Dvojno drzavljanstvo
-
enkili
-
Eborg
#2 Re: Dvojno drzavljanstvo
A zašto ne možeš koristiti crnogorski pasoš tokom cijelog putovanja?
-
enkili
#3 Re: Dvojno drzavljanstvo
posto zivim u bih i bosanski sam drzavljanin ako bih dao crnogorski pasos vjerujem da bi mi ga oduzeli posto nasa komplikovana drzava dozvoljava samo jednoEborg wrote:A zašto ne možeš koristiti crnogorski pasoš tokom cijelog putovanja?
- Edin H.
#4 Re: Dvojno drzavljanstvo
Ne bi trebao biti njihov problem koliko imas pasosa, nego da li zadovoljavas kriterije ulaska u zemlju.
Premda me nista ne bi cudilo kako se Slovenci izivljavaju.
Ali u biti imas validan pasos i to je najvaznije. Prije da ce ti traziti da pokazes da imas dovoljno novaca.
Premda me nista ne bi cudilo kako se Slovenci izivljavaju.
Ali u biti imas validan pasos i to je najvaznije. Prije da ce ti traziti da pokazes da imas dovoljno novaca.
- Edin H.
#5 Re: Dvojno drzavljanstvo
Zar nije moratorij na dvojno drzavljanstvo koje je proglasio Pady Asdown do 2013-te, cini mi se.enkili wrote:posto zivim u bih i bosanski sam drzavljanin ako bih dao crnogorski pasos vjerujem da bi mi ga oduzeli posto nasa komplikovana drzava dozvoljava samo jednoEborg wrote:A zašto ne možeš koristiti crnogorski pasoš tokom cijelog putovanja?
-
enkili
-
Eborg
#7 Re: Dvojno drzavljanstvo
Ah da, zaboravio sam da sada to kompjuterski provjeravaju. Prije je bilo pukni pečat i vozi.enkili wrote:posto zivim u bih i bosanski sam drzavljanin ako bih dao crnogorski pasos vjerujem da bi mi ga oduzeli posto nasa komplikovana drzava dozvoljava samo jednoEborg wrote:A zašto ne možeš koristiti crnogorski pasoš tokom cijelog putovanja?
Pa pređi sa BH ličnom kartom u Hrvatsku. Koliko mi je poznato nju imaju i državljani i nedržavljani. Ako te pitaju što nema pečata reci da si prešao sa ličnom kartom, bila ti je prva "na ruku".
-
Mr. Meho
#8 Re: Dvojno drzavljanstvo
Ma odakle ko zna da si ti BH drzavljanin na granici? Samo ti pici svo vrijeme sa crnogorskim...enkili wrote:posto zivim u bih i bosanski sam drzavljanin ako bih dao crnogorski pasos vjerujem da bi mi ga oduzeli posto nasa komplikovana drzava dozvoljava samo jednoEborg wrote:A zašto ne možeš koristiti crnogorski pasoš tokom cijelog putovanja?
-
jesenjin
#9 Re: Dvojno drzavljanstvo
Nemas nikakvih probelam sto se tice tvog pitanja. Imas sengenku i boli te uvce. Nije bitno kako ces doci do Slovenije , preko Bh cipsa ili preko sengenke , bitno je da imas love da dodjes do granice. Zatim ce ti "neljubazno" osoblje na granici uzeti sengenku , pregledati, i vidijeti da je sve uredu i zazeljeti ti sretan put.... A i ja ti takodjer zelim sretan put.
-
Aysha92
#10 Re: Dvojno drzavljanstvo
ludi molim pomoc ako iko zna uvjete za dobivanje BIH državljanstva...imam hrvatsko al stari i dida su mi bosanci pa me zanima dali me to kvalificira ili ne....bas mi triba ubrzo, pa molin vas da ako sta znate pomozite 
-
Eborg
#11 Re: Dvojno drzavljanstvo
Ako misliš bježati ovdje zaboravi na to, sada je na snazi sporazum koji zaobilazi neizručenje vlastitih državljana.
Zezam se, imaš pravo na BH državljanstvo na osnovu ius sanguinis jer ti je otac iz BiH. Trebao bi to raditi preko općine njegovog rođenja.
Zezam se, imaš pravo na BH državljanstvo na osnovu ius sanguinis jer ti je otac iz BiH. Trebao bi to raditi preko općine njegovog rođenja.
-
Aysha92
#12 Re: Dvojno drzavljanstvo
e al problem je sta on nema državljanstvo
mislin, ima pravo al ga nema....i sta sad?
i nie za bježanje, vec za studij
i nie za bježanje, vec za studij
-
Eborg
#13 Re: Dvojno drzavljanstvo
On ima pravo na državljanstvo na osnovu mjesta rođenja (ius soli) i državljanstva njegovih roditelja (ius sanguinis). Ne znam da li je uslov za tvoje državljanstvo da roditelj mora biti državljanin ili da ima pravo biti državljanin.
Dakle, nazovi ambasadu BiH u Zagrebu i pitaj da li prvo otac mora uzeti državljanstvo da bi ga dobio i ti. Ali mislim da ćeš ga moći dobiti i "preko reda", tj. da otac ne mora uzimati državljanstvo.
I naravno, dobrodošao među vesele Bosance i Hercegovce!

Dakle, nazovi ambasadu BiH u Zagrebu i pitaj da li prvo otac mora uzeti državljanstvo da bi ga dobio i ti. Ali mislim da ćeš ga moći dobiti i "preko reda", tj. da otac ne mora uzimati državljanstvo.
I naravno, dobrodošao među vesele Bosance i Hercegovce!
-
Eborg
#14 Re: Dvojno drzavljanstvo
Istina, postoje rezervisana mjesta za njih ali oni plaćaju cijenu koja je viša i od vanrednih studija.studentica_ wrote:Ja koliko znam, na bh fakultetima se može studirati sa drugim državljanstvom...