije najjaci, nije najbrzi ali zato najmanje zagadjuje a i najmanje trosi. Buduci da klimatske promjene prijete bas kao i rastuce cijene fosilnih goriva, ovaj "mali" dizel se cini vrlo zanimljiv (btw, ko ga kupi dobije od drzave 10000 kruna nazad, oko 2200 KM i jos neke povoljnosti).Maystor wrote:BMW je poceo serijski ugradjivati (u jedinicu!) dizel motor zapremine 2 litra, koji razvija 204 KS i 400 Nm obrtnog momenta!
Tuga me uhvati kad ovo usporedim sa situacijom kod nas. Juce zamalo nisam umro u oblaku radioaktivnog dima dok je ispred mene vozio uz Kosevsko brdo nekakav kombi. Poslije njega naidjoh na jednog Mann-a starog 30-40 godina natovarenog sa desetak tona. I iza njega uz Kobilju Glavu
- sinus
Ja sam ono kad je u Sarajevu bio BMW road show vozio 118d serija 1 i na semaforu mi se nije sam ugasio ni jednom, to u vezi te štednje goriva. Ne razumijem se baš toliko u auta znam da vozim mijenjam gumu i joše neke sitnice
ali auto je mrak nisam vjerovao da dizel može onako da ide i da ima takvu vuču.
- Bullet Tooth Tony
ali ako si vozio poslije plave 330 i ne vuce bassinus wrote:Ja sam ono kad je u Sarajevu bio BMW road show vozio 118d serija 1 i na semaforu mi se nije sam ugasio ni jednom, to u vezi te štednje goriva. Ne razumijem se baš toliko u auta znam da vozim mijenjam gumu i joše neke sitniceali auto je mrak nisam vjerovao da dizel može onako da ide i da ima takvu vuču.
- Citizen-X
#21 Re: Dvolitreni dizelasi probili granicu od 200KS
Taj sistem je imao i VW Golf III EcoMaticMaystor wrote:Taj motor ima sistem koji ga gasi ako auto stoji duze od par sekundi u leru (npr. crveno svjetlo na semaforu). Cim pritisnes kvacilo motor se u trenu budi. Kada sam svom prijatelju rekao za ovo (a on je veliki fun bmw-a) odmah me je pitao "a mozel se to iskljucit". BMW ima novi slogan: "Efficient Dynamics" i ulazu mnogu u smanjenje potrosnje goriva i emisiju stetnih plinova (kao i svi ozbiljni proizvodjaci auta danas). U Njemackoj se vec sada pri obracunavanju poreza uzima u obzir koliko auto emituje CO2. O Euro normama da i ne govorimo.zlatan01 wrote:Uskoro na Svedsko trziste dolazi 118d, 143 ks, potrosnja 4,5 l/100km, 119 gr CO2/km. Nije najjaci, nije najbrzi ali zato najmanje zagadjuje a i najmanje trosi. Buduci da klimatske promjene prijete bas kao i rastuce cijene fosilnih goriva, ovaj "mali" dizel se cini vrlo zanimljiv (btw, ko ga kupi dobije od drzave 10000 kruna nazad, oko 2200 KM i jos neke povoljnosti).Maystor wrote:BMW je poceo serijski ugradjivati (u jedinicu!) dizel motor zapremine 2 litra, koji razvija 204 KS i 400 Nm obrtnog momenta!
-
zlatan01
Opisani motor tek sad dolazi u prodaju tako da si ti probao/la stari 118d. Karakteristike su uglavnom slicne osim potrosnje i emisije CO2 koji su jako poboljsani.sinus wrote:Ja sam ono kad je u Sarajevu bio BMW road show vozio 118d serija 1 i na semaforu mi se nije sam ugasio ni jednom, to u vezi te štednje goriva. Ne razumijem se baš toliko u auta znam da vozim mijenjam gumu i joše neke sitniceali auto je mrak nisam vjerovao da dizel može onako da ide i da ima takvu vuču.
-
zlatan01
Nikakvo cudo jer je razlika u snazi velika, 143:231 ks u korist 330, ali nekome to nije u prvom planu. Troskovi 330 su neuporedivo veci i meni bi recimo samo porez na 330 bio veci za oko 1000 KM preracunato godisnje. A porez nije sve, osiguranje, servis i td. Znaci kad se sve odvaga izbor moze biti i 118 d.Beg_Babic wrote:ali ako si vozio poslije plave 330 i ne vuce bassinus wrote:Ja sam ono kad je u Sarajevu bio BMW road show vozio 118d serija 1 i na semaforu mi se nije sam ugasio ni jednom, to u vezi te štednje goriva. Ne razumijem se baš toliko u auta znam da vozim mijenjam gumu i joše neke sitniceali auto je mrak nisam vjerovao da dizel može onako da ide i da ima takvu vuču.
![]()
![]()
-
Rambo-Amadeus
Meni nije bitno kol'ko konja ima, meni je bitno da je lijep okolo, da mu je farba citava, i tsl.
Tol'ko od mene na ovou temu
Tol'ko od mene na ovou temu
- sinus
Pa dobro sad logično da oni sa više kubikaže vuku jače ali 118d sam vozio onu tzv panoramsku vožnju i tu sam mogao baš da što bi rekli istestiram auto, dok smo ostale BMW-ove vozili na poligonu slalom vožnju, tako da je teško bilo primjetiti neku veliku razliku na poligonu gdje nemaš mogućnost da ga baš pritisneš. Dok recimo onaj 535d je strahota od mašine i daleko najbolji ali i najskuplji kako cijenom tako i za održavanje.Beg_Babic wrote:ali ako si vozio poslije plave 330 i ne vuce bassinus wrote:Ja sam ono kad je u Sarajevu bio BMW road show vozio 118d serija 1 i na semaforu mi se nije sam ugasio ni jednom, to u vezi te štednje goriva. Ne razumijem se baš toliko u auta znam da vozim mijenjam gumu i joše neke sitniceali auto je mrak nisam vjerovao da dizel može onako da ide i da ima takvu vuču.
![]()
![]()