Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Rasprave o vjerskim temama.
Bosna_ponosna

#76 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by Bosna_ponosna »

nasa wrote:Za sve ove godine u svim mogocim verzijama i svi pristrasnim i nepristrasnim istrazivanjima nije pronadjena nijedna sustinska razlika u textu.....e onda ce se udariti na integritet texta bez obzira sto navodni dodatci ili navodni nedostatci ne mijenjaju nista , nema veze ubijedicemo vas da ste iz potpuno nepoznatog razloga i sto je jos bolje bez ikakve svrhe ubacili ili pak izbacili par recenica...cisto onako da bude zanimljivo....

ovo je tvoje pitanje i tvrdnja.
:mastakazes:
cek' da prspavam pa, ti odgovorim :D
Možda tebi. Ja da cijeli život klanjam radi hurija, pa me na kraju grožđe tamo dočeka, to bi bila prvoklasna izrada :D :D :D
Nema možda krupnih "udara" na značenje (zanemarimo sad da postoji hadis o pojedenom ajetu koji se odnosio na fizičku kaznu), ali da se Bog objavi u toliko dubioznih varijanti, ne precizira sam što je njegova riječ (sura), a što riječ njegovih vjernika koju mu upućuju (i sl.), te da se vodeće vjerske osobe u tom vremenu (ashabi) oko toga razilaze, malo je previše za "vječnu, formalno savršenu, nepromjenjivu i istinitu" Božiju riječ.
fatamorgana

#77 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by fatamorgana »

RVP wrote:Prvi post kakva glupost šitskog levata , idi bolan uzmi onaj mač pa se izlupaj po ledjimaa konju nesposobni ! Nije strano da se jedan broj šita naselio u okolici Sarajeva zato treba dobro paziti na ove idiote ;)
Ja neznam stvarno čemu ovakvim likovima vjera služi .... apsolutno ničemu, :roll:
Bosna_ponosna

#78 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by Bosna_ponosna »

Kroksica wrote:
Bosna_ponosna wrote:
Kroksica wrote:Ako je falsifikat, kako to da ugrozava nase vjerovanje?
Zato što pokazuje da je moguće govoriti kao Kur'an, a Kur'an kaže da je nemoguće išta uopće osmisliti i izgovoriti u tom stilu.
Nije istina. Ako ja kazem

"O vjernici! Ne pisite gluposti po Klixu i ne govorite o onome sto ne znate, jer zaista naće se neko ko ce vam usta začepiti." Je li to znaci da sam ja upravo napisala ajet?
Prevedi na arapski, klix zamijeni sa nešto tipa "mjestima nepriličnim", a "pišite" sa "govorite" pa ćemo vidjet. :D
LSD

#79 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by LSD »

fatamorgana wrote:
LSD wrote: ali može ti se na ovom forumu, inace na nekim ozbiljnijim bi bio automatski nogiran.
Srećom nismo u Teheranu, bosna ponosna savim argumentovano i uljudno diskutuje bez obzira da li je u pravu ili nije ...
Ne furaj se na Dodika i ne provaljuj se sa tim Teheranom ;-)

Uljudno i sasvim prostojno su nacisti planirali "konacno riješenje jevrejskog pitanja"...ima onaj film...za stolom, jelo, piće, lagana muzika u pozadini, idila....u jednom ležernom tonu prica o istrebljenju citavog naroda :!: ....bilansa tog uljudnog i nadasve pristojnog dijaloga njih nekoliko je bila: holokaust, 6 miliona mrtvih.

Helem, to što je bosna-ponosna na oko uljudan i fin - to ne može sakriti mučke podle namjere, bar meni ne može sakriti....on pokretanjem ove teme dovodi autenticnost Kur'ana u pitanje, malo mu i to, još otvaranjem ove teme i druge poziva da participiraju ovoj travestiji....a to je gore nego najgora psovka na svijetu.

Bosna_ponosna....nemam ja što s tobom više pricati....to je to.

Tražim od moderacije da zamandali ovu ridikuloznu temu...apelujem.
Kroksica

#80 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by Kroksica »

Bosna_ponosna wrote:
Kroksica wrote:
"Ponavljajuci ajeti", njih sedam. Fatiha ima sedam ajeta i ponavlja se na svakom rekaatu u svakom namazu.
Mislim da ne moram ni objašnjavati zašto je to proizvolno tumačenje.

Btw., zašto se jedino u Fatihi bismila broji kao 1. ajet, dok se u svim ostalim surama bismila ne broji u ajete?
Zato sto je Fatiha "Uvod"?

Vec sam se slozila da se Fatiha razlikuje od ostatka Kur'ana ali objasnjenje za to je i dato u Kur'anu, u ajetu koji sam ti maoprije postavila. Allah swt je u tom ajetu odvojio Fatihu od ostatka Objave, nazivajuci je "sedam ponavljajucih ajeta" a jedino je Fatiha ta skupina od sedam ajeta koja se konstantno ponavlja.
Towelie

#81 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by Towelie »

Otvaranjem ovakvih tema se siri fitna i zbunjuju nepotrebno ljudi oko sasvim jasnih stvari. Moderatori lock na ovo kao sto ste onome siji basaru lokovali teme.
Bosna_ponosna

#82 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by Bosna_ponosna »

fatamorgana wrote:
RVP wrote:Prvi post kakva glupost šitskog levata , idi bolan uzmi onaj mač pa se izlupaj po ledjimaa konju nesposobni ! Nije strano da se jedan broj šita naselio u okolici Sarajeva zato treba dobro paziti na ove idiote ;)
Ja neznam stvarno čemu ovakvim likovima vjera služi .... apsolutno ničemu, :roll:
Da se opasaju dimanitom i gruhnu u šiitskoj džamiji, Sunce im njihovo pokvareno, oni se meni tu našli šibat mačem po leđima, bolesnici jedni :D :D :D
nasa

#83 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by nasa »

Bosna_ponosna wrote:
nasa wrote:Za sve ove godine u svim mogocim verzijama i svi pristrasnim i nepristrasnim istrazivanjima nije pronadjena nijedna sustinska razlika u textu.....e onda ce se udariti na integritet texta bez obzira sto navodni dodatci ili navodni nedostatci ne mijenjaju nista , nema veze ubijedicemo vas da ste iz potpuno nepoznatog razloga i sto je jos bolje bez ikakve svrhe ubacili ili pak izbacili par recenica...cisto onako da bude zanimljivo....

ovo je tvoje pitanje i tvrdnja.
:mastakazes:
cek' da prspavam pa, ti odgovorim :D
Možda tebi. Ja da cijeli život klanjam radi hurija, pa me na kraju grožđe tamo dočeka, to bi bila prvoklasna izrada :D :D :D
Nema možda krupnih "udara" na značenje (zanemarimo sad da postoji hadis o pojedenom ajetu koji se odnosio na fizičku kaznu), ali da se Bog objavi u toliko dubioznih varijanti, ne precizira sam što je njegova riječ (sura), a što riječ njegovih vjernika koju mu upućuju (i sl.), te da se vodeće vjerske osobe u tom vremenu (ashabi) oko toga razilaze, malo je previše za "vječnu, formalno savršenu, nepromjenjivu i istinitu" Božiju riječ.
aaaa znaci jesi sija ili ti je odjednom jasniji sarkazam
Ako jesi ovo prvo ne brini izrada se krije u mnogim drugim uvjerenjima :lol:

PS sala peace sije
hrastov žižak

#84 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by hrastov žižak »

čuj hoće da se zatvori tema. pa nije muslimanski forum da se ne smije dogma dovodit u pitanje. nije saudijska arabija.
Kroksica

#85 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by Kroksica »

Bosna_ponosna wrote:
Prevedi na arapski, klix zamijeni sa nešto tipa "mjestima nepriličnim", a "pišite" sa "govorite" pa ćemo vidjet. :D
Opet to nece biti nesto sto sam ja sama izmislila jer sam sklopila recenicu po uzoru na kur'anski ajet. Nego, ima li kakav demant na ovo, je li se kakav ucen Arap javio da rastabiri zbog cega ovo nije dokaz protiv savrsenstva Kur'ana?
nasa

#86 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by nasa »

Dosta!
Apelujte negdje drugdje....

A ignorisanje je dobra ideja :thumbup:
LSD

#87 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by LSD »

hrastov žižak wrote:čuj hoće da se zatvori tema. pa nije muslimanski forum da se ne smije dogma dovodit u pitanje. nije saudijska arabija.
imaš li ti šta pametno reci na ovu temu, participirati nekako :? znaš li uopšte o cemu se ovdje prica ili si samo onako paraglajderski upao na zadnji post koji si procitao :?:

eto doprinesi nekako samom naslovu teme ;-) ....baš da vidim tvoje mišljenje o ove dvije "izbacene Sure"...šta misliš, jel to u redu :?:
Kroksica

#88 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by Kroksica »

Ne vidim razlog zbog kojeg bi se tema trebala zatvoriti. Ovo je forum koji ima svoja pravila, ova tema ne krsi nijedan.
fatamorgana

#89 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote:Ne vidim razlog zbog kojeg bi se tema trebala zatvoriti. Ovo je forum koji ima svoja pravila, ova tema ne krsi nijedan.
Slažem se, :thumbup:
Bosna_ponosna

#90 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by Bosna_ponosna »

LSD wrote:
fatamorgana wrote:
LSD wrote: ali može ti se na ovom forumu, inace na nekim ozbiljnijim bi bio automatski nogiran.
Srećom nismo u Teheranu, bosna ponosna savim argumentovano i uljudno diskutuje bez obzira da li je u pravu ili nije ...
Ne furaj se na Dodika i ne provaljuj se sa tim Teheranom ;-)

Uljudno i sasvim prostojno su nacisti planirali "konacno riješenje jevrejskog pitanja"...ima onaj film...za stolom, jelo, piće, lagana muzika u pozadini, idila....u jednom ležernom tonu prica o istrebljenju citavog naroda :!: ....bilansa tog uljudnog i nadasve pristojnog dijaloga njih nekoliko je bila: holokaust, 6 miliona mrtvih.

Helem, to što je bosna-ponosna na oko uljudan i fin - to ne može sakriti mučke podle namjere, bar meni ne može sakriti....on pokretanjem ove teme dovodi autenticnost Kur'ana u pitanje, malo mu i to, još otvaranjem ove teme i druge poziva da participiraju ovoj travestiji....a to je gore nego najgora psovka na svijetu.

Bosna_ponosna....nemam ja što s tobom više pricati....to je to.

Tražim od moderacije da zamandali ovu ridikuloznu temu...apelujem.
Dovođenje nečijih vjerovanja u pitanje racionalnih argumentima=planiranje holokausta i istrebljenje čitavog naroda?

Sama činjenica da vas sve ovo toliko vrijeđa samo pokazuje koliko su slaba i neutemeljena vaša vjerovanja koja pod svaku cijenu želite zadržati i obraniti, što opet ni ne znate valjanim sredstvima.
Cijela travestija se sastoji od toga da ja citiram dvije sure koje su bile uvrštene u Mushaf jednog od ashaba. Dakle, nije to moja izmišljotina niti podvala, nego činjenica iz historije islama koja svoju potvrdu ima u autentničnim islamskim izvorima tog vremena. I vas to, u nedostatku ikakvog racionalnog objašnjenja, vrijeđa!? Dakle, vidimo nešto, ali to sakrijemo iza leđa jer ne znamo to objasniti, a onog ko bi to sutra iznio natrag na svjetlo odmah proglasimo blasfemikom ovim, onim. To je uistinu fenomen vjere: vjernici se nalaze uvrijeđeni i povrijeđeni samim time što im je neko citirao nešto od vjere (ajet, hadis, nešto iz sire, djela fikha i sl.), drugim riječima, nalaze se uvrijeđeni ne osobom koja to iznosi, nego samom vjerom koju brane, te zbog toga tu osobu i napadaju. Nije li to vrhunac kontradiktornosti i apsurda?

Ti si, LSD, samom činjenicom da si nijekao da je Osman palio Mushafe pokazao svoju neznanje, a napadanje mene zbog toga što to spominjem (koji očigledno znam o islamu više od tebe jer meni takve stvari nisu promakle) vrlo dobro svjedoči o tome kakav si: nemaš niti moralne snage ispričati i priznati svoju pogrešku. Provalio si se i ne odustaješ, ne znam iskreno ni šta bih pričao s takvom osobom.
hrastov žižak

#91 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by hrastov žižak »

LSD wrote:
hrastov žižak wrote:čuj hoće da se zatvori tema. pa nije muslimanski forum da se ne smije dogma dovodit u pitanje. nije saudijska arabija.
imaš li ti šta pametno reci na ovu temu, participirati nekako :? znaš li uopšte o cemu se ovdje prica ili si samo onako paraglajderski upao na zadnji post koji si procitao :?:

eto doprinesi nekako samom naslovu teme ;-) ....baš da vidim tvoje mišljenje o ove dvije "izbacen Sure"...štamisliš, jel to u redu :?:
čemu tolika histerija? Naravno da je u redu, ako se na drugim temama dogma dovodi u pitanje, što ne bi i na ovoj? Čuj znam li o čemu se priča? Sad ti kažem, priča se o ispitivanju dogme, koliko vidim ovaj novi lik nikog ne vrijeđa, samo dovodi dogmu u pitanje, ni prvi ni zadnji, ima hejbet ateista koji to rade na ovom forumu, ova tema ni po čemu nije izuzetak. meni lično je tema zanimljiva, mada ne vidim neke jake argumente kod otvarača teme.
ravno

#92 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by ravno »

Ma nemoj mandalit, nek' ljudi pitaju. Ima svakakvih pitaca.....
@Bosna_ponosna

Ni današnja savremena tehnologija i mogućnosti kontrole nisu u stanju da nešto potpuno zatru, a kamoli onovremene mogućnosti. To bi podrazumijevalo veoma mali broj dokumenata i da je svaki akter bio nekritički spreman na (kako ti kažeš) naredbu Osmana, radiallahu anhu, odbaciti dotadašnju Objavu i zamijeniti je „njegovom“. Možda je imao neograničenu vlast, ali ona nikada ne bi mogla biti veća od Poslanikovog s.a.w.s. autoriteta i odanosti prema njemu. Koji bi to bio njegov motiv – to je suštinsko pitanje. Šta sa tim dobija? Šta te tvoje dvije „sure“ mijenjaju? Bez valjanog motiva i „cui bonem“ – sve to pada u vodu. Priča radi priče.
Drugo, kao što neko već napomenu, pravi čuvari Kur'ana su hafizi – ljudi koji se opredijele da ga nauče napamet i često ga ponavljaju da ga ne bi zaboravili. Poslanik, s.a.w.s. je uz svaki Ramazan učio kompletan Kur'an i to je činio pred širokim auditorijem. Toliko svjedoka......Kada bi se danas spalili SVI primjerci Kur'ana koji postoje na svijetu (neuzubillah) on bi se ponovo u istom obliku sastavio za najviše dva dana. Hafizi.
Treće, islam vjernike upućuje na konsenzus, na Šuru (skupštinu – slobodan prevod) na kojoj trebaju slobodno i otvoreno raspravljati o svim pitanjima – ovakvo krupno pitanje ne bi ostalo nedodirnuto, vjeruj mi.
Postoji više „pravnih pravaca“ u islamu i više sekti – i svi koriste isti tekst. Zar ne bi neka od njih koristila tu tvoju varijantu ako je navodno istinita. Ko bi im i kako zabranio?
Ima još toga, ali da previše ne dužim, još samo ovo – niko ko srcem i razumom prihvaća islam ne može prihvatiti da Allah, džellešanuhu , za sebe kaže:
„We fear Your torture and hope for Your mercy.
Truly Your torture will overtake the infidels.“
Riječ „tortura“ je sa Njim nespojiva. Tortura je ljudska invencija, koja podrazumijeva određene ljudske nagone. Kreator nema karakteristike svoje kreacije. Čak ni džehennem nije tortura – to je slobodan izbor svakog pojedinca. Svako je slobodan da sebi bira autoritete i kome da potpuno potčini svoju volju. Nekom je to šef stranke, nekom direktor, nekom žena ili muž, nekom punica, nekom Parlament , a nekom Bog.
LSD

#93 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by LSD »

Da ja vas (fatamorgana i žižak) pitam konkretno i bez imalo uvrede , i onako pošteno mi odgovorite....jeste li vi ikad u životu procitali Kur'an??....recite istinu samo....hajmo prvo to razjasniti.
Bosna_ponosna

#94 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by Bosna_ponosna »

Kroksica wrote:
Bosna_ponosna wrote:
Opet to nece biti nesto sto sam ja sama izmislila jer sam sklopila recenicu po uzoru na kur'anski ajet. Nego, ima li kakav demant na ovo, je li se kakav ucen Arap javio da rastabiri zbog cega ovo nije dokaz protiv savrsenstva Kur'ana?
Kur'an sam tvrdi da je nemoguće sklopiti ajet nalik njegovom. Islamski učenjaci to zovu I'džaz (nemogućnost imitacije Kur'ana). Dakle, Kur'an je Božiji govor i ljudi ga ne mogu imitirati. To je argument božanskog porijekla Kur'ana. Ako neko sklopi ajet nalik na Kur'an, odgovorio je na taj kur'anski izazov i samim time priča o nemogućnosti ljudskog govora nalik na Kur'an pada u vodu. A onda, samim time gubi se i argument da je Kur'an Božiji govor.
hrastov žižak

#95 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by hrastov žižak »

LSD wrote:Da ja vas (fatamorgana i žižak) pitam konkretno i bez imalo uvrede , i onako pošteno mi odgovorite....jeste li vi ikad u životu procitali Kur'an??....recite istinu samo....hajmo prvo to razjasniti.
naravno, znam i čitat solidno na arapskom (bez razumijevanja većine riječi). vjerovatno poznajem historiju islama više od tebe, evo recimo ti se večeras provalio u vezi spaljivanja drugih verzija Kur'ana, koje je zabilježeno u sahih hadisu. da imaš dostojanstva nakon toga bi snizio taj arogantni ton.
Last edited by hrastov žižak on 18/11/2013 01:32, edited 1 time in total.
fatamorgana

#96 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by fatamorgana »

LSD wrote:Da ja vas (fatamorgana i žižak) pitam konkretno i bez imalo uvrede , i onako pošteno mi odgovorite....jeste li vi ikad u životu procitali Kur'an??....recite istinu samo....hajmo prvo to razjasniti.
Ja djelimično tj. fragmentarno, nisam nikad čitav u komadu .... motiv? Opet iskreno, bio mi dosadan k'o i Bilblija, to se ne može po meni čitati u komadu jer je hronološki i logički red diskutabilan, bar za mene ...

Plus ima mi kao i u Bibliju apsurdih pasusa, nelogičnih, čudnih i neobjašnjivih ... nekako sve što bi se reklo zbrda s dola ...
LSD

#97 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by LSD »

hrastov žižak wrote:
naravno, znam i čitat solidno na arapskom (bez razumijevanja većine riječi). vjerovatno poznajem historiju islama više od tebe, evo recimo ti se večeras provalio u vezi spaljivanja drugih verzija Kur'ana, koje je zabilježeno u sahih hadisu. da imaš dostojanstva priznao nakon toga bi snizio taj arogantni ton.
Hazreti Osman nije spaljivao Kur'ane, ne brukaj se bezveze.....idemo dalje, jer ovo važi i za fatamorganu.

Šta mislite o ove dvije "izbacene sure" :? onako neko vaše laicko mišljenje...da li ste prvi put culi za to :?
Bosna_ponosna

#98 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by Bosna_ponosna »

ravno wrote:Ma nemoj mandalit, nek' ljudi pitaju. Ima svakakvih pitaca.....
@Bosna_ponosna

Ni današnja savremena tehnologija i mogućnosti kontrole nisu u stanju da nešto potpuno zatru, a kamoli onovremene mogućnosti. To bi podrazumijevalo veoma mali broj dokumenata i da je svaki akter bio nekritički spreman na (kako ti kažeš) naredbu Osmana, radiallahu anhu, odbaciti dotadašnju Objavu i zamijeniti je „njegovom“. Možda je imao neograničenu vlast, ali ona nikada ne bi mogla biti veća od Poslanikovog s.a.w.s. autoriteta i odanosti prema njemu. Koji bi to bio njegov motiv – to je suštinsko pitanje. Šta sa tim dobija? Šta te tvoje dvije „sure“ mijenjaju? Bez valjanog motiva i „cui bonem“ – sve to pada u vodu. Priča radi priče.
Drugo, kao što neko već napomenu, pravi čuvari Kur'ana su hafizi – ljudi koji se opredijele da ga nauče napamet i često ga ponavljaju da ga ne bi zaboravili. Poslanik, s.a.w.s. je uz svaki Ramazan učio kompletan Kur'an i to je činio pred širokim auditorijem. Toliko svjedoka......Kada bi se danas spalili SVI primjerci Kur'ana koji postoje na svijetu (neuzubillah) on bi se ponovo u istom obliku sastavio za najviše dva dana. Hafizi.
Treće, islam vjernike upućuje na konsenzus, na Šuru (skupštinu – slobodan prevod) na kojoj trebaju slobodno i otvoreno raspravljati o svim pitanjima – ovakvo krupno pitanje ne bi ostalo nedodirnuto, vjeruj mi.
Postoji više „pravnih pravaca“ u islamu i više sekti – i svi koriste isti tekst. Zar ne bi neka od njih koristila tu tvoju varijantu ako je navodno istinita. Ko bi im i kako zabranio?
Ima još toga, ali da previše ne dužim, još samo ovo – niko ko srcem i razumom prihvaća islam ne može prihvatiti da Allah, džellešanuhu , za sebe kaže:
„We fear Your torture and hope for Your mercy.
Truly Your torture will overtake the infidels.“
Riječ „tortura“ je sa Njim nespojiva. Tortura je ljudska invencija, koja podrazumijeva određene ljudske nagone. Kreator nema karakteristike svoje kreacije. Čak ni džehennem nije tortura – to je slobodan izbor svakog pojedinca. Svako je slobodan da sebi bira autoritete i kome da potpuno potčini svoju volju. Nekom je to šef stranke, nekom direktor, nekom žena ili muž, nekom punica, nekom Parlament , a nekom Bog.
Ali može prihvatiti da Allah prijeti nevjernicima vječnim izgaranjem u vatri, poziva u rat, naređuje da se ubija mnogobošce sve dok ne prihvate islam, da se kršćane i Židove također napada i ubija dok ne plate poseban danak i tako se spase, da se u ratu žene i djecu uzima u ropstvo, da je dopušteno u ratu silovati, da je dopušteno seksualno općiti s robinjama i u ratu zarobljenim ženama bez njihova pristanka, da je dopušteno pobiti sve muškarce jednog plemena nakon što ih se zarobi itd. itd. itd. I usred svega toga, Allah ne bi nikad govorio o torturi ikoga i ičega ne Zemlji. Mada im prijeti kaznom na svakom koraku, ali on nije za torturu sigurno.

Što "moje dvije sure" mijenjaju? Pa za početak, svi hafizi prestaju biti hafizi dok ne nauče i te dvije. :D
Numeričke proračune o simetričnosti Kur'ana i slično što se oanj tip bavi sad treba nanovo skrojiti :D
Treba nekako progutati da se posljednjih 1400 godina smatralo nepotpunu knjigu potpunom. :D
To zadire u srž islamskih vjerovanja i samim time je to radikalan zaokret. Radi toga i toliko protivljenje i bijes ovdje što sam se ja usudio to spomenuti.
Kur'an nije samo ofrlji sadržaj, nego kruta forma, što vidimo i na samom primjeru tih hafiza. Sama ideja da je Kur'an nepotpun i da bi njegova nadopuna sasvim izmijenila njegovu formu drma temelje islama, čak i ako se sadržajno ništa ne mijenja.
LSD

#99 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by LSD »

držimo se same teme fatamorgana....šta misliš o ove "dvije izbacene sure" :? tvoj neki stav :?:
Bosna_ponosna

#100 Re: Dvije Kur'anske sure: Al-Hafd i Al-Khal (!?)

Post by Bosna_ponosna »

LSD wrote:
hrastov žižak wrote:
naravno, znam i čitat solidno na arapskom (bez razumijevanja većine riječi). vjerovatno poznajem historiju islama više od tebe, evo recimo ti se večeras provalio u vezi spaljivanja drugih verzija Kur'ana, koje je zabilježeno u sahih hadisu. da imaš dostojanstva priznao nakon toga bi snizio taj arogantni ton.
Hazreti Osman nije spaljivao Kur'ane, ne brukaj se bezveze.....idemo dalje, jer ovo važi i za fatamorganu.
Jesmo lijepo pročitali hadis da jest? Jesmo lijepo vidjeli da muslimani bez problema govore o tome i objašnjavaju zašto je to radio? Jedini si ti koji se brukaš.
Post Reply