da ukoliko poštuje odmor od 12 sati između dva radna dana i jedan dan u sedmici od 24 sata odmora. Mislim da bi najpoštenije bilo da ti prizna sat vremena na drugi dolazak u toku istog dana( da se radno vrijeme računa od polaska od kuće i do povratka kući).tataćusak wrote:Ali znači poslodavac bi mogao jedan dan da me rasporedi kako sam gore naveo pa recimo drugi dan da radim od 10:00 do 18:00 pa onda opet treći dan dvokratno i ovim poštuje sve zakonske propise.
dvokratno radno vrijeme - prava radnika
Moderator: anex
-
talić
#26 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
- tataćusak
#27 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
Moj taliću to ti velim, koliko vremena se gubi na odlazak i dolazak, nije isto raditi u komadu 8 sati i dva puta po 4 sata. Da mi je posao pred vratima gubim sat - minimumtalić wrote:da ukoliko poštuje odmor od 12 sati između dva radna dana i jedan dan u sedmici od 24 sata odmora. Mislim da bi najpoštenije bilo da ti prizna sat vremena na drugi dolazak u toku istog dana( da se radno vrijeme računa od polaska od kuće i do povratka kući).tataćusak wrote:Ali znači poslodavac bi mogao jedan dan da me rasporedi kako sam gore naveo pa recimo drugi dan da radim od 10:00 do 18:00 pa onda opet treći dan dvokratno i ovim poštuje sve zakonske propise.
-
kojeime
#28 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
Zaboravljate odmor za rucak. Znaci, u toku radnog dana po zakonu u radu radnik ima pravo na pauzu za rucak u vremenu od 30 minuta, ali ta pauza ne ulazi u 8 sati rada, znaci radni dan od 8 sati u stvari traje 8 sati i 30 minuta. I ne, ne moze da ako je pauza u firmi u 12 da kazes ja necu da rucam u 12 ali cu zato u 16 kuci umjesto u 16.30 
Eh, sada ako bi radnik radio na primjer od 8 do 12 i od 13 do 17, to bi nekako i moglo proci jer bi taj sat bio kao pauza za rucak (i kaficu poslije
). Pa ko moze stici kuci, super, ko ne moze ili da izadje negdje da jede ili neka (kao ja na primjer) nosi sa sobom hranu na posao.
Eh, sada ako bi radnik radio na primjer od 8 do 12 i od 13 do 17, to bi nekako i moglo proci jer bi taj sat bio kao pauza za rucak (i kaficu poslije