Dvojno drzavljanstvo
-
tempora
#1 Dvojno drzavljanstvo
U zakonima BiH je predvidjeno dvojno drzavljanstvo, tj mogucnost prava na dvojno drzavljanstvo. Tako Srbi u BiH imaju pravo na dvojno drzavljanstvo kao i Hrvati, koji takodjer imaju i pravo glasanja u Hrvatskoj. Mimo ove dvije "skupine" naroda, koje se najcesce prozivaju u negativnom kontekstu glede istoga, dijaspora mahom, ima pravo na dvojno drzavljanstvo, a i ne mali broj BiH muslimana posjeduje pasos neke od susjednih drzava.
Svijet je vec odavno preplavljen pojavom transnacionalizma-( veza gradjana sa vise od jedne drzave) pa tako ova pojava ni kod nas nije strana osim sto je ona izazvana ratom pa se iz istog razloga prvenstveno smatra negativnom pojavom.
Da li smatrate, da BIH treba ukinuti dvojno drzavljanstvo?
Ukoliko smatrate da se dvojno drzavljanstvo treba ukinuti, molim vas navedite razloge?
Ukoliko smatrate da je dvojno drzavljanstvo pozeljeno, budite ljubazni te navedite pozitivne efekte dvojnog drzavljanstva po drzavu?
Zadnje, veoma licno pitanje, da li posjedujete dvojno drzavljanstvo i kojoj nacionalnosti pripadate, tj kako se izjasnjavate ?
Unaprijed zahvalna.
Svijet je vec odavno preplavljen pojavom transnacionalizma-( veza gradjana sa vise od jedne drzave) pa tako ova pojava ni kod nas nije strana osim sto je ona izazvana ratom pa se iz istog razloga prvenstveno smatra negativnom pojavom.
Ukoliko smatrate da se dvojno drzavljanstvo treba ukinuti, molim vas navedite razloge?
Ukoliko smatrate da je dvojno drzavljanstvo pozeljeno, budite ljubazni te navedite pozitivne efekte dvojnog drzavljanstva po drzavu?
Zadnje, veoma licno pitanje, da li posjedujete dvojno drzavljanstvo i kojoj nacionalnosti pripadate, tj kako se izjasnjavate ?
Unaprijed zahvalna.
-
digger
#2 Re: Dvojno drzavljanstvo
Ja zivim u Kanadi koja sta vise podrzava dvojno drzavljanstvo.
Ako bih se vratio u Sarajevo, ne vidim razlog da ga ne zadrzim—posebno nakon 36 godina boravka ovdje. Zdravstvo, penzija, sigurnost da sam zasticen u slucaju kakvih popetljanija... sve to utice.
Recimo samo jedna cinjenica: ko god dobije stranu penziju a zatim postane drzavljanin BH, moze da ocekuje—u zavisnosti od medjudrzavnih dogovora koje je BH postigla sa drugim zemljama—da mu se ista pocne taksirati ili slicno. Posto ja ne vjerujem domacim propisma i politici, ja bih uvijek ostao strani drzavljanin. Predpostavljam da bih svakih 6 mjeseci trebao da napustim BH i da se ponovo vratim, ali ovu informaciju je nemoguce potvrditi odavde. Kao ni masu drugih.
Ako bih se vratio u Sarajevo, ne vidim razlog da ga ne zadrzim—posebno nakon 36 godina boravka ovdje. Zdravstvo, penzija, sigurnost da sam zasticen u slucaju kakvih popetljanija... sve to utice.
Recimo samo jedna cinjenica: ko god dobije stranu penziju a zatim postane drzavljanin BH, moze da ocekuje—u zavisnosti od medjudrzavnih dogovora koje je BH postigla sa drugim zemljama—da mu se ista pocne taksirati ili slicno. Posto ja ne vjerujem domacim propisma i politici, ja bih uvijek ostao strani drzavljanin. Predpostavljam da bih svakih 6 mjeseci trebao da napustim BH i da se ponovo vratim, ali ovu informaciju je nemoguce potvrditi odavde. Kao ni masu drugih.
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Posjedujem dvojno, a za pet godinica bice i trojno
:D
Ne jer bi BiH izgubila skoro polovicu stanovnistva, sto kroata, sto serba, sto mozlemz. Hajd´ ni po jada to, nego sto ovi ostali koji nemaju nebi mogli mrdnuti k...em nigdje, masa studenata koji se skoluju i koji se vracaju kad zavrse studije k...c bi se moj vratili, svakom je drago putovati tempo, ko to voli cekanje viza pred ambasadama?
Da nam je drzava normalna (drzava, ne zamlja) boljela bi nas neka stvar za to, ali u ovim okolnostima je parola snadji se.
Hehehehe sad ce me napasti sto cekam "trojno" drzavljanstvo, ali prije mene napadnite Bonu Voxa
. Frajer ima british, american and bosnian
Ne jer bi BiH izgubila skoro polovicu stanovnistva, sto kroata, sto serba, sto mozlemz. Hajd´ ni po jada to, nego sto ovi ostali koji nemaju nebi mogli mrdnuti k...em nigdje, masa studenata koji se skoluju i koji se vracaju kad zavrse studije k...c bi se moj vratili, svakom je drago putovati tempo, ko to voli cekanje viza pred ambasadama?
Da nam je drzava normalna (drzava, ne zamlja) boljela bi nas neka stvar za to, ali u ovim okolnostima je parola snadji se.
Hehehehe sad ce me napasti sto cekam "trojno" drzavljanstvo, ali prije mene napadnite Bonu Voxa
-
Sogan
Globalizacija cini svoje... dvojna drzavljanstva danas a multipna sutra, logican slijed strukturnih promjena... do nedavno je institucija drzavljanstva imala svrhu iskljucivosti, u zadnje dvije decenije ima pak inkludirajuce funkcije... posebno u slucaju razvijenih zemalja... kako ce se BiH nositi sa tim fenomenom pojma nemam... meni po tom pitanju pera odbiti ne mogu ni opcinske vlasti, nit kantonalni parlamenti, nit entitetske vlade nit Vijece ministara... kako god odlucili ja imam dvojno a izjasnjavam se kao bosanac uopceno, krajisnik specificno 
- Edin H.
Nisam siguran tempora da li si upoznata sa cinjenicom da zbog nezainteresovansti, a pretpostavljam i drugih (politickih) razloga u BiH jos uvijek ne mozes zvanicno imati dvojno drzavljanstvo osim sa zemljama kojima je BiH potpisala sporazum o dvojnom drzavljanstvu.
Prisjetices se da je Paddy Asdown odlozio rjesenje ovog problema na deset godina, ali koliko sam ja upoznat nista na top polju jos uvijek nije uradjeno.
E sada uzevsi u obzir da mahom Bosnjaci posjeduju pasose stranih drzava van naseg okruzenja mirise li ovo malo na kontinuitet etnickog ciscenja.
Vise informacija o ovome mozes naci na web site-u Svjetskog Saveza Dijaspore.
Naravno da je sporazum o dvojnom drzavljanstvu budalastina jer vecina zemalja poput npr. Velike Britanije u svojim zakonima uopste ne predvidja tu vrstu sporazuma, a naravno nemaju nista protiv da njeni gradjani posjeduju druga drzavljanstva.
Naravno da gore navedeno postavlja pitanje koliko je uopste Drzava BiH zainteresirana za svoje gradjane koji zive u inozemstvu.
Prisjetices se da je Paddy Asdown odlozio rjesenje ovog problema na deset godina, ali koliko sam ja upoznat nista na top polju jos uvijek nije uradjeno.
E sada uzevsi u obzir da mahom Bosnjaci posjeduju pasose stranih drzava van naseg okruzenja mirise li ovo malo na kontinuitet etnickog ciscenja.
Vise informacija o ovome mozes naci na web site-u Svjetskog Saveza Dijaspore.
Naravno da je sporazum o dvojnom drzavljanstvu budalastina jer vecina zemalja poput npr. Velike Britanije u svojim zakonima uopste ne predvidja tu vrstu sporazuma, a naravno nemaju nista protiv da njeni gradjani posjeduju druga drzavljanstva.
Naravno da gore navedeno postavlja pitanje koliko je uopste Drzava BiH zainteresirana za svoje gradjane koji zive u inozemstvu.
- taxi_driver
imam trojno,ni sam neznam sta cu sa tolikim pasosima ili putovnicama
-
reformator
Zašto bi ukidali dvojno državljanstvo!?Mi Bošnjaci iz Herceg-Bosne bi odavno dobili dvojno državljanstvo da nije vlasti u Sarajevu koja to odavno koči.Zašto ja moram ići u Sarajevo po vizu kada bih sa hrvatskom putovnicom mogao ići slobodno u svijet.U moj grad je nedavno dolazio Anto Đapić;bilo je govora o tome ali su tu informaciju u Sarajevo proslijedili "naši" iz SDA i SDP-a.
- kekec
A sta to drzava GUBI ako neko ima dva ili tri drzavljanstva?tempora wrote:Dobro gospodo, jasno mi jeali sta drzava ima od vaseg dvojnog drzavljanstva?
I sta sa onima koji imaju pravo samo na jedno drzavljanstvo?
Kako ti digger objasni, to dvojno je samo nacin da sebe obezbjedis
i da izbjegnes neke probleme. Jednostavno, lakse mu je zivjeti, cisto
prakticna stvar. Nikakve veze sa patriotizmom, nacijom, religijom...
Opravdavam, ko moze neka ima i 10, njegov problem (masa papira
i pasosa/putovnica).
- chuchumbamayumbe
Daj meni jedno ba!!!taxi_driver wrote:imam trojno,ni sam neznam sta cu sa tolikim pasosima ili putovnicama
- taxi_driver
chuchumbamayumbe wrote:Daj meni jedno ba!!!taxi_driver wrote:imam trojno,ni sam neznam sta cu sa tolikim pasosima ili putovnicamaIli da ja tebi dam svoje bosansko, a ti meni neko koje ti je viska (samo da nije srpsko ili bosansko)!
moze li jarane putovnica?ionako je ne koristim.jedino ces je morati produziti,meni je davno istekla.
- Edin H.
Za mjesec juni je najavljen Kongres Svjetskog saveza dijaspore BiH.
O pripremama za taj značajan skup, ali i o drugim problemimma s kojim se suočavaju naši ljudi koji se nalaze izvan granica BiH, razgovaramo sa predsjednikom ove organizacije Namikom Alimajstorovićem.
Mi smo, gospodine Alimajstoroviću, ranije govorili o „ispisivanju“ iz državljanstva bh. građjana i uzimanju dokumenata drugih zemalja u kojim su se nastanili posljednjih godina. Objavili smo da se do sada bosansko-hercegovačkog državljanstva odreklo preko 20 hiljada ljudi. Ali činjenica da veliki broj zemalja za davanje svog državljnstva ne traži ispis iz prethodnog, navodi na podatak da je broj mnogo veći. Kako vi vidite izlaz i šta možete reći kolika je briga države da ne gubi svoje građane? Prije svega mislim na dvojno državljanstvo, o čemu BiH ima ugovor samo sa Srbijom i Crnom Gorom.
ALIMAJSTOROVIĆ
Svjetski savez je do sada najmanje tridesetak puta apelirao, molio, plakao, ne znamo šta sve nismo radili, da država riješi to pitanje. Na žalost, država ga do sada nije riješila. Po zadnjoj informaciji, da bi se riješilo to pitanje, mora se pristupiti promjeni Dejtonskog ustava. Da li je to istina ili nije, vjerujte, mi u dijaspori više nismo pametni. Nekada imamo osjećaj da smo jednostavno ostavljeni i prepušteni sami sebi. Uradili smo anketu preko interneta, tačnije peticiju za potpis dvojnog državljanstva. U Minhenu na sastanku Glavnog odbora u martu mjesecu, 50 hiljada potpisa smo predali ministru Haliloviću. Kako do tada, tako ni od tada, to pitanje nije riješeno, a ne znamo ni kad će. Mi ćemo na sljedećem Kongresu dijaspore iskoristiti priliku, kada budu prisutni svi zvaničnici BiH, da to pitanje ponovo aktualiziramo. A tu brojku koju spominjete, ja lično smatram malom. Jer, samo dvije zemlje, Njemačka i Austrija, traže ispis iz državljanstva BiH. Da to traže i ostale zemlje, mi bi sada ovdje govorili sigurno o šestocifrenoj brojci.
O pripremama za taj značajan skup, ali i o drugim problemimma s kojim se suočavaju naši ljudi koji se nalaze izvan granica BiH, razgovaramo sa predsjednikom ove organizacije Namikom Alimajstorovićem.
Mi smo, gospodine Alimajstoroviću, ranije govorili o „ispisivanju“ iz državljanstva bh. građjana i uzimanju dokumenata drugih zemalja u kojim su se nastanili posljednjih godina. Objavili smo da se do sada bosansko-hercegovačkog državljanstva odreklo preko 20 hiljada ljudi. Ali činjenica da veliki broj zemalja za davanje svog državljnstva ne traži ispis iz prethodnog, navodi na podatak da je broj mnogo veći. Kako vi vidite izlaz i šta možete reći kolika je briga države da ne gubi svoje građane? Prije svega mislim na dvojno državljanstvo, o čemu BiH ima ugovor samo sa Srbijom i Crnom Gorom.
ALIMAJSTOROVIĆ
Svjetski savez je do sada najmanje tridesetak puta apelirao, molio, plakao, ne znamo šta sve nismo radili, da država riješi to pitanje. Na žalost, država ga do sada nije riješila. Po zadnjoj informaciji, da bi se riješilo to pitanje, mora se pristupiti promjeni Dejtonskog ustava. Da li je to istina ili nije, vjerujte, mi u dijaspori više nismo pametni. Nekada imamo osjećaj da smo jednostavno ostavljeni i prepušteni sami sebi. Uradili smo anketu preko interneta, tačnije peticiju za potpis dvojnog državljanstva. U Minhenu na sastanku Glavnog odbora u martu mjesecu, 50 hiljada potpisa smo predali ministru Haliloviću. Kako do tada, tako ni od tada, to pitanje nije riješeno, a ne znamo ni kad će. Mi ćemo na sljedećem Kongresu dijaspore iskoristiti priliku, kada budu prisutni svi zvaničnici BiH, da to pitanje ponovo aktualiziramo. A tu brojku koju spominjete, ja lično smatram malom. Jer, samo dvije zemlje, Njemačka i Austrija, traže ispis iz državljanstva BiH. Da to traže i ostale zemlje, mi bi sada ovdje govorili sigurno o šestocifrenoj brojci.
-
Helem
lova do krova ide ovako....prvo od drzavljanstva....
Smjesta ukinuti sve i jedno dosadasnje drzavljanstvo, proglasiti nevazecim dosadasnja drzavljanstva i sve pasose u BiH..pare su pokrali prije....Sarajevo, Bec, Njujork....
Proglasiti samo jedno i jedino drzavljanstvo...Bosansko drzavljanstvo i isto naplacivati svima..tako i sa pasosima na kojima ce pisati samo BOSNA.
Drzavljanstvo i pasose prodavati.
U drzavne sluzbe primati samo one koji imaju Bosansko Drzavljanstvo..ko nece, nema posla, u drzavnim sluzbama, u policiji, vojsci,posti, zeljeznici,,u svim javnim sluzbama....nema posla bez bosanskog drzavljanstva......sudstvo..itd......
Svi koji se osjecaju drugacije ili nece bosansko drzavljanstvo,,,dobrodosli za nacionalne poslove,,,ciscenje zahoda....
Dvojno drzavljanstvo ne dolazi u obzir i nikome se ne smije dozvoliti dvojno drzavljanstvo.....
Eto i para i drzave....
Smjesta ukinuti sve i jedno dosadasnje drzavljanstvo, proglasiti nevazecim dosadasnja drzavljanstva i sve pasose u BiH..pare su pokrali prije....Sarajevo, Bec, Njujork....
Proglasiti samo jedno i jedino drzavljanstvo...Bosansko drzavljanstvo i isto naplacivati svima..tako i sa pasosima na kojima ce pisati samo BOSNA.
Drzavljanstvo i pasose prodavati.
U drzavne sluzbe primati samo one koji imaju Bosansko Drzavljanstvo..ko nece, nema posla, u drzavnim sluzbama, u policiji, vojsci,posti, zeljeznici,,u svim javnim sluzbama....nema posla bez bosanskog drzavljanstva......sudstvo..itd......
Svi koji se osjecaju drugacije ili nece bosansko drzavljanstvo,,,dobrodosli za nacionalne poslove,,,ciscenje zahoda....
Dvojno drzavljanstvo ne dolazi u obzir i nikome se ne smije dozvoliti dvojno drzavljanstvo.....
Eto i para i drzave....
-
Helem
Izgraditi veliki Dom Ferijalnog saveza Bosne, sa aredromom u blizini, najbolje u Zaluzanima, kod Banja Luke, odnosno blizu mahovljanskog aerodroma......moteli, hoteli i smjestaj od turizma, sve avione upucivati u Mahovljane, rasteretiti sarajevski Butmir.
Odatle povezati charter letovima do Sarajeva i Mostara...ne bojte se, dijaspora ima para i velike su meraklije, sve ce platiti za svoj ceif a za drzavu nece dati ni grosa...tako im se uzimaju pare...
Odatle povezati charter letovima do Sarajeva i Mostara...ne bojte se, dijaspora ima para i velike su meraklije, sve ce platiti za svoj ceif a za drzavu nece dati ni grosa...tako im se uzimaju pare...
-
Hierarchia
Meni pik to drugo. (Ali da nije bosanskochuchumbamayumbe wrote:Daj meni jedno ba!!!taxi_driver wrote:imam trojno,ni sam neznam sta cu sa tolikim pasosima ili putovnicamaIli da ja tebi dam svoje bosansko, a ti meni neko koje ti je viska (samo da nije srpsko ili bosansko)!
-
Helem
narod je jaka kobila, treba to iskoristiti ne palitikom nego dobrim sistemom, Bosancu treba stati na rep i na glavu i pricepiti ga....odrati ga da bi bio poslusan..i da bi mu bilo dobro posto u svojemu mentalitetu se hace i ruga svemu dobrom a dici se onim losim, tako postaje opasan a to je zato sto je Bosanc pusten s lanca...
Pripeti ga...Dati mu slobodu a uzeti pare......
Drzava jaca.....
Pripeti ga...Dati mu slobodu a uzeti pare......
Drzava jaca.....
-
Helem
Bosanac radi u drugim drzavama ko konj ili kao dva konja, istovremeno
a po Bosni se pisha i sere, cim stupi na tlo Bosne, gleda iz kojeg ce grma....
neka...to i jeste njegova zemlja....
naplatiti......Ne treba ga niposto odgovarati da to ne radi, samo naplatiti..eto para a govana ce biti manje....
urednija zemlja....
a po Bosni se pisha i sere, cim stupi na tlo Bosne, gleda iz kojeg ce grma....
neka...to i jeste njegova zemlja....
naplatiti......Ne treba ga niposto odgovarati da to ne radi, samo naplatiti..eto para a govana ce biti manje....
urednija zemlja....
-
dinash
bosanska drzava ima od mog dvojnog drzavljanstva koliko i ja od njenog jednog: jako malo. zato sam se i odlucio upustiti se u postupak dobijanja jos jednog drzavljanstva - konkretno slovenackog. slovenija u osnovi ne podrzava dvojno drzavljanstvo osim na osnovu tzv. "trinaestog clana", odnosno, u slucaju da slovenija izrazi interes za necijim sposobnostima.tempora wrote:Dobro gospodo, jasno mi jeali sta drzava ima od vaseg dvojnog drzavljanstva?
ja sam dobio drzavljanstvo na osnovu trinaestog clana prije tri sedmice. krajem sljedece sedmice bih trebao dobiti novi (EU) pasos koji mi neopisivo olaksava zivot.
bajdvej, jeste znali da se ispis iz spiska drzavljana bih (obavezan u slucaju da vasa "nova domovina" ne podrzava dvojno drzavljanstvo) placa 2000$?
-
Vozdra_123
znao sam da je neka fina sumadinash wrote:bosanska drzava ima od mog dvojnog drzavljanstva koliko i ja od njenog jednog: jako malo. zato sam se i odlucio upustiti se u postupak dobijanja jos jednog drzavljanstva - konkretno slovenackog. slovenija u osnovi ne podrzava dvojno drzavljanstvo osim na osnovu tzv. "trinaestog clana", odnosno, u slucaju da slovenija izrazi interes za necijim sposobnostima.tempora wrote:Dobro gospodo, jasno mi jeali sta drzava ima od vaseg dvojnog drzavljanstva?
ja sam dobio drzavljanstvo na osnovu trinaestog clana prije tri sedmice. krajem sljedece sedmice bih trebao dobiti novi (EU) pasos koji mi neopisivo olaksava zivot.
bajdvej, jeste znali da se ispis iz spiska drzavljana bih (obavezan u slucaju da vasa "nova domovina" ne podrzava dvojno drzavljanstvo) placa 2000$?
nek mi je probaju naplatiti
- Salko sto je u vodu skako
vidi kako je nasa drzava pametna....punimo drzavnu kasu na sve moguce nacine...Vozdra_123 wrote:znao sam da je neka fina sumadinash wrote:bosanska drzava ima od mog dvojnog drzavljanstva koliko i ja od njenog jednog: jako malo. zato sam se i odlucio upustiti se u postupak dobijanja jos jednog drzavljanstva - konkretno slovenackog. slovenija u osnovi ne podrzava dvojno drzavljanstvo osim na osnovu tzv. "trinaestog clana", odnosno, u slucaju da slovenija izrazi interes za necijim sposobnostima.tempora wrote:Dobro gospodo, jasno mi jeali sta drzava ima od vaseg dvojnog drzavljanstva?
nek mi je probaju naplatiti