Dvogodisnji studij

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
MagyA

#1 Dvogodisnji studij

Post by MagyA »

Da li neko mozda zna da li neki fakulteti ili vise skole u Sarajevu daju diplome nakon navrsene 2 godine studija?
filozofija

#2 Re: Dvogodisnji studij

Post by filozofija »

MagyA wrote:Da li neko mozda zna da li neki fakulteti ili vise skole u Sarajevu daju diplome nakon navrsene 2 godine studija?
Koliko ja znam svaki fakultet daje diplomu nakon završetka jednogodisnjeg ili dvogodišnjeg postdiplomskog studija, tj. master. Ako si mislio isključivo na "undergraduate" studije - dakle prijediplomske, mislim da je ta praksa ukinuta ima desetak godina. Doduše ima neki dvogodišnji studij na ekonomskom fakultetu. Ali ti transkript svakako moraju izdati. Nekada je postojalo pravilo o dodjeljivanju kvalifikacije nakon svake godine studija (ovo je važilo samo za pojedine studije) - sada ne znam.

Međutim, ako želiš da studiraš određenu materiju i u što kraćem roku stekneš neku diplomu imaš nekih opcija na univerzitetima vani. Jedan od jako poznatih i veoma dobro rangiranih univerziteta je Open University u UK. Mnogo bolje je rangiran nego bilo koji fakultet sa područja ex-Yu.

Koliko znam na ovom i na britanskim fakultetima imaš slijedeće opcije:

Za upis na ove studije trebaš samo maturu ili srednju školu (pored engleskog)

University Certificate - studij koji traje pola godine uz posao
Certificates of Higher Education - pola godine ali full-time (pa cak i Distance Learning opcija)
University Diploma - godina full-time (pa cak i Distance Learning opcija)
Foundation degrees ili Diplomas of Higher Education ili HND - Dvogodišnji full-time studij
Bachelor Degree - tri ili četiri godine full time, a cirka šest do osam godina part time

Za upis na ove studije trebaš prvu diplomu, tj. bachelor ili neku od diploma iz prve grupe. Radno iskustvo također može pomoći prilikom upisa.

Graduate Certificate - devet mjeseci
Graduate Diploma - jedna godina
Postgraduate Certificate - devet mjeseci full-time ili godina part-time
Postgraduate Diploma - jedna godina full-time ili dvije godine part-time
Master - jedna i pol do dvije godine full-time do šest godina part-time

Živa bila i sretno školovanje!
MagyA

#3 Re: Dvogodisnji studij

Post by MagyA »

Pregledat cu pomalo sve ove opcije....Hvala ti puno na detaljnom odgovoru :)
Post Reply