Dvije plate u jednom mjesecu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
weltschmertz

#1 Dvije plate u jednom mjesecu

Post by weltschmertz »

Postovani forumasi,

Radim u jednoj privatnoj firmi i evo blizi se kraj mjeseca pa se blizi i plata. Nama se isplacuju plate na pocetku mjeseca, tj. 1. Znaci platu smo vec dobili 1.12. Eh sad mene interesuje da li se moze regularno jos jedna plata isplatiti do kraja ovog mjeseca (ono da se da ljudima pred praznike, itd.)? Sto znaci dvije plate u jednom mjesecu.
Narod zeljno iscekuje platu do 31.12. ali nam finan.dir. kaze kako nije moguce isplatiti dvije plate u jednom mjesecu.

Ajd molim vas ako ima neko da mi ovo malo pojasni.

Hvala!
tragac

#2 Re: Dvije plate u jednom mjesecu

Post by tragac »

Možeš isplatiti koliko hoćeš, samo isplati pripadajuće doprinose
ocaj

#3 Re: Dvije plate u jednom mjesecu

Post by ocaj »

Moze, moze, itekako moze! :D
Kod nas se svake godine isplacivala plata za 12mjesec prije 31.12., pa se iskreno nadam da ce se to ponoviti i ove godine. :D
weltschmertz

#4 Re: Dvije plate u jednom mjesecu

Post by weltschmertz »

E hvala vam.. Izgleda da nisu dovoljno sebi zasnjirali, pa vele da se ne mogu isplatiti dvije plate u jednom mjesecu.. Uh koji banditi.. :D
ultima_palabra

#5 Re: Dvije plate u jednom mjesecu

Post by ultima_palabra »

Može naravno, čak bi to trebala biti jedina plata koja se isplaćuje ranije da bi ušla u godišnji obračun za godinu na isteku. Naravno, ako firma dobro stoji ;-)
Risto Kuglarić

#6 Re: Dvije plate u jednom mjesecu

Post by Risto Kuglarić »

opa, dvije plate u jednom mjesecu, sve se nema, a grah se povraća :mrgreen:
weltschmertz

#7 Re: Dvije plate u jednom mjesecu

Post by weltschmertz »

@Risto Kuglarić

hahahahahahahahahaha.. :lol:
bude

#8 Re: Dvije plate u jednom mjesecu

Post by bude »

ultima_palabra wrote:Može naravno, čak bi to trebala biti jedina plata koja se isplaćuje ranije da bi ušla u godišnji obračun za godinu na isteku. Naravno, ako firma dobro stoji ;-)
Ta plata ulazi u obračun svakako kao trošak bila ili ne isplaćena.
Ono što može biti problem je to da poreska uprava ne može zaprimiti dvije specifikacije za plaću u toku jednog mjeseca nego bi u slučaju dvije isplate ili više istih trebalo napraviti jednu zbirnu specifikaciju jer im sistem novouvedeni ne prima više od jedne i još jedna stvar koja je možda problem upravi je to da su lični odbici poreza na dohodak za ovaj mjesec iskorišteni prilikom prve isplate (izuzev možda kod pojedinaca koji imaju veći koeficijent odbitka pa je nešto može biti preostalu i za drugu isplatu), tako da bi oni morali uplatiti veći iznos poreza a manje neto plate radnicima.
kakav nered

#9 Re: Dvije plate u jednom mjesecu

Post by kakav nered »

weltschmertz wrote:Postovani forumasi,

Radim u jednoj privatnoj firmi i evo blizi se kraj mjeseca pa se blizi i plata. Nama se isplacuju plate na pocetku mjeseca, tj. 1. Znaci platu smo vec dobili 1.12. Eh sad mene interesuje da li se moze regularno jos jedna plata isplatiti do kraja ovog mjeseca (ono da se da ljudima pred praznike, itd.)? Sto znaci dvije plate u jednom mjesecu.
Narod zeljno iscekuje platu do 31.12. ali nam finan.dir. kaze kako nije moguce isplatiti dvije plate u jednom mjesecu.

Ajd molim vas ako ima neko da mi ovo malo pojasni.

Hvala!
Kod mene je ista situacija, plaća 1. u mjesecu... dir. nam je htjeo isplatiti plaću za april 30.4. (zbog 1.maja) i knjigovođa mu je rekla da ne mogu biti dvije plaće u istom mjesecu, tako da nam je dao avans koji smo kasnije vratili a plaća je bila 4.05.
munevera44

#10 Re: Dvije plate u jednom mjesecu

Post by munevera44 »

.
Last edited by munevera44 on 15/05/2010 10:32, edited 2 times in total.
neki

#11 Re: Dvije plate u jednom mjesecu

Post by neki »

Koliko je meni poznato dvije plate mogu biti isplacene u jednom mjesecu ali po zakonu koji je na snazi od 1.1.2009. samo jednom u mjesecu je osnovica na koju se placa porez smanjena za minimalac 350 km, sto znaci da bi ti druga plata bila dosta manja
Svemirco

#12 Re: Dvije plate u jednom mjesecu

Post by Svemirco »

Koliko ja znam platu za 12 mjesec primam krajem 12 mjeseca jer se porez za ovu godinu mora obracunati u ovoj godini... mozda grijesim ali vec godinama osjecam posljedice duuuuuugog januara kad nema plate sve do pocetka februara :)
hipisizik

#13 Re: Dvije plate u jednom mjesecu

Post by hipisizik »

Teoretski moze, s tim da pri obračunu druge plaće neće moći biti uzete u obzir i poreske olakšice (300km * faktor olakšica). Dakle, iznos poreza će biti veći, a tu razliku može preuzeti firma na svoj teret, iako je puno vjerovatnije da će je preuzeti uposlenici tako što će im iznos isplaćene druge plaće biti manji za to dodatno opterećenje porezom. U praksi, to nije teško 'ručno' obračunati ako firma nema puno uposlenika, ali ako ima, onda se to obično radi preko softwarea za obračun plaće, a tu je već problem, jer sam siguran da većina programa nije tako kofigurabilna.
djulba

#14 Re: Dvije plate u jednom mjesecu

Post by djulba »

Može biti plaća koliko hoćete u godini a samo 12 odbitaka. specifikacije podnosite jednom mjesečno koliko god bilo u tom mjesecu isplata plaća. i to je to sretna nova godina svima i dabogda dobili svi ne dvanaestu nego trinaestu plaću. :thumbup:
Risto Kuglarić

#15 Re: Dvije plate u jednom mjesecu

Post by Risto Kuglarić »

djulba wrote:Može biti plaća koliko hoćete u godini a samo 12 odbitaka. specifikacije podnosite jednom mjesečno koliko god bilo u tom mjesecu isplata plaća. i to je to sretna nova godina svima i dabogda dobili svi ne dvanaestu nego trinaestu plaću. :thumbup:
E, također đulbo, sve najbolje, i da nam bude više vakih pitanja, a manje onih tipa jedna plata u 24 mjeseca :D
elSaik

#16 Re: Dvije plate u jednom mjesecu

Post by elSaik »

Možda ne daju zato što onda ne bi dobili za taj unaprijed plaćeni mjesec platu (onda kada bi je redovno dobili), a po zakonu moraš jednu mjesečno dobiti?! :mrgreen:
kockica_kockica

#17 Re: Dvije plate u jednom mjesecu

Post by kockica_kockica »

dakle ovako... sve zavisi kad pada 31.12. odnoso 1.-i u mjesecu kad treba biti placa...odnosno 1.1. je ne radni dan kod sviju, dakle u financijama komotno mogu uplatiti placu 31.-og .. :)

da napomenem... 1.12. ste vjerujem dobili platu za novembar mjesec... dakle uplatili oni 31. 12. ili 5.1. njima je svejedno jer ces ti svejedno imati 12 uplata za licni dohodak za tu godinu u ovom slucaju 2009. godinu.
Drvosjeca iz Dejcica

#18 Re: Dvije plate u jednom mjesecu

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ta se plata moze zvati stimulans, regres, 13. plata...ma mali milion mogucnosti. Mislim da je ipak do vaseg direktora.
weltschmertz

#19 Re: Dvije plate u jednom mjesecu

Post by weltschmertz »

Da, i ja itekako mislim da je do direktora.. U svakom slucaju svima hvala na komentarima, a ja cu vas prije 31.12. obavjestiti da li slavim novu godinu ili ne.. :D
Javim vam jesmo li dobili platu..

Rudarski sretno!
ella_ina

#20 Re: Dvije plate u jednom mjesecu

Post by ella_ina »

....isplatiti dvije plate u jednom mjesecu nigdje zakonom nije zabranjeno...i tako su mnoge firme (koje su mogle naravno) radile do prosle godine...medjutim stupanjem na snagu poreza na dohodak...isplata plate veze se sa licnim odbicima koji su na mjesecnoj osnovi i ne mogu se prenositi u naredni mjesec...znaci...ako bi vas direktor isplatio platu 31.12.2009. za mjesec decembar (a u decembru ste dobili platu za mjesec novembar) to znaci da bi radnik placao porez od 10 % na punu platu bez licnih odbitaka...a pravo na licni odbitak u januaru bi mu propao....na taj nacin opet punimo dzepove poreskoj upravi a to mislim niti je u cilju direktoru a ni nama radnicima....eto toliko od mene.... :)
laks

#21 Re: Dvije plate u jednom mjesecu

Post by laks »

ella_ina wrote:....isplatiti dvije plate u jednom mjesecu nigdje zakonom nije zabranjeno...i tako su mnoge firme (koje su mogle naravno) radile do prosle godine...medjutim stupanjem na snagu poreza na dohodak...isplata plate veze se sa licnim odbicima koji su na mjesecnoj osnovi i ne mogu se prenositi u naredni mjesec...znaci...ako bi vas direktor isplatio platu 31.12.2009. za mjesec decembar (a u decembru ste dobili platu za mjesec novembar) to znaci da bi radnik placao porez od 10 % na punu platu bez licnih odbitaka...a pravo na licni odbitak u januaru bi mu propao....na taj nacin opet punimo dzepove poreskoj upravi a to mislim niti je u cilju direktoru a ni nama radnicima....eto toliko od mene.... :)
Upravo tako!
laks

#22 Re: Dvije plate u jednom mjesecu

Post by laks »

weltschmertz wrote:Da, i ja itekako mislim da je do direktora.. U svakom slucaju svima hvala na komentarima, a ja cu vas prije 31.12. obavjestiti da li slavim novu godinu ili ne.. :D
Javim vam jesmo li dobili platu..

Rudarski sretno!
Nije do direktora. Kad bi se isplatila, decembarska neto plata bila bi manja jer su poreske olakšice već jednom korištene kod isplate novembarske plate. To prije svega radniku nije u interesu.
Marchegianni

#23 Re: Dvije plate u jednom mjesecu

Post by Marchegianni »

Nije nigdje zabranjeno da se isplati više plata u jednom mjesecu. Međutim, donošenjem Zakona o porezu na dohodak je to zakomplikovano zbog primjene ličnih odbitaka. Naime, mjesečni iznos ličnog odbitka se može koristiti samo jednom u mjesecu, bez obzira koliko plata bilo isplaćeno. Drugim riječima, prilikom obračuna prve plate će se koristiti lični odbici, a u slučaju obračuna druge plate u istom mjesecu će se moći korisiti samo eventualni dio odbitka koji je preostao poslije prvog obračuna (što se može desiti samo ako taj pojedinac ima veće mjesečne odbitke od plate). Ako nema tog "preostalog dijela", porez se obračunava na puni iznos plate pa će ta osoba na račun dobiti manje para nego inače.

Tako je bar formalno po Zakonu. Međutim, kako stvari stoje, to baš neće biti tako iz bezbroj razloga. Ponajviše zbog sebe, Porezna uprava FBiH će izgleda prihvatiti da se neki lični odbici mogu koristiti i "preko reda", ali po određenim uslovima. Prvo, ne smije se koristiti više odbitaka nego je bilo plata. Ako je u 2009. godini isplaćeno 10 plata, može se koristiti samo 10 odbitaka. Preostala dva bi se mogla iskoristiti isključivo podnošenjem godišnje prijave svakog zaposlenika pojedinačno. Drugi uslov je da se na godišnjem nivou ne iskoristi više od 12 odbitaka. Dakle, isplata 12 plata dozvoljava korištenje 12 odbitaka, bez obzira da li su neke dvije plate isplaćene u jednom mjesecu. Ovo nije baš u skladu sa Zakonom i Pravilnikom, ali će Federalno ministarstvo finansija (navodno) objaviti neki privremeni stav kojim se ovo dozvoljava. Korist od toga bi imali i svi zaposlenici koji se ne bi morali peglati sa podnošenjem godišnjih prijava, ali i Porezna uprava koja bi onda imala manje posla (usljed nepodnošenja na hiljade tih godišnjih prijava). Najviše zbog ovog drugog je i izgledno da taj stav ugleda svjetlo dana.

S druge strane, ako je isplaćeno 13 plata u 2009. godini, definitivno se može koristiti maksimalno 12 mjesečnih odbitaka.
melb26sa

#24 Re: Dvije plate u jednom mjesecu

Post by melb26sa »

Ja samo ne znam kako bi funkcionisalo kad bi se isplacivale plate svake dvije sedmice? To je ovdje gdje sam trenutno standard. Ili cak i sedmicne isplate - npr. radnici u prodaji.
Marchegianni

#25 Re: Dvije plate u jednom mjesecu

Post by Marchegianni »

Isto kao i sada. Korištenje odbitaka se ne veže za jednu platu, već za jedan mjesec. Sve dok zaposlenik ima neiskorištenog mjesečnog odbitka, može ga koristiti na sve isplate u tom mjesecu. Pa dok traje, traje.
Post Reply