dvokratno radno vrijeme - prava radnika
Moderator: anex
- tataćusak
#1 dvokratno radno vrijeme - prava radnika
Pa kao što u naslovu piše, zanima me uvođenje dvokratnog radnog vremena za radnike. Kada poslodavac ima na to pravo, koliko vremena to može da traje, šta je poslodavac dužan platiti? Npr. radim od 7:00 do 13:00 pa onda od 19:00 do 22:00.
Općenito, ovo pitanje čini mi se nije precizno uređeno zakonom pa ako neko zna malo više neka napiše.
Općenito, ovo pitanje čini mi se nije precizno uređeno zakonom pa ako neko zna malo više neka napiše.
- tataćusak
#2 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
34 pregleda za pola sata a nijedan odgovor. Hajmo pravnici

-
Ambrozija
#3 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
Nije pomoc, ali evo jos jedan primjer. Moja prijateljica kada radi dvokratno (a tada radi zbog nedostatka ljudi, u vrijeme odisnjih odmora ili bolovanja i drugih okolnosti), onda je to od 8 do 14, pa od 15 do 18. S tim da s posla izlazi tek oko 19, a na poslu mora biti u 7 i 30. Meni je ovo neprihvatljivo, ali kad moras....
Last edited by Ambrozija on 21/06/2012 11:15, edited 1 time in total.
-
Landa
#4 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
ja ti nisam pravnik ali mi je logicno da se vrijeme rada odredjuje ugovorom.
za tu djelatnost je potrebno da se radi od tad do tad i traze se ljudi koji su spremni raditi u to vrijeme.
Isto sto fabrike, bolnice, policija imaju smjene...
Ne znam sta bi se trebalo odredjivati zakonom. Placen si po ugovoru, i satima koje odradis.
za tu djelatnost je potrebno da se radi od tad do tad i traze se ljudi koji su spremni raditi u to vrijeme.
Ne znam sta bi se trebalo odredjivati zakonom. Placen si po ugovoru, i satima koje odradis.
- Saraj`vo
#5 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
Poslodavac može interno izvršiti raspodjelu radnog vremena shodno potrebama. tako da recimo možeš raditi u jednoj PJ 3 sata pa u drugoj 5, kao i uvesti dvokratno radno vrijeme. Sad kakav je ugovor kod tebe nisi napisao, vjerovatno na 8 sati (40 sati sedmićno), sve preko je prekovremeni rad koji većina privatnika ne plača.
- tataćusak
#6 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
Logično je da je u ugovoru 40 sati sedmično, ali nije logično da može da mi kaže dođi ujutro od 7 do 9 pa idi kući pa se vrati od 11 do 13 pa od 3 do 5 itd.Landa wrote:ja ti nisam pravnik ali mi je logicno da se vrijeme rada odredjuje ugovorom.
- tataćusak
#7 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
Ma u redu je to ali ako ti ideš od recimo 7 do 13 h pa kući pa se vratiš u 19 do 22 ti si faktički čitav dan na poslu, bolje je ponijeti krevet pa spavati na poslu nego se vraćati kući.Saraj`vo wrote:Poslodavac može interno izvršiti raspodjelu radnog vremena shodno potrebama. tako da recimo možeš raditi u jednoj PJ 3 sata pa u drugoj 5, kao i uvesti dvokratno radno vrijeme. Sad kakav je ugovor kod tebe nisi napisao, vjerovatno na 8 sati (40 sati sedmićno), sve preko je prekovremeni rad koji većina privatnika ne plača.
- Saraj`vo
#8 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
Na žalost tako je.tataćusak wrote:Ma u redu je to ali ako ti ideš od recimo 7 do 13 h pa kući pa se vratiš u 19 do 22 ti si faktički čitav dan na poslu, bolje je ponijeti krevet pa spavati na poslu nego se vraćati kući.Saraj`vo wrote:Poslodavac može interno izvršiti raspodjelu radnog vremena shodno potrebama. tako da recimo možeš raditi u jednoj PJ 3 sata pa u drugoj 5, kao i uvesti dvokratno radno vrijeme. Sad kakav je ugovor kod tebe nisi napisao, vjerovatno na 8 sati (40 sati sedmićno), sve preko je prekovremeni rad koji većina privatnika ne plača.
- tataćusak
#9 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
aaaaaa crnjaka, i može ovako stalno da te šalta a da plaća 8 sati?Saraj`vo wrote:Na žalost tako je.tataćusak wrote:Ma u redu je to ali ako ti ideš od recimo 7 do 13 h pa kući pa se vratiš u 19 do 22 ti si faktički čitav dan na poslu, bolje je ponijeti krevet pa spavati na poslu nego se vraćati kući.Saraj`vo wrote:Poslodavac može interno izvršiti raspodjelu radnog vremena shodno potrebama. tako da recimo možeš raditi u jednoj PJ 3 sata pa u drugoj 5, kao i uvesti dvokratno radno vrijeme. Sad kakav je ugovor kod tebe nisi napisao, vjerovatno na 8 sati (40 sati sedmićno), sve preko je prekovremeni rad koji većina privatnika ne plača.
- Saraj`vo
#10 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
Mislim da se ovako organizovano radno vrijeme može uvesti jedan određen period , ne znam taćno. pogledat ču.
-
talić
#11 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... %20bos.htm
nažalost zakon o radu je išao mnogo više na ruku poslodavcu i govori više o obavezama nego o pravima uposlenika.
Jedino po jednom osnovu možeš da se vadiš iz tog problema a to je da moraš imati minimalno 12 sati neprekidnog odmora. dakle ako počinješ raditi u 7 ujutro onda bi posao morao završiti do 19 h uvečer.
Clan 38.
Zaposlenik ima pravo na dnevni odmor izmedu dva uzastopna radna dana u trajanju od najmanje 12 sati neprekidno.
Izuzetno, za vrijeme rada na sezonskim poslovima, zaposlenik ima pravo na odmor iz stava 1. ovog clana u trajanju od najmanje 10 sati neprekidno, a za maloljetne zaposlenike u trajanju od najmanje 12 sati neprekidno.
nažalost zakon o radu je išao mnogo više na ruku poslodavcu i govori više o obavezama nego o pravima uposlenika.
Jedino po jednom osnovu možeš da se vadiš iz tog problema a to je da moraš imati minimalno 12 sati neprekidnog odmora. dakle ako počinješ raditi u 7 ujutro onda bi posao morao završiti do 19 h uvečer.
Clan 38.
Zaposlenik ima pravo na dnevni odmor izmedu dva uzastopna radna dana u trajanju od najmanje 12 sati neprekidno.
Izuzetno, za vrijeme rada na sezonskim poslovima, zaposlenik ima pravo na odmor iz stava 1. ovog clana u trajanju od najmanje 10 sati neprekidno, a za maloljetne zaposlenike u trajanju od najmanje 12 sati neprekidno.
- tataćusak
#12 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
eee to te ja pitam. Gdje ces pogledati da i ja zavirimSaraj`vo wrote:Mislim da se ovako organizovano radno vrijeme može uvesti jedan određen period , ne znam taćno. pogledat ču.
- Saraj`vo
#13 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
Clan 33.
Ako priroda posla to zahtijeva, puno radno vrijeme moze se preraspodjeliti tako da tokom jednog perioda traje duze, a tokom drugog perioda krace od punog radnog vremena, s tim da prosjecno radno vrijeme ne moze biti duze od 52 sata sedmicno, a za sezonske poslove najduze 60 sati sedmicno.
Ako je uvedena preraspodjela radnog vremena, prosjecno radno vrijeme tokom kalendarske godine ili drugog perioda odredenog kolektivnim ugovorom, ne moze biti duze od 40 sati u sedmici. Ako je uvedena preraspodjela radnog vremena, takvo radno vrijeme ne smatra se prekovremenim radom.
Ako priroda posla to zahtijeva, puno radno vrijeme moze se preraspodjeliti tako da tokom jednog perioda traje duze, a tokom drugog perioda krace od punog radnog vremena, s tim da prosjecno radno vrijeme ne moze biti duze od 52 sata sedmicno, a za sezonske poslove najduze 60 sati sedmicno.
Ako je uvedena preraspodjela radnog vremena, prosjecno radno vrijeme tokom kalendarske godine ili drugog perioda odredenog kolektivnim ugovorom, ne moze biti duze od 40 sati u sedmici. Ako je uvedena preraspodjela radnog vremena, takvo radno vrijeme ne smatra se prekovremenim radom.
- Saraj`vo
#14 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
Brate kucaj zako o radu F BiH, i kolektivni ugovor (ako nemate potpisan u firmi, vrijedi F BiH).
- tataćusak
#15 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
I ja sam se u ovo zagledaotalić wrote:http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... %20bos.htm
Clan 38.
Ovo pitanje nije dobro zakonom utvrđeno.
- Saraj`vo
#16 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
il` potraži na PP @poznanik-a. 
- tataćusak
#17 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
eh kako to da zbavimSaraj`vo wrote:il` potraži na PP @poznanik-a.
- Saraj`vo
#18 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php? ... start=1075tataćusak wrote:eh kako to da zbavimSaraj`vo wrote:il` potraži na PP @poznanik-a.
Požuri
- tataćusak
#19 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
Saraj`vo wrote:http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php? ... start=1075tataćusak wrote:eh kako to da zbavimSaraj`vo wrote:il` potraži na PP @poznanik-a.
Požuri
- poznanik
#20 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
Zakon o radu je odredio 40-satnu radnu sedmicu, odredio vrijeme koje se tretira kao noćni rad, odredio uslove prekovremenog rada, i sl. i ostavio slobodu poslodavcu da u okviru svoje djelatnosti i poslovnih interesa kreira radno vrijeme firme i zaposlenih. Jednostavno je...tataćusak wrote:Pa kao što u naslovu piše, zanima me uvođenje dvokratnog radnog vremena za radnike. Kada poslodavac ima na to pravo, koliko vremena to može da traje, šta je poslodavac dužan platiti? Npr. radim od 7:00 do 13:00 pa onda od 19:00 do 22:00.
Dakle, poslodavac može kreirati dvodijelno radno vrijeme u firmi prema potrebi te firme, i kroz ugovor o radu, poštujući sve odredbe Zakona o radu, ponuditi zaposleniku takvo radno vrijeme.
-
talić
#21 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
da ali mora poštovati član 38. vezano za odmor a to je minimalno 12 sati odmora između dva radna dana.poznanik wrote:Zakon o radu je odredio 40-satnu radnu sedmicu, odredio vrijeme koje se tretira kao noćni rad, odredio uslove prekovremenog rada, i sl. i ostavio slobodu poslodavcu da u okviru svoje djelatnosti i poslovnih interesa kreira radno vrijeme firme i zaposlenih. Jednostavno je...tataćusak wrote:Pa kao što u naslovu piše, zanima me uvođenje dvokratnog radnog vremena za radnike. Kada poslodavac ima na to pravo, koliko vremena to može da traje, šta je poslodavac dužan platiti? Npr. radim od 7:00 do 13:00 pa onda od 19:00 do 22:00.
Dakle, poslodavac može kreirati dvodijelno radno vrijeme u firmi prema potrebi te firme, i kroz ugovor o radu, poštujući sve odredbe Zakona o radu, ponuditi zaposleniku takvo radno vrijeme.
- poznanik
#22 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
Saraj`vo wrote:Clan 33.
Ovakva je praksa u, npr. firmama koje se bave građevinskim poslovima, ili trgovinom građevinskim materijalima, koje u ljetnim danima imaju stvarnu potrebu za rad od, npr. 6 ujutro do 18 sati, ali zato u zimskim uslovima rade od 8 ujutro do 15 sati. Bitan je ukupan broj redovnih radnih sati, kako je napisano u članu 33.
- poznanik
#23 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
Ne mislim o dva uzastopna radna dana, već o jednom radnom danu podijeljenom u dva radna vremena, kako je naveo @tatacusak: "radim od 7:00 do 13:00 pa onda od 19:00 do 22:00".talić wrote:da ali mora poštovati član 38. vezano za odmor a to je minimalno 12 sati odmora između dva radna dana.poznanik wrote:Zakon o radu je odredio 40-satnu radnu sedmicu, odredio vrijeme koje se tretira kao noćni rad, odredio uslove prekovremenog rada, i sl. i ostavio slobodu poslodavcu da u okviru svoje djelatnosti i poslovnih interesa kreira radno vrijeme firme i zaposlenih. Jednostavno je...tataćusak wrote:Pa kao što u naslovu piše, zanima me uvođenje dvokratnog radnog vremena za radnike. Kada poslodavac ima na to pravo, koliko vremena to može da traje, šta je poslodavac dužan platiti? Npr. radim od 7:00 do 13:00 pa onda od 19:00 do 22:00.
- tataćusak
#24 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
Ali znači poslodavac bi mogao jedan dan da me rasporedi kako sam gore naveo pa recimo drugi dan da radim od 10:00 do 18:00 pa onda opet treći dan dvokratno i ovim poštuje sve zakonske propise.
- tataćusak
#25 Re: dvokratno radno vrijeme - prava radnika
Hvala svima na odgovorima ali izgleda da je propala (vjerovatno) ideja o dvokratnom radnom vremenu, ali moglo bi se napisati još nešto o ovome jer nema sličnih tema o ovome kod nas, a i zakon je malo neodređen