Dvojno drzavljanstvo
-
freak_with_a_laptop
ni manje ni vise - vec cisti oportunista 
- Salko sto je u vodu skako
pravi pravcati oportun...Sogan wrote:Nije raja jos provalila nepromasivi potencijal posjedovanja laptopa pri uvjeravanu sluzbenika ambasade o ozbiljnosti poslovnih namjera, i nadasve, sveopstem zivotnom uspjehu.freak_with_a_laptop wrote:sve je to tako i BAS tako i treba da jeLace wrote:vizu je lako dobiti...ali samo ako je u poslovne svrhe...i ako radis za INGO...neko ministarstvo...i da ne nabrajam
ah da...i ako putujes u neku bezveznu zemljua ko jos zeli u bezveznu zemlju
![]()
kome je potrebna, on je dobije a ovi sto bi preko grane, da bi malo na crno, malo na azil - "rejected"
Cim se ta strategija pocne primjenjivati na intervjuima eto nezeljenih elemenata iz geta ispred vrata imigracionih institucija i sivog ekonomskog sektora razvijenog zapada!
-
freak_with_a_laptop
kad "immigration officer-a" spucas u glavu - nema da masi - tako rec', nepromasivSogan wrote:Nije raja jos provalila nepromasivi potencijal posjedovanja laptopa pri uvjeravanu sluzbenika ambasade o ozbiljnosti poslovnih namjera, i nadasve, sveopstem zivotnom uspjehu.freak_with_a_laptop wrote:sve je to tako i BAS tako i treba da jeLace wrote:vizu je lako dobiti...ali samo ako je u poslovne svrhe...i ako radis za INGO...neko ministarstvo...i da ne nabrajam
ah da...i ako putujes u neku bezveznu zemljua ko jos zeli u bezveznu zemlju
![]()
kome je potrebna, on je dobije a ovi sto bi preko grane, da bi malo na crno, malo na azil - "rejected"
Cim se ta strategija pocne primjenjivati na intervjuima eto nezeljenih elemenata iz geta ispred vrata imigracionih institucija i sivog ekonomskog sektora razvijenog zapada!
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
tempora wrote:Dobro gospodo, jasno mi jeali sta drzava ima od vaseg dvojnog drzavljanstva?
I sta sa onima koji imaju pravo samo na jedno drzavljanstvo?
pa odgovorio sam ti na prvo i na drugo
a sta si mu to odgovorio???horns&drums wrote:tempora wrote:Dobro gospodo, jasno mi jeali sta drzava ima od vaseg dvojnog drzavljanstva?
I sta sa onima koji imaju pravo samo na jedno drzavljanstvo?
pa odgovorio sam ti na prvo i na drugo
- horns&drums
Salko, u Kazan kod Konjica daBogda skako i lose centrir´o
:D:D:D
presto sam skakati od kad je hanka sa mnom....horns&drums wrote:Salko, u Kazan kod Konjica daBogda skako i lose centrir´o:D:D:D
- horns&drums
DaBogda te Amor nalazio a Ilijas pregledavao
:D:D:D
ko je taj ilijas????horns&drums wrote:DaBogda te Amor nalazio a Ilijas pregledavao:D:D:D
poceo sam ja terapiju kod jednog dobrog psihologa...
- horns&drums
Ilijas Dobraca - glavni sudski patolog
:D
Amor Masovic - Dostavlja Ilijasu robu
:D
Amor Masovic - Dostavlja Ilijasu robu
koliko patnji dostavlja ilijas dnevno ovome sto pati????horns&drums wrote:Ilijas Dobraca - glavni sudski patolog:D
Amor Masovic - Dostavlja Ilijasu robu:D
-
dinash
evo ti jedna prednost: sa EU pasosem (naprimjer) mozes se prijaviti za mnoge (ponavljam, mnoge) stipendije, a nerijetko bi ti bio omogucen besplatan studij na nekim prestiznim institucijama, za sto bi kao neEU sitizen placala par desetina eura. da ne spominjem olaksano putovanje i slicne ocigledne prednosti ...sojka wrote:Ne vidim ni neke posebne prednosti u dvojnom drzavljanstvu.
- Bosanac in Lederhosen
ja sam predo za njemacko drz. kako izgleda moracu se iz bosanskog ispisat. posto njemacka nedozvoljava dvojno, samo u izuzecima.
nekako mi je tesko. ali vako imam boljih sansi da ispunim sebi neke zivotne zelje i dobijem posao koji zelim...
nekako mi je tesko. ali vako imam boljih sansi da ispunim sebi neke zivotne zelje i dobijem posao koji zelim...
-
Republic of Bosnia
Dvojno drzavljanstvo treba ukinuti iz jednostavnog razloga jer nije posteno da se nekome omoguci da uziva u svim privilegijama dvije drzave(rad, stipendije, glasanje.....).
Po meni je to najbolje rijesiti nekim tipom Green Card-a. Time se covjek koji ode u drugu zemlju nemora odreci drzavljanstva svoje zemlje.
Dvojno drzavljanstvo mozda treba dopustiti u neki specificnim slucajevima npr. kada umjetnici promovisu prijateljstvo izmedju zemalja.
Po meni je to najbolje rijesiti nekim tipom Green Card-a. Time se covjek koji ode u drugu zemlju nemora odreci drzavljanstva svoje zemlje.
Dvojno drzavljanstvo mozda treba dopustiti u neki specificnim slucajevima npr. kada umjetnici promovisu prijateljstvo izmedju zemalja.
-
Bosnian_spring
Znaci, dvojno drzavljanstvo ne valja zbog toga sto komsiji treba da crkne krava? Ili zato sto teorija Karla Marxa i komunjara da su svi jednaki se opet budi......Ove stvari se gledaju sa drzavnickog aspekta, a ne sa aspekta licne ljubomore za necijim tzv. "uspjehom"? Iskreno nije mi jasno kako je uspjeh imati dvojno drzavljanstvo, ali eto...Republic of Bosnia wrote:Dvojno drzavljanstvo treba ukinuti iz jednostavnog razloga jer nije posteno da se nekome omoguci da uziva u svim privilegijama dvije drzave(rad, stipendije, glasanje.....).
Uspjeh je zdrava porodica, love taman koliko ti treba, razuman rad i sreca sa prijateljima i bliznjim.Usput, pa Bosna ce za nekih 5-10 godina imati bezvizne rezime sa vecinom evropskih drzava. Znaci onda cemo da vracamo ljude nazad u BiH drzavljanstvo jer ko biva to je nesta onda "posteno"?
Usput, taj isti koji ima dvojno drzavljanstvo i ima sve te "privilegije" za to placa putem poreza, putem izvrsenja vojne sluzbe, putem investiranja i svih drugih zakonskih propisa.
Npr. ako je neko gradjanin drzave X i drzave Y, onda vecinom mora placati porez i drzavi X i drzavi Y. Ponekad drzave ovo regulisu na taj nacin da smanje poreze i pre-polove dobit da bi na taj nacin ocuvali svoje drzavljane.
Osnovno je da dvojno drzavljanstvo je pozitivno za drzavu, omogucuje joj da bolje puni kofere svoje (ako zna sta radi), rasiri ruke i prihvati ne samo raseljenu maticu nego i pametne "strance", odrzi svoje zakone nad svojim drzavljanima sirom svijeta i sto je najvaznije SPRIJECI CEMENTIRANJE REZULTATA GENOCIDA u vidu ispisa iz drzavljanstva za more Bosnjaka raseljenih po svijetu....itd. itd.Podvuceno wrote:Rijetko ces naci drzavu koja hoce da se otarasi svojih drzavljana????? Sta Bosna treba da bude ruglo i smijurija svjetska po tom pitanju?
Licne sudbine su tu ne bitne....svako je tvorac svoje srece i ima priliku da izgradi zivot kakav hoce. Nema tu sta da drzava regulise, ona mora raditi na hvatanju kriminalaca, ukidanju onakve silne birokratije, a ne da pravi zakone koji ce omoguciti uravnilovku.
Pa prema tome uvijek ce biti razlika i one su uredu. Cak stavise....Treba da se svi radujemo kad neko drugi uspije u necemu sto je zacrtao. A drzava treba sto manje da se mijesa u slobodnu volju i sudbinu pojedinca u okviru normalnih demokratskih principa.Podvuceno wrote:Komunjarizam je davno gotov.Nema vise uravnilovki
- niti su svi jednako pametni, niti su svi jednako sposobni, niti svi imaju jednake ambicije, niti svi su jednako uspjesni, niti svi hoce da putuju niti svi hoce da budu dvojni drzavljani.....
- horns&drums
Republic of Bosnia wrote:Dvojno drzavljanstvo treba ukinuti iz jednostavnog razloga jer nije posteno da se nekome omoguci da uziva u svim privilegijama dvije drzave(rad, stipendije, glasanje.....).
O Tempora o mores...
-
Vozdra_123
a ti ces sjediti u ministarstvu i dozvoljavati ko ce ga dobiti?Republic of Bosnia wrote:Dvojno drzavljanstvo treba ukinuti iz jednostavnog razloga jer nije posteno da se nekome omoguci da uziva u svim privilegijama dvije drzave(rad, stipendije, glasanje.....).
dZe je onaj ciko sto nabija na svog hasimagu?
imam mu jednog klienta
- Vodenjak
Vidis kako se ti i ja u nekim stvarima mozemo u potpunosti sloziti...Sogan wrote:Globalizacija cini svoje... dvojna drzavljanstva danas a multipna sutra, logican slijed strukturnih promjena... do nedavno je institucija drzavljanstva imala svrhu iskljucivosti, u zadnje dvije decenije ima pak inkludirajuce funkcije... posebno u slucaju razvijenih zemalja... kako ce se BiH nositi sa tim fenomenom pojma nemam... meni po tom pitanju pera odbiti ne mogu ni opcinske vlasti, nit kantonalni parlamenti, nit entitetske vlade nit Vijece ministara... kako god odlucili ja imam dvojno a izjasnjavam se kao bosanac uopceno, krajisnik specificno
- Vodenjak
Republic of Bosnia wrote:Dvojno drzavljanstvo treba ukinuti iz jednostavnog razloga jer nije posteno da se nekome omoguci da uziva u svim privilegijama dvije drzave(rad, stipendije, glasanje.....).
Crkni!
-
teletrader
Ja nemam dvojno ali imam trojno sto moju situaciju cini malo komplexnijom..
Bivse jugoslovensko iliti sadasnje bh. sam dobio rodjenjem u sarajevu i to s oceve strane koji je bosanac,ali sam ga tek nedavno potvrdio
Austrijsko imam sa mamine strane koja je opet sa mamine strane austrijanka a sa r.dedine crnogorka..
A kanadsko sam dobio u doba kada sam se (ako se dobroo sjecam) prestao pishkiti u pelene i poceo samostalno ici na tutu...
I kao sto tempora rece,prednosti i nedostaci?
Pa osjecam se najvise kao Bosanac,valjda zato sto sam svako ljeto (prije rata) provodio u sarajevu pa me za to doba vezhu lijepe uspomene,a i danas posto su mi se rodilteji vratili u BiH. da zhive osjecam se sarajlijom i bosancem..
Ovo "arijevsko"
steceno rodjenjem mi je pomoglo jer sam,dosavsi u Evropu da studiram imao sva prava na stipendije itd. tako da mi je pomoglo
Samo sa kanadskim bi to vec bio problem,da ne govorim sto mi ne bi bilo dozvoljeno da radim sirom Evropske Unije..
Bosansko sam zatrazhio i dobio poslije povratka mojih roditelja u sarajevo,cisto da se osjecam kod kuce a i radi kupovine nekretnine u svom gradu..
Sto se mene licno tice,nemam nista protiv da neko ima vise drzhavljanstava,(licno poznajem zhenu koja ima 4!!!!) problem je samo sluzhenje vojske i eventualno izbijanje rata..Sto je i te kako osjetljiva tema u BiH jer licno sumnjam (a volio bih da se varam) da bi vecina Srba ili Hrvata stupila u oruzhane snage BiH u slucaju ponovne agresije na BiH..
Dozvoljavati Srbima i Hrvatima da imaju dvojno drzhavljanstvo gdje ce zhvijeti u jednoj drzhavi a koristiti beneficije i jedne i druge,a Bosnjacima zabranjivati 2x drzhavljanstvo je legalizacija etnickog ciscenja...
Sta drzhave imaju od toga?
Iskreno receno jako malo toga,pogotovo ak se radi o Expatriotima,jer oni i kad glasaju,izborni rezultati ih slabo tangiraju..
Jedino ukoliko se ti isti vrate u domovinu jednog dana sa "gutom",tada su vec interesantniji
Bivse jugoslovensko iliti sadasnje bh. sam dobio rodjenjem u sarajevu i to s oceve strane koji je bosanac,ali sam ga tek nedavno potvrdio
Austrijsko imam sa mamine strane koja je opet sa mamine strane austrijanka a sa r.dedine crnogorka..
A kanadsko sam dobio u doba kada sam se (ako se dobroo sjecam) prestao pishkiti u pelene i poceo samostalno ici na tutu...
I kao sto tempora rece,prednosti i nedostaci?
Pa osjecam se najvise kao Bosanac,valjda zato sto sam svako ljeto (prije rata) provodio u sarajevu pa me za to doba vezhu lijepe uspomene,a i danas posto su mi se rodilteji vratili u BiH. da zhive osjecam se sarajlijom i bosancem..
Ovo "arijevsko"
Samo sa kanadskim bi to vec bio problem,da ne govorim sto mi ne bi bilo dozvoljeno da radim sirom Evropske Unije..
Bosansko sam zatrazhio i dobio poslije povratka mojih roditelja u sarajevo,cisto da se osjecam kod kuce a i radi kupovine nekretnine u svom gradu..
Sto se mene licno tice,nemam nista protiv da neko ima vise drzhavljanstava,(licno poznajem zhenu koja ima 4!!!!) problem je samo sluzhenje vojske i eventualno izbijanje rata..Sto je i te kako osjetljiva tema u BiH jer licno sumnjam (a volio bih da se varam) da bi vecina Srba ili Hrvata stupila u oruzhane snage BiH u slucaju ponovne agresije na BiH..
Dozvoljavati Srbima i Hrvatima da imaju dvojno drzhavljanstvo gdje ce zhvijeti u jednoj drzhavi a koristiti beneficije i jedne i druge,a Bosnjacima zabranjivati 2x drzhavljanstvo je legalizacija etnickog ciscenja...
Sta drzhave imaju od toga?
Iskreno receno jako malo toga,pogotovo ak se radi o Expatriotima,jer oni i kad glasaju,izborni rezultati ih slabo tangiraju..
Jedino ukoliko se ti isti vrate u domovinu jednog dana sa "gutom",tada su vec interesantniji