Dvije žene, jedan muškarac

Rasprave o vjerskim temama.
Šizika

#1 Dvije žene, jedan muškarac

Post by Šizika »

Ne, ne radi se o seksu u troje. Samo nisam znala smisliti pametniji naslov.

Zanima me jedna stvar.

Ako čovjeku umre žene, zakopaju je u njegov (njegove porodice) harem/groblje/mezarje...
Nakon toga on se opet oženi. Nakon što umru i on i njegova nova žena gdje će biti zakopani? Hoće li kraj prve žene ili odvojeno? Ako će kraj nje, hoće li tu biti zakopan samo muž, a nova žena dalje ili će i ona s njima, ali zar onda nije čudno da kraj čovjeka leže dvije žene. Pokušavam se sjetiti takvog primjera, ali ne ide mi.

Druga stvar. Ko je religiozan vjeruje u to da se duše na onom svijetu spajaju. S kim će se spojiti muž, s prvom ili drugom ženom? Šta ako se na onom svijetu spaja sa prvom ženom, ali prvu nije volio već drugu?

Znam da je ovo ateistima smiješno :D i da će biti "smiješnih" komentara, ali nema veze.
Znači zanima me šta o ovome kaže religija.
zagortenej

#2 Re: Dvije žene, jedan muškarac

Post by zagortenej »

pa zar i na onom svijetu moramo biti zajedno? :wink:
NIN

#3 Re: Dvije žene, jedan muškarac

Post by NIN »

Naatasha wrote:Ne, ne radi se o seksu u troje. Samo nisam znala smisliti pametniji naslov.

Zanima me jedna stvar.

Ako čovjeku umre žene, zakopaju je u njegov (njegove porodice) harem/groblje/mezarje...
Nakon toga on se opet oženi. Nakon što umru i on i njegova nova žena gdje će biti zakopani? Hoće li kraj prve žene ili odvojeno? Ako će kraj nje, hoće li tu biti zakopan samo muž, a nova žena dalje ili će i ona s njima, ali zar onda nije čudno da kraj čovjeka leže dvije žene. Pokušavam se sjetiti takvog primjera, ali ne ide mi.

Druga stvar. Ko je religiozan vjeruje u to da se duše na onom svijetu spajaju. S kim će se spojiti muž, s prvom ili drugom ženom? Šta ako se na onom svijetu spaja sa prvom ženom, ali prvu nije volio već drugu?

Znam da je ovo ateistima smiješno :D i da će biti "smiješnih" komentara, ali nema veze.
Znači zanima me šta o ovome kaže religija.
:lol:

Izvini al morao sam jer oplakah! Ne sto pitanje ne stoji, naprotiv, pitanje je itekako na mjestu al' mi smijesno kako si se toga sjetila i kontala o tome. Izvini jos jednom! :)
S4mpion

#4 Re: Dvije žene, jedan muškarac

Post by S4mpion »

U islamu nije bitno da li će muž i žena biti ukopani jedno pored drugog.Što se tiče drugog svijeta, čovjek će biti s onim koga je volio(ako prođe u džennet/raj).
Šizika

#5 Re: Dvije žene, jedan muškarac

Post by Šizika »

S4mpion wrote:U islamu nije bitno da li će muž i žena biti ukopani jedno pored drugog.Što se tiče drugog svijeta, čovjek će biti s onim koga je volio(ako prođe u džennet/raj).
Jel znaš šta govoriš ili nagađaš :D

Postoji kod nas nešto što je jako kao i sama religija, a to je tradicija. Pogotovo u manjim mjestima gdje svako naselje ima svoj harem i gdje se zna u kojem dijelu harema je mjesto za članove tvoje porodice. Obično kad umre supružnik pokopa se blizu svojih tj muževih roditelja i ostavi se mjesto za drugog supružnika.
Znači ukopavaju se jedno kraj drugog.

Kad ja ne mogu, pokušajte se vi sjetiti nekoga ko je imao dvije žene. Gdje su ukopane. Ko kraj koga.
S4mpion

#6 Re: Dvije žene, jedan muškarac

Post by S4mpion »

Naatasha wrote:
S4mpion wrote:U islamu nije bitno da li će muž i žena biti ukopani jedno pored drugog.Što se tiče drugog svijeta, čovjek će biti s onim koga je volio(ako prođe u džennet/raj).
Jel znaš šta govoriš ili nagađaš :D

Postoji kod nas nešto što je jako kao i sama religija, a to je tradicija. Pogotovo u manjim mjestima gdje svako naselje ima svoj harem i gdje se zna u kojem dijelu harema je mjesto za članove tvoje porodice. Obično kad umre supružnik pokopa se blizu svojih tj muževih roditelja i ostavi se mjesto za drugog supružnika.
Znači ukopavaju se jedno kraj drugog.

Kad ja ne mogu, pokušajte se vi sjetiti nekoga ko je imao dvije žene. Gdje su ukopane. Ko kraj koga.
Znam o čemu govorim :D

Sada si promijenila svoje pitanje, prvobitno je bilo "Znači zanima me šta o ovome kaže religija." i ja sam ti dao odgovor sa religijskog aspekta, a tebe zapravo interesuje stav tradicije. :D
tesanj

#7 Re: Dvije žene, jedan muškarac

Post by tesanj »

Sta ce mi zena kad ce biti Hurije sa velikim krupni ocima. :mrgreen:
NIN

#8 Re: Dvije žene, jedan muškarac

Post by NIN »

tesanj wrote:Sta ce mi zena kad ce biti Hurije sa velikim krupni ocima. :mrgreen:
A sta ako ne budu? Sta ces ondak? :D
Šizika

#9 Re: Dvije žene, jedan muškarac

Post by Šizika »

S4mpion wrote:
Znam o čemu govorim :D

Sada si promijenila svoje pitanje, prvobitno je bilo "Znači zanima me šta o ovome kaže religija." i ja sam ti dao odgovor sa religijskog aspekta, a tebe zapravo interesuje stav tradicije. :D
Zato što nisam računala da će odgovor biti da u islamu nije važno gdje se ko zakopa. To uopšte nisam znala s obzirom da su se (po tradiciji) supružnici i čitave porodice oduvijek zakopavale jedni kraj drugih, al hajd...
Šizika

#10 Re: Dvije žene, jedan muškarac

Post by Šizika »

NIN wrote:
tesanj wrote:Sta ce mi zena kad ce biti Hurije sa velikim krupni ocima. :mrgreen:
Globalni moderator koji potiče offtopic 8-)
NIN

#11 Re: Dvije žene, jedan muškarac

Post by NIN »

Naatasha wrote:
NIN wrote:
Globalni moderator koji potiče offtopic 8-)
Moje iskreno izvinjenje! :)

@tesanj, odgovori zeni ako znas!
tesanj

#12 Re: Dvije žene, jedan muškarac

Post by tesanj »

NIN wrote:
20. ajetu sure Et-Tur: „Bit će naslonjeni na divanima poredanim, a vjenčat ćemo im hurije džennetske.“
tesanj

#13 Re: Dvije žene, jedan muškarac

Post by tesanj »

Pitanje je tesko? jednostavno, neznam odgovor.
theTruePath

#14 Re: Dvije žene, jedan muškarac

Post by theTruePath »

Muskarac moze imati do 4 zene na ovom svijetu,a na onom vaze druga pravila..ali vjerovatno i na onom moze imati sve svoje zene koje je imao na ovom(ako one zele)

A zena kojoj muz umre i ona se preuda ona ce biti s tim zadnjim covjekom.Vise puta sam cuo tu izjavu "ne zeli da se udaje ponovo hoce da bude s prvim covjekom na onom svijetu"
NIN

#15 Re: Dvije žene, jedan muškarac

Post by NIN »

theTruePath wrote:Muskarac moze imati do 4 zene na ovom svijetu,a na onom vaze druga pravila..ali vjerovatno i na onom moze imati sve svoje zene koje je imao na ovom(ako one zele)

A zena kojoj muz umre i ona se preuda ona ce biti s tim zadnjim covjekom.Vise puta sam cuo tu izjavu "ne zeli da se udaje ponovo hoce da bude s prvim covjekom na onom svijetu"
Svedjanin, nije to pitanje!

Procitaj sta zena pita pa probaj odgovorit! :wink:
theTruePath

#16 Re: Dvije žene, jedan muškarac

Post by theTruePath »

Izmedju ostalog je postavljeno i to pitanje,dakle muskarac ce moci da ima i prvu i drugu,a zena samo drugog.

Jedan dio uleme smatra da ce zena biti s onim koji joj bude bolji na ovom svijetu,bio to prvi muz ili drugi muz.Sad se postavlja pitanje dal bi muz zelio nazad udovicu koja se preudala nakon njegove smrti? :D
Šizika

#17 Re: Dvije žene, jedan muškarac

Post by Šizika »

Ne vrši pritisak na forumaše, onda neće reći uinat.
Polako...naći će se neko ko će znati.

PS čudo pa neko nije pitao jel se to ja udajem za udovca pa sam zabrinuta za grobno mjesto tobejarabi.
Nisam. Samo mi onako palo na pamet. Ako i ne saznam odgovor nema veze :D
theTruePath

#18 Re: Dvije žene, jedan muškarac

Post by theTruePath »

Naatasha wrote:Ne vrši pritisak na forumaše, onda neće reći uinat.
Polako...naći će se neko ko će znati.

PS čudo pa neko nije pitao jel se to ja udajem za udovca pa sam zabrinuta za grobno mjesto tobejarabi.
Nisam. Samo mi onako palo na pamet. Ako i ne saznam odgovor nema veze :D
A sto se tice toga,to u islamu nije bitno uopste.Cesto se dogodi da muz i zena uopste i ne budu jedni pored drugog

A kod krscana,sve zavisi.Ja znam zenu koja se preudala,ali koja je odlucila i vec ima mjesto pored svog prvog muza..to ovom drugom ne smeta i on to postuje
NIN

#19 Re: Dvije žene, jedan muškarac

Post by NIN »

theTruePath wrote:Izmedju ostalog je postavljeno i to pitanje,dakle muskarac ce moci da ima i prvu i drugu,a zena samo drugog.

Jedan dio uleme smatra da ce zena biti s onim koji joj bude bolji na ovom svijetu,bio to prvi muz ili drugi muz

Halo ba, zena pita sta kad se jedan od supruznika preuda ili ponovo ozeni nakon smrti bracnog druga pa kad i ona/on umre, gdje i kako ce se pokopati - s kojim supruznikom ili kako izvesti s oba! Kontas?

Ovdje, na Zemlji! :lol:
tesanj

#20 Re: Dvije žene, jedan muškarac

Post by tesanj »

Mislim da tesko ovdje ima adekvatan odgovor. Kad je u pitanj Sudnji Dan to su Allahove tajne do kojih mi ne mozemo doprijeti.
NIN

#21 Re: Dvije žene, jedan muškarac

Post by NIN »

Naatasha wrote:čudo pa neko nije pitao jel se to ja udajem za udovca pa sam zabrinuta za grobno mjesto tobejarabi...
:lol: :lol: :lol:
NIN

#22 Re: Dvije žene, jedan muškarac

Post by NIN »

tesanj wrote:Mislim da tesko ovdje ima adekvatan odgovor. Kad je u pitanj Sudnji Dan to su Allahove tajne do kojih mi ne mozemo doprijeti.
...e jebiga! :lol:
theTruePath

#23 Re: Dvije žene, jedan muškarac

Post by theTruePath »

NIN wrote:
theTruePath wrote:Izmedju ostalog je postavljeno i to pitanje,dakle muskarac ce moci da ima i prvu i drugu,a zena samo drugog.

Jedan dio uleme smatra da ce zena biti s onim koji joj bude bolji na ovom svijetu,bio to prvi muz ili drugi muz

Halo ba, zena pita sta kad se jedan od supruznika preuda ili ponovo ozeni nakon smrti bracnog druga pa kad i ona/on umre, gdje i kako ce se pokopati - s kojim supruznikom ili kako izvesti s oba! Kontas?

Pa eto odgovorio sam i na to :-) u islamu to nije bitno,kopa se gdje ima mjesta,a u krscanstvu zavisi kako gdje..zena koju ja poznajem ce recimo biti pored svog prvog muza
tesanj

#24 Re: Dvije žene, jedan muškarac

Post by tesanj »

NIN wrote:

Kao da je bitno gdje ces biti ukopan poslije smrti. Mislim da nju vise zanima ovaj drugi dio, skim ce biti u dzenetu. :mrgreen:
NIN

#25 Re: Dvije žene, jedan muškarac

Post by NIN »

theTruePath wrote:...u islamu to nije bitno, ...
Sumnjam!
Post Reply