Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#26 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by JoseMujica »

Vitezanin wrote:
JoseMujica wrote:može se dobiti i državljanstvo Srbije...samo napišeš da si Srbin...jednostavnije je nego sa Hrvatskom đe se prvo moraš krstiti

:-) :-) :-) :-)
To nije istina. Kakvo krštenje?? :D :D :D :lol: :lol:
čuj nije istina :shock: znam ih tuce koji su dobili domovnicu na tu šemu preko samostana u Fojnici...krstiš se i dobiješ krsni list u kome piše da si Hrvat i na temelju toga vadiš domovnicu.

Najjači je jedan lik koji je i ime i prezime promjenio pa je dobio domovnicu na to ime i onda kao Hrvat emigrirao preko bare. Nakon deset godina došao nazad da se oženi i našo curu i genijalac se oženio u Sarajevu pod svojim pravim imenom i nije mu žena mogla dobit papire za USA. :lol:
Abacija

#27 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by Abacija »

Laus wrote:
Marilyn wrote:
Izmenama i dopunama Zakona o državljanstvu (koji je donet 2004.
godine) usvojenim na sednici skupštine Srbije 24.09.2007. godine data je
mogućnost svim pripadnicima srpskog naroda koji nemaju prebivalište u Srbiji
da dobiju srpsko državljanstvo, pod uslovom da su stariji od 18 godina i da im
nije oduzeta poslovna sposobnost. Uz zahtev za sticanje državljanstva
neophodno je podneti i pismenu izjavu da Srbiju smatraju svojom državom.
Posebnu pogodnost predstavlja činjenica da dobijanje državljanstva Srbije po
ovom osnovu nije uslovljeno prethodnim otpustom iz stranog državljanstva.
znači, izjasniš se kao Srbin, podnesš tu izjavu i to je to :roll:
To je osnovno. Ja sam uzeo i državljanstvo Srbije, nije uopšte komplikovano i može se sve zavrsiti u Banja Luci. Jedino se po pasoš mora ići u Srbiju (mislim da se cak mora imati prijavljeno prebivalište u Srbiji) ali nema potrebe pošto se i sa BH pasošom može sada putovati. Samo što je cijena od 400 km sramotna ali imaju dobri popusti kad uzima cijela porodica. Ako se dobro sjecam, bracni par oko 500 km a dijeca nešto sitno, 20-30 km.
CrniBaron wrote:Iskreno ne kontam zasto jednom Bosancu nebitno sta je po vjeri uopce treba neko drguo drzavljanstvo osim ako se ne radi o Americkom Svicarskoom . Pa nista zemlje iz regiona nisu Bolje naprotiv . Ali ako vec hoce onda to treba da se svima omoguci na podjednak nacin . A prije sto je bilo ne ponovilo se , komunizam socijalizam itd
Ne znam ni ja sto bi Bosanci uzimali državljanstvo Srbije. Ali po meni bi svi Srbi trebali uzeti i državljanstvo Srbije. Drugačije će se i Srbija ponašati kad zna da u BiH ima milion i kusur svojih državljana a da ne spominjem kako ćemo ako nekim slučajem Srbija uđe u EU prije BiH postati i građani EU. To zadovoljstvo će ipak prvi osjetiti Hrvati iz BiH preko hrvatskog državljanstva.
Kako ce se to Srbija drugacije ponasati?
amrica

#28 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by amrica »

JoseMujica wrote:
Vitezanin wrote:
JoseMujica wrote:može se dobiti i državljanstvo Srbije...samo napišeš da si Srbin...jednostavnije je nego sa Hrvatskom đe se prvo moraš krstiti

:-) :-) :-) :-)
To nije istina. Kakvo krštenje?? :D :D :D :lol: :lol:
čuj nije istina :shock: znam ih tuce koji su dobili domovnicu na tu šemu preko samostana u Fojnici...krstiš se i dobiješ krsni list u kome piše da si Hrvat i na temelju toga vadiš domovnicu.

Najjači je jedan lik koji je i ime i prezime promjenio pa je dobio domovnicu na to ime i onda kao Hrvat emigrirao preko bare. Nakon deset godina došao nazad da se oženi i našo curu i genijalac se oženio u Sarajevu pod svojim pravim imenom i nije mu žena mogla dobit papire za USA. :lol:
Bogumi Hoze, ne mora se krtiti ni pokrstavati ni ime mijenjati... nista :D
Samo ti (je)treba(lo) par papira u pravo vrijeme.
vox-populi

#29 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by vox-populi »

Ja mislim da Hoze nije mislio da se MORA krstiti nego da je to jos jedan od nacina.

A za srpsko drzavljanstvo, dovoljno je potpisati izjavu da se smatras Srbinom/Srpkinjom. Sa tom izjavom apliciras, platis oko 400 KM, cekas oko godinu dana i to je to.

Za hrvatsko je ipak malo komplikovanije, moras dokazati da ti se nekad neko iz blize porodice izjasnjavao kao Hrvat, pa na osnovu toga kao mozes.
udarnik35

#30 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by udarnik35 »

Interesantno zapazanje. Ovo bi zaista mogla biti diskriminacija po etnickoj/nacionalnoj osnovi. Ovih dana cu poslati upit u Kancelariju ombudsmana za ljudska prava u Beogradu (kada nadjem vremena) o ovom pitanju da se tamo pozabave ovim. Kada i ako dobijem odgovor, prenesem ga na forum.

Ovo nije pitanje "sto ce nekom Bosnjaku srbijansko drzavljanstvo" nego je pitanje principa postivanja ljudskih prava i zastite od diskriminacije.
udarnik35

#31 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by udarnik35 »

Sa druge strane, neka me neko ispravi ako grijesim (i potkrijepi, naravno), ali koliko ja znam od 2014. nece vise biti moguce imati jos jedno drzavljanstvo pored drzavljanstva BiH, ako to nije drzavljanstvo Srbije i Svedske? Svi sa drzavljanstvima Hrvatske, Crne Gore, USA, Njemacke i sl. ce se morati opredijeliti?

Ovo potkrijepljujem clanovima 17 i 39 Zakona o drzavljanstvu BiH kao i Silajdzicevim vetom na Sporazum BiH i Hrvatske o dvojnom drzavljanstvu.
amrica

#32 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by amrica »

udarnik35 wrote:Sa druge strane, neka me neko ispravi ako grijesim (i potkrijepi, naravno), ali koliko ja znam od 2014. nece vise biti moguce imati jos jedno drzavljanstvo pored drzavljanstva BiH, ako to nije drzavljanstvo Srbije i Svedske? Svi sa drzavljanstvima Hrvatske, Crne Gore, USA, Njemacke i sl. ce se morati opredijeliti?

Ovo potkrijepljujem clanovima 17 i 39 Zakona o drzavljanstvu BiH kao i Silajdzicevim vetom na Sporazum BiH i Hrvatske o dvojnom drzavljanstvu.

Ma nesto sam malo nacula o tome.
Nesto mi nije jasno.
Po svim Ustavima drzavljanstvo neke zemlje NE MOZE biti oduzeto ako je legalno steceno. Postoje specijalni uslovi kad se drzavljanstvo moze oduzeti, napr. davanje laznih podataka itd...
Po kom osnovu neka vlast moze oduzeti nekome vec steceno drzavljanstvo? :?
vox-populi

#33 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by vox-populi »

udarnik35 wrote:Sa druge strane, neka me neko ispravi ako grijesim (i potkrijepi, naravno), ali koliko ja znam od 2014. nece vise biti moguce imati jos jedno drzavljanstvo pored drzavljanstva BiH, ako to nije drzavljanstvo Srbije i Svedske? Svi sa drzavljanstvima Hrvatske, Crne Gore, USA, Njemacke i sl. ce se morati opredijeliti?

Vec odavno (cini mi se preko 15 godina) ne mozes imati dvojno drzavljanstvo BiH i Njemacke. Da bi dobio njemacko, moras se odreci BH drzavljanstva.
udarnik35

#34 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by udarnik35 »

amrica wrote:

Ma nesto sam malo nacula o tome.
Nesto mi nije jasno.
Po svim Ustavima drzavljanstvo neke zemlje NE MOZE biti oduzeto ako je legalno steceno. Postoje specijalni uslovi kad se drzavljanstvo moze oduzeti, napr. davanje laznih podataka itd...
Evo sta kaze Ustav:
7. Državljanstvo

Postoji državljanstvo Bosne i Hercegovine, koje reguliše Parlamentarna skupština i državljanstvo svakog entiteta koje regulišu sami entiteti, pod uslovom da:

a) Svi državljani bilo kojeg entiteta su, samim tim, državljani Bosne i Hercegovine.

b) Nijedno lice ne može biti arbitrarno lišeno državljanstva Bosne i Hercegovine, ili državljanstva entiteta, ili na drugi način ostavljeno bez državljanstva. Niko ne može biti lišen državljanstva Bosne i Hercegovine, ili entiteta, po bilo kojem osnovu kao što je pol, rasa, boja, jezik, vjera, političko ili drugo mišljenje, nacionalno ili socijalno porijeklo, povezanost sa nacionalnom manjinom, imovina, rođenje ili bilo koji drugi status.

c) Sva lica koja su bila državljani Republike Bosne i Hercegovine, neposredno prije stupanja na snagu ovog Ustava, su državljani Bosne i Hercegovine. Državljanstvo lica koja su naturalizovana poslije 6. 4. 1992. godine, a prije stupanja na snagu ovog Ustava, regulisaće Parlamentarna skupština.

d) Državljani Bosne i Hercegovine mogu imati državljanstvo druge države, pod uslovom da postoji bilateralni ugovor između Bosne i Hercegovine i te države kojim se to pitanje uređuje, a koji je odobrila Parlamentarna skupština u skladu sa članom IV, stav 4, tačka (d). Lica sa dvojnim državljanstvom mogu glasati u Bosni i Hercegovini i u entitetima samo ako je Bosna i Hercegovina država njihovog prebivališta.
Evo sta kaze Zakon:
Član 17.
Državljanstvo BiH gubi se dobrovoljnim sticanjem drugog državljanstva, ukoliko se ne odreduje drugacije bilateralni sporazumom zakljucenim izmedu BiH i te države koji je odobrila Parlamentarana skupština u skladu sa clanom IV (4)
(d) Ustava.

Član 39.
1. Sva lica koja su prije stupanja na snagu ovog zakona
dobrovoljno stekla drugo državljanstvo gube državljanstvo BiH,
ukoliko se za 15 godina od dana stupanja na snagu ovog zakona,
ne odreknu drugog državljanstva, osim ako nije drugacije
odredeno bilateralnim sporazumom, odnosno sporazumima.
Odricanje državljanstva se ne traži ako to nije dozvoljeno ili se
ne može razumno zahtijevati.
2. Savjet ministara Bosne i Hercegovine ce predložiti
Predsjedništvu sklapanje bilateralnih sporazuma iz stava 1. sa
susjednim zemljama u roku od šest mjeseci nakon stupanja na
snagu ovog zakona.
Jos da napomenem da je Izetbegovic prije neki dan trazio od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti ovih odredbi Zakona. Najvece pitanje u ovom svemu je pitanje Hrvata u BiH. Ako ovo stvarno bude ovako, svi glasaci hrvatskih nacionalnih stranaka, pa i vecina clanova ostaje bez BiH dzavljanstva (pod pretpostavkom da ce se opredijeliti za RH drzavljanstvo, posebno poslije ulaska RH u EU). Medjutim, to nije tema, a tema gdje je ovo tema je zakljucana.
ivannn

#35 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by ivannn »

Državljanstvo BiH gubi se dobrovoljnim sticanjem drugog državljanstva, ukoliko se ne određuje drugačije bilateralnim
sporazumom zaključenim između BiH i te države koji je odobrila Parlamentarana skupština u skladu sa članom IV (4)
(d) Ustava.
hoće se ovo retroaktivno provodit?
udarnik35

#36 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by udarnik35 »

vox-populi wrote:

Vec odavno (cini mi se preko 15 godina) ne mozes imati dvojno drzavljanstvo BiH i Njemacke. Da bi dobio njemacko, moras se odreci BH drzavljanstva.
Hvala na ispravci, to nisam znao. :) Medjutim, najvece pitanje koje ostaje je pitanje Hrvata u BiH.
udarnik35

#37 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by udarnik35 »

ivannn wrote:
Državljanstvo BiH gubi se dobrovoljnim sticanjem drugog državljanstva, ukoliko se ne određuje drugačije bilateralnim
sporazumom zaključenim između BiH i te države koji je odobrila Parlamentarana skupština u skladu sa članom IV (4)
(d) Ustava.
hoće se ovo retroaktivno provodit?
Koliko ja znam da. Inace se ne bi toliko frka dizala 2007./2008./2009. kada se ovo pokusalo izbaciti iz Zakona, a RS entitetskim glasnajem blokirao. Znam da se govorilo da ce stotine hiljada dijasporaca ostati bez BiH drzavljanstva.
ivannn

#38 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by ivannn »

udarnik35 wrote:
vox-populi wrote:

Hvala na ispravci, to nisam znao. :) Medjutim, najvece pitanje koje ostaje je pitanje Hrvata u BiH.
stvarno, problem o kojem se ne priča

hrvati će izgubiti bh.državljanstvo, mislim da će se mali broj odlučit da se ispišu iz hrvatskog, pogotovo zato što moraš izdvojit puno novaca da bi se ispisao iz hrv. knjige državljana
popajic

#39 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by popajic »

@udarnik35
Jos da napomenem da je Izetbegovic prije neki dan trazio od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti ovih odredbi Zakona. Najvece pitanje u ovom svemu je pitanje Hrvata u BiH. Ako ovo stvarno bude ovako, svi glasaci hrvatskih nacionalnih stranaka, pa i vecina clanova ostaje bez BiH dzavljanstva (pod pretpostavkom da ce se opredijeliti za RH drzavljanstvo, posebno poslije ulaska RH u EU). Medjutim, to nije tema, a tema gdje je ovo tema je zakljucana.
sto bi pitanje Hrvata bilo vece od pitanja raseljenih i protjeranih lica , dijaspore , koji bi po ovom apsurdnom zakonu ,ostali bez BIH drzavljanstva ?
amrica

#40 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by amrica »

udarnik35 wrote: Ma nesto sam malo nacula o tome.
Nesto mi nije jasno.
Evo sta kaze Ustav:
7. Državljanstvo

Postoji državljanstvo Bosne i Hercegovine, koje reguliše Parlamentarna skupština i državljanstvo svakog entiteta koje regulišu sami entiteti, pod uslovom da:

a) Svi državljani bilo kojeg entiteta su, samim tim, državljani Bosne i Hercegovine.

b) Nijedno lice ne može biti arbitrarno lišeno državljanstva Bosne i Hercegovine, ili državljanstva entiteta, ili na drugi način ostavljeno bez državljanstva. Niko ne može biti lišen državljanstva Bosne i Hercegovine, ili entiteta, po bilo kojem osnovu kao što je pol, rasa, boja, jezik, vjera, političko ili drugo mišljenje, nacionalno ili socijalno porijeklo, povezanost sa nacionalnom manjinom, imovina, rođenje ili bilo koji drugi status.

c) Sva lica koja su bila državljani Republike Bosne i Hercegovine, neposredno prije stupanja na snagu ovog Ustava, su državljani Bosne i Hercegovine. Državljanstvo lica koja su naturalizovana poslije 6. 4. 1992. godine, a prije stupanja na snagu ovog Ustava, regulisaće Parlamentarna skupština.

d) Državljani Bosne i Hercegovine mogu imati državljanstvo druge države, pod uslovom da postoji bilateralni ugovor između Bosne i Hercegovine i te države kojim se to pitanje uređuje, a koji je odobrila Parlamentarna skupština u skladu sa članom IV, stav 4, tačka (d). Lica sa dvojnim državljanstvom mogu glasati u Bosni i Hercegovini i u entitetima samo ako je Bosna i Hercegovina država njihovog prebivališta.
Evo sta kaze Zakon:
Član 17.
Državljanstvo BiH gubi se dobrovoljnim sticanjem drugog državljanstva, ukoliko se ne odreduje drugacije bilateralni sporazumom zakljucenim izmedu BiH i te države koji je odobrila Parlamentarana skupština u skladu sa clanom IV (4)
(d) Ustava.

Član 39.
1. Sva lica koja su prije stupanja na snagu ovog zakona
dobrovoljno stekla drugo državljanstvo gube državljanstvo BiH,
ukoliko se za 15 godina od dana stupanja na snagu ovog zakona,
ne odreknu drugog državljanstva, osim ako nije drugacije
odredeno bilateralnim sporazumom, odnosno sporazumima.
Odricanje državljanstva se ne traži ako to nije dozvoljeno ili se
ne može razumno zahtijevati.

2. Savjet ministara Bosne i Hercegovine ce predložiti
Predsjedništvu sklapanje bilateralnih sporazuma iz stava 1. sa
susjednim zemljama u roku od šest mjeseci nakon stupanja na
snagu ovog zakona.
Jos da napomenem da je Izetbegovic prije neki dan trazio od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti ovih odredbi Zakona. Najvece pitanje u ovom svemu je pitanje Hrvata u BiH. Ako ovo stvarno bude ovako, svi glasaci hrvatskih nacionalnih stranaka, pa i vecina clanova ostaje bez BiH dzavljanstva (pod pretpostavkom da ce se opredijeliti za RH drzavljanstvo, posebno poslije ulaska RH u EU). Medjutim, to nije tema, a tema gdje je ovo tema je zakljucana.[/quote]

Nisam nesto pametna, a nisam ni totalni tokmak, ali ovo boldirano bas ne kontam najbolje :?

15 godina :?

Kakv je to zakon koji ce se poceti primjenjivati 15 godina nakon donosenja?
udarnik35

#41 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by udarnik35 »

popajic wrote:
@udarnik35
sto bi pitanje Hrvata bilo vece od pitanja raseljenih i protjeranih lica , dijaspore , koji bi po ovom apsurdnom zakonu ,ostali bez BIH drzavljanstva ?
Ispricavam se ako sam se pogresno izrazio. Nisam mislio na moralnu dimenziju pitanja, nego o direktnim posljedicama. To da li nasa dijaspora ima drzavljanstvo BiH, slozices se, nema prevelikog znacaja u politici, osim onog simbolicnog (i licnog naravno, za te dijasporce). S druge strane, zamisli koliko ljudi izlazi na izbore u ZHK 2014., ko pobjedjuje i sa koliko glasova. Zamisli da svi ovi na izbornim listama HDZova, HSPova i ostalih hr. stranaka (od Covica i Kriste do Jurisica, Lijanovica, Ljubica, Vegara itd), ne samo da se nemaju pravo kandidovati, nego nemaju pravo ni glasati. Zamisli koliko bi te stranke osvojile glasova na izborima 2014.

Mozes misliti da je ovo pozitivno ili negativno, ali ne mozes negirati da bi provedba ovog Zakona napravila nevjerovatne turbulencije na politickoj sceni u Federaciji, ali i u citavoj BiH.
udarnik35

#42 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by udarnik35 »

amrica wrote: Nisam nesto pametna, a nisam ni totalni tokmak, ali ovo boldirano bas ne kontam najbolje :?

Kao valjda se ocekuju neke promjene do tada (bilateralni sporazumi sa susjedima, povratak izbjeglih i prognanih itd itd). Inace Zakon je stupio na snagu nekad u julu ili augustu 1999. godine, sto znaci vise od 15 godina prije opcih izbora 2014.
Ljepoje

#43 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by Ljepoje »

CrniBaron wrote:Zasto Bosanci Bosnjaci nemogu imati Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom kako sto to svi Srbi iz BiH mogu i Obrnuto tako isto i sa Hrvatskom ?

Diskriminacija ili sta je vec ?
Zato što SRBIJA nepriznaje BiH, Bošnjake niti sve sto zapoćinje na "Bos / Boš.." !
udarnik35

#44 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by udarnik35 »

Bosnolog wrote:Kog Bosnjaka iz BiH interesuje drzavljanstvo zemlje zla,naseg najveceg neprijeteja,drzave cetnistva,bolesnoumnih ideologija,sukoba i propasti,...... :shock:
Ma kazem ti, nije uopce to u pitanju, nego princip nediskriminacije. Ne moze Srbija na osnovu nacionalnosti ili etnicke pripadnosti primjenjivati princip razlicitog postupanja. To je u suprotnosti sa puno bitnijim srbijanskim dokumentima od ovog.

Sa druge strane. evo ti jedan hipoteticki primjer:
Osoba sandzackog porjekla koja npr. od rata zivi u BiH zeli da se vrati u Sandzak da se ukljuci u politicki zivot i da se bori za bolji polozaj Bosnjaka kao nacionalne manjine u Srbiji. Tamo joj je kuca, porjeklo, vuce Prijepolje, ali Srbija joj ne da jer nije srpske nacionalnosti.
amrica

#45 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by amrica »

udarnik35 wrote:
amrica wrote: Nisam nesto pametna, a nisam ni totalni tokmak, ali ovo boldirano bas ne kontam najbolje :?

Kao valjda se ocekuju neke promjene do tada (bilateralni sporazumi sa susjedima, povratak izbjeglih i prognanih itd itd). Inace Zakon je stupio na snagu nekad u julu ili augustu 1999. godine, sto znaci vise od 15 godina prije opcih izbora 2014.
Kontam to tehnicki, ali :run:

hvala :)

Spasce broj stanovnika beha na 1 milion :roll:
udarnik35

#46 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by udarnik35 »

amrica wrote:
udarnik35 wrote:

Kontam to tehnicki, ali :run:

hvala :)

Spasce broj stanovnika beha na 1 milion :roll:
Ja bih stvarno volio da meni neko kaze da ja nisam upravu ili da Ustavni sud ovo obori ili da politicari iz RSa dopuste brisanje ovih odredbi.

Medjutim, neobicno mi je kako je ovo pitanje, koje je stvarno alarmantno, jednostavno nestalo iz fokusa javnosti. Sjetih se one price Bojana Bajica kada je govorio kako jedan dio bosnjackih politicara, na celu sa H. Silajdzicem, imaju taktikuekonomskog unistavanja BiH, pa ko vise izdrzi. Bajic tvrdi da se Silajdzic nada da ce Bosnjaci najvise izdrzati , dok ce Hrvati i Srbi otici i da ce onda Bosnjaci u apsolutnoj vecini napraviti svoju nacionalnu drzavu.

Ne volim teorije zavjera, ali ako "probosanski politicari" zbog ovog ne dignu sve na noge, nego puste da ovo se i desi, onda ce to nekako biti potvrda Bajiceve teorije - otpisacemo dosta Bosnjaka, ali otpisacemo jos vise Hrvata.

Strasno u svakom slucaju.
Bosnolog

#47 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by Bosnolog »

udarnik35 wrote:
Bosnolog wrote:Kog Bosnjaka iz BiH interesuje drzavljanstvo zemlje zla,naseg najveceg neprijeteja,drzave cetnistva,bolesnoumnih ideologija,sukoba i propasti,...... :shock:
Ma kazem ti, nije uopce to u pitanju, nego princip nediskriminacije. Ne moze Srbija na osnovu nacionalnosti ili etnicke pripadnosti primjenjivati princip razlicitog postupanja. To je u suprotnosti sa puno bitnijim srbijanskim dokumentima od ovog.

Sa druge strane. evo ti jedan hipoteticki primjer:
Osoba sandzackog porjekla koja npr. od rata zivi u BiH zeli da se vrati u Sandzak da se ukljuci u politicki zivot i da se bori za bolji polozaj Bosnjaka kao nacionalne manjine u Srbiji. Tamo joj je kuca, porjeklo, vuce Prijepolje, ali Srbija joj ne da jer nije srpske nacionalnosti.
Treba svim Bosnjacima iz Sandzaka podiejliti BH pasose,....kao i svim Bosnjacima i drugim narodima u Svijetu koji vode porijeklo iz BiH i Sandzaka jer je Sandzak do 1878 bio dio drzave Bosne. Zasigurno ce doce i to na red ne samo za Bosnjake Sandzaka nego i sve druge koji vode porijeklo iz BIH a protjerani su ili odselili iz BiH u zadnih 150 godina,...... ;-)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#48 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by JoseMujica »

najstrašnija je činjenica da je sporni član 17. prošao sve instance kreiranja (kroz Ministarstvo civilnih poslova BiH i Vijeće ministara)i usvajanja zakona (komisiju i oba doma PS BiH) i niko nije skontao posljedicu istog u praksi :shock: :zzzz: :shock: . A baš su u vlasti bili isti ovi koji danas pokušavaju taj član ukinuti :-) :x :-) ZagraBiH i SDA

Nije to pitanje samo Srba ili Hrvata sa dvojnim državljanstvima...pitanje je i Bošnjaka i ostalih, raseljenih diljem svijeta, a sa dvojnim državljanstvom.
Član 17.
(d) Ustava.
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#49 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by WipeOut »

Bosnolog wrote:Kog Bosnjaka iz BiH interesuje drzavljanstvo zemlje zla,naseg najveceg neprijeteja,drzave cetnistva,bolesnoumnih ideologija,sukoba i propasti,Sutra moze doci u poziciju da mu dijete mobilisu u rat protiv BiH i familije...... :shock:
:shock:
Ako ovakvom logikom ides,zanima me sta ces reci i kakve ces epitete dati nasim drugim komsijama :roll:
konrad

#50 Re: Dvojno drzavljanstvo sa Srbijom za Bosnjake (Bosance)

Post by konrad »

Ja ne kontam ako je neko iz Sandzaka zasto ne bi imao drzavljanstvo Srbije, kad tamo sigurno ima i imovinu i rodbinu i dosta ih je cak tamo rodjeno. Da se odrice svojih prava zbog dnevne politike, pa to moze samo ko nije normalan.
Post Reply